Meppelerstraatweg - Foto: Wouter Steenbergen
Meppelerstraatweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Regen in de ochtend, opklaringen in de middag

Zwolle – Vrijdagochtend trekt een koufront met bewolking en regen over Zwolle. Het komt vanuit het noordwesten en de eerste regendruppels worden vanaf ongeveer acht uur in de stad verwacht. Er wordt zo’n 5 liter regenwater per vierkante meter berekend voor deze regio.

De achterkant van het front bereikt Zwolle rond elf uur in de ochtend. De regen verdwijnt, misschien tuft er nog een laatste buitje achter het front aan. Het klaart mooi op, blauwe lucht verschijnt boven de stad en stapelwolken. De wind komt ‘s morgens eerst uit het zuidwesten met kracht 3. Tijdens de passage van het front klapt de windrichting om. Hij komt dan uit het noordwesten en kan even aantrekken. Windvlagen zijn mogelijk. ’s Middags is er veel ruimte voor de zon en het blijft verder droog. De maximumtemperatuur is ongeveer 14 graden.

In de nacht naar zaterdag zijn er wolken, maar ook heldere perioden. Als het lang helder is, kan de temperatuur onder de 5 graden dalen, met plaatselijk kans op lichte vorst aan de grond. Er is weinig wind, een mistbank is niet uitgesloten. Als er ‘s nachts veel wolken zijn, koelt het minder af: zaterdagmorgen is het dan rond 8 graden.

In het weekend start de herfstvakantie qua weer heel redelijk. De kans op regen is klein, het blijft op beide dagen waarschijnlijk droog. De zon is te zien boven Zwolle, maar er zijn ook wolken. Het aandeel zonneschijn lijkt zaterdag het grootst. Op beide dagen van het weekend staat er weinig wind. De windrichting is zuidwest. De middagtemperatuur is ongeveer 14 graden.

In de herfstvakantie houden we de zuidwestenwind vast. Hiermee komt zeer zachte lucht deze kant op. De temperatuur gaat omhoog. Het maximum is medio volgende week 18 tot 20 graden. Dat zou je zomerachtig kunnen noemen, maar de rest van de weer-ingrediënten is eerder herfstachtig. Na maandag komt geregeld regen naar Zwolle. De stevige wind doet woensdag en donderdag ook meer aan herfst denken dan aan zomer.

Artikel delen: