Anesthesioloog Hamid Aslami - Foto: Isala
Anesthesioloog Hamid Aslami
Foto: Isala

Groene initiatieven op de OK van Isala

Zwolle – Zorginstellingen zijn in ons land verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot. IC-arts Diederik Gommers vergeleek de zorg qua vervuiling zelfs met de luchtvaart.

Kan dat anders? Ja, zeggen de ondertekenaars van de Green Deal in de zorgsector. Ook Isala’s bestuursvoorzitter Rob Dillmann zette zijn handtekening. Inmiddels zijn er in Isala verschillende initiatieven, zoals de ‘groene’ operatiekamer (OK) van anesthesioloog Hamid Aslami en zijn ‘Green team’.

In zijn sollicitatiegesprek gaf Hamid al aan dat hij zich sterk wilde maken voor een ‘groene’ OK. “Het OK-complex is de meest vervuilende afdeling van een ziekenhuis,” weet de anesthesioloog. “Dertig tot veertig procent van de materialen die een ziekenhuis aanschaft, zijn bestemd voor de operatiekamer. Daarnaast kost het luchtventilatiesysteem veel energie. Tot slot is er veel afval op de OK. Specifiek operatieafval wat wij afvoeren in een gele ton. Maar wij gooien ook veel materiaal weg na eenmalig gebruik en heel veel plastic.”

Het ‘Green team’ op de OK, bestaande uit chirurgen, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten, telt maar liefst veertig enthousiaste leden. Hamid: “Ik vind die betrokkenheid geweldig. Op verschillende plekken op de OK hebben wij ideeënboxen neergezet en daar werden goede suggesties ingedaan. Bijvoorbeeld de celstofmatjes. Deze legden wij altijd op het kussen op de operatietafel. Maar als je de opdekdeken over het kussen legt, is een celstofmatje niet meer nodig. Wij gebruiken nu maandelijks 2000 matjes minder. Hoeveel dat is? Nou eind dit jaar zouden wij met alle niet gebruikte celstofmatjes het voetbalveld van PEC Zwolle kunnen bedekken.”

Een ander voorbeeld, vervolgt Hamid enthousiast. “Op de holding, de ruimte waar wij patiënten klaar maken voor de operatie, prikken recovery-verpleegkundigen het infuus. Wij gebruikten altijd per infuus en per patiënt een bakje, dat wij na gebruik weggooiden. Nu leggen wij de spullen klaar op een karretje. Dat rijden wij naar het bed van de patiënt en zo heb je veel minder afval.”

Hamid en collega’s keken ook naar hoe lang de kranen blijven lopen. “De kranen op de OK werken met een sensor en die blijven best lang doorlopen. Zonde van al dat water dat zo wegstroomt. De resultaten hebben wij laten zien aan de collega’s van de afdeling Gebouwbeheer en zij gaan dat anders instellen.”

En er is nog veel meer te winnen zien Hamid en zijn collega’s. “Wij willen dampvormige anesthetica gaan opvangen, zodat het via een bedrijf kan worden gerecycled. Wij gaan beter afval scheiden, de eerste papierpakken staan er inmiddels en wij gaan kijken wat wij kunnen doen met al het materiaal wat patiënten krijgen en dat na gebruik wordt weggegooid. Ik doel dan op de sokken, OK-muts, OK-ondergoed en de warmtedeken. Zouden wij dat niet van recyclebaar materiaal kunnen maken? Wij gaan patiënten vragen hoe zij daar over denken. Volgens mij is dat echt iets wat ook veel duurzamer kan.”

Bron: Isala

Artikel delen: