Oppositie niet akkoord met schrappen betaalbare woningen Breezicht-Noord - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Oppositie niet akkoord met schrappen betaalbare woningen Breezicht-Noord

Zwolle – Oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en CDA zijn onaangenaam verrast door het voorstel van het college om betaalbare woningen te schrappen en meer dure woningen toe te voegen in Breezicht-Noord in Stadshagen.

De vier partijen zien wél kansen om betaalbare woningen toe te voegen en willen dit zo snel mogelijk onderzocht hebben. Patty Wolthof (PvdA): “We worden voor het blok gezet in een veel te laat stadium. Door het schrappen van betaalbare woningen uit dit plan wordt de tweedeling in de stad nóg groter. We moeten nu écht kiezen voor de onderwijzer, de verpleegkundige en voor de jonge gezinnen die hun eerste huis willen kopen. We moeten alles uit de kast halen om te voorkomen dat Breezicht-Noord vooral een dure villawijk wordt.”

Brammert Geerling (SP): “Nog lang niet alle mogelijkheden zijn onderzocht. In andere gemeenten is het wel mogelijk om betaalbaar te blijven bouwen, waarom lukt het hier dan niet? Waarom we bijvoorbeeld niet meer sociale woningbouw kunnen toevoegen is mij volstrekt onduidelijk. Zwolle wordt steeds meer een stad voor de rijken, waar lagere inkomens geen huis meer kunnen vinden.”

David Hof (D66): ““Het college roept de raad op stel en sprong bijeen, terwijl zij dit zelf al maandenlang ziet aankomen. Dat voelt niet goed, zeker niet bij zo’n belangrijk besluit dat mensen direct raakt. Wij willen hier een second opinion en alternatieven zien, pas daarna kunnen we een gedegen beslissing nemen. Als dit vertraging zou opleveren, wat ik me al afvraag, dan komt dat door het late handelen van dit college.”

Jan Nabers (CDA): ““Er is ontzettend veel vraag naar huizen met een tuin. Die moeten voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Het is niet acceptabel dat we zomaar toekomstige woningen voor bijvoorbeeld onze onderwijzers en verpleegkundigen schrappen. We willen een goed onderbouwde second opinion van andere woningexperts en een concreet alternatief plan.”

Maandagavond vraagt de oppositie in een motie om aanvullend onderzoek naar mogelijkheden om toch de betaalbare woningen in dit project te kunnen behouden. Ook willen de partijen weten wat de consequenties zijn voor andere woningbouwprojecten en daarover in gesprek met betrokken partijen.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Kan iemand mij uitleggen hoe een nieuwbouwwoning van Euro 350.000 tegen 2% hypotheekrente per jaar voor iemand onbetaalbaar is?

  Ik betaal volgens mij veel meer aan boodschappen per maand.


  ⚠️ Meld

 2. en dan heb je een aflossing van rond de 1150 euro netto per maand.
  Ook moet je ongeveer 12000 euro eigen geld meenemen voor de KK.
  misschien dat het daarom voor de meesten niet haalbaar is ?


  ⚠️ Meld

 3. Dirk Scheringa: wat dacht u van vrijgezelle inwoners of personen met een gezamenlijk inkomen welke niet toereikend is? Wat dacht u van ZZP’ers die geen lening meer kunnen krijgen via een bank (maar wel voldoende en stabiel inkomen hebben) of mensen die zonder kapitaal een start hebben moeten maken en door een studieschuld nog maar een fractie van het bedrag kunnen lenen wat ze zonder een studieschuld hadden kunnen lenen? Juist bij de mensen met kapitaal mist helaas het empathisch vermogen mee te denken met de steeds harder worstelende middenstand. Helaas zien we deze mentaliteit nu ook steeds meer terug in het van de realiteit ontkoppelde salon socialisme van de gegoede middenstand. En de gemiddelde maandelijkse kosten voor boodschappen voor mannen en vrouwen tussen de 14 en 70 jaar bedraagt gemiddeld minder dan 200 euro per maand. dus die vlieger gaat helaas ook voor u niet op.
  gemodereerd

 4. Blijkbaar ben ik niet gemiddeld, dwz ik ben:
  – geen ZZP’er.
  – geen persoon zonder kapitaal toen ik een huis kocht (welke idioot doet dat dan wel !!!).
  – niet in het bezit van een studieschuld. Heb ik destijds in 1 keer afgelost.
  – blijkbaar geen gemiddeld persoon want mijn boodschappen bedragen maandelijks meer dan 200 Euro

  Het kan aan mijn Calvinistische opvoeding liggen, maar iets dat ik niet kan betalen/verantwoorden doe ik niet. Wat is het probleem als mijn verdiencapacitieit onvoldoende is om een huis kopen. Dan koop ik dus geen huis. Simpel toch? Dan wordt het huren. Nee natuurlijk niet particulier. Dan ben je echt gek. Beetje huisjesmelkers spekken. Je moet wel ingeschreven staan bij de woningbouwverenigng en niet te kieskeurig zijn. Maar dat is logisch.

  Als er geen problemen zijn, kun je ze door je eigen keuzes/wensen, natuurlijk wel creeeren. Fijn weekend!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.