Dannenberg opent huttendorp Stadshagen

Zwolle – Maandag 4 augustus om 10 uur opent wethouder Erik Dannenberg, portefeuillehouder Jeugdzaken, het  5e huttendorp in Stadshagen. Het huttendorp staat dit jaar in het teken van de Olympische Spelen, dus naast het timmeren van de hutten is er ook veel sport en spel.

De organisatie verwacht mede door de groei van Stadshagen dat de opkomst ook groot zal zijn. Vorig jaar waren er ongeveer 400 kinderen per dag en dit jaar verwacht de organisatie ongeveer 450 kinderen per dag.

Lees verder »

Vertier voor jongeren bij de Wijde Aa

Zwolle – In de maand augustus moeten jongeren uit de wijk Aa-landen bij de Wijde Aa zijn. Iedere woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur organiseert het jongerenwerk activiteiten in, bij en rondom de Wijde Aa.

Woensdag 6 augustus kunnen jongeren na het eten van een pizza bij de pannenkoekenboot met een kano of een waterfiets varen. Woensdag 13 augustus vaar je met je zelfgebouwde vlot je tegenstander van het water. Woensdag 20 augustus worden op de skatebaan skatelessen gegeven en kan je meedoen met streethockey en ramps. Woensdag 27 augustus is er een zogenaamde Surf ’n Style. Aan de activiteit zijn geen kosten verbonden. De activiteiten zijn voor alle jongeren in de leeftijd van 10 t/m 21 jaar.

Librije Hotel heeft horecavergunning in orde

Zwolle – Het ontbreken van de noodzakelijke horecavergunning voor het fonkelnieuwe Librije Hotel in Zwolle komt door de vakantieperiode. Hierdoor verloopt de papierenstroom op het gemeentehuis niet optimaal. Dat laat eigenaar Jonnie Boer van het Zwolse tophotel weten. ‘Ik ben net terug uit Azië en hoor over deze situatie. Mij is verzekerd dat alles in orde is. Het komt door de vakantieperiode. Wat denk je, we bouwen echt geen hotel van zeven miljoen euro zonder de vereiste papieren’.

De regionale krant De Stentor meldt het ontbreken van de noodzakelijke horecavergunning van het vijfsterrencomplex in de voormalige gevangenis Het Spinhuis in het centrum van Zwolle. Een woordvoerder van de gemeente Zwolle meldt dat ambtenaren van Toezicht & Handhaving het vergunningenprobleem hebben geconstateerd. ‘Maar verder is alles in orde. We verwachten dan ook dat het hotel de vergunning snel in orde heeft en handhaven daarom niet’, aldus de woordvoerder in De Stentor.

Lees verder »

Man dreigt met mes op Van Hallware

Zwolle – Een 38-jarige Zwollenaar is woensdagavond 30 juli op de Van Hallware aangehouden en ingesloten voor bedreiging met een mes.

Bij zijn aanhouding werden bij hem twee messen aangetroffen. Die werden inbeslaggenomen. Hij zou kort daarvoor, bij een conflict met een bewoner van deze straat waarbij meerdere personen aanwezig waren, een mes gepakt hebben. Naar de bedreiging wordt een nader onderzoek ingesteld. Tegen de aanhouden Zwollenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na race op de Hasselterweg

Zwolle – Woensdagavond 30 juli zijn de rijbewijzen ingenomen van een 47-jarige motorrijder uit Zwolle, een 27-jarige autobestuurder uit Kampen en een 19-jarige automobilist uit IJsselmuiden.

Op de Hasselterweg reden zij respectievelijk 131, 126 en 127 km/u, waar een maximumsnelheid geldt van 70 km/u. Tegen de drie wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie doet mee aan Anti-fietsendiefstalactie

Zwolle – Op 13 augustus 2008 vindt er op de Nieuwe Markt in Zwolle van 10.00 tot 18.00 uur een anti-fietsendiefstalactie plaats. Begin juni startte de landelijke campagne anti-fietsendiefstal, waarvoor de minister van Binnenlandse Zaken de aftrap gaf. Nu wordt fietsendiefstal ook lokaal in Zwolle extra onder de aandacht gebracht. Doel van zowel de landelijke campagne als de Zwolse actie is het vergroten van de aangiftebereidheid van gestolen fietsen onder de burgers. Bij de aftrap van de actie zal korpschef Aalbersberg van de Politie IJsselland aanwezig zijn.

De afgelopen vier jaar worden er in de Politieregio IJsselland ieder jaar 500 aangiftes van gestolen fietsen minder gedaan. Het aantal fietsendiefstallen neemt echter niet af. Er wordt dus alleen minder aangifte gedaan. De Politie IJsselland, de stadswachten van Zwolle en de gemeente Zwolle (in samenwerking met de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de organisatie van de landelijke campagne) vragen daarom aandacht voor dit onderwerp.

Lees verder »

Onderzoek naar blekerij Pannekoekendijk

Zwolle – Het team archeologie van de gemeente Zwolle voert momenteel een onderzoek uit aan de Pannekoekendijk in de wijk Kamperpoort. Inmiddels zijn onder het trapveldje op de hoek Pannekoekendijk/Katerdijk de fundamenten blootgelegd van een oude blekerij en latere stoomwasserij van de familie Wentholt. Deze stoomwasserij is in de Tweede Wereldoorlog onteigend en gesloopt. Muurresten en fundamenten zijn bewaard gebleven.

Archeologen hebben op dit moment de sporen blootgelegd van een rechthoekig gebouw dat heeft behoord tot de laatste fase van de stoomwasserij. Dit gebouw is op verschillende foto´s uit het eind van de 19de eeuw nog te zien. Naast de buitenmuren van dit gebouw zijn ook de fundamenten van de stoomketels en een later toegevoegde schoorsteen te zien. Uit archiefstukken blijkt dat de wasserij in eerste instantie door middel van een rosmolen met paard werd aangedreven. In 1884 en 1894 zijn twee stoomketels geplaatst. De schoorsteen is in het begin van de 20ste eeuw aan het complex toegevoegd. In Nederland bestonden in deze periode maar twee bedrijven die dergelijke fabrieksschoorstenen maakten. Een daarvan is de firma Canoy & Herfkens uit Venlo. Uit het onderzoek naar enkele bewaard gebleven stenen van de schoorsteen is duidelijk geworden dat de schoorsteen door deze firma gebouwd moet zijn.

Lees verder »

Oók Joost Posthuma naar Zwols Profspektakel

Zwolle – ‘Ik ben de enige renner ter wereld die in hetzelfde jaar de Ster van Zwolle en de Ronde van Spanje gereden heeft,’ zegt Joost Posthuma. Dat was in 2004, toen Joost in de loop van het seizoen beroepsrenner werd. Woensdag 13 augustus is hij weer in Zwolle. Dan als deelnemer aan het Peperbus Profspektakel, nadat hij enkele weken daarvoor de Tour de France als 69ste afsloot op de Champs Elysées.

Joost reed de Tour de France 2008 – evenals het gehele team van de Rabobank – in dienst van kopman Denis Menchov. Na het uitvallen van Flecha maakte de in Hengelo geboren Tukker zich ook verdienstelijk voor groene truidrager Oscar Freire. Na Bram Tankink is Joost Posthuma de tweede renner uit Overijssel die het hem aangeboden contract ondertekend heeft voor de profkoers in de Zwolse binnenstad. In zijn jeugd doet Posthuma aan atletiek, maar op zijn zestiende gaat hij mountainbiken, naar het voorbeeld van Bart Brentjens. Daarnaast gaat hij ook op de weg trainen en wedstrijden rijden. Hij valt op tijdens de districtskampioenschappen en wordt door Löwik-Tegeltoko-ploegleider Han Vaanhold benaderd om voor zijn ploeg te komen rijden. In één jaar weet Joost zich verder te ontwikkelen en komt zo te rijden voor de espoirs-ploeg van de Rabobank.

Lees verder »

Druk en warm tijdens laatste Blauwvingerdag

Zwolle – De laatste Blauwvingerdag uit de traditionele reeks van vier woensdagen in Juli kan voor dit jaar de geschiedenisboeken in als druk bezocht gecombineerd met tropische temperaturen. Ondanks het warme weer hield dat de meeste mensen niet tegen om naar de Zwolse binnenstad te komen, waar het gezellig vertoeven was.

Naast de traditionele boekenmarkt en braderie waren er ook vandaag weer vele kramen met aanbiedingen van winkeliers te vinden, iets waar de winkelende dames gretig gebruik van maakten. ‘Living statues’ waren naar de Zwolse binnenstad gekomen om hun kunsten te vertonen. Al met al een gezellige middag in Zwolle.

Gedrogeerde man slaat politieagent

Zwolle – Een 36-jarige man uit Dedemsvaart is dinsdagavond 29 juli aangehouden en ingesloten nadat hij een politiemedewerker had geslagen.

De man, die aanvankelijk buiten bewustzijn op de Zwartewaterallee werd aangetroffen, was na onderzoek door ambulancepersoneel op weg naar het politiebureau. Daar zou hij ter ontnuchtering en voor zijn  eigen veiligheid worden ingesloten. Plotseling kwam hij bij zijn positieven en sloeg de politieman. De Dedemsvaarter bleek onder invloed van o.a. cocaïne te zijn. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Open dag Cultuurhuis Stadshagen

Zwolle – Op 9 augustus 2008 viert Stadshagen het Stadshagenfestival. Tijdens dit festival zijn er diverse activiteiten en laat de nieuwste wijk van Zwolle zien wat zij te bieden heeft. Het Cultuurhuis mag deze dag natuurlijk niet ontbreken en houdt daarom open dag. U kunt deze dag van 11.00-15.00 uur informatie krijgen over het aanbod van de participanten van het Cultuurhuis.

In het informatiecentrum kunt u de nieuwste maquette bekijken, de bibliotheek heeft een speciale ledenwerfactie en bij De Muzerie kunt u informatie krijgen over haar nieuwe aanbod op het gebied van dans, theater, muziek en beeldende kunst met speciale aandacht voor de cursussen die De Muzerie aanbiedt in het Cultuurhuis van Stadshagen. De werkgroep Veiligheid & Verkeer van Wijkstichting Stadshagen Totaal zal ook vertegenwoordigd zijn. Zij houden zich bezig met verkeersveiligheid en sociale veiligheid in Stadshagen, en zijn nog op zoek naar vrijwilligers.

Lees verder »