Steeds meer mensen kampen met grote schulden

De SP-fractie in Zwolle wil weten hoe de schuldhulpverlening in de stad is geregeld.

De partij vindt een landelijke onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zorgwekkend. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kampen met grote schulden en dat hulp vaak te laat komt. De SP vindt dat mensen met schulden de gelegenheid moeten krijgen om in een vroeger stadium bij de gemeente aan te kloppen.

Lees verder »

Straatspeeldag in Stadshagen

Op 13 juni 2007 is het Nationale Straatspeeldag, ook in Stadshagen. Kinderen kunnen voor een keer ongestoord op straat spelen!

Dit jaar spelen de kinderen van 14.00- 16.00 uur op de Zandzegge, bij basisschool De Vlieger en De Schatkamer. De werkgroep Kinderactiviteiten van Stadshagen Totaal heeft in samenwerking met Brede School De Vlieger, Landstede, Sportservice Zwolle en Rijschool Van Buuren een gevarieerd programma bedacht. De kinderen kunnen zich vermaken met verschillende workshops: streetdance, drama en knutselen. Daarnaast zal er een bakactiviteit zijn en kinderen kunnen hun sportiviteit testen op enkele sportactiviteiten. Natuurlijk komt er ook een springkussen.

Lees verder »

Waterrijke fietsroute in de regio Zwolle

Het Waterschap Groot Salland heeft een map ontwikkeld met vijf fietsroutes langs diverse waterschapsobjecten en –projecten rondom Kampen, Staphorst/Nieuwleusen, Raalte, Diepenveen en Zwolle. Iedere fietsroute heeft een eigen thema. De ‘waterroutes’ zijn gratis verkrijgbaar. De map bevat vijf zogeheten ‘waterkaarten’. Per kaart is een fietsroute samengesteld door een deel van het gebied van Groot Salland. Deze fietsroutes laten de inwoners op een aantrekkelijke manier zien wat de eerstvolgende jaren in de planning staat bij het waterschap en waarom dat nodig is.

De Zwolse route (5) draagt als thema ‘Kosten voor water’ en begint en eindigt bij het Van der Valk-restaurant aan de Kranenburgweg in Zwolle. De fietsroute is 50 kilometer lang en komt onder meer langs de sluis bij Nieuwe verlaat, stuw Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen, de Zwevende Steen in Dalfsen, Emmertochtsloot, stuw en gemaal Lange Slag, Dijkstoel en Oude Zeedijk, de polders Lierder- en Molenbroek, Polder Sekdoorn en watergang de Herfterwetering.

Lees verder »

Honderden studenten omsingelen Zwolle

Donderdagmiddag vond ‘De Omsingeling van Zwolle’ plaats. 417 studenten van Windesheim trotseerden al fietsend de regenbuien in de regio. Dat was het sportieve onderdeel van het Studenten Lustrumfeest van de hogeschool, die zijn 20-jarig bestaan viert. Vanavond serveerden het College van Bestuur en directeuren aan de studenten een maaltijd in de IJsselhallen. De zogenaamde Lustrum Mensa.

417 studenten omringden donderdag de stad op de fiets, op het traject van het bekende Rondje Zwolle. Het record van ’s Werelds Langste Fietslint werd met het aantal fietsers niet gehaald. Het record staat nu op 641 fietsers. Onderweg kwamen de fietsers optredens tegen van de band Blz 15 en theateract Firma Weijland. Ook konden ze genieten van een picknick op de heuvel bij het Westerveldse Bos. Per fietser droeg de hogeschool vijf euro bij aan EducAid en Respo International, twee stichtingen die Windesheimstudenten inschakelden voor projecten in ontwikkelingslanden.

Lees verder »

Fietstocht in kader van fietsbeleid Zwolle

Op zaterdag 9 juni organiseert de Zwolse afdeling van de Fietsersbond een korte fietstocht onder het motto “Langs hoogte- en dieptepunten”. Dat klinkt naar indrukwekkende cols en pijlsnelle afdalingen, maar de opzet is anders. De deelnemers aan de rit maken kennis met een aantal Zwolse verkeerssituaties. Deze worden vooral bekeken vanuit het perspectief van de fietser. Een korte toelichting maakt de deelnemers duidelijk of deze situatie werkelijk hoogte- of dieptepunt moet worden genoemd.

De Fietsersbond vraagt met deze tocht aandacht voor het Zwolse fietsbeleid. Dat kent een groot aantal successen. Toch is voor sommige situaties nog aandacht nodig van het Zwolse stadsbestuur, aldus de Fietsersbond. Voor deze tocht is een aantal Zwolse verkeersambtenaren dan ook persoonlijk uitgenodigd. Ook andere belangstellenden zijn welkom om zich aan te sluiten.

Lees verder »

Openluchtbad zondag open

Het openluchtbad in Zwolle gaat zondag 3 juni open. De afgelopen maanden is er door vrijwilligers hard gewerkt om het bad voor gebruik klaar te maken. In de bodem en de wanden van het bad zaten scheuren. Die zijn nu gerestaureerd. De laatste laag verf is gehard en de baden zijn gevuld.

De mankementen van het monumentale bad worden elk jaar erger. Het bestuur van het zwembad is op zoek naar een structurele oplossing en is daarover in gesprek met de gemeente.

Bron: RTV Oost

Historische graven en begraafplaatsen voorgedragen voor monumentenlijst

Vier objecten komen volgens de commissie cultuurhistorische graven in aanmerking voor de gemeentelijke monumentenlijst. Het gaat dan om begraafplaats Bergklooster (oude gedeelte), begraafplaats Buitengasthuis, het grafmonument van W.J. Schuttevaêr en de zerk van Jan Mulert (hij bezat landgoed Kranenburg). Daarnaast heeft de commissie, die onder leiding stond van voormalig wethouder Jaap Hagedoorn, een belangwekkende lijst samengesteld met namen die in aanmerking komen voor het predicaat cultuurhistorisch waardevol graf. 

Aanleiding voor de het onderzoek naar waardevolle graven, was het graf van mede SDAP-oprichter Helmig Jan van der Vegt, dat in aanmerking kwam voor ruiming. De gemeente wil dit graf vanwege de cultuurhistorische waarde in stand houden. De vraag rees, of er meer van dergelijke graven in de gemeente vanwege dergelijke waarden in stand moeten worden gehouden. Belangrijkste criterium daarbij is, dat de begraven persoon van landelijke betekenis geweest moest zijn. De commissie heeft een lijst van maar liefst 28 waardevolle graven opgesteld. Veel meer belangwekkende graven zijn gevonden, maar deze voldeden niet aan alle beoordelingscriteria. Deze graven hebben meer een plaatselijke betekenis, terwijl de namen op de eindlijst meer een nationale betekenis hebben.

Lees verder »

Overlastveroorzakers aangehouden

Woensdagmiddag 30 mei omstreeks 13.30 uur werd gemeld  dat een dronken persoon overlast veroorzaakte op de Grote Markt. De man wilde een winkel niet verlaten. De man, 56 jaar uit Zwolle was behoorlijk onder invloed. Hij werd aangehouden voor openbare dronkenschap en ter ontnuchtering ingesloten. ’s Avonds werd hij met een proces-verbaal heengezonden.

Woensdagavond 30 mei omstreeks 23.00 uur werd gemeld dat een viertal mensen overlast veroorzaakte in het park aan de Beethovenlaan. Ter plaatse gekomen politiemensen zagen dat een man, 32 jaar uit Zwolle,  op een kratje bier zat en een geopend biertje in de hand had. Verder stonden er nog vier kratten bier. Een vijftal aanwezigen werd aangesproken en aangegeven dat zij daar weg moesten. Het bleek dat twee personen nog boetes (385 en 65 euro) hadden openstaan. Er werd hen meegedeeld dat ze werden aangehouden. De man wilde weglopen. Na een korte schermutseling werd hij geboeid. De vrouw wilde beletten dat de man werd aangehouden. Zij greep zich vast aan de man de schreeuwde. Op herhaaldelijk aandringen om hem los te laten reageerde zij niet. Hierop is de vrouw, 30 jaar uit Zwolle, ook aangehouden. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

15-jarige rijdt in auto

Woensdagmorgen 30 mei omstreeks 12.00 uur controleerden politiemensen op de Parkweg een auto. De bestuurder kon geen rijbewijs en kentekenbewijs tonen.

De bestuurder verklaarde dat hij 19 jaar was en in het bezit van een rijbewijs. Bij informatie bleek dat hij een valse naam opgaf. Hierop werd de jongeman, 15 jaar uit Meppel, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd na verhoor heengezonden met een proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en opgeven valse naam.

Start wedstrijd Kiek op de Hanze

Na de successen van Kiek op de Brug en Kiek op de Kerk zetten Historisch Centrum Overijssel (HCO), Bibliotheek Zwolle en de Stentor hun samenwerking voort in Kiek op de Hanze. De aanleiding is de herdenking van de wederopneming van Zwolle in het Hanze Verbond 600 jaar geleden.

Op woensdag 6 juni is de aftrap van Kiek op de Hanze met een bijeenkomst in de koffiekamer van de Centrale Bibliotheek aan de Diezerstraat. Op het programma staan een inleidingvan historicus <?xml:namespace prefix = st1 ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags” />Wim Coster (verbonden aan Historisch Centrum Overijssel) over het Hanzeverbond, een lezing van VVV-directeur Henk van Voornveld over de hedendaagse betekenis van de Hanze en een optreden van Peter Vader over de stadsomroeper vroeger en nu.  Deze avond staat eveneens een bijzondere onthulling op het programma. Deze onthulling staat in het teken van de voorgaande wedstrijden, namelijk Kiek op de Brug en Kiek op de Kerk. <?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

Lees verder »

Rotterdams filmfestival in Zwolle

Het International Film Festival Rotterdam duurt gelukkig langer dan twaalf dagen. Tweemaal per jaar reist het IFFR met een minifestival langs de filmtheaters. Filmtheater Fraterhuis is er trots op gastvrouw te zijn in de nieuwe Novonfilmzaal aan de Blijmarkt op zondag 10 juni vanaf 11.15 uur.

Dit voorjaar zijn de drie winnaars van het afgelopen festival te zien. Love Conquers All en The Unerzogen (Tiger awards) en Y0 (international persprijs). De eerste film staat geprogrammeerd om 11.15 uur. De tweede om 13.45 uur en de laatste om 15.45 uur. De voorstellingen zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken en mocht u geen keuze kunnen maken…dan zien we u graag bij alledrie de voorstellingen ! Tussendoor is er gelegenheid voor een heerlijke lunch, soep of een kopje koffie.

Lees verder »

Racen en leren tot de vonken er vanaf vliegen

Motorcoureur Danny de Boer combineert topsport met opleiding Internationale Handel.   Van arrogantie kun je hem niet beschuldigen, integendeel. Motorcoureur Danny de Boer uit Kampen is de bescheidenheid zelve. ‘Mijn succes is mede aan m’n manager en m’n sponsors te danken. En natuurlijk aan m’n opleiding bij Landstede, waar ik alle ruimte krijg om de motorsport op topniveau te beoefenen.’

In 2005 werd hij als jongste deelnemer op 15-jarige leeftijd 14e op het EK Superstock 600cc, in 2006 won hij de Supercup 1000cc, ook als jongste deelnemer. Als klein jochie al was Danny geïnteresseerd in motoren. Hij reed als het ware al motor voordat hij kon lopen. Tot z’n elfde hield hij zich bezig met motocross, daarna legde hij zich toe op het motorracen. Daarbij gaat het hem niet alleen om de snelheid. ‘Het is ook het wereldje dat me aantrekt. De sfeer, de onderlinge vriendschappelijkheid en je kent iedereen.’ Dat topsport en onderwijs in het reguliere onderwijs moeilijk te combineren zijn, ontdekte Danny op de havo.

Lees verder »