Tulpstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Tulpstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zeer zacht en veel wind, kans op buien

Zwolle – Woensdag gaat zacht van start, met ook wat zon. De temperatuur loopt op naar een buitengewoon hoog niveau voor oktober. Dinsdag noteerden de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum aan het eind van de middag een temperatuur van 19 graden.

Woensdag gaat dat weer gebeuren, vermoedelijk eerder in de middag. Afgezien van de hoge temperatuur is het verder ronduit herfst, want er staat veel wind, kracht 4, vanuit het zuidwesten. In het buitengebied van Zwolle is windkracht 5 mogelijk, een vrij krachtige wind. Houd rekening met windstoten tot circa 60 kilometer per uur. De bewolking wisselt nogal en er is grote kans op (buiige) regen, vooral in de ochtend en avond. Onweer is niet uit te sluiten. Rond middernacht nemen buiigheid en wind tijdelijk af, de spreekwoordelijke stilte voor de storm.

Want in de nacht naar donderdag wordt het onstuimig en kletsnat. Er racen veel buien op Zwolle af. De sterkste buienactiviteit waarschijnlijk in de tweede helft van de nacht. Er is kans op windstoten. Overdag volgen nog meer buien, misschien met hagel. Soms breekt de zon tussen de voortjagende wolken door.

De zuidwestenwind trekt nog verder aan. Windkracht 5 tot 6 is donderdag te verwachten. Dat is een krachtige wind die van alles omver kan blazen. Vermoedelijk wordt door het KNMI code geel uitgezet voor Overijssel vanwege de harde wind.

De windrichting ruimt donderdagochtend van zuidwest naar west tot noordwest. Er wordt voelbaar koudere lucht aangevoerd. De temperatuur zit donderdag in een glijvlucht naar beneden. Rond het middaguur is het nog slechts een graad of 10.

Vrijdag is nog zo’n buiige dag. Met een fractie minder wind dan op donderdag, maar eerst toch nog kracht 4, vrijdagmiddag geleidelijk afnemend. De maximumtemperatuur is een magere 12 graden. Tellen we de temperatuur, de buien en de wind bij elkaar op dan is de uitkomst: onaangenaam herfstweer. Gelukkig breekt de zon af en toe door.

In het weekend houdt de wind het voor gezien. Het is dankzij hogedrukinvloed boven Europa rustig en droog. De middagtemperatuur is ongeveer 13 graden in Zwolle.

Artikel delen: