Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – “Er hangt verandering in de lucht.” Met deze woorden begon wethouder René de Heer zaterdag zijn speech tijdens de officiële opening van EntoBreed. EntoBreed is een spiksplinternieuwe meelwormenkwekerij in de Ampèrestraat op bedrijventerrein de Marslanden.

Wouter Simons, oprichter en CEO, vertelde vol trots over het pad dat hij heeft afgelegd en zijn drijfveren om de kwekerij op te richten. “Ik wil laten zien dat het anders kan, dat eiwitrijke ingrediënten gewonnen uit insecten de toekomst zijn,” zegt Simons. “Het is onze ambitie dat binnen tien jaar iedereen in Nederland minstens een keer per week een product eet waarin onze ingrediënten verwerkt zijn.”

Sinds de start van de kweek in april van dit jaar is er een forse groei geweest. Inmiddels werken er twaalf medewerkers bij het bedrijf en wordt er flink geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Het bedrijf kiest bewust voor het afzetten van meelwormen als eiwitbron. “Ten eerste omdat consumenten hele meelwormen niet zo snel zullen opeten. Ten tweede omdat duurzaam geproduceerde eiwitrijke ingrediënten een belangrijke basis van veel levensmiddelen zijn,” aldus Simons. Uiteraard konden de aanwezige gasten bij de opening proeven van de lekkernijen met ingrediënten verkregen uit de Zwolse meelwormen. Velen waren verrast over de producten die varieerden van gebak tot burgers.

De meelwormen zelf worden gevoerd met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. EntoBreed heeft als doel meelwormen te kweken waarvoor geen extra land en water nodig is. Het bedrijf zoekt daarom samenwerkingen om laagwaardige reststromen te kunnen gebruiken als voer. “Door het gebruik van deze lokale reststroom, creëren we voor samenwerkingspartners een waardevolle afzet van hun restproduct en werken we samen aan een circulaire voedselketen,” zegt Simons.

Als startup timmert EntoBreed hard aan de weg. Simons heeft vorig jaar geld opgehaald via Crowdfunding en het Regionaal Zwolle Incubatorfonds. Ook de ABN AMRO is als financier betrokken bij het project. “Met deze investeringen hebben we als eerste in de wereld een uniek kweeksysteem kunnen opzetten waardoor we bijna energie neutraal meelwormen kunnen kweken.”

Wethouder de Heer is trots op dit soort bedrijven en ondernemers in Zwolle. Hij sprak vol lof over het lef van Simons om in een korte tijd een bedrijf neer te zetten dat zowel circulair is, impact ondernemerschap toont en energie neutraliteit nastreeft. “Wouter is de ondernemer met lef! We gaan naar een situatie toe waarbij we met elkaar de schouders eronder moeten zetten waardoor we deze wereld leefbaar kunnen houden voor volgende generaties,” aldus De Heer.

Foto's 5
Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Over tien jaar eet heel Nederland eens per week Zwolse meelwormen”

  1. Kun je aub een keer langskomen bij vv Berkum. Zij hebben de prijs van de “Gezondste sportkantine van Nederland” gewonnen en daarmee waren zij ook de allereerste club die deze titel won in Nederland. Een mooie prestatie en daarmee kunnen ze hun winnende concept verder uitbouwen. Is ook goed voor de PR van jouw onderneming. Bedankt en succes!!

Reacties zijn gesloten.