GGD IJsselland projectmanager Bart: “We zijn overal op voorbereid”

Projectmanager Bart
Foto: GGD IJsselland

Zwolle – Bart werkt sinds een half jaar als projectmanager bij GGD IJsselland. Hij houdt van het onvoorspelbare: “De ene dag sta ik met coördinatoren voor een flipover en kijk ik: wat kan beter? De volgende dag heb ik een burgemeester aan de telefoon om hem in te lichten over een corona uitbraak in zijn gemeente.”

Hij stuurt verschillende coronateams aan, waarbij de meeste aandacht naar testen gaat. Het werk bij GGD startte voor Bart midden in de crisis: “Toen ik instapte in maart was het onduidelijk hoe de week erop er uit zou zien. Dat is iets wat ik erg leuk vind: crisismanagement.” Het onvoorspelbare blijft de komende tijd aanwezig: “We zijn voorbereid als het aantal testen gaat toenemen, maar we zijn ook flexibel als het met minder kan. Je ziet nu een verschuiving in het testlandschap. Ongeveer 5% van onze testen is van mensen die langskomen na een positieve zelftest. Zo’n 80 à 90% daarvan wordt bij ons ook positief getest.”

“Eerder zag je dat iedereen langskwam, nu wordt bij een gedeelte de screening vooraf gedaan. Bedrijven weten inmiddels ook beter wat ze kunnen doen en hebben beleid gemaakt rondom corona. Dat vind ik een positieve ontwikkeling. Het is nu afwachten welke keuzes landelijk gemaakt worden. We zijn overal op voorbereid. Dit najaar wordt bepalend voor hoe 2022 er uit gaat zien.”

In de tussentijd verandert veel: “We kijken telkens: wat is er nu nodig in de epidemie en hoe kunnen we daar ons testaanbod op aanpassen? Na de zomervakantie hebben we ‘testen zonder afspraak’ opgestart. Mensen kunnen nu zo binnenlopen. We zijn een van de eerste regio’s die dat doet. Het ‘testen zonder afspraak’ is natuurlijk een risico, want je hebt geen invloed op hoeveel mensen voor je deur staan. Dat maakt het ook spannend. Ongeveer 20% van de testen wordt afgenomen zonder afspraak. Dichtbij een kleine testlocatie ging een tijd geleden een aantal klassen in quarantaine. Dan krijg je dat kinderen allemaal tegelijk willen testen bij één teststraat. Door onze werkwijze aan te passen, zien we dat niet meer gebeuren. Het wordt nu ook rustiger. We hebben het zo geregeld dat mensen met een testafspraak altijd voorrang krijgen. Zij staan hierdoor niet in die rij.”

Volgens Bart blijft het testen belangrijk: “Als je Covid opspoort, kun je met bron- en contactonderzoek zorgen dat het niet verder verspreidt. We sturen een gedeelte van de tests ook naar het RIVM om te analyseren. Dat is nodig om zicht te houden op de ontwikkeling en het effect van varianten. Afgelopen periode moest bij een besmetting een hele klas in quarantaine en op dag 5 ging iedereen testen. Na analyses van het RIVM werd landelijk besloten dat het niet nodig was om, na een besmetting van één kind, een hele klas in quarantaine te houden. Zoiets heeft direct impact. Na dit besluit zagen we het aantal testen bij kinderen dalen.”

Zelf heeft Bart ook op de ‘teststoel’ gezeten: “Voor opleidingsdoeleinden moet af en toe getest worden. Toen ik net begon, ben ik als proefpersoon ook even gaan zitten voor de nieuwe bemonsteraars. Het is heel goed om te weten wat er gebeurt.”

Hij sluit af: “Uiteindelijk helpt het als je voor ogen houdt waar je het voor doet: we beschermen de kwetsbaren in de samenleving. Wat ik heel tof vind om te ervaren, is het plezier en de enorme betrokkenheid van onze medewerkers. Het geeft energie om daar leiding aan te geven.”

Bron: GGD IJsselland

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)