Gebrandschilderde ruit opnieuw gebruikt

Zwolle – Het ontwerp voor het Feniksterrein is definitief. Het college van B en W stelde het plan deze maand vast. Het Lankhorstgebouw, aan de Lijnbaan, het kantoor van de voormalige Fenix Zeepfabriek, zal ook  gesloopt worden. De gebrandschilderde ruit, met daarin de afbeelding van een Feniks, in het trappenhuis van het Lankhorstgebouw keert terug in de nieuwbouw. Op 16 december is de ruit met daarop de afbeelding van de Feniks heel uit het gebouw gehaald. Op welke wijze de ruit terugkomt in het gebouw is nog niet duidelijk.

 

Foto: Ben Vulkers

Het Lankhorstgebouw, gebouwd in 1962, is het enige dat nog overeind staat op het braakliggende terrein. Aanvankelijk wilde woningcorporatie SWZ het gebouw integreren in de nieuwbouw, maar dat bleek niet mogelijk vanwege de hoogte van het pand en de slechte staat waarin het gebouw verkeerd. Het gebouw heeft geen monumentale waarde. Wel is het de bedoeling dat er architectonisch iets bijzonders komt. Ook raamankers met de letters F en Z die op de ramen van de fabriek zitten komen terug in een nieuw ontwerp. Wijkbewoners hebben in maart van dit jaar al positief gereageerd op het plan. Nu volgen nog de planlogische procedures en de bouwvergunning. De sloopvergunning voor het Lankshorstgebouw is aangevraagd en vermoedelijk zal in het eerste kwartaal van 2009 het gebouw gesloopt worden. De start van de bouw is gepland midden volgend jaar. De eerste woningen worden een jaar later opgeleverd. Voor meer informatie zie www.fenikszwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Dat eewige gez@#k over Duitsers. Laat dat toch eens los man.. Binnen de spirituele wereld staat de adelaar juist voor het kijken vanuit een ander perspectief dan je gebruikelijke (beperkte) oogpunt. Probeer het eens en hopelijk gaat er een wereld voor je open.


  ⚠️ Meld

 2. Moet kunnen, zo rond kerst joop 😉

  Wereldburger, de meeste duitse symbolen hebben een mooie achtergrond. Neem de Swastika, stond symbool voor voorspoed en volgens mij ook als symbool voor de levenscyclus. Het zou mensen goed doen als de nazi-plak daar vanaf wordt gehaald en het symbool weer mag staan, waarvoor het ooit stond…..of het ooit zover komt….niet nu de oorlog nog zo vers in het geheugen ligt ben ik bang.
  Maar en dat ben ik met je eens, zolang we die eeuwenoude symbolen nog blijven koppelen aan een regime van enkele decenia, dan gunnen we dat regime teveel…

  Overigens; de hedendaagse Duitsers, vind ik doorgaans een plezierige Oosterbuur 😉 🙂


  ⚠️ Meld

 3. Daarbij is het zo dat, hoewel de vergelijking met een adelaar (eagle zo u wilt) inderdaad treffend is, we het hier toch echt over een feniks hebben. Een mythische vogel die niets met eerstgenoemde van doen heeft.


  ⚠️ Meld

Reageer