Een dagje poetsen lost niets op

Zwolle – Vandaag viel in de Stentor te lezen dat de hulp bij het huishouden tekort schiet in Zwolle. De wethouder wil nu een dagje gaan poetsen om de aandacht te richten op het personeelstekort bij het hulp in het huishouden. Wat de SP betreft is dit zwaar onvoldoende. De kern van de problemen in de thuiszorg ligt bij de marktwerking. Door de marktwerking in de thuiszorg willen zorginstellingen tegen een zo goedkoop mogelijk tarief de zorg aanbieden. Dat gaat onder andere ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van de hulp bij het huishouden. Dat leidt niet alleen tot een verslechtering voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten. De cliënten krijgen immers niet de zorg die zij verdienen. Er moeten zo snel mogelijk structurele maatregelen komen.

SP-raadslid Gert van Maurik: ‘De wethouder wil nu als publiciteitscampagne een dagje gaan meepoetsen met de medewerkers. Dit is meer een publiciteitsstunt dan dat er daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan de problemen in de hulp bij het huishouden. De aandacht wordt ook weggehaald bij wie nu eigenlijk verantwoordelijk is. Dat is immers de gemeente, die heeft een zorgplicht voor de mensen in Zwolle.  De SP vindt dat de tarieven voor de hulp in het huishouden moeten worden verhoogd. Hierdoor kunnen werkgevers een redelijke vergoeding en secundaire arbeidsovereenkomsten bieden aan hun medewerkers. Dat geeft ook meer vertrouwen voor de toekomst.’ De SP wil van de wethouder weten welke structurele maatregelen hij gaat nemen om de problemen op te lossen. Er moet weer goede kwalitatieve zorg komen voor de mensen in Zwolle. Dat wordt niet bereikt met alleen een ‘week van de hulp bij het huishouden’. 

Artikel delen:
Reacties 15
 1. ja joop, de sp kaart deze problemen tenminste aan en denkt na over een oplossing. dat kun je niet zeggen van die rechtse kliek van jou (blonde geert enzo).


  ⚠️ Meld

 2. @opletter: het is Erik. Ga je schamen.;D
  Zorg tegen een zo goedkoop mogelijk uurtarief is in 2009
  ??14,30 voor HH1 en ??20,30 voor HH2/3.
  Een verlaging ten opzichte van 2008…

  Mag ik iedereen die recht heeft op WMO-zorg een tip geven: PGB.
  Persoonsgebonden Budget, uurtarief ??13,07 HH1 en ??17,66 HH2/3.  ⚠️ Meld

 3. ja henk je hebt helemaal gelijk. maar met het nadenken over oplossingen schiet de samenleving niets op. problemen dienen op tijd te worden getackled en adeqaat te worden aangepakt.


  ⚠️ Meld

 4. Een schrijffout is niet zo erg als niet weten wie de wethouder zorg is regio 4!

  Die prijzen ken ik en? Wat zegt dat? Een pgb is dat zo zaligmakend? Zitten veel haken en ogen aan.


  ⚠️ Meld

 5. Die prijzen zeggen dat er een lager uurtarief aankomt.
  Zolang de zorginstellingen dezelfde uurprijs aahouden
  zal dat betekenen dat er minder zorgtijd voor de cliënt overblijft.

  En noem eens wat PGB haken en ogen?
  Zelf de verantwoording bijhouden is een fluitje van een cent.
  (tot max 3 dagen pw geen inhouding premies/heffing/bijdrage)
  De zorgverlener geeft de inkomsten op bij de belastingdienst.  ⚠️ Meld

Reageer