Zilveren Camera 2019 - Foto: Ashley Wentink
Zilveren Camera 2019
Foto: Ashley Wentink

Zilveren Camera komt naar Harculo in Zwolle-Zuid

Zwolle – De Stad Verbeeldt organiseert voor de derde keer in successie een expositie van Stichting De Zilveren Camera voor journalistieke en documentaire fotografie. De ZC-editie 2021 is van 30 oktober t/m 28 november te zien in de voormalige IJsselcentrale in Harculo, Zwolle.

Kees van de Veen, fotograaf Dagblad van het Noorden en winnaar van de Zilveren Camera 2020, maakte een intieme fotoserie van Piet Franssen, dodelijk slachtoffer van corona. Van de Veen maakte de gevolgen van de coronacrisis voor het leven van mensen in deze serie aangrijpend zichtbaar. Deze en andere foto’s zijn te zien op de expo in Harculo. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen, er wordt een kopje Kaldi koffie geschonken. De expositie Generation Z: what’s next? van Linelle Deunk, Adrienne Norman en Flora Madu is te bezichtigen in de entree van het Dienstengebouw.

Na de succesvolle Dubbelexpositie De Stad Verbeeldt – Generation Z: what’s next? in Harculo, onderdeel van de IJsselbiënnale van afgelopen zomer, gaat De Stad Verbeeldt op deze unieke locatie door. De stichting plaveit daarmee de weg voor Harculo als culturele hotspot voor Zwolle.

De Stad Verbeeldt organiseert naast De Zilveren Camera expo de volgende activiteiten in Harculo:

  • Verhalen van Harculo, een gesprek met drie oud-werknemers Albert Veld, Klaas Rietberg, Jan Haanstra, over hun persoonlijke ervaringen rond transitie van energie in de Centrale Harculo afgelopen zestig jaar, kleine kantine Harculo, Zwolle
  • Een fotografische zwerftocht langs de IJssel o.l.v. Bert Janssen op 14 november 2021 van 14.00 tot 16.30 uur, start kleine kantine Harculo, Zwolle.
  • Twee FOTOTLABS FOTO GAAF voor kids 10+, ouders, verzorgers, opa’s en oma’s voor Margreet Vloon, Corine Aalvanger, Gerlinde Schrijver en Annemarie Zijl op 7 en 21 november 2021 van 14.00 tot 16.30 uur in de kleine kantine, Harculo, Zwolle.
  • Een stadsgesprek op 15 november 2021 komt Kadir van Lohuizen, fotojournalist van o.a. Rijzend Water naar Zwolle rond het thema Oog voor de toekomst over klimaatverandering. Locatie Harculo van 20.00 tot 22.30 uur
  • Een stadsgesprek op 22 november 2021 komt Ilvy Njiokiktjien, fotograaf, haar serie Co Housing presenteren, waarvan ook een artikel in de New York Times is verschenen. Samen met Adrienne Norman en Flora Madu, fotografen Generation Z: what’s next? gaan zij in gesprek over het thema Oog voor de ander tijdens het stadsgesprek. Locatie: Harculo, IJsselcentraleweg 6, Zwolle van 20.00 – 22.30 uur.

De Stad Verbeeldt start een nieuw project: Verhalen van Harculo. Hierin worden oud-werknemers van de IJsselcentrale Harculo geïnterviewd en geportretteerd. Amateurfotografen en studenten Journalistiek Windesheim gaan o.l.v. Gertjan Aalders en Bert Janssen, leden van het artistiek team van De Stad Verbeeldt deze (beeld-)verhalen verzamelen. Dit in samenwerking met Egbert Hermsen, docent Journalistiek, Windesheim.

Stichting De Stad Verbeeldt start in januari 2022 met vier tot acht ateliers rond maatschappelijk actuele thema’s rond generaties en duurzaamheid, dit onder de titels Oog voor de ander resp. Oog voor de toekomst. Professionals, amateurs, leerlingen en studenten kunnen zich voor deze ateliers inschrijven. Een brede selectie van de gemaakte producties zal in de zomer 2022 worden geëxposeerd in de grote overzichtstentoonstelling getiteld DE STAD VERBEELDT…… WEER!

Informatie en digitale aanmelding: www.destadverbeeldt.nl/expositie-zilveren-camera-2021

Artikel delen: