Portret Politiekorps IJsselland in EénVandaag

Zwolle – Ook het politieapparaat ontkomt niet aan de financiële snoeischaar die het kabinet inzet om te bezuinigen op de ministeries. De komende jaren moet er voor vele tientallen miljoenen euro’s worden bezuinigd op de politiekorpsen.

Onlangs gingen de korpsbeheerders akkoord met een bezuinigingspakket van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken, met als voorwaarde dat er niet aan het ‘blauw op straat’ getornd wordt. Maar er zijn twijfels of dat wel gaat lukken. In EénVandaag een portret van het politiekorps IJsselland, waar als gevolg van de aanstaande bezuiniging vijftig operationele banen op de tocht staan.

Doorwerken tot je 67e gaat niet vanzelf

Zwolle – Oudere werknemers langer aan het werk houden. Dat is een van de zaken die het kabinet voor ogen heeft met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Het huidige personeelsbeleid in veel organisaties is hierop echter nog niet ingericht. Het benutten van de mogelijkheden van oudere werknemers vraagt creativiteit. Het omgaan met de veranderingen in hun lichaam en geest vereist kennis van het ouder worden. De vraag naar dit soort expertise neemt onder invloed van de vergrijzing toe.

De hogescholen Windesheim in Zwolle en Fontys in Eindhoven werken aan een antwoord. Afgestudeerden van de nieuwe hbo-opleiding Toegepaste Gerontologie komen straks als geroepen om het langer doorwerken te laten slagen. De hbo-opleiding is ontwikkeld door beide hogescholen in samenwerking met de Katholieke Hogeschool Limburg in België en vertegenwoordigers uit verschillende organisaties en werkvelden. De opleiding start in september 2010. De eerste lichting Toegepast Gerontologen komt in 2014 op de arbeidsmarkt.

Lees verder »

Statencommissie behandelt N340

Zwolle – De commissie Economie, mobiliteit en bestuur gaat volgende week in discussie over het voorkeursalternatief voor de tracékeuze van de N340, het wegvak tussen Zwolle en Ommen. In september organiseerden Provinciale Staten een tweetal hoorzittingen over het onderwerp. Zo’n veertig inwoners van Overijssel zetten toen hun standpunten uiteen.

Ondertussen hebben de leden van de hoorcommissie alle meningen en opvattingen ruimschoots kunnen laten bezinken. In de commissievergadering van 7 oktober zal het politieke debat zich toespitsen op de voors- en tegens van het advies van Gedeputeerde Staten, dat uitgaat van de voorkeur voor het zogenaamde ‘combinatiealternatief’. Dat alternatief bestaat uit een nieuw tracé van Zwolle tot Ankum, en daarna een opwaardering van het huidige tracé tot Varsen en via de N48 tot Arrierveld aansluitend op de omleiding van Ommen. Volgens GS sluit dit alternatief het beste aan bij het beleid uit de Omgevingsvisie, beantwoordt het aan de doelstellingen en is het ruimtelijk inpasbaar. De vergadering van de commissie EMB begint om 9.30 uur in de Statenzaal, en naar verwachting is het onderwerp N340 ‘s middags om 13.30 uur aan de orde. De commissie gaat ervan uit dat de indieners van zienswijzen al voldoende gehoord zijn tijdens de hoorzittingen. Maar mochten er toch nog insprekers zijn voor deze vergadering dan kunnen deze zich melden bij de Statengriffie. Op 14 oktober nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de tracékeuze. De commissievergaderingen zijn openbaar. Belangstellenden zijn van harte welkom. De hoorzittingen worden ook uitgezonden via internet via http://provincialestaten.overijssel.nl.

Aangehouden voor mishandeling

Zwolle–Woensdagmorgenvroeg 29 september is een 18-jarige man uit Oldebroek aangehouden en ingesloten voor mishandeling.

In een horecabedrijf aan de Jufferenwal sloeg hij een 23-jarige Zwollenaar op zijn achterhoofd. Tegen de man wordt een onderzoek ingesteld en proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietser ernstig gewond

Zwolle – Bij een verkeersongeval op de Oosterlaan, raakte dinsdagavond 29 september, een 16-jarige bromfietser uit Harich, ernstig gewond. Het slachtoffer werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

 politie_ijsselland.jpg

De jongen haalde een links afslaande autobus in, bestuurd door een 45-jarige man uit Apeldoorn. Die was van plan de bussluis (van Karnebeektunnel) in te rijden. De bromfietser remde, ging onderuit en belandde onder de bus. Naar de toedracht van het ongeval wordt een nader onderzoek ingesteld.

Rock uit Nijmegen in Popfront

Zwolle – Stoere rockers uit Nijmegen staan vrijdagavond 9 oktober centraal in Popfront. TAP en Bandito treden op in het kader van de Rock Your Borders tour. De deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur en de toegang is, zoals altijd, gratis. TAP (voorheen The Analog Project) is al zo’n zeven jaar een begrip in Arnhem/Nijmegen en omgeving. Het energieke stel maakt stevige rock met een scherp emorandje. Zelf zeggen ze over hun muziek: “Vroeger werd onze muziek vaak omschreven als ouderwetse ‘spierballenrock’, maar we een omslag gemaakt naar een wat moderner, gevoeliger en dynamischer geluid.” In al die jaren hebben ze al heel wat zalen van binnen gezien. Zo is TAP nog niet zo gek lang geleden op tour geweest met de Engelse band Void Illusion in Nederland en Engeland. Ook Popfront is bekend terrein voor de band. In de lente zijn nog vier nieuwe tracks uitgebracht (te beluisteren op www.tapmusic.nl). TAP is ook de drijvende kracht achter het Back2School Festival voor lokaal en regionaal rocktalent. Nieuwsgierig geworden? Kom vooral naar dit optreden, want dit is een van de laatste shows van TAP. Nadat bandlid Stephan besloot te band te willen verlaten, besloot de vriendengroep er volledig mee te stoppen. Ze zijn dit muzikale avontuur gezamenlijk begonnen en willen dit zo ook beëindigen.

Op 23 oktober is hun allerlaatste show in Arnhem. Bandito combineert de Stoner-groove van Kyuss met de Hard-rock punch van Down en maakt het af met een romige laag Atomic Bitchwax. Behalve deze grootmeesters doet het geluid ook denken aan Black Sabbath, Queens Of The Stone Age en High On Fire. Maar Bandito is toch vooral gewoon Bandito. Met het volume op 10 en de energie op 11 scheuren de gitaren, ondersteund door pompende bas en klappende ketels, door de set heen. Het plezier in het spel spat van het podium. Het vijftal rockt pas sinds februari 2009, maar timmert al flink aan de weg. De band heeft al op grote festivals als Huntenpop en de Affaire gestaan en wist de competitie ‘de Roos van Nijmegen’ te winnen. Met een nieuwe EP voor de boeg heeft dit gezelschap een snelle weg bewandeld en heeft nog lang niet de finish bereikt. Het optreden van TAP en Bandito op 9 oktober begint rond 21.30 uur. De deuren van het Popfront-café zijn geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is, zoals altijd, gratis. Popfront is gevestigd aan de Burgemeester Drijbersingel 5 in Zwolle.

Grote belangstelling fietstraining ouderen

Zwolle – In Zwolle is grote behoefte aan een fietsvaardigheidstraining voor ouderen. De cursus Fietsen Zonder Zorgen, op woensdag 30 september officieel geopend door wethouder Janco Cnossen, kent inmiddels rond de 250 aanmeldingen van Zwolse 65-plussers. Een deel daarvan traint vandaag in Zwolle-Zuid de verkeerskennis en fietsvaardigheden. De belangstelling is zo groot dat een deel van de geïnteresseerden pas volgend voorjaar, als de weersomstandigheden wat aangenamer zijn, de cursus kan volgen. Dit jaar worden zo’n 130 senioren uit de wijken Zwolle-Zuid, Holtenbroek en Westenholte bijgespijkerd in de theorie en praktijk van het fietsen. Fietsen Zonder Zorgen bestaat uit een ochtend- en middagprogramma.

’s Ochtends wordt aandacht besteed aan verkeersregels en -borden, onder andere aan de hand van concrete verkeerssituaties. ’s Middags rijden deelnemers – op hun eigen fiets – onder begeleiding een parcours om reactiesnelheid, evenwicht en behendigheid te oefenen. Een specialist kijkt of de fietsen van de deelnemers goed staan afgesteld. Bovendien krijgen de ouderen praktische tips hoe ze zich veiliger in het verkeer kunnen bewegen. De training wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. De provincie en de gemeente dragen het project financieel, deelnemers betalen een eigen bijdrage van 5 euro. De cursus is één van de uitvoeringen van het beleidsplan Verkeersveiligheid 2008-2018 van de gemeente Zwolle waarin veel aandacht is voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zoals ouderen, kinderen en gehandicapten. Verkeerseducatie voor deze groepen verkeersdeelnemers vormt een belangrijk onderdeel van het beleidsplan.

Veel belangstelling voor Stadshagen Run

Zwolle – Loopliefhebbers kunnen op zaterdag 10 oktober in Zwolle hun hart ophalen. Dan wordt voor de tweede keer de Stadshagen Run gehouden. Om 11.00 uur gaan de 5 en 10 kilometer van start. Nieuw dit jaar is de Kidsrun over een lengte van 1 km, die om 10.30 uur begint. Start en finish zijn bij het Cultuurhuis. De Stichting Loopsport Zwolle (SLZ), die dit sportieve evenement organiseert, nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Vorig jaar september vond de Stadshagen Run voor de eerste keer plaats. Een jaar later lijkt deze loop al een vaste plek veroverd te hebben op de Zwolse loopkalender. De limiet van 400 deelnemers aan de 5 en 10 km is namelijk drie weken voor aanvang van de run al bereikt.

De Stichting Loopsport Zwolle is verheugd over de grote belangstelling voor dit evenement. Bij deze (hard)loopgroep gaan sportieve prestaties hand in hand met gezelligheid. Het ledenbestand is zeer divers: zowel de oudste deelnemer van 78 jaar als de jongere, snelle loper en loopster komen aan hun trekken doordat er meerdere trainingsgroepen zijn. Aantrekkelijk zijn ook de vijf verschillende locaties op de Veluwe waar zaterdagochtend de trainingen plaatsvinden. Deze opzet zorgt voor een grote variatie aan looproutes en trainingsmogelijkheden in een prachtig landschap. Het jonge stadsdeel Stadshagen beschikt over veel groen en water, zoals de Milligerplas en het Twistvlietpark. Een zeer geschikte plek voor de Stadshagen Run, die recht doet aan de uitgangspunten van SLZ om op een gezonde en verantwoorde wijze te bewegen in een mooie omgeving.

Eetcafé Eureka viert 16 jarig bestaan

Zwolle – Aanstaande zondag vier oktober, op dierendag, is het precies zestien jaar geleden dat enthousiaste vrijwilligers begonnen met het Eetcafé in Eureka. Inmiddels is het traditie binnen de sociaal-culturele vereniging dat op deze dag bijzonder wordt uitgepakt door een lekkere maaltijd te serveren, met een gezellig muziekje in een sfeervol aangekleed eetcafé.

Koks Truus, Marx, Bernard en Lisa gaan een vijfgangendiner maken, waarbij ze zich onder andere laten inspireren door de herfst. Om alvast een idee te geven; na een amuse wordt een pompoensoep geserveerd. Het hoofdgerecht is een herfstwrap met een salade en meer. Na het dessert wordt er koffie (Irish) of thee geschonken. Op dierendag eten we natuurlijk vegetarisch.

Lees verder »

Expositie World Press Photo

Zwolle – Dinsdag 29 september is de World Press Photo tentoonstelling geopend die  voor een breed publiek toegankelijk is, en niet alleen een overzicht geeft van de beste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar, maar ook in het algemeen fotografie laat zien van hoge kwaliteit.

 29-09-2009_world_pressfoto_5.jpg

In de editie van dit jaar zijn er 196 persfoto’s te bezichtigen en hebben 62 fotografen uit 27 verschillende landen een prijs gekregen in de World Press Photo competitie.Een extra dimensie dit jaar geeft de‘kiosk’ bestaande uit 6 Apple computers waarin bezoekers zich kunnen informeren met extra foto’s en video-interviews van de fotografen en waarin uitgebreid de geschiedenis van de landelijke World Press Photo te volgen is.

29-09-2009_world_pressfoto_1.jpg

29-09-2009_world_pressfoto_4.jpg

29-09-2009_world_pressfoto_6.jpg

Lees verder »

Wijkplatform Zwolle-Zuid

Zwolle – Wijkwethouder Martin Knol nodigt bewoners uit voor het wijkplatform Zwolle-Zuid. De wijkbijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 7 oktober aanstaande in basisschool De Ichtus, aan de Zwarteweg 46. Het wijkplatform begint om 19.15 uur.

Tijdens de bijeenkomst worden onder meer de onderstaande punten besproken:  Sinds begin dit jaar zijn de Belangenvereniging Schellerdriehoek, de wijkenvereniging Zwolle-Zuid en de gemeente samen aan de slag gegaan om een ontwerp te maken. U krijgt een verslag van de aanpak en samenwerking.  Leefbaarheid en veiligheid van Zwolle-Zuid. Janny Knol, teamleider politie IJsselland en Hanneke Valkeman, wijkmanager gemeente Zwolle, gaan naar aanleiding van de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek met u in gesprek over de leefbaarheid en veiligheid van Zwolle-Zuid. Zoals gewoonlijk houdt wijkwethouder Martin Knol voorafgaande aan het wijkplatform een spreekuur vanaf 18.45 uur. Daarbij gaat het persoonlijke vragen en opmerkingen. U dient zich hiervoor vooraf aan te melden bij de wijkmanager, mevrouw Hanneke Valkeman, te bereiken via het wijkservicepunt Zuid, telefoon (038) 498 23 73.

Lees verder »

Het weer: af en toe motregen

Zwolle – De dag begint bewolkt, nevelig en met verspreid gemiezer. Later vanochtend en gedurende de middag breekt in het midden en zuiden nu en dan de zon even fraai door, in het noorden blijft het bewolkt met soms wat (mot)regen.

 29-09-2009_weerfoto__singelgracht.jpg
Singelgracht

Er steekt een zwakke tot matige wind op; 2-4 Bft, aan de noordwestkust vanmiddag 5 Bft. De wind is eerst variabel van richting, vanmiddag waait ‘ie uit richtingen tussen zuid en west. Maxima: 16 graden in het noorden tot 19 graden in Brabant en Limburg.