Zwolle viert halloween

Zwolle – In ons land wordt Halloween steeds populairder. Je ziet het bijvoorbeeld aan de pompoenen en heksenkleren die in de winkels liggen. Tijdens het van oorsprong Keltische feest werden vroeger de overledenen van het afgelopen jaar herdacht, en in Amerika en Groot-Brittannië gaan kinderen met pompoenen en lichtjes langs de deuren. Altijd op 31 oktober. Het lijkt wel een beetje op de Sint Maarten activiteit zoals we dat nu op 11 november kennen. Zwolle vierde halloween zeer bescheiden. Enkele Zwollenaren gingen zaterdagavond de straat op om stadgenoten de stuipen op het lijf te jagen.

31-10-2008_halloween_in_zwolle_1.jpg

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

31-10-2008_halloween_in_zwolle_2.jpg

31-10-2008_halloween_in_zwolle_5.jpg

Lees verder »

Reunie 100-jarig Hercules

Zwolle – Zaterdag vond in Urbana een receptie plaats voor leden en oud-leden van Hercules De gymnastiek vereniging viert dit jaar haar 100-jarig bestaan.

31-10-2008_gym_vereniging_hercules_100_jaar___de_reunisten__3.jpg
De reunisten…

Vele (oud-) betrokkenen van Hercules uit Zwolle, maar ook van ver daarbuiten, waren dit weekend voor de reunie naar de stad gekomen. Tijdens de receptie vondl er ook een presentatie plaats van historische foto’s van de Zwolse gymnastiek vereniging.

31-10-2008_gym_vereniging_hercules_100_jaar_1.jpg

31-10-2008_gym_vereniging_hercules_100_jaar___4_maal_onderscheiding_van_de_kngo_5.jpg
Er werd vier maal een onderscheiding uitgereikt…

31-10-2008_gym_vereniging_hercules_100_jaar___cadeautje_van_de_gemeente_4.jpg
En een cadeautje van de gemeente Zwolle…

Lees verder »

Vragen over aanpak gevelreclame in Zwolle

Zwolle – De Fractie Kistemaker heeft vol verbazing kennisgenomen van de wijze waarop eerst de ondernemer Jan Siemens van restaurant De Mandarijn in de Mandjesstraat en nu vervolgens ondernemer Roel Krikke, eigenaar van De Sleuteldienst in de Spiegelstraat de gevelreclame van hun panden hebben moeten verwijderen.                                                                              

Beiden kregen een week of vier geleden een brief dat de gemeente bezig is met het handhaven van het reclamebeleid en dat hun reclamebord daar niet in paste. Het reclamebord moest binnen vier weken verwijderd zijn, anders zou er een dwangsom volgen. Aan Jan Siemens werd zelfs direct te verstaan gegeven dat het aantekenen van protest bij de Welstandscommissie kansloos zou zijn. Het is Kistemaker bekend dat in 1998 het reclamebeleid is vastgelegd in de kadernota´Reclame voor reclame’ en dat het reclamebeleid in 2004 geëvalueerd is en er een aantal kleine wijzigingen zijn doorgevoerd. Ook is het de fractie Kistemaker bekend, dat de gemeente Zwolle sinds 2006 bezig is met handhaven van de gevelreclameregels. Kistemaker is echter verbaasd, omdat de gemeente Zwolle over de periode 1998 – 2006 voornoemde reclame-uitingen stilzwijgend heeft gedoogd en nu in 2009 hiertegen optreedt.

Lees verder »

CSV ’28 en Nieuwleusen delen de punten

Zwolle – In hun onderlinge strijd om de aansluiting bij de top van het klassement in klasse 3-C niet te verliezen, hebben CSV ’28 en Nieuwleusen de punten gedeeld. Een terechte uitslag.

De eerste helft was Nieuwleusen, wat in het zwart speelde, de betere ploeg. De spelers wisten elkaar goed te vinden, terwijl de verdediging van CSV de nodige moeite had om de combinaties te ontregelen. Vooral de goed spelende middenvelder Rick Jansen was, zeker de eerste helft, een plaag. Kansjes kwamen er voor Jan Fictorie (voorlangs) en Jeroen Elzinga (Peter Smit redt). Erwin Dijk trachtte nog een strafschop voor Nieuwleusen te versieren,  maar de goed leidende scheidsrechter Gert Maneschijn trapte daar niet in en beloonde de overigens slecht uitgevoerde schwalbe met een gele kaart. CSV werd voor het eerst dreigend, toen Jouad Akloud goed in de diepte werd aangespeeld door Raoul Hukubun, maar zijn actie leverde niets op. In de tegenstoot had Nieuwleusen succes. CSV kon de aanval eerst nog stoppen ten koste van een overtreding, maar de vrije trap werd door Jan Fictorie slim naast het muurtje geplaatst, waar Rick Jansen klaar stond om zijn ploeg aan de leiding te brengen (0-1). 

Lees verder »

Stadsderby WVF-SVI kent geen winnaar: 2-2

Zwolle – Op sportpark de Weide Steen waren de toeschouwers getuige van de eerste derby in deze competitie. Door de overgang/terugkeer van enkele spelers naar SVI had de wedstrijd een beladen sfeertje. WVF speelde de eerste helft duidelijk beter en had de meeste kansen.

wvf_svi_1289_470.jpg

Toch wist SVI via Martijn van Uffelen uit een kopbal de score te openen, waarna WVF kort voor rust via Arno Leenhouts een prachtige gelijkmaker produceerde. Na rust een feller startend SVI dat na matig verdedigen via Arne Nijland opnieuw op voorsprong kwam. WVF forceerde maar het had een penalty nodig die door Marthijn van de Steege werd benut om een verdiend punt in eigen huis te houden. Eindstand 2-2 waar beide ploegen het mee moesten doen. Een wedstrijd met toch wel een “ons kent ons” imago. Het feit dat enkele SVI spelers een recent WVF verleden kennen bracht zichtbaar een beladen SVI binnen de lijnen.

wvf_svi_1530_470.jpg

wvf_svi_1547_470.jpg
Poging tot …

wvf_svi_1557_470.jpg
… mocht niet baten!

Lees verder »

Sloop Vogelbuurt Kamperpoort

Zwolle – De sloop van de Vogelbuurt in de Kamperpoort startte op 1 oktober. Nu een maand later zijn de afbraakwerkzaamheden gestaag gevorderd. De sloop wordt uitgevoerd door deltaWonen in opdracht van de gemeente Zwolle. Nog voor de jaarwisseling worden de woningen afgebroken en het brandgevaarlijke materiaal afgevoerd. Dit om te voorkomen dat er rond Oud en Nieuw brand- en veiligheidsrisico’s zijn. De werkzaamheden zijn eind februari 2010 afgerond.

29-10-2009_sloop_vogeltjesbuurt_laatste_pand_merelstraat_2.jpg

De circa zestig nieuwe woningen die deltaWonen op deze plek, de nieuwe Vogelbuurt, gaat bouwen, maken deel uit van het plan Willemspoort, Vogelbuurt en een parkeergarage. Dit plan, waaraan momenteel drie partijen, deltaWonen, Multi Vastgoed en de gemeente, aan een stedenbouwkundig plan werken, omvat circa 10.000 m2 winkels, horeca en een megabioscoop van acht zalen met circa 1500 zitplaatsen en in totaal 190 woningen. De gemeente is verantwoordelijk voor de realisatie van de parkeergarage voor circa 1.000 auto’s. Naar verwachting is het stedenbouwkundig plan voor dit gebied voor eind dit jaar gereed. Een participatiegroep met belanghebbenden, de Raad van Toezicht van deltaWonen, bewoners en organisaties zijn nauw betrokken bij het plan.

29-10-2009_sloop_vogeltjesbuurt_laatste_pand_merelstraat_4.jpg

29-10-2009_sloop_vogeltjesbuurt_laatste_pand_merelstraat_5.jpg

29-10-2009_sloop_vogeltjesbuurt_lkaterdijk_3.jpg

Lees verder »

Verzamelbeurs van de Efteling en Anton Pieck

Zwolle – Liefhebbers van de Efteling en Anton Pieck konden zaterdagmorgen in Het Refter aan het Bethlehemkerkplein terecht terecht. Daar werd een verzamelaarsbeurs gehouden.

31-10-2008_anton_pieck_beurs_in_het_refter_2.jpg

Op de beurs waren diverse standhouders die zaken als boeken, schetsen, ansichtkaarten van Anton Pieck te koop aanboden. Ook waren er Efteling-items te koop en te ruil, waaronder boeken, beeldjes, pins, cassettes en lp’s.

31-10-2008_anton_pieck_beurs_in_het_refter_6.jpg

31-10-2008_anton_pieck_beurs_in_het_refter_5.jpg

Lees verder »

Skibaan bij Zwolle moet filerijders A28 vermaken

Zwolle – Aan de Kleefstraat nabij de A28 in Zwolle is sinds zaterdag een kunstskibaan gerealiseerd. De Mountain Peak Free Ski Track zal vanaf zondag in werking zijn. Vanaf 1 november zal een winkelketen twee weken lang op de skibaan demonstraties en shows geven, en met name hun nieuwe wintersportkleding aan gaan prijzen.

skibaan_a28.jpg

Tegen de komst van de skibaan was vooraf het nodige commentaar. De winkelketen zegt automobilisten rond de dagelijkse spits te willen vermaken als ze in de file staan. Tegenstanders menen dat de files door het winterspektakel juist nog langer zullen gaan worden. Vanaf zondag zullen professionele skiërs en snowboarders de baan uit gaan testen.

Jonge mantelzorgers gaan bowlen

Zwolle – Steunpunt Informele Zorg in Zwolle organiseert op 20 november een bowlingactiviteit voor mantelzorgers van twaalf tot twintig jaar. Jongeren die thuis voor een ander zorgen, kunnen zich hiervoor opgeven. 

Een op de tien jongeren heeft thuis een extra zorgtaak voor iemand in het gezin. Deze jonge mantelzorgers zorgen voor een ouder of een ander gezinslid met een handicap, chronische ziekte, lichamelijke of psychische ziekte of een alcohol- of drugsverslaving. Om de jonge mantelzorgers de kans te geven zich te ontspannen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, organiseert Steunpunt Informele Zorg, onderdeel van Vrijwilligerscentrale Zwolle, elke zes weken een activiteit voor hen.

Lees verder »

Fans Delain wachten voor deuren Broerenkerk

Zwolle – Delain zal zaterdagavond voor de tweede keer een exclusief concert geven in de Broerenkerk te Zwolle. Voor deze gelegenheid wordt het gebedshuis opnieuw omgetoverd tot een heuse rocktempel. Onder de noemer ‘Delain: November Rain (The Final Edition)’ zal de band, die een gedeeltelijke Zwolse bezetting kent, op gaan treden.

delain.jpg

Vanaf de vroege zaterdagmiddag zaten fans al voor de deuren van de Broerenkerk te wachten om maar vooraan te kunnen staan bij het avondconcert. De diehard-fans waren afkomstig uit heel Nederland, maar ook uit het land waar Delain een grote schare fans heeft, Frankrijk, meldden zich zaterdag al vroeg in Zwolle. Binnen de sfeervolle en intieme setting van de Broerenkerk zal Delain deze avond zowel materiaal van hun nieuwe album "April Rain" als van het debuut "Lucidity" ten gehore brengen.

Halloween in bibliotheek van Zwolle

Zwolle – Zaterdagmiddag werd in Bibliotheek Zwolle de Kinderboekenweek afgesloten met een echt ‘verrassingsmenu’.  Groep 4 van basisschool De Sluis mocht samen met koks van De Librije een superpompoentaart gaan afmaken. Deze schoolklas had namelijk de pompoentaarten-wedstrijd gewonnen. De wedstrijd werd door Bibliotheek Zwolle en De Librije uitgeschreven in het kader van de Kinderboekenweek. Ook Jan Paul Schutten, de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, was zaterdag in Zwolle aanwezig. Hij vertelde een spannend verhaal.

 hallo_5.jpg

Op basis van het winnende recept uit de Kinderboekenweek, de prachtige en vooral lekkere spinnentaart van De Sluis, werd zaterdag een 6 meter lange supertaart gemaakt. De pompoentaart werd zaterdagmiddag in delen verkocht. De opbrengst komt ten goede van de Stichting FunCooking. Deze stichting organiseert kookfeestjes voor en met zieke kinderen en voor kinderen die het moeilijk hebben. Het was zaterdag niet alleen feest voor leerlingen van De Sluis. Alle kinderen van 7 jaar en ouder, die van griezelen en knutselen houden, konden in drie groepen deelnemen aan het Halloweenfeest. Jan Paul Schutten, de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk ‘De wraak van het spruitje”, vertelde een spannend verhaal. Daarna nam  een heks de kinderen mee door krakende deuren, langs spinnen en op een schijnbaar eindeloze wenteltrap. Een waar griezeltheater vond plaats binnen de deuren van de Zwolse bibliotheek en de prachtig versierde Statenzaal. Daar konden de kinderen zoeken naar toverdrankjes en werden er ‘wratten’ gegeten. Als afsluiting werd samen met Koud Kunstje een Halloween-knutsel gemaakt.

hallo_4.jpg

hallo_7.jpg

 hallo_1.jpg 

Lees verder »

Opening expositie over Carolus Clusius

Zwolle – Dit jaar viert het Carolus Clusius College het 90-jarig bestaan van de school op zaterdag 21 november 2009. Tevens herdenkt het CCC dat het dit jaar ook het 400-ste sterfjaar  van de naamgever van de school is met een expositie in Doepark De Nooterhof.

ccc_expo.jpg 
Mark Westenberg (college van bestuur Landstede) feliciteert de winnaars van de tulpenbollen ontwerpwedstrijd…

Leerlingen van het VMBO hebben meegedaan aan een tulpenbollen ontwerpwedstrijd die door de school was georganiseerd. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de feestelijke opening van de expositie en mochten de eerste bollen in de grond poten waar in het voorjaar hun ontwerpen zichtbaar zullen worden. G2A, een gymnasiumklas  van het CCC, heeft een project gemaakt over Carolus Clusius. De leerlingen hebben thema’s uit Clusius’ tijd vergeleken met hoe de wereldschool nu omgaat met o.a. talen, netwerken, biologie, godsdienst, onderzoek en reizen. Zij hebben o.a. een bezoek gebracht aan de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en correspondeerden met Clusius onderzoekers in Leiden, Spanje, Italië  en Duitsland. De uitkomst van het onderzoek van de leerlingen heeft geresulteerd in  een film, website en een expositie.

Lees verder »