Het weer: zacht

Zwolle – Donderdag begint de dag opnieuw grijs. In de middag is er vooral in het zuiden en later ook in het westen kans op wat zonneschijn. Het wordt gemiddeld een graad of 12, waar de zon doorbreekt wordt het maximaal een graad of 14. De wind blijft zwak tot matig en draait van zuidwest naar noordwest.

29-02-2012__weerfoto_koestraat.jpg
Koestraat

Vrijdag maakt het hele land kans op zonnige perioden. Er staat en matige noordoostenwind en het wordt 7 graden op de Wadden tot 13 graden in het zuidoosten. Zaterdag zijn er opnieuw enkele zonnige perioden, maar de bewolking krijgt in de loop van de dag weer steeds meer de overhand. Lokaal kan er ook een spat regen vallen. Het wordt 8 tot 12 graden. Vanaf zondag wordt het wisselvalliger. De kans op neerslag neemt toe. Na het weekend wordt het bovendien een stuk frisser, met kans op vorst in de nachten en soms wat winterse neerslag.

10 jaar Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel

Zwolle – In maart 2002 vindt de eerste repetitie plaats in sporthal S3 van het Meander College na een oproep in de krant. De wens van de huidige dirigent Albert Dam om een symfonisch jeugdorkest in Zwolle op te zetten is daarmee een feit. Het eerste concert wordt het ‘Concert voor Kinderen’ tijdens ‘de Stad-als-Theater’.

vuurvogel_2012.jpg

Na dit eerste concert gaat het hard en volgen meerdere hoogtepunten elkaar op: cross-over producties met de Meander Bigband tijdens "de Stad-als-Theater", in de prijzen vallen op het Nationaal Concours en bij de Volksliedcompetitie van Overijssel, openingsconcerten verzorgen op het Bevrijdingsfestival Overijssel en het Thorbeckegrachtfestival én uiteraard de drie buitenlandse tournees naar Duitsland, Italië en Frankrijk. Het jeugdsymfonieorkest telt inmiddels drie afdelingen. Daarnaast vallen onder de stichting een dwarsfluitensemble en drie koren waardoor wekelijks zo’n 175 jongeren bezig zijn met actief musiceren.

Lees verder »

KCO start wedstrijd beste culturele app

Zwolle – Om jonge ontwerpers de kans te bieden zichzelf verder te ontwikkelen start Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) vanaf 1 maart met ArtApp. ArtApp is een wedstrijd voor de beste culturele app van Overijssel. Tot 15 april hebben jongeren de tijd om hun idee via www.art-app.nl naar KCO te sturen.

Uit de inzendingen selecteert een professionele jury de beste twintig ideeën , welke vanaf mei in een  digitale expositie getoond worden.  De winnaars krijgen een coachingstraject en een iPhone. Ook maken zij kans op realisatie van hun idee. KCO is dit project gestart omdat er in Overijssel weinig mogelijkheden zijn voor jonge mensen om zichzelf te ontwikkelen in design van de nieuwe media. Daarnaast is er weinig  aandacht voor e-culture in het onderwijs. Jong talent heeft niet echt een plek om zich te kunnen ontwikkelen en om ander talent te ontmoeten. En dat terwijl dit onderwerp leeft als nooit te voren onder jongeren.

Lees verder »

Nationale Sterrenkijkdag op Nooterhof

Zwolle – Ook dit jaar organiseert de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde voor de 31e keer de Landelijke Sterrenkijkdagen. Tijdens deze dagen openen veel (volks) sterrenwachten hun poorten, en stellen amateur-astronomen hun apparatuur ter beschikking aan het publiek. In Zwolle wordt op zaterdag 3 maart a.s., een Open Sterrenkijkavond georganiseerd door de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales. Vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur kunnen jong en oud (bij goed weer) door verschillende telescopen de sterrenhemel bewonderen op Doepark De Nooterhof. De toegang is gratis. 

20120229nooterhof.jpg

Een sterrenhemel oogst nog altijd de bewondering van veel mensen. Het schitteren van duizenden sterren op honderden lichtjaren afstand bevestigt de nietigheid van de mens. Slechts weinig Nederlanders beseffen wat eigenlijk aan de sterrenhemel te zien valt. De sterrenkijkavond bij V.W.S. Thales geeft het publiek de gelegenheid meer over deze verre werelden te weten te komen. Naast het kijken door een telescoop worden ook lezingen en presentaties gegeven, zodat op verschillende manieren iedereen een blik in het heelal wordt gegund. Bij bewolkt weer zal er ook een binnenprogramma zijn. Bij goed weer is met een telescoop de reusachtige planeet Jupiter met zijn manen te bewonderen. Daarnaast is de maan met haar vele kraters zichtbaar. Dieper in het heelal vinden we bolvormige sterrenhopen, nevels en sterrenstelsels van verschillende aard en grootte. Meer informatie over de avond is te verkrijgen bij de waarneemcoördinator van Thales: Peter Simmering (0654-238000).

130 jeugdleden van WVF onder de indruk van Boer en Slot

Zwolle – Ongeveer 130 jeugdleden van WVF hebben woensdagmiddag de voetbalclinic gegeven door de FC Zwolle voetballers Diederik Boer en Arne Slot bij voetbalvereniging WVF bijgewoond. Vol bewondering hoorden de voetballertjes de aanwijzingen aan en scoorden ze handtekeningen.

wvf_clinic.jpg

"Wow. Ze zijn het echt." Menig voetballertje kon zijn bewondering voor Slot en Boer of een van de spelers van het eerste elftal van WVF niet onder stoelen of banken steken. Slot en Boer namen alle tijd om met de jongens en meisjes op de foto te gaan en deelden volop handtekeningen uit. De deelnemers van de F-, E- D- en C-jeugd van WVF werkten vervolgens talloze oefeningen af. Ze schoten op het doel waarin Boer zich had gepositioneerd, leerden kappen en draaien van Slot en mochten en passant meten hoe hard ze schoten. “Verder speelden we voetbalgolf en konden de kinderen schieten op vakken in een doel”, aldus Martijn Ruijsch die samen met Gertjan van Limburg de organisatie op zich nam. Met de oefeningen konden de kinderen punten halen. Tessa van Gelder en Sander Klomp haalden de meeste punten en kregen allebei een door alle spelers van FC Zwolle gesigneerd shirt. De prijsuitreiking vond plaats in een met ouders gevulde, bomvolle kantine.

wvf_shirt.jpg

wvf_slot.jpg

Lees verder »

Vrijwilligerscentrale Zwolle organiseert workshop

Zwolle – Op dinsdagavond 6 maart organiseert de Vrijwilligerscentrale Zwolle een speciale workshop voor vrijwilligersorganisaties. Deze avond zal bestaan uit twee onderdelen, nl. een workshop presenteren en een training voor als voorbereiding op de beursvloer. In deze workshop leer je presenteren. Dit betreft zowel je houding als je taalgebruik. Welke woorden gebruik je om mensen over de streep te trekken? Dit kan zijn om vrijwilligers of om fondsen te werven voor je organisatie. We sluiten af met een pitch voor je eigen organisatie. Een pitch is een kort praatje waarin je de ander overtuigd. Het doel is om iedereen met een eigen pitch naar huis te laten gaan, zodat je deze gelijk kunt gebruiken. Deze workshop wordt gegeven door Petra van der Veen van The WE Company.

Om organisaties voor te bereiden op de Beursvloer en te helpen bij het bedenken en vormgeven van vraag, aanbod en tegenprestaties organiseert Beursvloer Zwolle elk jaar een training. Elk jaar blijkt dat de organisaties die deelnemen aan deze training veel meer en kwalitatief betere matches realiseren dan de overige organisaties. De training wordt gegeven door Frank Rooseboom van Vrijwilligerscentrale Zwolle. Voor wie? Deze avond is bedoeld voor Zwolse vrijwilligersorganisaties. De avond is tevens geschikt ter voorbereiding op deelname aan de Beursvloer Zwolle op 21 maart. De workshop vindt plaats op dinsdagavond 6 maart 2012 van 19:30 tot 22:00 uur op De Groene Welle, Koggelaan 7 in Zwolle. Zie voor meer gegevens in de WeblogZwolle-Agenda. 

Slager maakt Peperbus van puur vet

Zwolle – Tijdens de elfde Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM), die gehouden wordt op 5 & 6 maart in de IJsselhallen Zwolle, is een uniek vetstuk te bewonderen. De gepensioneerde slager Timans uit het Groningse Sappemeer heeft van “onze eigen” Peperbus een replica gemaakt van puur rundvet.

peperbus_vet.jpg

De heer Timans maakt al sinds de allereerste NSM, die plaats vond in 1978, de meest prachtige schaalmodellen van vet. Zo gingen onder anderen de Martini toren uit Groningen, de kerk van Sappemeer en het Groninger stadhuis onze Peperbus voor. De oud-slager is dankzij monumentenzorg afdeling Zwolle in het bezit gekomen van de originele bouwtekeningen van de toren van Onze Lieve Vrouwe basiliek en het vetstuk is dus ook echt op schaal nagemaakt. Het unieke kunstwerk is zo getrouw mogelijk nagemaakt en de hoogte van het vetmodel bedraagt 1.50 meter en weegt ongeveer 60 kilo.

Lees verder »

D66 wil oplossing onveilige verkeerssituatie Spinhuisplein

Zwolle – Door een onhandig geplaatst verkeersbord is er momenteel een onveilige situatie bij de kruising vanaf het Spinhuisplein. Verkeerd rijdende auto’s en bijna aanrijdingen komen te vaak voor, aldus Henk Schippers van D66. Volgens de Zwolse D66 fractie is het bij elkaar komen van meerdere eenrichtingswegen op het kruispunt erg verwarrend en zijn manouvrerende auto’s op een plek waar weinig ruimte is aan de orde van de dag. D66 stelt daarom vragen aan het college van B&W. De fractie hoopt op een snelle oplossing van het verkeersprobleem.

De vragen die gesteld worden zijn bijvoorbeeld of het bekend is bij het college dat de situatie ter plekke onduidelijk is voor verkeersdeelnemers, en dat dit leidt tot misverstanden en zelfs aanrijdingen? Hoe het college, tot de geplande herinrichting van de wegen in dit gebied is gerealiseerd, zorgt voor het oplossen van deze ongewenste situatie? En op welke termijn het herinrichten van de bestrating op die plek te verwachten is? "Als hier geen snelle oplossing voor gevonden wordt, zijn wij bang dat het niet bij blikschade blijft", aldus Henk Schippers.

Lees verder »

Ronald Wanrooy schrijft sprookjes voor grote mensen

Zwolle – Zondag 4 maart presenteert Ronald Wanrooy zijn tweede boek in  Locatie Oostergo aan de Pletterstraat te Zwolle. Na zijn eerste boek: “Het duisterlicht van Korundár” brengt Wanrooy na 4 jaar het tweede en laatste deel uit van de fantasie-epos over de belevenissen van de halffee Narna.

Wanrooy hanteert in “Het Grolónoffer” zijn filmische en gedetailleerde schrijfstijl waardoor de verschillende karakters levendig tot uiting komen en de lezer al snel wordt meegezogen in een sprookjesachtige wereld. Zelf beschrijft Wanrooy zijn auteurswerk als: “Sprookjes voor grote mensen.’’ In Zwolle staat Ronald Wanrooy onder meer bekend als kleinkunstenaar, muzikant en tekstschrijver en nu kan daar de kwalificatie auteur aan toegevoegd worden. De boekpresentatie zal tussen 15.00 en 17.00 uur in een informele setting plaats vinden, waar een ieder welkom is die er deel van uit te maken.

De Gasthuizen steunt levensverhalenproject senioren

Zwolle – Zwolse vrijwilligers helpen Zwolse senioren bij het schrijven van hun levensverhaal. Om het voor meer vrijwilligers mogelijk te maken dit vrijwilligerswerk te doen, heeft De Gasthuizen de aanschaf van een laptop en een scanner vergoed. 

gasthuizen.jpg

Het project, dat een jaar geleden startte, is een initiatief van de Zwolse welzijnsorganisatie voor senioren WijZ. Het draait op vrijwilligers. “We willen dit vrijwilligerswerk voor alle mensen mogelijk maken, niet alleen voor mensen die zelf een laptop en scanner hebben”, zegt projectleider Hennie van ’t Riet. “Want hoe meer vrijwilligers, hoe meer senioren aan het project kunnen deelnemen. Zonder de bijdrage van 1.200 euro van De Gasthuizen zouden we minder mogelijkheden hebben gehad.”

Lees verder »

Ruim 6 ton voor verkeersprojecten in Zwolle

Zwolle – Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen voor 2012 ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor gemeentelijke projecten in West-Overijssel op het gebied van verkeersveiligheid, educatie en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. Zwolle krijgt bijna 5 ton voor infrastructuur en bijna 1,5 ton voor gedragsbeïnvloeding  in het verkeer.

De uitvoering van deze projecten draagt bij aan het provinciale doel voor een betere bereikbaarheid en het verlagen van het aantal verkeersdoden en –gewonden. De ingediende gemeentelijke projecten richten zich vooral op het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers en de doorstroming op de gemeentelijke wegen. In totaal ontvangen de gemeenten hiervoor 2,5 miljoen euro.

Lees verder »

Matthäus Passion weer in Grote of St. Michaëlskerk

Zwolle – Op zaterdag 31 maart 2012 wordt na enige jaren de Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach weer uitgevoerd in de Grote of St. Michaëlskerk van Zwolle.

nvds.jpg

Bach’s Matthäus Passion behoort tot de machtigste en meest ontroerende uitingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Mattheüs.  Los van religieuze noties en bespiegelingen is het magistrale stuk van de meester uit Leipzig één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek. Onder leiding van dirigent Wolfried Kaper brengt het koor Arise uit Kampen in samenwerking met het Kampen Boys Choir dit magistrale werk ten gehore.

Lees verder »