Zwolle roept illegaal dumpen afval een halt toe

Regelmatig wordt geconstateerd dat inwoners van omliggende plaatsen afval dumpen op verschillende plekken in de gemeente Zwolle. Dit is illegaal en wordt streng gecontroleerd. Overtreders riskeren een fikse boete als zij hun afval achterlaten in de gemeente Zwolle.

In de afgelopen maanden zijn er al verscheidende procesverbalen opgemaakt. Het ging hierbij om overtreders uit Hattem, Hasselt, Kampen en Genemuiden. In deze plaatsen moeten inwoners betalen per hoeveelheid aangeboden afval (DIFTAR-systeem). Aangenomen wordt dat overtreders de eigen afvalkosten proberen te verminderen. Het afval wordt vooral in en rondom verzamelcontainers bij flatgebouwen aangetroffen. Het gaat hierbij voornamelijk over vuilniszakken met huisvuil, maar ook bouwafval en huisraad wordt gedumpt.

Lees verder »

Vervolg voorstelling Staphorst in Tegenlicht

Staphorst in Tegenlicht, de opmerkelijke documentaire over traditie en bestuur in deze Overijsselse gemeente, was oorspronkelijk eenmalig te zien in Filmtheater Fraterhuis. Maar de belangstelling voor deze unieke regiodocumentaire is zo overweldigend dat het Fraterhuis keer op keer extra voorstellingen en vrijwilligers inzet om aan de vraag te kunnen voldoen.

Inmiddels is de regisseur, die iedere voorstelling persoonlijk komt inleiden, kind aan huis in de Novonfilmzaal van het Fraterhuis. Afgelopen woensdag 27 februari was zelfs de hoofdrolspeelster mevr. Kok- Bisschop (vanzelfsprekend in prachtige traditionele Staphorster dracht) meegekomen om het publiek te woord te staan. Vele vragen werden op haar afgevuurd, ondermeer door een door de VPRO gestuurde journalist die naar Zwolle was afgereisd voor het fenomeen van deze documentaire. De landelijke VPRO gids zal hiervan medio maart verslag doen.

Lees verder »

Schrikkelbaby geboren in Zwolle

Op deze schrikkeldag 29-02-2008 om 04:32 vannacht is Kyelle Imme Middelbosch geboren. Een echte ‘Schrikkelbaby’.


Weblog Zwolle feliciteert de Fam. Middelbosch en wenst hun veel geluk toe met de prachtige dochter.

Kyelle, de eerste dochter van de Fam. Middelbosch, is een week te vroeg geboren. Moeder en dochter maken het goed. Bij de Isala Klinieken werden op deze bijzondere dag acht baby’s geboren.

Black Francis geeft showcase bij Hedon

Black Francis gaf vrijdagmiddag voor tientallen belangstellenden een bijzonder concert bij popcentrum Hedon te Zwolle. De Pixies zanger kwam naar Zwolle ter promotie van het album ‘Bluefinger’, zijn eerbetoon aan Herman Brood. Vrijdagavond trad de zanger voor een groter publiek op in Hedon.

Black Francis gaf, zonder enkele geluidsversterking, een showcase naast het standbeeld van Brood, dat pal voor Hedon staat. De zanger zong zes nummers, waaronder het nummer ‘Los Angeles’. Herman Brood was zelf een grote fan van de Pixies. Dat juist de zanger van één van zijn favoriete bands, ooit nog een compleet album aan hem zal wijden zal hem zeer gelukkig gestemd hebben. Frank Black maakte kennis met Herman Brood door op Youtube een filmpje van ‘You Can’t Break a Heart and Have It’ tegen te komen. Hij was zo onder de indruk dat hij meer informatie over Brood opvroeg en uiteindelijk besloot een hele cd aan hem op te dragen. ‘Bluefinger’ (ofwel blauwvingers, zoals inwoners van Zwolle ook wel genoemd worden) bevat elf nummers waarop hij onder andere zingt over het leven van Brood, zijn dochter en zijn dood. Het nummer waar Francis, Brood mee ontdekte is terug te horen als cover.

Goede score Gebroeders Scheffer

Schildersbedrijf Gebroeders Scheffer uit Zwolle heeft de maximale score gehaald bij de technische inspectie van de stichting AF-Erkenningsregeling.

Samen met nog acht andere bedrijven in Nederland heeft het schildersbedrijf deze hoge score behaald. De controle wordt om de drie jaar gehouden bij alle aangesloten bedrijven. Schildersbedrijf Gebroeders Scheffer krijgt een certificaat waarop vermeld staat dat ze in 2007 de maximale score hebben bereikt.

Bron: RTV Oost

FC Zwolle richt zich op periodetitel

Met de wedstrijd Feyenoord – FC Zwolle nog in de benen, bereidt het eerste elftal zich weer voor op de spannende wedstrijd van aankomende zondag: FC Eindhoven – FC Zwolle.

De voltallige selectie reist af naar Eindhoven, want iedereen is fit. Dit is echter wel onder voorbehoud, aangezien er morgen nog door de spelers getraind wordt. FC Zwolle kan zondag de periode pakken, dus het belooft een spannende wedstrijd te worden. FC Zwolle-supporters kunnen dit duel op eigen gelegenheid bezoeken.

Zwolle sportief verrijkt met Stepteam

Stepteam Zwolle gaat maandagavond 31 maart 2008 voor het eerst van start! De verzamellokatie is de Parkeerplaats bij de Atlethiekbaan in Zwolle aan de Luttekeweg. 

Het Stepteam vertrekt die dag om 19.00 uur voor het eerste steptochtje. De eerste 2 maanden kunnen mensen kostenloos mee steppen met de groep om zo kennis te maken en het steppen in groepsverband uit te proberen. Laat wel vooraf weten als u komt meesteppen voor de eerste keer. Het stepteam is een onderdeel van Stepvereniging West Overijssel, dat heeft als voordeel dat u ook kunt deelnemen aan de overige trainingen in de Kop van Overijssel binnen deze vereniging.

Lees verder »

Groot alarm na melding gaslek Boerendanserdijk

Vrijdagmiddag rond 12.45 uur sloegen de alarmdiensten in Zwolle groot alarm nadat er een melding was van een gaslek bij het bedrijf Contracting de Graaf aan de Boerendanserdijk.

Alle hulpdiensten werden richting het Oosterenkcomplex gedirigeerd. De directe omgeving van het complex werd met linten afgezet, bouwmedewerkers moesten het terrein verlaten en er volgde een grondige inspectie. Er werd een gaslucht geroken in het pand. De geur bleek afkomstig te zijn van een generator van de bowlingbaan. Volgens de brandweer, die een meting verrichtte, waren er geen schadelijke stoffen.

Lees verder »

De Nooter Hof gaat flink op de schop

Zowel het terrein als gebouw de Kruidwisch worden fors ‘opgepimpt’. Studenten van Groene Welle (groenopleiding) zijn hierbij ingezet. Een mooie start van de nieuwe toekomst van de Nooter Hof als milieu-educatiepark voor bezoekers en scholieren.

Doepark Nooter Hof moet uitgroeien tot een praktisch kenniscentum voor groen en duurzaamheid. Onderwijs, (vrijwilligers)organisaties, bedrijven en burgers kunnen er elkaar ‘in het groen’ ontmoeten en versterken. De activiteiten zijn gericht op het stimuleren van duurzaam gedrag. Dat gebeurt door educatie waarbij de nadruk ligt op het beleven van natuur en milieu.

Stadshagen wordt groen

Het pilot-project “Wijken vol van Natuur” van de Milieuraad in Zwolle gaat in Stadshagen 3 workshops en een excursie organiseren in de periode maart tot mei. In de workshops leren bewoners van Stadshagen hoe ze hun tuin natuurvriendelijk kunnen maken.

Via vier thema’s worden onderwerpen duidelijk en praktisch behandeld. Er is aandacht voor planten, terras, schuttingen, vlinders en nuttige insecten, de vijver en hoe kindvriendelijk zo’n tuin kan zijn. Doel is om de tuin te laten leven, zodat mensen nog meer kunnen genieten van hun tuin. Tuinen in Stadshagen kunnen groene oasen worden. In de workshops worden natuurvriendelijke mogelijkheden aangeboden. Natuurvriendelijk tuinieren is niet moeilijk. Het hoeft ook niet in één keer. Je kunt het langzaam opbouwen.

Lees verder »

GeriaClowns vrolijken ouderen in Zandhove op

Verpleeghuis Zandhove is de eerste zorginstelling in Zwolle die zes verpleegkundigen en vrijwilligers heeft opgeleid als GeriaClown.

De GeriaClowns maken op geheel eigen wijze contact met dementerende ouderen. Via een rode neus en wat grappige attributen is het vaak gemakkelijker om met moeilijk bereikbare ouderen in gesprek te komen. De clowns zijn opgeleid door Bea Lubbers van de stichting GeriaClowns in Oldenzaal.

Bron: RTV Oost

Bezwaar tegen bomenkap bij molen Windesheim

De Milieuraad heeft bezwaar aangetekend tegen de plannen om achttien zomereiken te kappen aan de Wijheseweg. De zomereiken zouden moeten worden geveld ten behoeve van verbeteringvan de molenbiotoop voor de molen van Windesheim.

Henk Mellema: “Het vellen van 18 zomereiken in de ‘bloei’ van hun leven verhoudt zich ethisch niet tot het belang van het verbeteren van de molenbiotoop. Dit past niet bij het groene imago van Zwolle. De zomereiken staan aan de zuidzijde van de molen. De windrichting waarmee ‘gedraaid’ wordt is overwegend westelijk. Deze westzijde heeft een zeer open karakter en heeft een relatief lage oppervlakteruwte. Daarmee kan volgens ons de molen voldoende draaien om vitaal te blijven.”

Lees verder »