Oude rode beuk is mooiste tuinboom van Zwolle

Oude rode beuk is mooiste tuinboom van Zwolle

Zwolle – Een oude rode beuk in de binnenstad is gekozen tot de mooiste tuinboom van Zwolle. De boom staat in de tuin van een woongroep aan de Koestraat, vlakbij de Sassenpoort.

Een vakkundige jury van Groenstad Zwolle – de organisatie die zich inzet voor de waarde van bomen in de stad – koos de beuk uit vele inzendingen van Zwolse tuinbomen met een eigen verhaal. De prijs is afgelopen week uitgereikt.

“Onze rode beuk is een van de dikste bomen van Zwolle en trekt de aandacht van veel mensen die over de stadsgracht bij de Potgietersingel het centrum van Zwolle binnenkomen,” vertelt Roelie Valkenier van woongroep De Stal aan de Koestraat.

De beuk heeft een zogeheten olifantsvoet en staat in de achtertuin van de woongroep. “We wonen er met acht kinderen, vier jongeren en acht volwassenen. Als woongroep delen we samen lief en leed onder de weidse takken van de rode beuk.”

De boom met een omtrek van bijna zeven meter en de bewoners koesteren de beuk in alle seizoenen. “In de zomer is het een bron van schaduw, in de herfst eindeloos veel blaadjes vegen, in de winter een prachtig silhouet en in de lente kijken we uit naar de blaadjes die zich voorzichtig ontvouwen.”

De jury is ervan onder de indruk dat de monumentale beuk wordt gekoesterd door de woongroep. “Wat wij zo mooi vinden aan dit verhaal, is dat meerdere generaties zich verbonden voelen met de beuk. De bewoners laten zien, hoe waardevol het is een boom oud te laten worden in je tuin.”

Groenstad Zwolle organiseerde de verkiezingen voor de mooiste tuinboom van Zwolle om aandacht te vragen voor de betekenis en de waarde van bomen. De jury van de verkiezing van de mooiste Zwolse tuinboom met een verhaal, bestond uit Harry Pierik, Adriaan Mosterman en Reina Gorlee.

Foto's 3
Oude rode beuk is mooiste tuinboom van Zwolle
Oude rode beuk is mooiste tuinboom van Zwolle
Artikel delen: