JOVD Zwolle tegen fietsverbod in deel binnenstad

JOVD Zwolle tegen fietsverbod in deel binnenstad

Zwolle – De JOVD Zwolle, de onafhankelijke Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie, is van mening dat het dagelijks stadsbestuur een verkeerd besluit heeft genomen: het verbieden van fietsen in een deel van de Zwolse binnenstad.

Mariska Kamminga, voorzitter JOVD Zwolle e.o: “Zwolle is uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld, laten we hier als Zwolle dan ook recht aan doen.” De Grote Markt en Melkmarkt zijn al sinds de corona-pandemie afgesloten voor fietsers. Nu moet dit een blijvende maatregel worden. Als de Grote Markt en Melkmarkt wordt afgesloten betekent dat omfietsen. Die maatregel raakt ook bedrijven die eten bezorgen, aldus de JOVD Zwolle.

Fietskoeriers maken veelvuldig gebruik van de Grote Markt om zo snel bij de klant te zijn. Mariska Kamminga: “Maar naast de fietskoeriers zijn er nog steeds dagelijks talloze fietsers die gebruik maken van de Grote Markt. Dat laat zien dat de maatregel lang niet altijd wordt nageleefd, Zwollenaren hebben er geen behoefte aan. Niet voor niets is er kritiek uit alle hoeken te horen. Zwolle is een fietsstad en dat zou ook zo moeten blijven.”

“Voor corona was er nooit een probleem met de fietsers in de binnenstad. En nu komt er opeens een probleem uit de lucht vallen.” De maatregel is in het begin van de pandemie ingevoerd zodat terrassen extra ruimte kregen en omdat mensen afstand van elkaar moesten houden. Om dit te bewerkstelligen werd een fietsverbod ingesteld. “Wat ons betreft mogen de terrassen hun ruimte behouden en kan dan gewoon in combinatie met de fietsers. De gemeente zou vertrouwen moeten hebben in de fietsers dat zij hun tempo vanzelf aanpassen als het enigszins druk is op de Grote Markt,” vindt Kamminga.

De JOVD Zwolle e.o. roept de gemeenteraad op maandag kritisch te zijn op dit onderwerp. Kamminga: “Wij sluiten ons hiermee aan bij D66 en de SP en hopen dat het college de plannen gaat aanpassen.”

Artikel delen: