Actualisatie integratiebeleid gemeente Zwolle

Iedereen doet mee. Dat is de kern van het sociale beleid in Zwolle. Dit geldt ook voor integratie. Zwolle streeft naar een geïntegreerde samenleving waaraan iedereen wil, kan en mag deelnemen. De nieuwe nota over Integratie heeft dit dan ook als uitgangspunt.

Verantwoordelijk wethouder Kenkhuis: ´De nota heet niet voor niks ´Integratie is van ons allemaal´. Integratie kan alleen slagen als alle Zwollenaren daar aan werken. Nog te vaak wordt integratie gezien als iets van allochtonen. Dat is niet zo: we hebben allemaal die verantwoordelijkheid!´Landelijke en lokale ontwikkelingen op het gebied van integratie hebben ertoe geleid dat Zwolle haar integratiebeleid heeft geactualiseerd. Daarnaast zijn de resultaten die geboekt zijn tijdens ‘De Ontdekking’, de conferentie over integratie en interculturalisatie van april 2007, meegenomen in de aangepaste beleidsnota.

Lees verder »

Zwolle gaat verder met unieke aanpak wijkbudgetten

In Zwolle start dit jaar een derde ronde met wijkbudgetten in de wijken Holtenbroek en Stadshagen. Een deel van het budget is ditmaal gereserveerd voor projecten die de informele zorg en mantelzorg in de buurt versterken. De aanpak blijft verder grotendeels gelijk aan de eerdere aanpak.

De Zwolse aanpak van wijkbudgetten is in twee opzichten uniek. Allereerst behoort het budget per huishouden met € 30,- tot de hoogste van Nederland. Ten tweede wordt de verantwoordelijkheid voor de keuze en uitvoering van de projecten bij de bewoners gelegd. In de Zwolse aanpak zijn het de bewoners die de ideeën bedenken, door een verkiezing bepalen welke ideeën worden uitgevoerd en de ideeën zelf uitvoeren. De aanpak kenmerkt zich daarbij door een nauwe samenwerking met woningcorporaties, politie en maatschappelijke organisaties in de voorbereiding en bij de begeleiding van de uitvoering. Dit is geheel in lijn met het motto van het Zwolse college: Samen maken we de stad.

Lees verder »

D66 Zwolle helpt bij belastingaangifte 2007

D66 Zwolle wil iedereen – maar in ’t bijzonder senioren, gehandicapten en minima – oproepen om toch vooral belastingaangifte 2007 te doen. De democraten vinden dat het vrij snel de moeite loont om aangifte te doen, vooral door de aftrek voor ziektekosten, premie ziektekostenverzekering (ZKV), etc.

D66 is er zich van bewust, dat niet iedereen in staat is of de gelegenheid heeft om aangifte te doen, maar als u een aangiftebiljet 2007 heeft ontvangen, moet u aangifte doen. “Al jarenlang wordt beloofd, dat het allemaal eenvoudiger zal worden. Helaas is daarvan tot op heden echter niets gebleken. Het tegenovergestelde is eerder het geval”, zegt D66 in Zwolle.

Lees verder »

Opnieuw speler FC Zwolle naar Groningen

Anco Jansen vertrekt per direct naar FC Groningen. Hij zal daar de rest van het seizoen 2007-2008 op huurbasis gaan spelen. Het contract van Anco Jansen bij FC Zwolle loopt aan het eind van dit seizoen af.

De geboren Zwollenaar heeft de jeugd bij FC Zwolle doorlopen en maakte in het seizoen 2005/2006 zijn debuut in het eerste elftal. Anco is in zijn carrière bij FC Zwolle 39 keer voor het eerste elftal van de club uitgekomen en heeft daarin twee keer gescoord. De 18-jarige middenvelder had al eerder dit seizoen te horen gekregen dat hij uit mocht kijken naar een nieuwe club. Eerder deze week vertrok Danny Holla van Zwolle naar Groningen.

Bijna twee miljoen voor Vrouwenopvang in Zwolle

Stichting Vrouwenopvang Overijssel ontvangt € 1.898.480 subsidiegeld van de gemeente Zwolle voor het bieden van vrouwenopvangvoorzieningen en het realiseren van verschillende activiteiten in 2008. Dit heeft het College van burgemeester en wethouders deze week besloten.

De Vrouwenopvang biedt naast opvang ook ambulante hulpverlening in de gemeente Zwolle. Nieuw hierbij is het aanbod van AWARE. De gemeenteraad van Zwolle heeft hier in de begroting 2008 extra middelen voor gereserveerd. AWARE biedt aan vrouwen in Zwolle de mogelijkheid van een aansluiting op een mobiel systeem. Dit kan met name veiligheid bieden aan vrouwen die actueel en permanent in en om hun eigen woning worden belaagd door hun (ex) partner.

Lees verder »

Ontwerp Huis aan de Achtergracht aangepast

Het ontwerp voor het appartementencomplex Huis aan de Achtergracht is aangepast. Naar aanleiding van de reacties op het oorspronkelijke ontwerp besloot het college van burgemeester en wethouders de ontwikkelaar te vragen om er nog eens naar  te kijken. De architect Jo Crepain heeft nu het ontwerp aangepast. Wethouder Van Dooremolen: ´Ik ben blij met dit ontwerp. Het sluit nog beter aan bij het Flevogebouw en de Spiegel, maar heeft toch een eigen karakter gekregen.´

Vanwege de aanpassingen is de planning van het Huis aan de Achtergracht opgeschoven. Het aangepaste ontwerp gaat opnieuw ter visie. Wanneer alle procedures nu vlot verlopen worden zal met de bouw  van het Huis aan de Achtergracht in september begonnen kunnen worden. De bouw zal circa een jaar duren. De uitvoering van de definitieve inrichting van de openbare ruimte van de Tanerij kan in dat geval in het tweede kwartaal van 2009 starten.

Grondprijsverlaging voor goedkope woningbouw

Om de bouw van voldoende goedkope woningen in 2008 veilig te stellen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om voor 2008 de grondkosten voor met name de goedkope en middeldure woningen (tot €.292.000) incidenteel te verlagen. Dit staat in de Grondprijzennota 2008.

Wethouder Kenkhuis: ‘In 2007 zijn de bouwkosten flink gestegen. Het college is van mening dat deze prijsstijging niet gecompenseerd moet worden door een verhoging van de woningprijzen van de goedkope woningen. We hopen met deze verlaging de ontwikkelaars te stimuleren om vooral goedkoop te blijven bouwen.’ De Grondprijzennota wordt jaarlijks door het college vastgesteld. Hierin worden voor alle bouwterreinen de grondprijzen voor het komende jaar vastgelegd.

Lees verder »

Nieuw Kunstenfestival in Zwolle heet Zw/rt

Zw/\rt is het nieuwe zomerkunstenfestival dat Zwolle op de kaart zet als stad van bijzondere kunstontmoetingen. De naam van het nieuwe festival werd op 31 januari j.l. onthuld tijdens een presentatie van het festival.

De eerste editie van Zw/\rt met als thema Passie en Overgave vindt plaats van donderdag 26 tot en met zondag 29 juni 2008. De Zwolse binnenstad transformeert gedurende vier dagen in een kunstarena waar bewoners, bezoekers en kunstenaars elkaar ontmoeten en inspireren.De kern van het festival bestaat uit 24 ‘environments’,kunstproducties die verbonden zijn met de plek en de mensen die daar wonen. De kunstproducties zijn grensoverschrijdend en lopen uiteen van theater en dans tot muziek en beeldende kunst.

Lees verder »

N50 afgesloten door ongeval

De N50 tussen Kampen en Zwolle is tijdelijk afgesloten in verband met een ongeluk. 

Een auto met een aanhanger beladen met marktkramen is geschaard. Rijkswaterstaat verwacht dat het nog wel even kan duren voordat de weg vrij is. Door het ongeluk zijn al flinke files ontstaan op de N50.

Bron: RTV Oost.nl

Nieuwbouw Achmea Zwolle klaar en in gebruik

Verzekeraar Achmea begint aanstaand weekeinde met de ingebruikname van het nieuwe, imposante kantoorgebouw aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle.

Na zes verhuis-weekends zullen over anderhalve maand 1100 medewerkers vanuit twee oude locaties in Zwolle en uit Meppel hun nieuwe werkplek hebben gevonden. Met de bouw van de kolos is Zwolle in de nabijheid van het centrum een blikvanger rijker geworden.

Lees verder »

Versterking op middenveld met Garritsen

Na het vertrek van Holla en de komst van Rozema, komt Koen Garritsen FC Zwolle versterken. De van AGOVV afkomstige middenvelder is gecontracteerd voor de rest van het seizoen, met een optie voor nog een jaar.  

In het seizoen 2003-2004 speelde Koen zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal van AGOVV. Ook was hij twee seizoenen speelgerechtigd voor Fortuna Sittard, maar het afgelopen seizoen keerde hij terug in Apeldoorn. De 24-jarige Garritsen speelde gedurende dit seizoen 23 wedstrijden voor AGOVV, waarin hij 4 keer het doel wist te vinden. 

Geen kosten meer bij inschrijven De Woningzoeker

Er worden geen administratie- en bemiddelingskosten meer gevraagd aan (nieuwe) huurders die zich inschrijven bij De Woningzoeker*. Openbaar Belang, deltaWonen en Woningstichting SWZ hebben besloten deze maatregel vanaf februari 2008 door te voeren. Uitzondering op de nieuwe regel is de woningzoekende die een urgentie wil aanvragen. Voor deze groep blijven de bemiddelingskosten gehandhaafd. De administratiekosten komen wel te vervallen. Krijgt de aanvrager urgentie en wordt daarmee bemiddeld, ontvangt hij/zij het bedrag terug. 
 
Deze maatregel kan vooral beschouwd worden als een tegemoetkoming aan (toekomstige) huurders met een smallere beurs. De bemiddelingskosten lagen op  EUR  45,-. De administratiekosten waren bij de drie corporaties verschillend, gemiddeld kwam het op  EUR  22,50.

Lees verder »