Bevrijdingsfestival ‘beste visitekaartje’ Zwolle

Zwolle – Niek van der Sprong en zijn Bevrijdingsfestival zijn in 2010 weer het beste visitekaartje van Zwolle. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de Zwolse promokanjer van politieke vereniging LEV onder Zwolse marketeers en journalisten. Organisator Niek van der Sprong nam de prijs zondagmiddag in ontvangst uit handen van lijsttrekker Sibrand Hofstra tijdens de talkshow ‘Plein LEV’ in de Harmonie.

promo_kanjer.jpg

Op nummer twee eindigde het Glazen Huis; waarbij de hoop meespeelt dat het muziekpodium en de studio van Radio 3 FM dit jaar in Zwolle neerstrijken. De derde plaats kreeg FC Zwolle met de artiesten Sanne Hans en Bertolf. Na de uitreiking gingen Van der Sprong en festivalorganisatoren en tevens LEV-kandidaten Rob Teitsma (Fusion of Dance) en Jorden van Amstel (Glazen Huis) onder leiding van Willem Alkema in debat over het thema Festivals: een duur(zaam) uithangbord voor Zwolle?

Lees verder »

Winterwandeling IVN Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 13 februari 2010 organiseert het IVN Zwolle een winterwandeling van ongeveer 5 km. Agnes Neimeijer, IVN-natuurgids, neemt de deelnemers mee naar de prachtige omgeving van de Twentseweg in Heino. De wandeling voert langs oude boerderijen, houtsingels, bospaadjes en weilanden. Agnes weet boeiend te vertellen over de natuur en de geschiedenis van de streek.

Na afloop kan men zich opwarmen bij de vuurkorf en genieten van warme chocolademelk of een glas glühwein. Tevens kan men ter plaatse het atelier "Klavertje Vier" bezichtigen. Daar zijn aquarellen van Agnes Nijmeijer te zien en zelfgemaakte jam te koop. De start is bij "Klavertje Vier" Haarsmaatweg 3 in Heino om 13.30 uur. De excursie is gratis, maar een bijdrage wordt op prijs gesteld. Kijk op www.ivnzwolle.nl.

Lees verder »

Speel mee met de Vuurvogel in De Spiegel!

Zwolle – Op zaterdag 6 maart lanceert Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel een nieuw concept om jonge musici kennis te laten maken met hét jeugdorkest van Zwolle en omstreken. Op deze zaterdagmiddag mogen potentiële nieuwe leden eerst meerepeteren in de Spiegel om vervolgens gelijk een concert te geven voor publiek.
Het meespeelconcert begint in theater De Spiegel om 16.00 uur en de toegang is voor het publiek gratis. Alle familie en kennisen van de meespelers kunnen dus gelijk komen luisteren naar het resultaat van één middag meespelen. De enige voorwaarde om mee te kunnen spelen is het redelijk goed kunnen bespelen van een instrument uit het symfonieorkest en een leeftijd tussen 12 en 22 jaar. Omdat het aantal meespelers wel beperkt is, is aanmelding hiervoor noodzakelijk. Aanmelden kan via de website www.vuurvogeljeugdorkest.nl.

Lees verder »

Zwolle warmt zich op voor carnaval

Zwolle – Honderden felicitaties. Die vielen zondagmiddag ten deel aan Stadsprins Martinus en Jeugdprins Jordy tijdens de externe receptie van CV de Eileuvers in een vol Urbana.

carnaval_rec-42-edit.jpg

De vele andere carnavalsverenigingen uit Zwolle, maar ook delegaties uit Steenwijk, Apeldoorn, Sneek en Hasselt, waren naar het restaurant in Zwolle gekomen om de beide prinsen te feliciteren met hun benoeming. Burgemeester H.J. Meijer en wethouder H. Kenkhuis waren ook present. De prinsen namen dankbaar de geschenken en medailles in ontvangst. Bijzonder was het kado van Prinses Dineke van d’Oelewappers. Zij bracht de staf, die de stadprins bij een prinsenbal in Hasselt had laten liggen, terug bij Prins Martinus. Muzikaal vertier en entertainment was er ook van Le Bombardon en de dansmariekes. Het werd een groot feest! Over twee weken gaat het echte feest beginnen, en wordt Zwolle Sassendonk. Alaaf!

carnaval_rec-65-edit.jpg

carnaval_rec-18-edit.jpg

Akoestische folk ontmoet rap in ‘Wie heeft de bal’

Zwolle – Een verrassende mix van wereldmuziek en rap, gebracht met veel flair en energie. Op 1 oktober was de première van de muziektheatershow ‘Wie heeft de Bal’ in Odeon in Zwolle. De reacties zijn heel positief. De akoestische folkband Muppetstuff en rappers Rico en Typhoon hebben het afgelopen seizoen folk en rap samengesmolten binnen de intimiteit van het theater. Ook presenteerden zij de single ‘Wie heeft de bal’, als opmaat voor hun album, dat eind van deze maand in januari uitkomt. De cd presentatie was zondag in de Sugar Factory in Amsterdam. Omdat de formatie uit Zwolle komt is er op 1 februari ook een cd presentatie op de Verhalenboot in Zwolle, waar de formatie ook is ontstaan.

muppetstuff.jpg

‘Wie heeft de bal’ is een voorstelling waar de jongere hiphopluisteraar en de oudere muziekliefhebber elkaar vinden in hun liefde voor muziek. De twee rappers, Rico (ex- Opgezwolle) en Typhoon, hebben hun sporen verdiend in dampende popzalen en op menig festival. Het zijn de kopstukken van de Nederlandse hiphopscene. Muppetstuff speelt al twintig jaar lang een mix van swingende folk en opzwepende nederpop. De mannen van Muppetstuff genieten een reputatie als muzikale alleskunners. Ze zijn beroemd om hun energieke show en muzikaal speelplezier. Opvallend in ‘Wie heeft de bal’ is de goede verstaanbaarheid van de teksten op de muziek van Muppetstuff. Rap wordt poëzie met Rico in de rol van observeerder en Typhoon als filosofisch denker. Tijdens de try-outs is al gebleken dat Muppetstuff, Rico en Typhoon hoge ogen gooien met hun genreontstijgende muziekvoorstelling.  

Lees verder »

D66 onder voorwaarden voor garantstelling FC Zwolle

Zwolle – D66 is voor de door FC Zwolle aan de gemeente Zwolle gevraagde garantstelling van 1 miljoen, maar onder een aantal duidelijke randvoorwaarden. Deze ontbreken in het voorliggende raadsvoorstel waardoor de gemeente een te groot risico loopt dat gemeenschapsgeld besteed wordt aan onrealistische plannen van FC Zwolle.  Om de gemeente meer garantie te geven, dient D66 een aantal wijzigingsvoorstellen in op het voorstel van het college van B&W. Alleen als die aanvaard worden, stemt de huidige D66-raadsfractie in met de garantstelling voor FC Zwolle.

D66: "D66 is altijd voorstander van  betaald voetbal in Zwolle geweest , maar is wel altijd kritisch op de wijze waarop een nieuw voetbalstadion voor FC Zwolle werd gerealiseerd.  Nu FC Zwolle de gemeente vraagt om 1 miljoen garantstelling uit gemeenschapsgeld zet D66, net als het college van B&W vraagtekens bij de ambities van de club. Een toename van sponsorgelden in 2014 met 60 procent (jupilerleague) en 80 procent (eredivisie) zou D66 in de huidige situatie en het huidige klimaat niet durven ramen."

Lees verder »

Opslag 23 zakken hennep leidt tot aanhoudingen

Zwolle – Op zaterdag 30 januari zijn op de Van der Laenstraat 5 personen aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Het betreffen een 23-jarige man uit Dronten, een 23-jarige en 24-jarige man uit Zwolle en een 21-jarige en 25-jarige vrouw uit Zwolle.

Rond 08.30 uur kreeg de politie een melding dat diverse personen op de Van der Laenstraat bezig waren zakken met hennep in of uit een bus te laden. Bij controle werd in eerste instantie alleen een busje aangetroffen die naar hennep rook. Bij verder onderzoek bleek het bij één van de woningen ook erg te ruiken naar hennep. Toen er personen uit de woning kwamen zijn deze twee mannen aangehouden. Bij verdere controle binnen in de woning werden er 23 zakken met henneptoppen aangetroffen. Hierop zijn ook de drie andere personen die nog in de woning waren aangehouden. Allen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken bromfietser twee keer gepakt

Zwolle – Een 16-jarige snorfietser uit Zwolle is zondag 31 januari rond 03.45 uur op de Pannekoekendijk aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen hem eerst lopen, maar uiteindelijk toch op de snorfiets stappen.

politie_logo_4.jpg

Bij controle bleek hij te hebben gedronken. De ademanalyse op het bureau gaf een uitslag van 505 ug/l. Hierop werd zijn bromfietsrijbewijs ingevorderd. Na afhandeling van de zaak gingen de agenten verder met hun surveillance. Enige tijd later zagen ze dat de bromfiets die op de Pannenkoekendijk zou blijven staan, weg was. Bij controle zagen ze de snorfietser rijden op de Hasselterweg. Daar werd hij opnieuw staande gehouden. Hij kreeg een bekeuring aangezegd voor rijden tijdens een rijverbod. Tevens werden de sleutels van de snorfiets in beslag genomen. Deze kan hij na ontnuchtering terugkrijgen.

Inbraak bij scheepswerf, oefenruimte en school

Zwolle – Op vrijdagavond 29 januari bleek dat er was ingebroken in verschillende boxen bij een scheepswerf aan de Industrieweg.

Er is een gat in het hek rond het bedrijf geknipt en diverse deuren zijn geforceerd. Uit verschillende ruimtes die verhuurd worden zijn gereedschappen weggenomen. Het is nog niet duidelijk wat er precies is weggenomen. Een onderzoek is ingesteld.

Lees verder »

Auto belandt in sloot aan Werkerlaan

Zwolle – Op zaterdag 30 januari rond 12.00 uur is een 77-jarige man uit Genemuiden gewond geraakt bij een ongeval op de Werkerlaan.

De man zat in de auto bij een 64-jarige vrouw uit Genemuiden die in de richting van Hasselt reed. Om onbekende reden raakte zij de macht over het stuur kwijt, slipte en kwam ze met de auto op de kop in een naast de weg gelegen sloot terecht. Door een omstander konden beiden inzittenden uit de auto worden gehaald. De man is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurster mankeerde niks.

WVF tegen komst schapenbedrijf bij Westenholte

Zwolle – Wijkvereniging WVF heeft kennisgenomen van de plannen voor het oprichten van een schapenstal met bezoekersruimte, en voor het oprichten van een jongveeschapenstal met werktuigenberging, loods en werkplaats aan de Zalkerveerweg. Een bedrijf wil met het ook op de dijkverlegging in de toekomst verplaatsing richting de woonwijk. WVF is tegen de komst van een schapenbedrijf bij Westenholte en diende bezwaar in.

 
Reeds in een eerder stadium heeft WVF moeten constateren dat in het buitengebied van Westenholte dingen gebeuren die zij ten zeerste betreuren. WVF beschouwt het gebied tussen Westenholte en de IJsseldijk primair als een natuur- en uitloopgebied. Zeker, omdat straks na de dijkverlegging het gebied aanzienlijk verkleind zal zijn is het van belang dat daar op een planmatige manier aan een concrete toekomstvisie wordt gewerkt. 

Lees verder »

Knikkerbaan?

Zwolle – Natuurlijk is dit geen knikkerbaan maar het lijkt net of deze half bevroren druppel, die ik gisteren heb gefotografeerd, op de helling van een knikkerbaan ligt. In werkelijkheid ligt hij ‘geplakt’ op een paar gebogen grassprietjes die gisteren in het zonnetje even tevoorschijn kwamen. Inmiddels is alles al weer verdwenen onder een nieuwe witte deken.

ap_weblogzwolle_31jan10.jpg

Ank Pot  www.bunnymom.web-log.nl