Overijsselse sporters pakken wangedrag aan!

Zwolle – Deze week werd bekend dat elf landelijke sportbonden samenwerken om wangedrag van ouders aan te pakken op het sportveld. Sportservice Overijssel lanceert vrijdag 1 oktober de Fair Play scoort! campagne waarin jonge sporters zélf een signaal afgeven. Onder het motto ‘Fanatiek mag, maar houd ’t ff bij normaal gedrag’ pakken zij scheldende ouders aan, maar ook opzettelijk lompe tegenstanders en opstandig publiek.

De achterliggende gedachte van de campagne is dat sporters met een duidelijk statement laten zien dat zij een Fair Player zijn en schelden, spreekkoren, vals spelen of lomp gedrag niet langer tolereren. De campagne gaat niet uit van sancties, maar juist van een groeiende groep sporters die zich nadrukkelijk uitspreekt voor Fair Play. Deze campagne heeft power omdat het concept is ontwikkeld door de sporters zelf. Deze zomer hebben acht jongeren hard gewerkt aan een nieuwe verrassende Fair Play aanpak. Het statement van Fair Play dragen zij op hun lichaam en zij figureren zelf in de commercials en op de campagneposters. Sinds enkele weken prikkelen zij hun leeftijdsgenoten al via social media als Twitter en Hyves.

Lees verder »

Poppenvilla voor Vrouwenopvang Overijssel

Zwolle – Vrouwenopvang Overijssel in Zwolle ontvangt op 4 oktober vier exemplaren van de Liliane leading poppenvilla. De waarde van de schenking is € 6.372,00. In de vrouwenopvang stimuleert de poppenvilla het lotgenotencontact tussen kinderen. Schaamtegevoelens en vernederingen worden wat lichter door het delen. Ook moeders schuiven aan; het brengt hen en hun kinderen in een ontspannen contact. Iets wat zo lang afwezig is geweest. Professioneel wordt de villa er speltherapeutisch ingezet. Een sponsor onderstreept deze waarde door aan elk vrouwenopvangcentrum in Nederland een poppenvilla te schenken.

poppenvilla.jpg

De Liliane poppenvilla is een kinderspeelmeubel voor de lievelingspoppen van 30 cm voor zowel jongens als meisjes van 3 – 9 jaar. Johan Gortworst, directeur Federatie Opvang: "De Federatie vindt het heel belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in kinderen in de opvang (jaarlijks 6.700), omdat daarmee toekomstige ellende voorkomen kan worden. De kinderen worden namelijk later vaak zelf pleger of slachtoffer van (huiselijk) geweld. Er is alles aan gelegen om deze kinderen een goede herstart te geven en zo’n poppenvilla helpt daar natuurlijk heel erg bij. Want daar leer je opnieuw spelen, je gaat met je moeder samenspelen, je kunt je ideale huis gaan bouwen waar géén geweld is. Dat zijn allemaal geweldige dingen die de kinderen vaak niet hebben meegemaakt. Hier leg je weer opnieuw een basis van waaruit je als kind weer kind mag zijn. Je kunt opgroeien zoals elk kind zou moeten opgroeien. Door te investeren in deze poppenvilla, investeer je in een betere toekomst voor de kinderen.”

Genomineerden scriptieprijs Windesheim bekend

Zwolle – Wie leverde de beste ‘proeve van bekwaamdheid’? De jury van de Annette Roetersprijs, de jaarlijkse scriptieprijs van Windesheim, heeft de afstudeerwerken van vier inzendingen genomineerd. De winnaar krijgt 11 oktober een geldbedrag, een kunstwerk en publicatie van het afstudeerwerk.

Deze week koos de jury vier genomineerden. Vanuit de School of Business & Economics dingen er maar liefst drie inzendingen mee naar de prijs: Dennis Hop en Mark van Veen (opleiding Bedrijfseconomie), Denise Adema (opleiding Commerciële Economie) en Pierre Bruens en Bas Hadders (opleiding Accountancy). Ook een inzending uit de School of Engineering & Design werd genomineerd: Sander van Vliet en Harm Jan Dekker (opleiding Technische Bedrijfskunde).

Lees verder »

‘Even afkoelen’ mooiste foto in fotowedstrijd

Zwolle – Joop Bredewold heeft met zijn foto ‘Even afkoelen’ de fotowedstrijd ‘Zomer in je wijk 2010’ van de gemeente Zwolle gewonnen. Hij ontvangt daarvoor uit handen van wethouder en  juryvoorzitter Nelleke Vedelaar een cheque van 150 euro voor een digitale camera naar keuze.  

winnaar_1foto_11_joop_bredewold_470.jpg
"Even afkoelen" – 1e prijs Joop Bredewold

In totaal stuurden de Zwolse wijkbewoners 98 foto’s in. De winnende foto is gemaakt in de Spoorstraat in de wijk Assendorp. De foto toont een zomers tafereel, waarbij een volwassen man verkoeling zoekt in een kinderbadje. De jury prees met name het spontane element in de foto. De tweede prijs ging naar André van den Akker, die een fraaie foto van de Jeugdsurvival 2010 in Westenholte instuurde. De derde prijs was voor Jeroen Kneijber. Hij fotografeerde vanaf Pannekoekendijk de Zwolse Zomerkermis. Beide inzenders ontvangen een fraaie vergroting van hun ingezonden foto.

winnaar_2_foto_58_andre_vd_akker_470.jpg
2e prijs – André van den Akker

winnaar_3_foto_98_jeroen_kneijber_470.jpg
3e prijs – Jeroen Kneijber

Lees verder »

Zwollenaar bouwt Peperbus en OLV Basiliek in LEGO

Zwolle – 18 september 2010. Bij het aanbellen op nummer 22 aan het Akkerbergplein, stond naast mij een collega van Alfred Doorn, met in zijn handen een presentje uit de speelgoedwinkel voor de creatieve Stadshagenaar. Een vreemd idee? Nee, voor de 38-jarige Alfred niet. Hij werd verwend met een grote doos LEGO-bouwstenen en was daar zeer content mee. "Die komen altijd van pas", aldus Alfred.

lego_alfred_doorn_3366_470.jpg

Bij binnenkomst leek het wel een zoete inval in de omgetoverde LEGO-huiskamer van de familie Doorn. Bij de liefhebbers van bouwen met LEGO zou hier het water uit de mond lopen. Met uitzondering van de grote zitbank, waren veel hoekjes en gaatjes gevuld met Lego-onderdelen. Waar echtgenote Rachel zich door de aanwezigen een weg baande voor de catering, waren die zaterdagmorgen een tiental kinderen, vriendjes en buurtgenootjes, in huize Doorn druk doende een topprestatie te leveren. In de middag zouden er nog een aantal kinderen mee gaan bouwen aan het project van Alfred Doorn, de Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

lego_alfred_doorn_2253_470.jpg

lego_alfred_doorn_2206_470.jpg

lego_alfred_doorn_3381_470.jpg

Voor meer tekst en foto’s zie "Lees verder" 

Lees verder »

Lancering Fair Play campagne

Zwolle – Deze week werd bekend dat elf landelijke sportbonden samenwerken om wangedrag van ouders aan te pakken op het sportveld. Sportservice Overijssel lanceert vrijdag 1 oktober de Fair Play scoort! campagne waarin jonge sporters zélf een signaal afgeven. Onder het motto ‘Fanatiek mag, maar houd ’t ff bij normaal gedrag’ pakken zij scheldende ouders aan, maar ook opzettelijk lompe tegenstanders en opstandig publiek. De achterliggende gedachte van de campagne is dat sporters met een duidelijk statement laten zien dat zij een Fair Player zijn en schelden, spreekkoren, vals spelen of lomp gedrag niet langer tolereren. De campagne gaat niet uit van sancties, maar juist van een groeiende groep sporters die zich nadrukkelijk uitspreekt voor Fair Play.

Deze campagne heeft power omdat het concept is ontwikkeld door de sporters zelf. Deze zomer hebben acht jongeren hard gewerkt aan een nieuwe verrassende Fair Play aanpak. Het statement van Fair Play dragen zij op hun lichaam en zij figureren zelf in de commercials en op de campagneposters. Sinds enkele weken prikkelen zij hun leeftijdsgenoten al via social media als Twitter en Hyves. Het jongerenteam staat te popelen om hun harde werk te showen voor een groot publiek. Dat doen zij op vrijdag 1 oktober met een Fair Play Party. Op ludieke wijze presenteren zij een nieuwe website (www.fairplayscoort.nl). Meteen na de lancering worden 50.000 krantjes, 75.000 gimmicks en 10.000 posters verspreid onder scholen, sportverenigingen en buurthuizen.

Lees verder »

Vragen over de Zwolse bomenkap

Zwolle – GroenLinks heeft kennis genomen van de beantwoording van de aanvullende vragen over bomenkap in Park de Wezenlanden. 

Het goede nieuws, volgens GL, is dat de gemeente bereid is om de grote bomen in de omgeving van het park niet te kappen/vervangen als de boom niet dood is. Ook is de fractie blij dat er een vergelijkbare biotoop teruggeplaats wordt en de gemeente in gesprek blijft met bezwaarmakers.  Het is wel wonderlijk dat hier niet gerept wordt over natuurorganisaties. De gemeente moet juist ook gebruik maken van hun deskundigheid.  Wat de fractie erg jammer vindt is dat er in de schriftelijke beantwoording niets staat over de vraag om  op andere plekken in het park ook onderbegroeiing terug te plaatsen. Dit is mondeling wel toegezegd door de wethouder en GL zal hem hier aan helpen herinneren.

Lees verder »

Onderwijsinspecteur bezoekt Zwolse peuterspeelzalen

ZWOLLE  – Na de vier grote steden is Zwolle een van de eerste gemeenten waar de Inspectie van het Onderwijs de voorschoolse voorzieningen heeft beoordeeld. Uit het inspectie-onderzoek kwam naar voren dat de basiskwaliteit van de Doomijn peuterspeelzalen, die voor- en vroegschoolse educatie (VVE) bieden, op orde is. Tot nu toe werden peuterspeelzalen en kinderdagverblijven alleen door de GGD geïnspecteerd. Met de onderwijsinspectie hadden zij niet te maken.

Nu de wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) per 1 augustus 2010 in werking is getreden, verandert dat. In 2013 moeten alle gemeenten die voorschoolse voorzieningen bieden door de onderwijsinspectie zijn beoordeeld. Een van de eerste gemeenten waar de onderwijsinspectie contact mee legde was Zwolle.

Lees verder »

Zevende Bartjens Rekendictee…reken uit je win(s)t!

Zwolle – Met de deelname van veertien grote regionale dagbladen, Dagblad de Pers, het Financieel Dagblad en RTV Oost is het Zwols Bartjens Rekendictee uitgegroeid tot een nationaal evenement. De kranten, met een gezamenlijke oplage van ruim twee miljoen abonnees en de stichting (www.bartjensrekendictee.nl ), zetten het dictee vanaf donderdag 1 oktober gedurende een maand op hun internetsites.

Ook scholieren en aankomende (reken)meesters en -juffen strijden tijdens de voorrondes tegen elkaar. Het Bartjens Nationale Rekendictee brengt het rekenonderwijs positief onder de aandacht door aantrekkelijke spelelementen te combineren met lastige hersenkrakers.

Lees verder »

Reünie Bar-Dancing “In den Herbergh”

Zwolle – Op zondag 10 oktober zullen oude tijden weer even herleven tijdens de reünie van bar-dancing "In den Herbergh" in café Bloopers. Bloopers is de voormalige locatie van "In den Herbergh". Van 16.00 tot +/- 20.00 uur zullen medewerkers en klanten van weleer elkaar weer ontmoeten tijdens een gezellig samenzijn waar de muziek uit de 60-er en 70-er jaren weer volop zal klinken.

ap04-137.jpg

Het idee voor een reünie kwam in 1992 van DJ Bert Vaatstra en werd toen enthousiast overgenomen door Jos Kamphuis, zoon van herbergier Herman Kamphuis. Anno 2010 heeft Henk Huisintveld het op zich genomen om eenmalig een herhaling van deze reünie te organiseren. Het feest op zondag 10 oktober is tevens bedoeld als een hernieuwde kennismaking voor iedereen die zo’n 40 jaar geleden Zwolle als uitgaansstad had.

ap04-133.jpg

Lees verder »

Kinderactiviteiten tijdens herfstvakantie in Dieze

Zwolle – Kinderen uit de wijk Dieze kunnen in de herfstvakantie op 28 en 29 oktober meedoen aan het project ‘Beleef je te buiten!’ De gymzaal van de Hobbemaschool wordt omgetoverd tot werkplaats, waar kinderen van 8 t/m 12 jaar grote bouwwerken kunnen maken van papier en tape.

Een groot schip, een enorm clubhuis, niets is onmogelijk. Beeldend kunstenaar Karin Gerfen en theatermaker Ruth Meijns helpen de kinderen om te maken wat ze bedenken. De dagen worden afgesloten met een presentatie. Deelname aan de activiteit is gratis. Kinderen die 1 of 2 dagen mee willen bouwen kunnen zich vóór 20 oktober opgeven via e-mail noordoost@ymca.nl  of via  tel. 038-4540221. Beleef je buiten is een samenwerkingsproject van YMCA jeugdwerk & advies en kunstencentrum Muzerie.

Opening IT Performance House Zwolle

Zwolle – Eén plek waar onderwijs, bedrijfsleven en IT-wereld hun kennis en krachten bundelen. Dat is vanaf donderdag 30 september het nieuwe IT Performance House dat in het FC Zwolle stadion gevestigd is.

30-09-2010_opening_it_performancehouse_2.jpg

Het IT Performance Houde is er om elkaar te inspireren en samen te werken aan vernieuwing en innovatieve producten en diensten. Het doel is, dat kennis, techniek en innovatie die met elkaar worden gedeeld, zich uiteindelijk vermenigvuldigen. Rob van Kessel (recent houder van de Erepenning van Zwolle) en Hessel Joustra verzorgden, als founding partners van het IT Performance House, de inleiding voor de opening. De Openingsceremonie vond plaats in het bijzijn van mevrouw drs. Carrie Abbenhues, gedeputeerde Economie, Toerisme en Arbeidsmarkt (provincie Overijssel) en Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle.

30-09-2010_opening_it_performancehouse_3.jpg

30-09-2010_opening_it_performancehouse_1.jpg