SP Zwolle gaat podcasten

Vanaf 1 februari a.s. start de SP afdeling Zwolle met een eigen podcast, genaamd SPotcast. Elke eerste week van de maand staat er op www.zwolle.sp.nl een nieuwe SPotcast online. De Zwolse SP loopt voorop met deze multimedia toepassing. Zeker op lokaal politiek niveau kan het gebruik van multimedia in combinatie met internet een stuk beter ontwikkeld worden. De socialisten hopen met de SPotcast geïnteresseerden in de Zwolse politiek nog beter te bedienen.

SPotcast zal maandelijkse actualiteiten brengen, gevoed door het bestuur en de fractie van SP Zwolle. Wat doet de afdeling op straat en in de raad? Aan de hand van een aantal vaste items als ‘Zwolle Actueel’ en Twisterling op Stoom’ wordt de luisteraar op de hoogte gebracht van diverse kwesties. Daarnaast zal er in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen aandacht geschonken worden aan de campagne.

Lees verder »

GL/DG vraagt Zwollenaren het licht uit te doen

De fractie GroenLinks/DeGroenen in Zwolle is zeer verheugd dat minister Winsemius positief heeft gereageerd op de oproep van de Tweede Kamer fractie GroenLinks om donderdag de lichten vijf minuten te doven. Daarmee sluit Nederland aan bij deze internationale actie tegen klimaatverandering. 

In antwoord op vragen van GroenLinks laat Winsemius weten de lichten van het ministerie van VROM te doven en zoveel mogelijk te bevorderen dat ook de lichten bij andere overheidsgebouwen en ministeries uitgaan. Onbekend is of de minister daarover al contact heeft opgenomen met de gemeente Zwolle. De gemeente heeft maandag, na vragen van GroenLinks/De Groenen, echter in eerste instantie aangegeven geen mogelijkheid te zien om mee te doen aan de actie. De fractieleden van GroenLinks/DeGroenen zullen zelf op donderdagavond meedoen aan de actie en het licht doven. De fractie vraagt Zwollenaren en bedrijven het zelfde goede voorbeeld te volgen voor een beter klimaat. Een aantal fractieleden verblijft waarschijnlijk in het fractiehuis waar geen lichtknopjes aanwezig zijn en het licht dus niet uit kan.

Lees verder »

Carolus Clusius tweede bij voorronde Lagerhuisdebat

Het Agnietencollege, locatie Carolus Clusius uit Zwolle is woensdagmiddag in de Buitensociëteit tweede geworden in de voorronde van de debatwedstrijd ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. CSG Het Noordik uit Almelo sleepte de eerste prijs in de wacht en mag naar de landelijke 1/8 finales in Amsterdam, waar alle winnaars van de provinciale voorrondes tegen elkaar uitkomen.


Felle debatten…

Ook in het seizoen 2006 – 2007 organiseert de VARA -inmiddels voor de negende keer- de scholieren debatcompetitie Op weg naar Het Lagerhuis. Deze competitie is bedoeld voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO, VWO en de laagste klassen van het MBO. Vanaf de ochtend deden er 18 scholen uit de provincie Overijssel aan de voorronde mee. De jury bestond uit het trio M. Peters (Nationaal Gezondheids Instituut), J. v. Hasselaar (Statenlid voor de VVD) en voorzitter J. Kirsten (Gedeputeerde voor Overijssel). In de finale kwam het Carolus Clusius uit tegen Het Noordik. De finale-debatvragen waren: ‘Nederland moet meer kerncentrales bouwen’, ‘De commissaris van de Koningin zou net zoveel macht moeten krijgen als een Amerikaans gouverneur’ en ‘Jongeren moeten voorop lopen in de strijd tegen discriminatie’. Dit debat werd nipt verloren door de Zwolse school.


Zwolle vs Almelo


Winnaars blij…

Lees verder »

Een gebouw met een verhaal

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe gebouw aan de oostkant van het Rodetorenplein op de huidige locatie van de parkeerplaats is klaar om te laten zien. Tijdens een inloopbijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis op 31 januari (17.00-20.00 uur) kunnen belangstellenden het bekijken en erop reageren.

 Meer info op binnenstad.zwolle.nl

Het ontwerp is van de hand van Van Wijnen Projectontwikkeling en Architectenbureau DeZwarteHond. Zij werden begin 2006 door gemeente geselecteerd als projectontwikkelaar en architect voor de planontwikkeling van het bouwblok dat de oostelijke gevelwand van het Rodetorenplein in ere herstelt. De gemeente is nog eigenaar van de grond en heeft met Van Wijnen een reserveringsovereenkomst afgesloten. Zodra er een goedgekeurd ontwerp ligt, wordt de grond overgedragen aan Van Wijnen. De ontwikkeling past in het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht. De toekomstige bebouwing is straks samen met het heringerichte Rodetorenplein, sterk beeldbepalend voor het gezicht van de binnenstad. 

Biologische cateringprijs voor gemeente Zwolle

De gemeente Zwolle is de beste Nederlandse gemeente als het gaat om biologische catering. 30% van het aanbod in het bedrijfsrestaurant is biologisch. Het gaat met name om zuivel, brood en koffie. Provinciale milieufederaties hebben in heel Nederland verschillende overheden onderzocht op het aandeel biologisch in de catering. Stichting Natuur en Milieu Overijssel overhandigde de prijs aan een trotse wethouder Peter Pot.

Wethouder Peter Pot heeft in 2002 twee rondetafelgesprekken gevoerd met de biologische landbouw. Eén van de thema´s was het vergroten van de omzet van biologische producten in de bedrijfsrestaurants van de gemeente. Peter Pot heeft vervolgens namens het College van B&W de intentieverklaring Biologische Catering ondertekend. Wethouder Pot: “Ik vind het belangrijk dat wij als gemeente ook een bijdrage leveren aan dierenwelzijn en een beter milieu. En daarnaast: de medewerkers vonden de ecologische koffie het lekkerst!”

Lees verder »

SWZ realiseert grootste inbreidingsproject sinds jaren

De omgeving van de Hobbemastraat in Zwolle ondergaat een metamorfose. Op de hoek van de Hobbemastraat/Ferdinand Bolstraat,  waar voorheen oude garages stonden, volgt na een periode van sloop- en grondwerk, op 2 februari de feestelijke start van de bouw van een groot bouwproject. Woningstichting SWZ realiseert hierin 51 huurappartementen met zorggarantie (door Isala Ouderenzorg), 24 huurappartementen voor starters en een kinderdagverblijf van Mickey’s.

 

Schets: Artist Impression

Tijdens de feestelijke start worden verder de naam van het nieuwe gebouw en de metamorfosewinnaar bekendgemaakt en de intentieovereenkomst met Isala Ouderenzorg getekend. Met één van de grootste inbreidingsprojecten sinds jaren in Zwolle, wil SWZ, gezien de tekorten op de huurmarkt, een belangrijke bijdrage leveren aan het opleveren van meer huurwoningen in de stad. De verwachting is dat in het voorjaar van 2008 de eerste bewoners er, met alle voorzieningen van de binnenstad binnen direct bereik, met plezier zullen wonen.

Lees verder »

Programma Bevrijdingsfestival Zwolle

Na de aankondiging, en de primeur hier van de namen De Dijk, Wipneus en Pim en Racoon, zijn weer twee artiesten bekend geworden: VanVelzen en Postman.

 

De rapper producer, componist en grondlegger van Postman, Remon Stotijn a.k.a. The Anonymous Mis gaat ook in Zwolle optreden. Wipneus en Pim komen met de familieshow ‘Wipneus en Pim Trakteren’ optreden aan de Schuurmanstraat. Zanger/pianist VanVelzen zal het Bevrijdingsfestival in Zwolle openen. Racoon, de helicopteract in 2007, zal rond half 8 zijn opwachting maken op het Wärtsila podium in Park Weezenlanden. Nederpopformatie De Dijk sluit Bevrijdingsfestval Overijssel 2007 af.

Lees verder »

Open dag De Groene Welle

Woensdag 7 februari van 14.00-21.00 uur organiseert De Groene Welle haar jaarlijkse Open Dag. Op de vestigingen in Zwolle en Hardenberg kunnen belangstellenden kennis maken met de school, de docenten en manier van lesgeven.

 

Er wordt voorlichting gegeven over het vmbo-, mbo-, en cursusonderwijs. Ontdekken van een andere, nieuwe wereld staat tijdens de Open dag centraal. Bezoekers merken door demonstraties, films en presentaties dat De Groene Welle opleidt tot ondernemende, creatieve en moderne vakmensen met een succesvolle carrière in de groene sector. Nieuw in 2007 zijn de opleidingen Outdoor adventure & survival, Lifestyle design, Dierendetailhandel en Werkbegeleider zorgbedrijf.

Man bekeurd voor roken joint in auto

Bij een routinecontrole op de Stationsweg werd gezien dat een 20-jarige inzittende man uit Heerde geen autogordel droeg. De bestuurder werd staande gehouden.

Vastgesteld werd dat de Heerdenaar een joint rookte. Verder onderzoek leverde twee joints en een zakje weed op. Deze spullen werden inbeslaggenomen en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leerlingen volgen lessen op TAK-college

Dinsdag 30 januari was er voor de groep 8 leerlingen uit Zwolle en omgeving de gelegenheid om een dag lessen te volgen op het Thomas a Kempis college. Op de locaties Zuid en Centrum maakten de kinderen kennis met de verschillende vakken uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Foto: Martijn de Haan

Techniek en Sport en Bewegen bleken de favoriete onderdelen bij de leerlingen. Daarnaast werd er enthousiast gewerkt aan onder andere de vakken muziek, beeldende vorming, Engels en Frans. Deze vakken vallen onder de domeinen kunst en cultuur en communicatie. Naast deze open lesdag is er voor leerlingen en hun ouders ook de mogelijkheid om het open huis te bezoeken. Locatie Zuid, Gelijkheid 3, donderdag 8 februari, van 16.00 – 20.00 uur Locatie Centrum, Schuurmanstraat 1, zaterdag 10 februari, van 10.00 – 13.30 uur. Tijdens het Open Huis laten we zien wat er zoal binnen de school gebeurt. Alle activiteiten, binnen en buiten de lessen, presenteren zich op eigen wijze.

Lees verder »

Hennepkwekerijen opgerold in Zwolle Zuid

Een 23-jarige bewoner van de Oldermannenallee is dinsdag aangehouden voor illegale hennepkweek. Op zijn aanwijzingen werden 170 planten bij hem inbeslaggenomen, die hij inmiddels elders had gedumpt. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij met een dagvaarding in vrijheid gesteld.

In een woning aan de van Pallandtmarke zijn dinsdagmiddag 100 hennepplanten in beslaggenomen. Een 24-jarige bewoner is aangehouden en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De planten en de gebruikelijke groeiapparatuur zijn inbeslaggenomen en vernietigd.

Jongen overvallen en mishandeld na internetdeal

Een 17-jarige jongen uit Assen is dinsdagavond rond 21:30 uur, bij de stenen bank in het Potgieterspark in Zwolle, door drie jongens overvallen en mishandeld. Hij is o.a. met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen en van enkele honderden euro’s beroofd. Hij was duizelig en klaagde over pijnlijke plekken op zijn lichaam.

Na een internetcontact had hij een afspraak met één van de drie gemaakt om een speciale gsm te kopen. De knapen, twee blanke en een donker getinte, renden er via de Burgemeester van Roijensingel vandoor in de richting van het NS station. Door politiemensen is nog naar het drietal gezocht, echter zonder resultaat. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anonieme informatie kan verstrekt worden bij Bel M. (Meld Misdaad Anoniem) via 0800-7000. Er wordt een onderzoek ingesteld.