Vragen over beheer Quellhorstorgel Bethlehemkerk

Zwolle – Deze zomer heeft het college van Zwolle besloten het Quellhorstorgel in de Bethlehemkerk van de Protestantse Gemeente Zwolle aan te kopen. Voor de aankoop is een aankoopbedrag van € 45.000,- gereserveerd als subsidie voor een op te richten stichting die beheer en onderhoud voor haar rekening zou kunnen nemen. 

In een informatienota gedateerd op 17 juli geeft het college aan dat de aankoop de volgende twee mogelijkheden als gevolg zou kunnen hebben: een nieuw op te richten stichting neemt het beheer en mogelijk het onderhoud voor haar rekening zonder het eigendom te verwerven, of er wordt geen stichting gevonden of opgericht. In beide gevallen zal de gemeente verantwoordelijk zijn voor de restauratie en onderhoud. VVD Zwolle heeft hierover de volgende vragen: Hoeveel kost de benodigde restauratie van het Quellhorstorgel die deze in goede onderhoudsstaat moet brengen. Hoe groot is het in de informatienota genoemde onderhoudsbudget. Wat gaat de gemeente met het eigendom c.q. de opstal van het Quellhorstorgel doen als uiteindelijk geen stichting of gebruiker kan worden gevonden om dit eigendom c.q. deze opstal al dan niet over te nemen? De fractie van de VVD wil op korte termijn de vragen beantwoord zien.

Judith Steenbergen succesvol op NK Stepcross

Zwolle – Zaterdag vond in Hengelo het Nederlands Kampioenschap Stepcross plaats. De wedstrijden werden verreden op een prachtig parcours, door gras, bos en zand, zelfs om een oude, monumentale watertoren. Een zware maar mooie klus voor de steptop van Nederland.

stepcross_judith_p9290038.jpg

Niet alleen genieten van het mooie weer, maar ook van natuur en landschap, en dat dan op de step. Ook aan deze wedstrijd in de stepcompetitie 2012 deed Stepteam Zwolle mee. Judith Steenbergen werd bij de cadetten vijfde. Jonathan Steenbergen viel helaas na drie ronden uit. Machiel Steenbergen, een van ’s lands toprenners, kon door de gevolgen van een valpartij in de vorige wedstrijd nog niet meedoen. Op 21 oktober is de laatste wedstrijd om de Kickbike-cup 2012: een stepcross in Nieuwveen.

Smullen op de Superstreekmarkt

Zwolle – Zondagmiddag werd voor de vijfde keer de Superstreekmarkt georganiseerd bij de Agnietenberg in Zwolle. Op deze zonnige dag waren er meer dan 45 standhouders die verschillende (h)eerlijke producten presenteerden, gemaakt met liefde en respect voor de omgeving en het milieu.

Op de markt waren er veel variërende lekkernijen zoals kaas, vlees, vis, groente, fruit, brood, bier, honing en wijn. Naast het presenteren van producten vertelden de standhouders over hun passie. Bovendien konden gasten de delicatessen proeven of van kookdemonstraties genieten. Naast de verschillende proeverijen waren er ook activiteiten voor de kinderen. Kinderen konden ponyrijden, hun eigen ranja melken of een prijsje winnen bij het eendjes hengelen. Ondertussen konden ouders en grootouders genieten van het weer met drankje en een hapje op het terras. Het was een zeer geslaagde dag met veel gezelligheid.

Lees verder »

PEC Zwolle pakt eerste winst in Tilburg

Zwolle – PEC Zwolle heeft zondagmiddag zeer goede zaken gedaan door het degradatieduel tegen Willem II te winnen. In Tilburg werd de uitslag 0-1 voor Zwolle! Het was voor Zwolle het 100e gewonnen duel in de Eredivisie. De eerste winst was 11 november 1978 bij PSV. Buiten dat was het de eerste overwinning voor PEC Zwolle dit seizoen in de competitie.

Zwolle kreeg de eerste heelft de nodige kansen via onder andere Pluim. Toen Benson in het strafschopgebvied onderuit werd getrokken had het zels een penalty verdiend. De tweede helft verliep moeizamer, in het verder rommelige duel. Willem II kreeg meer kansen, maar het was Bart van Hintum die uit een vrije trap prachtig raak schoot. De 0-1 bleef ook de einduitslag. Het waren de eerste 3 punten voor Zwolle, dat nu niet meer de rode lantaarndrager is in de Eredivisie. PEC Zwolle heeft nu 5 punten en steeg van de laatste positie naar de 14e plaats in de Eredivisie. Al met al is het een prima week voor PEC Zwolle, dat eerder deze week Roda JC uit de beker knikkerde.

Lees verder »

Be Quick verrast met punt bij koploper AVW

Zwolle – Het uitstapje naar Hellendoorn leverde Be Quick vorige week een bitter verlies op. In een kansloze wedstrijd werd het maar liefst 4-0. De vraag was dan ook hoe het vandaag zou gaan, want er wachtte geen gemakkelijke opgave in Westervoort.  Be Quick en AVW troffen elkaar eerder in het seizoen 2010-2011 in de eerste klasse D. AVW is koploper in de tweede klasse H. Bovendien is de ploeg dit jaar een doelpuntenmachine. Het lijkt op voorhand allemaal heel lastig voor de ploeg van Arnie Pot, maar een meevaller is dat iedereen er weer bij is. Bas Buimer is teruggekeerd en dat geldt ook voor Bram Horstman. In de basisopstelling staan ook Thijs Coenders en Arie Smit waardoor de gemiddelde leeftijd wat hoger ligt dan de laatste weken.

Waar Be Quick vorig week veel te slap begon, daar ging het nu een stuk beter. Trainer Arnie Pot: “We hebben direct druk gezet, zoals ook was afgesproken. Vooral in de omschakeling ging het ook veel beter.” En dan zit het mee. Frank Oosterhof schiet in de 8e minuut van de wedstrijd de bal vanaf de rand van het strafschopgebied binnen: 0-1.  “Zeker het eerste half uur hebben we goed gespeeld. Realistisch, op onze manier dominant. Arie Smit gaat alleen op de keeper af en dat is in feite dé kans op 2-0.” Be Quick lijkt dan met een voorsprong de rust in te gaan, maar een wel heel erg lang blessuretijd brengt toch nog onheil in de Zwolse gelederen. “Waarom de blessuretijd acht minuten moest duren, is me een raadsel” foetert Pot. “Dan is het echt jammer dat je in de laatste seconden voor het rustsignaal die goal nog binnenkrijgt.” Namens AVW tekent Jeroen Haans voor de 1-1.

Lees verder »

Man aangehouden op verdenking van diefstal

Zwolle- In de nacht van zaterdag 29- op zondag 30 september is aan de achterzijde van een bedrijf aan de Weteringkade een 33-jarige man uit Zwolle aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van metalen.

politienieuws_logo.jpg 

De agenten kwamen af op een melding dat er twee mannen onder invloed van drugs voor overlast zorgden. Ter plaatse troffen zij een man aan die zich niet kon legitimeren. Even verderop troffen de agenten een hekwerk aan waar door het weghalen van stoeptegels ruimte was gemaakt om eronder door de kruipen. Diverse goederen van metaal lagen in de buurt van het hek. De man is meegenomen naar het bureau.

Rijbewijs kwijt na blaastest

Zwolle- In de nacht van zaterdag 29- op zondag 30 september is een 19-jarige vrouw uit Zwolle staande gehouden omdat politieagenten ter plaatse vermoedden dat de scooterrijdster onder invloed was van alcohol.

De uitslag van de blaastest was aanleiding om de vrouw mee te nemen voor een uitgebreide ademanalyse. Op het bureau blies de vrouw 660 ug/l. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd en zij kreeg een rijverbod voor 10 uur.

Peter Bruinsma wint Marathon Zwolle

Zwolle – Peter Bruinsma heeft zondagmiddag de eerste editie van Marathon Zwolle gewonnen. In een tijd van 2.46.36 uur passeerde de marathonloper als eerste de finish in het PEC Zwolle Stadion. De nummer twee werd Erik Kuijer. De eerste vrouw was Angeli Poppe in een mooie tijd van 3.17.20 uur. Oud- topschaatser Erben wennermars verbeterde zijn persoonlijke record met maar liefst 9 minuten. De 62-jarige Ching-te Huang uit Taiwan liep in Zwolle zijn 317e marathon! De eerste Zwolse marathon werd onder prachtige weersomstandigheden gelopen. Langs de route stonden duizenden mensen de hardlopers aan te moedigen. U kunt HIER ook foto’s bewonderen. Alle uitslagen zijn HIER te zien.

 marathon_zwolle_30.jpg

De eerste atleet die over de meet kwam was Marcel Kleizen van een duo-marathon (met zijn broer Renë Kleizen) en lid van team Cycloon Fietskoeriers. Hun tijd was 2.43.00 uur. De eerste quatroloper die over de finishlijn kwam was een lid van Team AV De sprinter. De vier kwamen in een tijd van 2.50.00 binnen. Naast de klassieke marathon konden deelnemers zich ook inschrijven voor de duo-marathon, quatro-marathon en de businessrun. De organisatie mikte op een sportieve, snelle, sfeervolle en bovenal groene marathon in en om Zwolle, en dat is gelukt! Op het snelle parcours waren onder andere de nieuwe spoorbrug de Hanzeboog en de IJsseldelta opgenomen. De start en finish was uiteraard in de stad Zwolle.

30-09-2012_zwolsemarathon2012_05.jpg

_h7m5147.jpg

marathon_fp_1.jpg
Erben Wennemars finisht…
Foto: Frans Paalman

Via Lees verder meer foto’s…

Lees verder »

Edon verslaat Wilsum en doet goed mee

Zwolle – Zaterdagmiddag hebben de toeschouwers van Edon, genietend van een heerlijk herfstzonnetje, kunnen constateren dat de ‘houten palen club’ Edon wederom een opponent aan de zegekar wisten te binden. De gasten uit Wilsum, het ander Oranje, verzetten zich hevig en wisten met enkele goed uitgevoerde counters gevaar te stichten in de Zwolse afweer.

Daartegenover wist Edon qua veldspel nog niet te overtuigen zodat de brilstand pas na een klein half uur doorbroken werd. Het was middenvelde Mahsum Yakar die met een mooi strak dwarrelschot van buiten de 16 meter de keeper wist te verrassen in de lange hoek. Toen vlak daarna Jeffrey de Nooijer op zijn specifieke wijze een cadeautje van een strafschop dankbaar uitpakte en diezelfde de Nooijer op slag van rust het eindstation van een prachtige aanval was, leek het pleit met deze 3-0 stand reeds bij rust beslecht.

Lees verder »

Opnieuw Zwolse honkballers kampioen

Zwolle – Met een klinkende 1-21 overwinning tegen titelverdediger Blue Devils uit Meppel heeft het aspirantenteam van Blue Hawks zaterdag 29 september het kampioenschap veroverd in de 3e Klasse A. Het is het tweede kampioenschap voor de Zwolse honk- en softbalvereniging dit seizoen. Een maand geleden werd ook het pupillenteam van Blue Hawks kampioen.

blue_hawks.jpg

De aspiranten van Blue Hawks, in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar, streden lange tijd met het Groningse Caribe om de eerste plaats. Nadat dit team twee weken geleden kostbare punten verspeelde, kreeg Blue Hawks de titel in het vizier. De Zwolse jeugdhonkballers maakten hierna geen fouten meer en haalden met de veertiende zege in zestien wedstrijden het kampioenschap binnen. Tegen Blue Devils produceerde Blue Hawks in de beslissende wedstrijd maar liefst vijftien honkslagen. De tegenstanders uit Meppel kwamen niet verder dan één hit. Daarmee was het kampioenschap na twee innings een feit. 

 

Lees verder »

Marathon Zwolle

Zwolle – Zondagmorgen 10.30 uur is de eerste editie van Marathon Zwolle van start gegaan. Bijna 1.100 hardlopers werden vanuit het PEC Zwolle Stadion door o.a. de Zwolse burgemeester H.J. Meijer weggeschoten voor de 42,195 kilometers richting de IJsseldelta en weer terug naar Zwolle.

 marathon_zwolle_1.jpg

Vanuit het stadion loopt de route via de Vondeltunnel, de Vondelkade, Vechtstraat en Bisschop Willebrandlaan richting de Middelweg via de Mastenbroekerbrug de wijk Stadshagen in. De route zet zich voort via de Mastenbroekerallee, Nijenhuislaan en vervolgens Havezathenallee. De Zwolseweg wordt ter hoogte van de Veecaterweg verlaten en voortgezet met de Hanzeroute/Boerenlandroute aan de Veecaterdijk met het Theehuis ‘s- Heerenbroek en het Zalkerveer. Langs de uiterwaarden van de IJssel met nestpalen voor de ooievaars kom je langs het karakteristieke dorp Wilsum om vervolgens langs de Uiterwijkseweg de Molenburg over de IJssel van Kampen te lopen. De Meester J.L.M. Niersallee gaat ter hoogte van de Blazerkolk over in Venedijk Noord en voert je langs Kamperveen. Ter hoogte van de Boerrigterkolk gaat het pad naar de Zande. Het mooie, weidse landschap van de IJsseldelta komt ruim aan bod bij de Zalkerdijk, de Belten en opnieuw de Zalkerdijk. Bij het dorp Zalk met haar monumentale korenmolen de Valk en de romaanse Sint-Nicolaaskerk gaat de loop verder richting de Geldersedijk vlakbij Hattem, de hanzestad met haar mooie historische binnenstad.

marathon_zwolle_12.jpg
Oud- wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars ook present!

marathon_zwolle_14.jpg

marathon_zwolle_13.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

Lees verder »

Het weer: zonnig

Zwolle – Zondag is er flink wat zonneschijn en zal het droog zijn. Perfect weer voor de eerste editie van Marathon Zwolle! Over het noorden en het westen drijft nu en dan wel wat bewolking waar de zon waterig doorheen prikt. Later op de dag raakt het vooral in het noordwesten en westen meer bewolkt. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het 16 tot 18 graden.

29-09-2012_weerfoto__broerenkerk-pelsertoren.jpg
Broerenkerk en Pelsertoren

Maandag is het bewolkt en regent het af en toe, voornamelijk in de noordwestelijke helft van het land. Het wordt 17 à 18 graden. De dagen daarna houdt het wisselvallige weertype aan. Bewolking en buien bepalen het weerbeeld. Aan de temperatuur verandert eerst weinig. Later in de week lijkt het wat frisser te worden en tegelijkertijd ook iets droger.