Onrustige namiddag in Voorstraat

Zwolle – Op vrijdagmiddag 19 december werden in de binnenstad diverse kerstborrels gehouden. In de meeste gevallen bleef dit bij een gezellig samenzijn, maar in de Voorstraat liep het uiteindelijk uit de hand. Na ingrijpen van de politie werden er uiteindelijk drie mannen aangehouden. In de diverse horecagelegenheden in de Voorstraat zat erg veel jeugd. Rond 17.15 uur vond er in één van de horecagelegenheden een aantal vechtpartijen plaats waarop diverse mensen buiten de zaak werden gezet. Even later ontstond er buiten opnieuw een vechtpartij die door de aanwezige politie in de kiem konden worden gesmoord. Een 16-jarige jongeman uit Wezep werd daarbij aangehouden omdat hij zich die middag al meerdere keren vervelend had opgesteld en weigerde zich te verwijderen uit de Voorstraat. Hij werd later die avond met een proces-verbaal heengezonden.

Omdat het in drie horecagelegenheden onrustig bleef (woordenwisselingen en gegooi met bier(glazen) werd, na onderling overleg, besloten deze eerder dan normaal te sluiten. Toen het publiek buiten stond, ontstonden er echter opnieuw vechtpartijen. Toen de politie daar tegen op wilde treden richtte het (deels dronken) publiek zich tegen de politie. Besloten werd ondersteuning van andere politiemedewerkers te vragen. Nadat die waren gearriveerd werd besloten om het publiek met enkele korte charges de Voorstraat te laten verlaten. Tijdens deze charges werden een 18-jarige jongeman uit Nijverdal en een 17-jarige jongeman uit Nieuwleusen aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. Ook zij werden na verhoor met een proces-verbaal heengezonden. Na de charges van de politie werd het weer rustig in de Voorstraat. De drie horecagelegenheden zijn enige tijd gesloten geweest, maar later op de avond weer opengegaan.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Heb er gelukkig niets van meegekregen naar FC Zwolle. Wel van de drukte. Misschien is het leuk voor die mensen als ze het in Wezep, Nieuwleusen en Nijverdal zélf een beetje gezellig maken op dit soort dagen? Voor Zwolle wel lijkt het, uit het stukje hierboven blijkt dat er geen één Zwollenaar is aangehouden…


  ⚠️ Meld

 2. Aanhouden aan de hand van camera beelden en een uitgangsverbod opleggen. Dit moet toch mogelijk zijn. Het is telkens volk van buiten de stad.


  ⚠️ Meld

 3. Wat heeft het feit dat het mensen betreft van buiten Zwolle er mee te maken? Zwolle heeft een regio functie, ook in het uitgaan. En dorpjes als Wezep etc. hebben natuurlijk geen uitgebreide stap mogelijkheden. Logisch dat men dan voor Zwolle kiest.


  ⚠️ Meld

 4. Tuurlijk, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Het lijkt of er maar een paar mensen uit omliggende dorpjes hier komen stappen. Terwijl het barst van de Zwollenaren op zaterdagavond in de Voorstraat. Dan vind ik het vreemd dat uit bovenstaand stukje blijkt dat 3 van de 3 aangehouden mensen van buiten Zwolle komen. Heb de indruk (ook hier opgedaan) dat dat eerder regel als uitzondering is.

  Zou wel eens feiten over stapgeweld in Zwolle willen zien, wat dit betreft. Ook omdat ik absoluut tegen generaliseren ben.


  ⚠️ Meld

 5. jaaa…. gezellig heh? pfff…. en dan doen ze zo spastisch over softdrugs en paddo’s… moet je kijken wat alcohol doet…
  Elk weekend is het raak met gevechten , en dit slaat echt alles!  ⚠️ Meld

 6. dit zijn altijd scholieren/studenten op vrijdagmiddag in de voorstraat. logisch dat die overal uit de regio vandaan komen. nu ivm met de vakanties gaan er meer dan normaal ff een biertje/snuifje doen in de stad. heb zelf gezien op de windesheim dat om half 1 smiddags het cafe al volop bier tapt. dus sommigen staan al strak voor ze in de binnenstad zijn.


  ⚠️ Meld

 7. Het feit dat er geen Zwollenaren worden aangehouden heeft wil natuurlijk niet zeggen dat zij nooit ruzie zoeken. Overhaast generaliseren is ook een vak. Zonder mensen uit Wezep Nijverdal en Nieuwleusen zullen er evengoed vechtpartijen ontstaan in de Voorstraat. De regel is dus dat er sowieso vechtpartijen ontstaan op een drukke middag waarbij het bier rijkelijk vloeit, en niet dat de mensen uit omliggende dorpen deze vechtpartijen beginnen.
  Natuurlijk blijft het jammer dat het altijd weer gebeurt.


  ⚠️ Meld

 8. dat gaat al jaren zo en met name voor de kerstvakantie. het is inderdaad te betreuren dat er tegenwoordig ook behoorlijk gesnoven wordt door de schooljeugd. en ik moet het met joop eens wezen deze keer. het zijn vaak de jongeren gehuld in houthakkersblouses en klompen die hier de sfeer vertrappen.


  ⚠️ Meld

 9. Haha, Pp, je bent het toch altijd met Joop eens…
  Vraag me wel af in hoeverre de speculatie mbt het snuiven van de jeugd op feiten is gebaseerd. Vindt het nogal wat om zomaar uit de losse pols dit soort zaken te roepen. Al zijn we op zich misschien wel gewend van zowel Joop als Pp dat ze vaak zomaar wat roepen en niet verder kijken dan hun eigen beperkte wereldje. Jammer! :'(


  ⚠️ Meld

 10. Feit is in ieder geval dat telkens in de berichtgeving hier wordt gesproken over amok makers van buiten de stad. Ik wil niet generaliseren, dat doen ze zelf wel door opgepakt te worden.


  ⚠️ Meld

 11. @zwollenaar: snuiven is heel erg in in het uitgaansleven. als je dit niet ziet/doorhebt dan zegt dat veel over jezelf. je ziet toch al die gasten doorfeesten met opgezette pupillen/strak staand, ondertussen adhd-gedrag vertonend?


  ⚠️ Meld

 12. @ Joop,

  Jij hebt het over het bierschenken op de Windesheim om half 1! Ik kan je vertellen dat dit niks te maken heeft met deze vechtpartijen! De mensen die op Windesheim studeren vallen over het algemeen in de leeftijd van 18 , de mensen die in de stad op vrijdagmiddag een biertje drinken vallen vaak in de leeftijd 16-18 jaar…


  ⚠️ Meld

Reageer