Transition Town over veerkrachtige lokale economie

Zwolle – Woensdagavond 9 nov. organiseert Transition Town Zwolle (TTZwolle) een avond over het onderwerp een veerkrachtige lokale economie.

Het eerste deel van de avond vertelt Harry Schonewille over streekproducten van rond Zwolle. Harry heeft een winkel in Zwolle zuid waar hij streekproducten verkoopt en is betrokken bij Slow food. Het tweede deel van de avond is er een gesprek in groepjes, over hoe we het anders kunnen en willen gaan doen wat de (lokale) economie in Zwolle betreft. In het journaal en in de kranten gaat het dagelijks over de financiele crisis en Occupy Wallstreet. Is groei oneindig? Het is de vraag of we door moeten gaan met het huidige economische systeem. Locatie Ecodrome, toegang via de zijingang. Vanaf 19.45 uur is er koffie. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Lees verder »

Start baggerproject Zwarte Water

Zwolle – Na de grachtengordel, Nieuwe Vecht, het Koelwaterkanaal en het Almelose Kanaal krijgt de waterbodem van het Zwarte Water een grote schoonmaakbeurt. Aannemer De Vries en Van der Wiel is al begonnen met de baggerwerkzaamheden. Maandagmiddag vond met de aanwezigheid van wethouder E. Dannenberg de aftrap van het baggerproject plaats in een directiekeet aan de Katerdijk.

31-10-2011start_baggerwerkzaamheden_katerdijk_3.jpg

Het gedeelte dat opgeschoond wordt ligt tussen de keersluis bij de Hofvlietbrug en de kruising Zwarte Water-Zwolle IJsselkanaal. Naar verwachting is het Zwarte Water volgend voorjaar schoon. Het baggerwerk maakt onderdeel uit van een meerjarig project dat door de Gemeente Zwolle, Waterschap Groot Salland en de provincie Overijssel wordt gefinancierd. De aanliggende bedrijven worden tijdig geïnformeerd wanneer er bij hun ‘voor de deur’ wordt gebaggerd.

31-10-2011start_baggerwerkzaamheden_katerdijk_2.jpg

31-10-2011start_baggerwerkzaamheden_katerdijk_1.jpg

Supporters FC Zwolle weer in Corteo naar wedstrijd

Zwolle – Vrijdag 4 november speelt FC Zwolle thuis tegen Willem II. Om alvast voor de wedstrijd te laten zien dat de supporters FC Zwolle steunen gaan ze weer in Corteo naar het stadion lopen. Vorig seizoen was er een Corteo voor de thuiswedstrijden tegen RKC en FC Den Bosch.

22-04-2011_fc_zwolle_supprters_in_colonne_naar_stadion_21.jpg

De stoet supporters vertrekken weer vanaf het Koningsplein ( Cafe het Fluitje ). Het café is deze middag om 14.00 uur uur geopend, en rond 18.45 uur gaan de supporters vertrekken richting het stadion. Het organisaniserende Vak Noord vindt het gezellig als iedereen op tijd aanwezig is om alvast met zijn allen een biertje of ander drankje te nuttigen. Voor een hapje tussendoor wordt gezorgd. Bij deze oproep hoort het verzoek om geen alcohol meenemen voor onder het lopen in een glazen fles, geen knalvuurwerk af te steken en zoveel mogelijk vlaggen en spandoeken mee te nemen. Uiteraard is de Corteo alleen bedoeld voor supporters die FC Zwolle hiermee willen steunen in de goede zin des woords.

Zwols stripboek Sinterklaas en de Zepernoten

Zwolle – Twee jaar geleden ontstond het idee om een Zwols stripboek te gaan maken over Sinterklaas tijdens de Sinterklaastentoonstelling in de Sassenpoort. Deze week wordt het bijzondere stripboek aan het publiek gepresenteerd.

sinterklaas.jpg

Samen met Paul Reichenbach (verhaal), Arie van Vliet (scenario) en Meine Boonstra (Sinterklaasmuseum Zwolle) is er een prachtig stripboek met o.a. liedjes, puzzels en spellen verschenen met een grote Zwolse inbreng. Vrijdagmiddag vindt de presentatie van het stripboek aan de Assendorperstraat plaats.

Maatregelen tegen vestiging studenten pand Venestraat

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft vandaag maatregelen getroffen om kamerbewoning aan de Venestraat 23 en 25 te voorkomen. Eerder deze maand besloot het college om niet in te stemmen met het initiatief van Stumass. Maandag bleek echter dat Stumass toch verder is gegaan met het inrichten van de woningen voor studenten. Dit is in strijd met het voorbereidingsbesluit.

vene_1-1.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

Stumass wil in de panden twee woongroepen vestigen van ieder maximaal zeven studenten met autisme. Het gaat hier om een bijzondere vorm van onzelfstandige bewoning (kamerverhuur / studentenhuisvesting), die niet voldoet aan de criteria voor één huishouden en niet past binnen de (gewenste) bestemming “Wonen – Meergezinswoning”. Om deze reden heeft de gemeente vandaag de woningen verzegeld om te voorkomen dat de woningen betrokken gaan worden door studenten.

Kerkdienst in Museum de Fundatie groot succes

Zwolle – Onder grote belangstelling hield de Evangelisch-Lutherse Gemeente zondag de eerste museumviering in Museum de Fundatie. Bijna 200 bezoekers van binnen en buiten de kerk woonden deze bijzondere kerkdienst bij, een themaviering in het licht van de Moderne Devotie en de tentoonstelling Meer licht. Een ware ontmoeting tussen kunst en geloof.

 

fundatie_30101120167.jpg
Foto: Harry Konings

 

Het is voor Zwolle een primeur, maar de Lutherse kerk staat dan ook pal naast het museum. ‘We zijn ook praktisch buren’ aldus dominee Erwin de Fouw. Een orgel ontbrak, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een kwartet met viool, altviool, blokfluit en klavecimbel. De dienst vond letterlijk plaats onder het licht, het kunstwerk Orion van Spencer Finch. De dienst is te beluisteren via de website www.elkz.nl.

Start cursus Stijldansen en fitness voor senioren

Zwolle – Vanaf 1 november start WijZ met een nieuwe beginnersgroep stijldansen in het Hobbemahuis (Hobbemastraat 6). Onder begeleiding van een docente gaat u in groepsverband aan de slag met onder meer de quickstep, de Engelse Wals en de Cha cha cha. Op 1 November is er om 13.15 uur een demonstratie en vanaf 8 november gaan de kennismakingslessen in. De kosten hiervoor bedragen €25,- voor 7 lessen.

Ook start WijZ met een nieuwe fitness groep om 09.30 uur op dinsdagen in het clubgebouw van S.V. Zwolle (Hyacinthstraat 66). Onder begeleiding van een docent bent u in groepsverband aan het fitnessen. Op 1 November is er een demo-ochtend waarbij u kunt oefenen op de apparaten. Vanaf 8 november gaan de kennismakingslessen in. De kosten hiervoor bedragen €28,00 voor 7 lessen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via 038 8515 700. Voor meer informatie: www.wijz.nu.

Minister de Jager naar Windesheim

Zwolle – Maandag 28 november 2011 spreekt Jan Kees de Jager, minister van Financiën, bij Windesheim tijdens de bijeenkomst ‘Grenzeloze Economie?’ met studenten over de ‘economie van morgen’. Het gesprek staat onder leiding van presentator Willem Alkema en start om 15.00 uur.

Kabinetskeuzes en de economische toekomst studenten. Welke (ondernemings)kansen heb je wanneer je in 2015 afstudeert én de arbeidsmarkt betreedt? Leidt de schuldencrises tot een recessie? Hebben we straks nog een euro? Hoe ziet de economie eruit in 2030? Studenten in gesprek met de minister van Financiën over hun toekomst en de keuzes van het huidige kabinet.

Lees verder »

Bram van Polen tot 2015 bij FC Zwolle

Zwolle – Hij is al voor het vijfde seizoen een vaste waarde in de selectie van FC Zwolle en zal ook de komende jaren in Zwolle te zien zijn. FC Zwolle heeft het contract met rechtsback Bram van Polen verlengd tot de zomer van 2015. Ook met Leon ter Wielen en Gieljan Tissingh heeft FC Zwolle opnieuw overeenstemming bereikt.
In de zomer van 2007 kwam Bram van Polen over van Vitesse. Hij speelde in de afgelopen jaren op verschillende posities, zo was hij inzetbaar als rechts buiten, rechter middenvelder en momenteel is hij de vaste rechtsback in het elftal van Art Langeler. Bram heeft voor drie seizoenen bij getekend en heeft een optie opgenomen om aan het einde van het contract actief te zijn op de commerciële afdeling van FC Zwolle. Keeper Leon ter Wielen zal ook langer in Zwolse dienst zijn. Zijn contract is verlengd tot de zomer van 2014. Daarnaast is de optie in het contract van Gieljan Tissingh gelicht. Na dit lopende seizoen, is hij nog één jaar actief in Zwolle. FC Zwolle is zeer verheugd met de verlenging van de contracten en wenst Bram, Leon en Gieljan veel succes toe!

Voorlichters COC willen gesprek in de klas

Zwolle – Voorlichters van COC’s uit het hele land waren zaterdag 29 oktober in Zwolle voor de landelijke voorlichtingsdag, georganiseerd door COC Zwolle. Een dag vol uitwisseling van kennis en ervaring over het werken in de schoolklas en op andere plekken waar voorlichting wordt gegeven over homoseksualiteit. De dag werd geopend door wethouder Nelleke Vedelaar van Zwolle, die de voorlichters meegaf hoe belangrijk hun werk is voor de samenleving.

COC Zwolle.jpg

Coördinator voorlichting bij COC Zwolle Nienke Nijmeijer kijkt terug: "Geweldig om te zien met hoeveel gedrevenheid iedereen bezig is en elkaar inspireert in het voorlichtingswerk. We willen met name in de klas met jongeren in gesprek komen. Dan moet je zorgen dat je aansluit bij hun belevingswereld. We zijn daar om vooroordelen weg nemen, om duidelijk te maken dat je jezelf moet kunnen zijn en dat respect hebben voor andermans geaardheid de normaalste zaak van de wereld is."

Meer dan 3.000 aanmeldingen voor Burgernet Zwolle

Zwolle – Het Burgernetsysteem, dat vanaf 1 november 2011 actief is in Zwolle, kent inmiddels meer dan 3.000 aanmeldingen. Deelnemers kunnen nu meldingen van incidenten uit de buurt ontvangen, zoals van vermiste personen, tasjesroof, diefstal of inbraak en doorrijden na aanrijding. Met de 3.000 aanmeldingen is Zwolle goed op weg om het streven van 5.000 deelnemers te halen.

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, politie en gemeente om de veiligheid in de woonomgeving te bevorderen. Via een sms- of voicemailbericht op de (mobiele) telefoon, informeert de centralist van de meldkamer de deelnemers in een bepaald gebied over in incident. De deelnemer kan zo direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Aanmelden voor Burgernet kan via www.burgernet.nl. Ook wanneer men niet in Zwolle woont, maar er wel werkt, kan men zich aanmelden.

Verkeerscontroles regio IJsselland

Zwolle – Het afgelopen weekend hebben twee onopvallende voertuigen (een videoauto en een onopvallende motor) van het team Verkeer vooral aandacht besteed aan hardrijders in de regio. Er werden in totaal acht rijbewijzen ingevorderd omdat de bestuurders de maximumsnelheid van 60 km/u hadden overschreden. De laagst gemeten snelheid was 111 km/u en de hoogst gemeten snelheid was 137 km/u, waar 60 km is toegestaan.

Op zondagmiddag werd de bestuurder van een personenauto staande gehouden, die 107 km/u reed op een 60 km weg. Deze bestuurder had alcohol genuttigd en blies 505 ug/l. Eén bromfietser reed 80 km op een weg waar de maximum snelheid 45 km/u is. Daarnaast werd er proces-verbaal uitgeschreven voor andere overtredingen zoals het niet dragen van een autogordel, overschrijden van een doorgetrokken streep, niet handsfree bellen en rijden op het fietspad (met de auto).