Foto- en videotentoonstelling over klederdrachtvrouwen

Zwolle – Wat gebeurt er als een vrouw in klederdracht op een verlaten station van Enschede een bordje omhoog houdt met de naam van de te vroeg overleden voetballer Epi Drost? Hoe verandert de wachtruimte van station Almelo de Riet als een dame in klederdracht daar tientallen rollen beschuit opstapelt? Deze en veel meer vragen inspireerden theateratelier Het Wilde Oog tot de foto- en videotentoonstelling ‘Diva’s langs paleizen van glas en staal’, die vanaf deze week te zien is het Provinciehuis in Zwolle. Woensdagmiddag werd de tentoonstelling geopend door gedeputeerde Hester Maij.

img_2638_copy.jpg

De tentoonstelling bestaat uit theatrale reportages van Spakenburgse- en Staphorster vrouwen op vijftien NS-stations in Overijssel en Gelderland. De beelden doorbreken de traditionele benadering door de klederdrachtvrouwen te mixen met architectuur, vormgeving en installatiekunst. Dat levert verrassende en soms vervreemdende resultaten op. Reizigers worden verleid tot het waarnemen van dat wat niet eerder werd gezien. Het project ‘Diva’s langs paleizen van glas en staal’ is een concept dat ontwikkeld is door Hans Lemmerman en Inge van Run van Het Wilde Oog. De digitale tentoonstelling is tot en met 30 september 2011 te bezichtigen op de Brug in het provinciehuis van Overijssel in Zwolle.

img_2635_copy.jpg

img_2636_copy.jpg

img_2624_copy.jpg

Sportmiddag voor jongeren in Diezerpoort

Zwolle – Het jongerenwerk van Travers Welzijn organiseert ook dit jaar weer Summer @ thePark in Park de Hogenkamp in Diezerpoort. Een evenement voor alle jongeren van het voortgezet onderwijs. Dinsdagmiddag was de start van het sportieve jeugdevenement. Woensdagmiddag vond in het park een sportmiddag plaats met medewerking van Sportservice Zwolle. Naast de sportmiddag is er in Park de Hogenkamp een Jeugdland voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar uit de Diezerpoort en omliggende wijken. Het thema is: ‘In de ruimte’.

31-08-2011_jeugdland_en_summerthepark-park_hogenkamp_4.jpg

De organisatie had enkele sportverenigingen bereid gevonden om mee te werken aan deze middag. Zo’n 20 jongeren kwamen op de activiteit af. Op woensdagavond van 20.00 t/m 22.00 uur is er een game night. Er worden Playstations naar het park gehaald om tegen elkaar te kunnen gamen. Daarnaast zal er voor de meiden een leuke film worden gedraaid in de buitenbioscoop. Gedurende de hele week is het jeugdhonk geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Lekker chillen met je vrienden op de zitzakken of een potje WII’en tegen een jongerenwerker. Ook zullen de sportmaterialen klaar liggen om lekker in het zonnetje een balletje te trappen of die ultieme smash te maken op het volleybalveld. Daarnaast is de bar geopend waar je een lekkere dorstlesser kan kopen of een gezond tussendoortje.

31-08-2011_jeugdland_en_summerthepark-park_hogenkamp_1.jpg

31-08-2011_jeugdland_en_summerthepark-park_hogenkamp_3.jpg

31-08-2011_jeugdland_en_summerthepark-park_hogenkamp_2.jpg

Lees verder »

Hans Bonten nieuwe directeur van De Kern

Zwolle – Per 1 november start Hans Bonten zijn werkzaamheden als directeur van De Kern; de divisie Maatschappelijke Dienstverlening van Dimence. Hij volgt in deze functie Herbert van Petersen op, die directeur van de regio Zwolle en omgeving is geworden.

hans_bonten_2_-_06-2009.jpg

Hans Bonten is sinds 2001 werkzaam bij InteraktContour, een instelling die hulp verleent aan mensen met hersenletsel en mensen met een lichamelijke beperking in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Vanaf 2004 heeft hij de functie van regiodirecteur bekleed. Hij is tevens bestuurslid van de Stichting NAH Zorgketens Overijssel. Zijn uitgebreide ervaring in de zorg en kennis op het gebied van de bekostiging vanuit AWBZ en WMO maken Hans een geschikte opvolger als divisiedirecteur. Belangrijke taken van Hans zullen in de komende periode liggen op het gebied van relatiebeheer en subsidieverwerving voor de divisie, en daarnaast het mede vormgeven van de samenwerking op het gebied van maatschappelijk werk en thuisbegeleiding met Carinova.

Tapdanser Peter Kuit naar jazzavond ‘All that jazz’

Zwoille – Op de eerste jazzavond van een nieuw seizoen ‘All that jazz’ is Peter Kuit te gast. Peter Kuit is één van ’s werelds beste tapdansers: hij werkte onder meer samen met Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis en schitterde op grote festivals als North Sea Jazz en Drum Rhythm Festival. Peter Kuit tapt op jazz en house en brengt elke zaal tot extase. 

Als jongetje van 14 jaar zocht Peter naar een instrument dat hij altijd bij zich kon hebben. Het werden zijn voeten. “Het was fantastisch, want ik kon er verschillende geluiden mee produceren. Overal, ook als ik op de tram stond te wachten. Gemiddeld oefende ik acht uur per dag. Ik barstte van de energie.” Na veel omzwervingen vond Peter in Amerika zijn leermeesters. Ze waren erg onder de indruk van zijn fanatisme. Ruim dertig jaar later is Peter Kuit uitgegroeid tot een van ’s werelds beste tapdansers. Tapdanser Peter Kuit heeft een heel eigen techniek en lesmethode ontwikkeld. Hij werkte onder meer samen met Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis, schitterde op festivals als North Sea Jazz, De Parade en Drum Rhythm Festival en toerde met zijn optredens over de hele wereld: van Canada tot Zwitserland en van de Sovjet Unie tot Libanon.

Lees verder »

Aanvaller Christiaan Cicek alsnog naar FC Zwolle

Zwolle – FC Zwolle heeft zich woensdag versterkt met de 22-jarige aanvaller Christiaan Cicek. De aanvaller komt op de laatste dag van de transferperiode over van topklasser Excelsior ’31 uit Rijssen. Daarnaast heeft FC Zwolle met jeugdspeler Giovanni Hiwat (17) een overeenkomst bereikt over een tweejarig contract. Tevens zit er een optiejaar in deze verbintenis verwerkt. FC Zwolle is blij te kunnen vermelden dat deze 17-jarige aanvaller uit de eigen jeugd komt.

FC Zwolle had de oud- spits van Tubantia, Go Ahead Eagles, Quick’20, Rigtersbleek en vorig seizoen nog FC Lienden al langer op de korrel, maar haakte recent af toen bleek dat er een behoorlijke afkoopsom betaald moest worden. Ook nu betaald Zwolle een transfersom maar de hoogte daarvan is niet bekend gemaakt. Verder gaat FC Zwolle een oefenwedstrijd tegen de topklasser uit Rijssen spelen. Cicek vindt het heel mooi om in de Jupiler League te laten zien wat hij kan. "De Jupiler League blijft een mooie competitie, waar ik graag zou wil spelen. Zwolle is vorig jaar als tweede geëindigd en ze willen dit jaar weer meedoen om het kampioenschap. Het is een mooie uitdaging". De aanvaller tekende een contract voor twee jaar in Zwolle.

Expositie over oud- Zwollenaar Henk Romijn Meijer

Zwolle – De schrijver Henk Romijn Meijer (1929-2008) woonde tot zijn 18e in Zwolle. Daar ontstond zijn levenslange liefde voor de jazzmuziek. Hij schreef jarenlang stukken over jazz in gerenommeerde bladen en speelde zelf verdienstelijk gitaar.

Romijn Meijer ontmoette talloze grote jazzpersoonlijkheden: Art Blakey, Ben Webster, John Coltrane en de muzikanten rondom Django Reinhardt. In het boek A Love Supreme en andere jazzstukken zijn 31 artikelen uit de periode 1949-2002 gebundeld. Ter gelegenheid van de publicatie van het boek heeft de Bibliotheek Zwolle in samenwerking met AFdH Uitgevers een kleine expositie over Henk Romijn Meijer en zijn grammofoonplatenkast ontwikkeld. Het gaat daarbij om prachtige hoesontwerpen van klassiek geworden jazzelpees met bijschriften van jazzkenner Bert Vuijsje, voormalig hoofdredacteur van De Volkskrant en HP/De Tijd.

Lees verder »

Open Kunstroute regio Overijssel klaar voor de start

Zwolle – Op 12 september 2011 om 20.00 uur zal in het Restaurant Van der Valk aan de Kranenburgweg 10 te Zwolle de eerste bijeenkomst zijn van de nieuwe opgerichte Open Kunstroute regio Overijssel.

Het initiatief van deze nieuwe kunstroute is opgezet door Harry Penninkhof een Groningse kunstenaar die thans een paar jaar in Zwolle woont en werkt. Penninkhof schildert al meer dan 45 jaar abstracte werken en maakt bijvoorbeeld dames torso’s die ook met de hand zijn beschildert. De kunstenaar kwam op het idee om een nieuwe kunstroute op te zetten door dat de autodidacte kunstenaar geen enkele kans kreeg om zich bij het KCO Kunt Cultuur Overijssel aan te sluiten, omdat zij geen beroepskunstenaar waren. Na een landelijke oproep kwamen de reacties binnen.

Lees verder »

Berkumer voetbaljeugd geniet van voetbalclinic FC Zwolle

Zwolle – Het nieuwe voetbalseizoen van VV Berkum staat op het punt van beginnen. Voor de pupillen van de club werd woensdagmiddag een professionele voetbalclinic aangeboden. Honderden jongens en meisjes kwamen op de clinic af!

31-08-2011_voetbal_clinic_sportpark_vechtlust_berkum_4.jpg

In het kader van het 50-jarig bestaan van VV Berkum organiseerde FC Zwolle onder leiding van oud- aanvoerder Albert van der Haar woensdagmiddag een clinic voor de D, E en F- pupillen op sportpark De Vegtlust. De clinic bestond uit een parcours met 10 onderdelen/oefeningen, die allemaal natuurlijk iets met voetbal te maken hadden. Zo werden schoten gemeten door een bewegingsradar, konden er punten worden geschoten op een doel dat met vlakken ingedeeld was, waren er behendigheidsoefeningen en werden er natuurlijk partijtjes gespeeld.

31-08-2011_voetbal_clinic_sportpark_vechtlust_berkum_2.jpg

31-08-2011_voetbal_clinic_sportpark_vechtlust_berkum_1.jpg

31-08-2011_voetbal_clinic_sportpark_vechtlust_berkum_3.jpg

Lees verder »

Bijzonder kunstwerk van Zweedse banden bij IJsselbolder

Zwolle – Op vrijdag 2 september onthult Frion een bijzonder kunstwerk van oude Zweedse banden bij de locatie IJsselbolder. Frion is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. In de afgelopen twee jaar is het gebruik van de Zweedse banden van 17 teruggebracht naar één. Het terugdringen van deze banden is onderdeel van het verbetertraject Zorg voor Beter, een initiatief van het Ministerie van VWS. De afbouw is een groot succes. Cliënten hebben meer vrijheid en regie over hun eigen leven. Dit wordt met de onthulling van het kunstwerk symbolisch bekrachtigd.

 

In 2009 begon Frion met het afbouwen van de Zweedse band. De Zweedse band, ook wel onrustband genoemd, is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat cliënten vallen of gaan dwalen. Ook bij onrustig gedrag wordt de band toegepast. Het gebruik van deze band is een ingrijpende vrijheid beperkende maatregel. Voor Frion was dit een reden om te zoeken naar passende alternatieven. Dat is gelukt. Cliënten slapen nu bijvoorbeeld in verlaagde bedden, bedboxen en voor enkele cliënten was het weglaten van de band al voldoende. Dit levert de cliënten veel op. Cliënten ervaren meer vrijheid en hebben meer regie over hun eigen leven. Ze slapen beter, zijn rustiger en de omgeving is veiliger zowel voor de cliënt als voor de begeleiders.

Lees verder »

Berkum verslaat DZC ’68 in laatste oefenduel

Zwolle – VV Berkum heeft op dinsdagavond de laatste wedstrijd in de oefencampagne voor het nieuwe seizoen met 3-1 gewonnen van DZC ’68. Tegen de eersteklasser uit Doetinchem werden de nodige kansen gemist, maar Berkum-spits Rik Jan de Groot trok de aandacht door twee keer fraai te scoren. 

 

Berkum.gif

 

Dat er veel mogelijkheden niet werden benut lag mogelijk ook aan het ontbreken van vaak bepalende spelers bij de Zwolse hoofdklasser. Zo was Kassim Bizimana, Berkums topscorer van het afgelopen seizoen, de hele wedstrijd afwezig en ging spits Chris van der Meulen na een uur spelen naar de kant. Ook in de andere linies werd er veel gewisseld door coach Roeland ten Berge.

Lees verder »

Senioren van Zwolle dansen op het Grote Kerkplein

Zwolle – ‘Mag ik deze dans van u?’ is een landelijke campagne van Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Deze campagne  is bedoeld om zoveel mogelijk senioren in beweging te krijgen. Meer beweging vermindert het aantal valongevallen. Het houdt mensen langer gezond en zelfstandig.

Olga Commandeur, bekend van o.a. Nederland in Beweging, maar ook van de sportdagen van WijZ op sportpark de Pelikaan, gaat in augustus & september door het land toeren om mensen uit te dagen voor een dansje. Gewoon op de markt of op een plein. Vrijdag 2 september van 09.30 – 11.00 uur worden de senioren in Zwolle uitgedaagd op het Grote Kerkplein om een dansje te wagen. Uiteraard mag u uw familie, kennissen, vrienden meenemen.

Zwolle telt meer dan 10.000 laaggeletterden

Zwolle – In de week van de Laaggeletterdheid wordt in Nederland extra aandacht gevraagd voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Ook in Zwolle zijn er meer dan 10.000 mensen voor wie dit een probleem is. Hoe herken je laaggeletterdheid, wat doe je eraan en hoe voorkom je dit? Elk van deze invalshoeken krijgt deze week aandacht.

Kinderen die opgroeien in een gezin waar veel gepraat en gelezen wordt hebben een voorsprong op school. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen en praten met je kind. Daarom wordt er vanaf 8 september aan iedere baby in Zwolle een Boekstart-koffertje uitgereikt. De officiële start van dit project is op 8 september 10.00 uur bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zwolle Zuid. Op het consultatiebureau krijgt elke ouder een bon als de baby drie maanden is en daarmee kan het koffertje in de bibliotheek worden opgehaald.

Lees verder »