Algemeen Log 104

Dit is een Algemeen Log. Wil je iets kwijt wat niet van toepassing is op een van de vele nieuwsberichten, dan kan dat hier.

 

De redactie probeert dit Algemeen Log na ongeveer 250 reacties van een vervolg ( Algemeen Log: deel 105 ) te voorzien. Dus, heb je een tip, nieuws of iets anders dat je kwijt wilt: ga gerust je gang.

Odeon een hele dag in het teken van gezond eten

Zwolle – Zondag 11 april staan schouwburg Odeon en het Filmtheater Fraterhuis de hele dag in het teken van gezonde voeding. ’s Ochtends zijn er twee lezingen, er is een lunch met vergeten groenten, er zijn films over eten en in de foyer kunt u op een biologische markt kennismaken met gezonde voeding, koffie, thee en andere producten.

De dag wordt georganiseerd door Odeon De Spiegel en Filmtheater Fraterhuis, samen met Haiko Natuurlijk. Om 11 uur houdt prof.dr. Frans Kok een lezing over “Wat is gezonde voeding?”.  Frans Kok is hoogleraar voedingswetenschappen aan Wageningen Universiteit. Hij zet vraagtekens bij de zin van diëten. Ook vraagt hij zich af of natuurlijke en biologisch geteelde voeding wel altijd zo gezond is. Tijdens de lezing zal professor Kok veel sprookjes over wel of niet gezond eten uit de wereld helpen. U krijgt de kans om vragen te stellen en te discussiëren.

Lees verder »

OBS De Schalm wordt Brede School

Zwolle – Woensdagmorgen ontving SBO De Schalm uit handen van wethouder Knol het Brede School Keurmerk. Bijzonder is dat De Schalm in Zwolle de eerste school voor bijzonder basis onderwijs is die het keurmerk ontvangt. Zelfs landelijk zijn er niet veel scholen voor bijzonder basis onderwijs die Brede School zijn.

31-03-2010_nieuwe_naam_voor_de_schalm_5.jpg

Dit moment was tevens het afscheid van Gé Mulder, de directeur van De Schalm. De heer Mulder heeft 43 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 12 jaar als directeur van De Schalm. Na de overhandiging van het keurmerk door wethouder Knol, werd door de heer Mulder de nieuwe naam van De Schalm onthuld. De school het nu Facet.

31-03-2010_nieuwe_naam_voor_de_schalm_3.jpg

31-03-2010_nieuwe_naam_voor_de_schalm_4.jpg 

Lees verder »

De Pelikaan heeft primeur met Sportpas Zwolle

Zwolle – Als eerste NOC*NSF proeftuin in Nederland introduceert Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan de sportpas in Zwolle. Olympisch schaatser en Zwollenaar Ronald Mulder zal dinsdag 6 april aanstaande de eerste sportpassen symbolisch overhandigen.

Wat de sportpas zo uniek maakt, dat houdt De Pelikaan nog even voor zich. Tijdens de presentatie wordt dat uit de doeken gedaan. Vaststaat dat deze pas zowel de kaarthouders als de aangesloten sportverenigingen bijzondere voordelen biedt, en de manier waarop sportinstructeurs én de deelnemers hun sport beoefenen zal definitief veranderen. De omgeving van sportpark De Pelikaan is ideaal om dat zichtbaar te maken.

Lees verder »

Solidara pleit voor eigen keuze langdurigheidstoeslag

Zwolle – De langdurigheidstoeslag is een jaarlijkse toelage van de gemeente die is bedoeld voor mensen die langdurig van een minimum inkomen moeten rondkomen. "Er is al veel geschroefd aan deze regeling. Eerder was het bijvoorbeeld niet motiverend om ook maar 1 dag te werken, want dan had men geen recht op deze toeslag. Dit is gelukkig veranderd", zegt Solidara Zwolle.

Maar Solidara verbaast zich nu. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het nu zo dat iemand die recht heeft op deze toeslag, deze eerst dient te gebruiken voor duurzame goederen alvorens recht te hebben op een eventuele bijzondere bijstand. Duurzaam betekent dat dit bedrag bijvoorbeeld moet worden gebruikt voor extra medische kosten. Pas wanneer dit bedrag volledig verantwoord is, kan een aanvraag voor bijzondere bijstand lonend zijn. Dan wordt alsnog het bedrag van de langdurigheidstoeslag afgetrokken van het eventueel uit te keren bedrag van de bijzondere bijstand. Dit kan niet de bedoeling zijn van deze regeling, vindt Solidara. Corin Plattel: “Mensen willen misschien graag een computer aanschaffen of eens wat kleding kopen, maar dat kan dus nu niet meer als je niet het risico wilt lopen dat je aanvraag voor bijzondere bijstand wordt afgewezen."

Lees verder »

Concert Kane in theater De Spiegel

Zwolle – Op 6 oktober 2010 staat zanger Dinand Woesthoff met de zijnen in Theater De Spiegel. De voorverkoop voor dit concert barst zaterdag 3 april om 10.00 uur los via www.odeondespiegel.nl! Met de ‘No Surrender’-theatertour is Kane dit najaar voor het eerst in de Nederlandse theaters te zien. Het is de uitgelezen mogelijkheid om Kane te zien zoals Kane nog niet eerder te zien was: intiem en akoestisch. De band kan inmiddels terugvallen op 5 zeer succesvolle albums met daarop meer dan 20 singles!

Kane lijkt gemaakt voor de grote festivals en poppodia. Misschien is het juist daarom dat de band tot op heden nooit een echte theatertour heeft gedaan. Met de huidige bezetting, die al ruim twee jaar met veel succes op het podium staat, is er echter meer dan ooit sprake van het echte bandgevoel. Kane is dus natuurlijk Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen, maar meer dan ooit ook toetsenist Nico Brandsen, gitarist Robin Berlijn, drummer Joost Kroon en bassist Ivo Severijns.

Lees verder »

Baggerwerkzaamheden Nieuwe Vecht afgerond

Zwolle – De baggerwerkzaamheden in de Nieuwe Vecht zijn afgerond. Aannemingsbedrijf Van der Lee heeft de Nieuwe Vecht schoon opgeleverd. In totaal is er 19.500 m3 baggerspecie verwijderd.

Ook het grootste deel van het Almelose kanaal is inmiddels opgeschoond. Het gaat om de gedeeltes tussen de Hanekampbrug en de fietsbrug Achterdijkspad en tussen de Hanekampbrug en de Schoenkuiperbrug. Van der Lee baggert deze en volgende week het gedeelte tussen de Hanekampbrug en de uitmonding van de Nieuwe Vecht. Daarnaast wordt sinds vorig week het gedeelte tussen de fietsbrug Achterdijkspad en de Hortensiabrug gebaggerd. Als dit gedeelte opgeschoond is, zijn de werkzaamheden in het Almelose Kanaal afgerond. Naar verwachting is dat eind april.

Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Vandaag werd bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg opnieuw herdacht dat vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Er werden bloemen gelegd door basisschoolleerlingen en door wethouder Pieck namens de gemeente Zwolle.

31-3-10herdenkingmeppelerstrw2.jpg

Veertien dagen voor de bevrijding van Zwolle, op 31 maart 1945, werden vijf mannen als represaille voor een verzetsdaad door de bezetter gefusilleerd. Om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen liet deze hun lichamen liggen op de plaats waar zij neergeschoten waren.

31-3-10herdenkingmeppelerstrw.jpg

img_404120copy.jpg

31-3-10herdenkingmeppelerstrw1.jpg

Lees verder »

Greijdanus organiseert grootse reünie

Zwolle – Op zaterdag 10 april 2010 organiseert het Greijdanus in Zwolle een grootse reünie voor oud-leerlingen en –personeel. De reünie is het hoogtepunt en tevens afsluiting van de festiviteiten in het kader van het vijftigjarig bestaan van de school. Inmiddels hebben zich meer dan 1200 oud-leerlingen aangemeld. Inschrijven is nog mogelijk tot en met maandag 5 april 2010.

In 1959 – 1960 startte het eerste schoolseizoen van de Prof. Dr. S. Greijdanusschool voor (M)ULO in Zwolle met 85 leerlingen. Vijftig jaar later en heel wat ontwikkelingen op het gebied van onderwijs verder hebben in totaal meer dan 15.000 leerlingen in Zwolle gereformeerd onderwijs gevolgd. Het jubileum is een bijzonder moment om eens terug te kijken. Een ‘gouden’ aanleiding om een bijzonder weerzien met oud-leerlingen en –docenten te organiseren.

Lees verder »

Uit & Thuis krant weer verkrijgbaar

Zwolle – Vanaf april is bij o.a. de VVV kantoren, -agentschappen en toeristische bedrijven in Waterreijk Weerribben Wieden, Weerribben weer de VVV Uit & Thuis krant verkrijgbaar. Deze gratis uitgave staat boordevol evenementen, activiteiten en tips voor een dagje uit. In deze eerste editie zijn alle evenementen van de maanden april en mei verzameld.

De Uit & Thuis is een samenwerkingsverband tussen de vier toeristische regio´s WaterReijk Weerribben Wieden, Zwolle, de IJsseldelta en het Vechtdal Overijssel. Naast de activiteiten van Zwolle zijn tevens de evenementenkalenders van de andere regio’s opgenomen in de krant. Zo hoeven toeristen, maar ook de eigen inwoners geen activiteit te missen in 2010.

Lees verder »

Reanimatietraining gewonnen

Zwolle – Tijdens de open dag van de Isala klinieken maakten bezoekers kans op het winnen van een reanimatietraining voor verwanten van hartpatiënten. De belangstelling was groot: 78 antwoordkaartjes werden ingevuld. Drie families hebben enkele cursusplaatsen cadeau gekregen van de Isala Academie.

 prijswinnaars20reanimatietraining20isala.jpg

Zo nam mevrouw Van de Wetering uit Zwolle een tegoedbon met bloemen in ontvangst van Ankie Spans, opleidingsfunctionaris bij de Isala Academie. Ook mevrouw Geurtse uit Raalte en mevrouw Koller-de Haas uit Dalfsen vielen in de prijzen. Zij zijn inmiddels ook in het zonnetje gezet. Per familie kunnen drie gezinsleden in het komend jaar de training volgen. Meer informatie over deze reanimatietrainingen is te vinden op http://www.isala-academie.nl/

Lees verder »

Het weer: bewolkt

Zwolle – Woensdagochtend is het half tot zwaar bewolkt. Op de meeste plaatsen is het eerst nog droog, maar later ontstaan er in het zuiden enkele buien. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het zuiden.

30-03-2010_weerfoto__roggestraat_.jpg
Roggestraat

Vanmiddag raakt het steeds meer bewolkt en de buien nemen in aantal toe. Ook neemt de wind verder in kracht toe. Aan het einde van de middag en begin avond is de wind op z’n hoogtepunt; in het binnenland vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5-6), aan zee krachtig tot hard (windkracht 6-7). Daarnaast wordt de wind vlagerig. Maxima tussen 10 en 12 graden maken het herfstachtige weerbeeld compleet. Vanavond blijft het onstuimig. De wind en buien houden onverminderd aan. Vannacht komt de wind enigszins tot bedaren. Door aanvoer van koudere lucht neemt de kans op neerslag met een winters karakter gaandeweg de nacht wel toe. Het koelt af naar een graad of 4.

Lees verder »