Nieuwe begroting Zwolle: Geen verhoging belastingen, extra geld voor fietsen, Nooterhof gered - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Nieuwe begroting Zwolle: Geen verhoging belastingen, extra geld voor fietsen, Nooterhof gered

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders en wethouder van financiën Dorrit de Jong presenteerden vrijdag de nieuwe begroting van de gemeente Zwolle.

Een tevreden burgemeester vertelde dat er de komende jaren ruimte is voor financiële impulsen op diverse terreinen. Er komen dan ook geen verhogingen van de gemeentelijke belastingen, behoudens een inflatiecorrectie.

Wethouder De Jong legt uit dat er ruimte is voor investeringen, zonder lastenverhogingen voor de Zwollenaren, omdat er extra geld is gekomen van de Rijksoverheid. Dit geld komt onder meer uit het Gemeentefonds en diverse coronagerelateerde regelingen. Ook heeft de gemeente meer geld binnengekregen door de verkoop van grond.

Er wordt stevig geïnvesteerd in maatregelen om de wooncrisis in Zwolle het hoofd te bieden. Een kwart miljoen euro wordt extra uitgetrokken om de ambities van Zwolle Fietsstad waar te maken. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor fietspaden en fietsparkeren.

Het voortbestaan van De Nooterhof lijkt nu ook gegarandeerd. Het college steekt er anderhalf ton in. Ook word er geld gereserveerd voor boomonderhoud en de herinrichting van het Stinspark in Westenholte.

De gemeente ziet zelfs kans om een stevig spaarpotje aan te leggen voor de toekomst. In deze strategische investeringsagenda is geld gereserveerd voor onder meer de verdere ontwikkeling van de Spoorzone en de binnenstad. Volgens de burgemeester is dit redelijk uniek. Deze begroting is de laatste van het huidige college. “De strategische investering gaan voorbij de huidige collegeperiode. Er zitten dus geen lijken meer in de kast als het nieuwe college aan de slag gaat na de verkiezingen.”

Zeven miljoen euro wordt de komende vier jaar gereserveerd om de naweeën van de coronacrisis op te vangen. Dit geld gaat onder andere naar het onderwijs, jongerenwerk en schuldhulpverlening.

Er gaat ook meer geld naar het ambtelijk apparaat. Dit is inherent aan de groei van de stad aldus de wethouder. De sociale wijkteams worden uitgebreid. Er moeten meer mensen van de gemeente de wijk in en zo het contact met de burgers verstevigen.

Voor cultuur wordt een miljoen euro getrokken. Ook wordt er geld uitgetrokken voor het Hanzejaar 2023. Een groot cultureel festival dat door de hele stad zal gaan plaatsvinden.

Artikel delen: