Danillo W. (23) veroordeeld tot vijf maanden cel en schadevergoeding voor leggen handgranaat café Bruut - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Danillo W. (23) veroordeeld tot vijf maanden cel en schadevergoeding voor leggen handgranaat café Bruut

Zwolle – Op 14 januari 2020 is er een granaat aan deur gehangen bij café Bruut aan de Voorstraat in Zwolle. Ruim een jaar later, werd er een verdachte aangehouden. Het gaat om de op dat moment 22- jarige Danillo W. uit Almere.

Donderdag vond de rechtszaak plaats in de rechtbank in Zwolle. Danillo W. was hierbij niet zelf aanwezig. Zijn raadsvrouw was wel aanwezig. Ook Kooistra was afwezig in rechtbank. Vanwege de emoties die los komen bij het oog in oog staan met de verdachte, heeft hij ervoor gekozen om afwezig te zijn. Zijn advocaat gaf de verontschuldigingen van Kooistra door vanwege het afwezig zijn in deze rechtszaak.

De eis van de officier van justitie was 7 maanden onvoorwaardelijk + 750 immateriële schadevergoeding. De materiele schadeclaim Kooistra niet werd niet ontvankelijk verklaard. De immateriële schadeclaim van Kooistra was hoger maar volgens de officier van justitie te hoog.

Het verweer van de advocaat van Danillo W: “Het staat niet vast dat W. zelf de granaat heeft opgehangen. Er is alleen bewijs dat de auto op dat moment in Zwolle was. De auto is van de oom van W. en zijn moeder rijdt er ook mee. Er is ook bewijs dat zijn DNA op het plastic zakje zat, maar het was een mengspoor dus ook DNA zit er ook van iemand anders aan. Dit zegt alleen dat W. het zakje zou hebben aangeraakt. Samenvattend beide bewijsstukken zijn niet overtuigend genoeg om zeker te weten dat Danillo W. in Zwolle was en de granaat heeft opgehangen.”

De raadsvrouw van W. geeft aan dat haar cliënt een laag IQ en neurologische aandoening heeft. Hij heeft een Wajong uitkering, en wil graag hulp en een woning en geeft aan dat niemand hem helpt. Ook de reclassering helpt hem niet omdat hij op een dodenlijst staat. De reclassering vind het helpen van W. een te groot risico dat er aanslag op zijn leven kan gebeuren op moment dat hij afspraak heeft met reclassering. De veiligheid is dan niet gewaarborgd.

Er werd een slachtofferverklaring voorgelezen door de raadsvrouw van Kooistra. Hierin staat wat de impact van de granaat op Kooistra, zijn familie en medewerkers Bruut is geweest. Kooistra geeft hierin aan dat hij, vanuit zijn christelijke levensvisie, de verdachte vergeeft voor zijn daden indien de verdachte schuldig wordt verklaard. Wel hoopt hij dat Danillo W. wel gestraft wordt voor zijn daden.

Donderdagmiddag kwam er rond 16.30 uur een uitspraak. Die luidt: Danillo W. is schuldig bevonden aan het plaatsen van de handgranaat. Er wordt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd en 1000 euro.

Het DNA spoor is volgens de rechter, in tegenstelling tot wat de advocate van Danillo W stelde, wel een daderspoor. Het DNA is precies op de plek aangetroffen waar het zakje dicht is geknoopt rondom de deurklink van café Bruut. Ook zit er DNA mengspoor met zijn DNA in de knoop zelf. Dat maakt dat hij het was die de granaat heeft opgehangen. De gegevens van het navigatiesysteem van de Skoda werken als ondersteunend bewijs dat W. die nacht op tijdstip van het ophangen van granaat in Zwolle was. Ook maakte navigatiesysteem van de Skoda contact met de telefoon van Danillo W. De oom van W. heeft aan de politie verklaard dat hij nooit met zijn auto in Zwolle is geweest. Ook blijkt uit niets dat zijn moeder die nacht zou hebben gereden.

De richtlijn van politierechters is om voor bedreiging met vuurwapen 4 maanden onvoorwaardelijk te geven. De rechter is het eens met officier van justitie dat een granaat ernstiger is dan een vuurwapen. Dit omdat als de granaat het daadwerkelijk afgaat het veel meer slachtoffers kan maken vergeleken met een vuurwapen. Daarom is er gekozen voor een gevangenisstraf van vijf maanden onvoorwaardelijk.

De officier van justitie en Danillo W. hebben 14 dagen te tijd om in hoger beroep te gaan.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Danillo pas perfect in het daderprofiel want ook nu zijn de verdachten tussen de 20 en 34 jaar oud. Wat dat betreft was Oortje een echte oude rot in het vak, maar ook hier geldt eerlijkheid duurt het langst. Hihihi


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.