Zwolle-IJsselkanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Zwolle-IJsselkanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Grijs, vochtig en zacht

Zwolle – Dinsdag is het zwaar bewolkt boven Zwolle. Grijze wolken trekken laag over de stad. Er kan van tijd tot tijd lichte regen of motregen uit komen. Valt er even geen regen, dan voelt het nog steeds vochtig aan buiten.

In de loop van de ochtend wordt het steeds neveliger. Een zicht van minder dan duizend meter is niet uit te sluiten en dan spreken we van mist. Er trekt een warmtefront over en het neemt behalve zeer zachte, ook vochtige lucht mee, waarin het zicht matig tot slecht is. Ondanks gebrek aan zon loopt de temperatuur in Zwolle op naar ongeveer 18 graden. De matige wind (kracht 3) is eerst nog zuidelijk. In de ochtend draait hij naar zuidwest en neemt toe. Windkracht 3 à 4 hebben we in de loop van de middag en avond.

Misschien zien we aan het eind van de dag nog een glimp van de ondergaande zon. In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het ongewoon zacht, een minimumtemperatuur van circa 15 graden. Terwijl de bewolking ‘s nachts breekt, blaast de zuidwestenwind door de straten met kracht 3 tot 4.

Woensdag is een herfstdag met een hoge temperatuur van 18 tot 20 graden. En met veel wind. Er staat een stevige zuidwester, die misschien wel kracht 5 gaat bereiken. En er zijn krachtige windvlagen. Dit is zo’n wind die aan de haal gaat met losstaande voorwerpen. De wolken worden waarschijnlijk uit elkaar geblazen, zodat de blauwe lucht tussendoor verschijnt. Buien kunnen worden verwacht, vermoedelijk vooral woensdagmiddag. Hoe dat precies uitpakt, is echter nog onzeker. Dat bekijken we in het volgende weerbericht.

Dit gaat ook op voor de donderdag. Volgens de huidige inzichten verloopt de nacht van woensdag op donderdag onstuimig en met een grote bak regenwater. Een koufront trekt met regen en wind over en daarachter volgen overdag meer buien. De zachte lucht is dan verdreven. Dit wordt de dag met de meeste wind. Misschien krijgt de regio Zwolle tijdelijk windkracht 6 te verduren. Dat is een krachtige wind, die boven land niet vaak voorkomt. Leg je zuidwester maar vast klaar.

Artikel delen: