Hoe klink ONS
Hoe klink ONS

Film van Zwols kunstenaarsduo BrotherTill in première in Zuid-Afrika

Zwolle – Het Zwolse kunstenaarsduo BrotherTill, de filmmaker Jonathan Sipkema en de Zuid-Afrikaanse artiesten Jitsvinger (spoken word) en Lindsey Appolis (filmmaker) werkten samen precies 72 uur aan de korte film ‘Hoe klink ONS’.

Op meer dan 13.000 kilometer afstand van elkaar: BrotherTill en Jonathan Sipkema in Zwolle en Jitsvinger en Lindsey Appolis in Kaapstad. De film is het resultaat van een zoektocht naar nieuwe wegen om elkaar te leren kennen via digitale kanalen. Op 22 oktober gaat Hoe klink ONS in première tijdens het Vrystaat Arts Festival in Zuid-Afrika.

Hoe klink ONS is een poëtisch, beeldend en symfonisch gesprek tussen vier kunstenaars en twee steden: Kaapstad en Zwolle. Oktober 2020, tijdens het coronavirus, werkten het kunstenaarsduo BrotherTill en filmmaker Jonathan Sipkema uit Nederland samen met de Zuid-Afrikaanse woordkunstenaar Jitsvinger en filmmaker Lindsey Appolis aan een uniek filmproject. Gedurende dit project gingen ze op zoek naar nieuwe manieren om elkaar via digitale kanalen te leren kennen.

Hun werk kwam voort uit het idee: luisteren is kijken en kijken is luisteren. Hoe klinkt het stromende water aan jouw kant? Welk lied zingen de vogels ’s avonds? Welk geluid zit er onder je huid? In het 72 uur durende filmproject leerden kunstenaars elkaar kennen door het delen van beelden, woorden, geluiden en vragen. Het resultaat van deze drie dagen onderzoeken en maken is de film Hoe klink ONS.

Mathijs van Til over het maakproces van de film Hoe klink ONS: ”We probeerden elkaar te ontmoeten en leren kennen via een digitale verbinding. Een haperende video verbinding, verschillende achtergronden en ieders eigen kijk op de wereld. Moeite doen elkaar te verstaan. Verstaan, het Afrikaans woord voor begrijpen.”

BrotherTill is een interdisciplinair kunstenaarsduo bestaande uit de broers Mathijs en Peter van Til. Het duo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met intense multimediale en schaamteloos expliciete concepten waar muziek, video en performance-art samengaan.

Sinds 2019 werkt BrotherTill aan ONS Perspektief, een internationale samenwerking met Zuid-Afrikaanse rymkletsers (rappers). Met rymkletser Lee-Ursus Alexander speelde BrotherTill de gelijknamige muziekperformance op Theaterfestival De Parade in 2019 en in 2022 staat de productie DIE SON gepland, in samenwerking met Zuid-Afrikaanse rymkletsers Yoma en Jodas.

De film Hoe klink ONS is onderdeel van het project ONS Perspektief. In november 2021 reist BrotherTill opnieuw naar Kaapstad voor een residentie in het Artscape Theatre.

Vrijdag 22 oktober, 14.00 uur: Zuid-Afrikaanse première film Hoe klink ONS op het Vrystaat Arts Festival: https://www.vrystaatkunstefees.co.za/en/hoe-klink-ons-2/

Donderdag 28 oktober, 20.00 uur: Nederlandse première online via: www.brothertill.com

Artikel delen: