Zwols besluit voor vervolg Koninginnefeest

Zwolle – Door het trieste incident op Koninginnedag in Apeldoorn zijn vanaf 15.00 uur alle komende activiteiten voor deze dag in Zwolle afgelast. Alle lopende activiteiten in Zwolle, zoals het muziekfestival, gaan op dit moment door. Dat heeft evenementenorganisator Wim ten Hove donderdagmiddag bekend gemaakt. Rondom deze beslissing is contact geweest met burgemeester H.J. Meijer en de Centrale Commissie Oranje (CCO) in Zwolle.


Zwolle leeft mee…

Activiteiten zoals de Streetparade, de taptoe, en het vuurwerk zijn afgelast. Dit alles ten gevolge van het incident in Apeldoorn. Ook Queen Dance op het Rodetorenplein is afgelast. Het feest zou in de avond beginnen. In de tent op het Grote Kerkplein en de optredens op de Nieuwe Markt vinden de activiteiten wel doorgang. In bijvoorbeeld Rotterdam, Deventer en Harderwijk zijn de festiviteiten afgelast. Op rijksgebouwen, en bijvoorbeeld ook voor Zorgcentrum Arcadia aan de Hogenkampsweg, hangen de vlaggen halfstok.

Koninginnedag Zwolle 2009

Zwolle – Koninginnedag werd in Zwolle om 10.30 uur officieel gestart met een toespraak door Burgemeester H.J. Meijer, het vlaghijsen op het bordes van het Stadhuis en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Daarna kon het feest in de binnenstad losbarsten. Duizenden Zwollenaren waren, mede door het goede weer, in het centrum van de stad te vinden. Ook in diverse Zwolse wijken waren kinderactiviteiten. In de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle vonden de prijsuitreikingen plaats van de beste muzikant en living statue van Zwolle. Dat werden Aafke Welbergen en Huib Verhaar.


Drukte in de binnenstad…

Van 10.00 tot 14.00 uur was de Diezerstraat en Achter de Broeren het domein voor de Zwolse kinderen. De traditionele Vrijmarkt was voor hun de gelegenheid hun spulletjes aan de man te brengen. Ook was er ruimte voor “straatmuzikantjes”.en Living Statue. Op de Melkmarkt waren diverse scoutinggroepen present. Bezoekers konden daar tal van spelen en attracties bezoeken. Kindercircus Pavarini verzorgde donderdagmiddag optredens Achter de Broeren voor de Broerenkerk. Tot 01.00 uur wordt onder verantwoordelijkheid van de CCO, in samenwerking met PBN Music & Events en de Horecabedrijven aan het Grote Kerkplein, in een grote tent op het Grote Kerkplein een muzikaal programma geboden.


’s Ochtends werden de vlaggen gehezen en het volkslied gezongen…


Jong Zwols talent…

Via ‘Lees verder’ een fotoverslag…

Lees verder »

Dogger van Swollwacht niet verkiesbaar

Zwolle – William Dogger van Swollwacht is niet meer verkiesbaar voor de gemeenteraad in maart.

  <div id="ctl00_CPH_Midden_nieuwsItem_Kader_p1" class="p1"><p>Dogger zat twaalf jaar voor de oppositiepartij in de Zwolse raad en vindt het welletjes geweest. De aankondiging van Dogger komt vlak na de bekendmaking van VVD-fractieleider Van Dijk, die eveneens heeft aangegeven na maart niet meer verkiesbaar te zijn. Toch denkt Dogger dat de oppositie in het algemeen het verlies van twee markante fractieleiders wel kan hebben. Mocht Swollwacht na de verkiezingen in aanmerking komen voor het college, dan sluit Dogger niet uit dat hij voor het wethouderschap beschikbaar is.<br /><br />Bron: <a href="http://www.rtvoost.nl">RTV Oost.nl</a><br /></p></div>

Koninginnedag Zwolle 2009

Zwolle – koninginnedag werd in Zwolle om 10.30 uur officieel gestart met een toespraak door Burgemeester H.J. Meijer, het vlaghijsen op het bordes van het Stadhuis en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Daarna kon het feest in de binnenstad losbarsten. Duizenden Zwollenaren waren, mede door het goede weer, in het centrum van de stad te vinden. Ook in diverse Zwolse wijken waren kinderactiviteiten.

Van 10.00 tot 14.00 uur was de Diezerstraat en Achter de Broeren het domein voor de Zwolse kinderen. De traditionele Vrijmarkt was voor hun de gelegenheid hun spulletjes aan de man te brengen. Ook was er ruimte voor “straatmuzikantjes”.en Living Statue. Op de Melkmarkt waren diverse scoutinggroepen present. Bezoekers konden daar tal van spelen en attracties bezoeken. Kindercircus Pavarini verzorgde donderdagmiddag optredens Achter de Broeren voor de Broerenkerk. Tot 01.00 uur wordt onder verantwoordelijkheid van de CCO, in samenwerking met PBN Music & Events en de Horecabedrijven aan het Grote Kerkplein, in een grote tent op het Grote Kerkplein een muzikaal programma geboden.

Kinderoptocht Aa-landen

Zwolle – Vanmorgen om 10.00 uur ging de traditionele kinder- koninginnedagoptocht van start met, onder de klanken van het Wilhelmus, het vlaghijsen bij de Rivierenhof. Een vrolijke oranje stoet slingerde zich vervolgens door de wijk.

Dit jaar werd de bonte oranjestoet begeleid door een pipeband uit Dronten. Enthousiasme alom over dit andere opvallende geluid in de optocht. Aan het eind van de tocht was er bij terugkeer bij de Bolder voor iedereen een kleine versnapering en voor de 3 mooist versierde fietsen een prijs.

De binnenstad kleurt nachtelijk oranje!

Zwolle – Ook al was de Koninklijke familie in geen velden of wegen te bekennen, iedereen had het oranjegevoel en ging feestend de traditionele Koninginnenacht in. Het was een en al plezier in de stad. Woensdagavond en -nacht was er op muzikaal gebied veel te beleven in de Zwolse binnenstad. Hoewel het wel iets warmer had mogen zijn, was het droog en goed feestweer en konden de vele oranjegasten hun hart weer ophalen aan de vele optredens her en der verdeeld over de binnenstad.

Op het Grote Kerkplein stond de bijna niet meer weg te denken grote tent, waar van 21.00 tot 01.00 uur een gezellig muzikaal programma werd gepresenteerd door DJ Hans Plattel, met optredens van 1ste Avenue, Doctor’s Order en Super Q.

Lees verder »

Het weer: zonnig!

Zwolle – Helemaal onbewolkt is het niet in heel Nederland, maar de zon domineert vrijwel overal. Met weinig wind en temperaturen rond 20 graden is het ideaal weer om mee te doen aan de festiviteiten van vandaag.

Vandaag wordt een mooie wat het weer betreft. Er zijn wel wat wolken, maar ook flinke perioden met zon. In Apeldoorn, waar de Koninklijke familie zal zijn, blijft het naar verwachting droog en loopt het kwik op naar een graad of 21. In het westen en noorden ligt de middagtemperatuur tussen 18 en 20 graden. Aan het einde van de middag is er in het noordoosten kans op een enkele bui. De wind is hooguit zwak en heeft een voorkeur voor de zuidelijke richting.

Lees verder »

Onthulling kunstwerk bibliotheek Stadshagen

Zwolle – Op 6 maart is de eerste Zwolse integratieprijs ‘de PLURIFORM’ uitgereikt. De PLURIFORM is een prijs, die wordt uitgereikt aan personen of organisaties, die zich belangeloos inzetten voor de integratie van allochtonen in Zwolle. De gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat deze initiatieven zichtbaar worden gemaakt.

De PLURIFORM bestaat uit twee kunstwerken. Kunstenaar Johan Akkerman is uitgenodigd om de twee kunstwerken te realiseren. Het eerste kunstwerk is in de vorm van een beeldje, namelijk ‘de koning van het speelveld’. Deze is inmiddels aan de prijswinnaars (Campherbeekschool en Toonladder) uitgereikt. Het tweede kunstwerk is een speltafel die in een openbare ruimte wordt geplaatst. Deze zal op 16 mei voor het eerst in het cultuurhuis in Stadshagen te zien zijn. Johan heeft  ervoor gekozen een beeld te maken die ontmoeting stimuleert in de openbare ruimte. Vormen uit vele culturen zijn samengebracht in dit beeld. Johan Akkerman, Zwolle 1977, studeerde aan de academie in Kampen en volgde daarna een  kopstudie ‘Public Art’ aan de Dutch Art Institute waar hij in 2005 afstudeerde. De onthulling gebeurd door Wethouder Hennie Kenkhuis. Daarna krijgt dit beeld een plaats in de bibliotheek van Stadshagen.

Lees verder »

Overijssel debatteert over Essent

Zwolle – Op woensdag 6 mei gaan Provinciale Staten van Overijssel debatteren over de verkoop van de Essent aandelen aan het Duitse energiebedrijf RWE.  Provinciale Staten kunnen hun ‘wensen en bedenkingen’ over de voorgenomen verkoop kenbaar maken.

Gedeputeerde Staten nemen vervolgens op 12 mei een definitief besluit. Overijssel is met 18,7% de op één na grootste aandeelhouder van Essent. De grootste aandeelhouder is de provincie Noord Brabant met 30,8%. Een kleine meerderheid in de Brabantse staten adviseerde vorige week vrijdag tegen de verkoop van de Essent aandelen aan RWE. De Overijsselse Statenvergadering begint om 18.00 uur. Het debat zal live worden uitgezonden via: http://provincialestaten.overijssel.nl.

Linda mag in Zwolle Clip aan Balkenende vertonen

De jury heeft drie landelijke winnaars gekozen uit de 4000 inzendingen van de vierde editie van Clips voor Vrijheid 2009. Op Bevrijdingsdag wordt deze top drie, samen met 13 regionale nominaties op de Clips voor Vrijheid Showreel, getoond op grote podiaschermen van de landelijke bevrijdingsfestivals.

Op vier festivals staan de makers zelf in de spotlights en vertellen zij op het podium voor groot publiek het verhaal achter hun clip. In Zwolle, waar minister-president J.P. Balkenende het landelijke Bevrijdingsfestival opent, zal winnares Linda van Bemmelen haar clip “Vogelvrij?” vertonen voor de minister-president en gasten. Clips voor Vrijheid is een initiatief van Stichting Holy. Stichting Holy wil jongeren prikkelen om na te denken over belangrijke thema’s en om vorm te geven aan hun mening. Door heel Nederland deden 4000 jongeren tussen 10 en 18 jaar, van VMBO tot gymnasium tot Islamitisch College, tot scholen voor doven- en slechthorenden en slechtzienden en sociale werkplaatsen, mee aan workshops waarin ze met de laagdrempelige Holy Animatietool op internet eigen animatieclips maakten over vrijheid.

Lees verder »

Tweede voorronde KNVB-straatvoetbaltoernooi

Zwolle – De tweede dag van het KNVB-straatvoetbaltoernooi werd op Sportpark de Siggels bij VV SVI gespeeld. Woensdagmiddag streden kinderen van 7 t/m 12 jaar om een finaleplaats op woensdag 13 mei op de Grote Markt te halen.

Het was de tweede voorronde in Zwolle. Dinsdagmiddag was de eerste in de Aa-landen bij de Biesbosch. De voorrondes worden van 27 april tot en met 1  mei overal in de stad gespeeld. Vrijdag is er nog een voorronde bij het winkelcentrum van Stadshagen. De voetballers bestaan uit een team van 4, 5 of 6 spelers (van dezelfde leeftijdscategorie) die er samen voor zorgen dat iemand van 18 jaar of ouder hun begeleid.

Lees verder »