Puntje voor PEC Zwolle tegen VVV-Venlo

Zwolle – PEC Zwolle heeft vrijdagavond een puntje overgehouden na het zeer matige duel tegen VVV-Venlo. In het eigen stadion werd de uitslag 0-0. Zwolle begon zonder Joey van den Berg aan de wedstrijd. Na een lange bevalling van zijn vrouw, en een slapeloze nacht voor hemzelf, werd de aanvoerder vrijdag vader van een dochter. Datzelfde had Bram van Polen ook zomaar kunnen overkomen, zijn vrouw staat ook op het punt om te bevallen. Hij verscheen wel aan de start.

30-11-2012_pec_zwolle-vvv_venlo_0-0_08.jpg

De eerste helft was niet om aan te zien. Het was van beide kanten een behoudend schaakspel en daardoor bijna slaapverwekkend. Zowel PEC Zwolle als ook VVV-Venlo leken te wachten totdat de ander een fout zou maken. Soms leek het er even op, maar een wedstrijd met weinig passie was het gevolg. Een schot van Ronnie Reniers in het zijnet van de tegenstander kon de wedstrijd niet uit het slop trekken. In de blessuretijd van de eerste helft werd een schot van Jesper Drost door Joost Broerse van richting veranderd, waardoor keeper Niki Mäenpää bijna verrast werd. Hij kon de bal met zijn vuist wegslaan. De tweede helft leek beter van start te gaan. Pas in de 51e minuut viel de eerste grote kans te noteren. Na een voorzet van Ronnie Reniers miste Denni Avdic de bal. 10 minuten later kreeg Jesper Drost misschien nog wel een grotere kans, ook hij kopte vlak voor het doel van VVV jammerlijk naast. Drie minuten later was het weer Avdic die na een voorzet van Rochdi Achenteh de bal net naast het doel knikte.

30-11-2012_pec_zwolle-vvv_venlo_0-0_09.jpg

_mg_3ed678.jpg

30-11-2012_pec_zwolle-vvv_venlo_0-0_06.jpg

Lees verder »

Allochtone vrouwen ‘Werken aan werken’

Zwolle – Vrijdag kregen deelnemers van de pilot “Werken aan werken” hun certificaat uitgereikt door wethouder Nelleke Vedelaar. Negen allochtone vrouwen waren vanaf maart tot en met november in 7 sessies voorbereid op de Nederlandse arbeidsmarkt. De pilot is een samenwerking tussen MpauwR coaching en training en Travers Welzijn. De certificaten werden uitgereikt bij MpauwR.

30-11-2012_certificaat_werken_aan_werken_mpauwr_hemerkenstraat__04.jpg

Het project is in maart 2012 van start gegaan met tien allochtone vrouwen. Zij hebben zeven maanden deelgenomen aan een intensief programma van groepstrainingen afgewisseld met individuele coaching. Werkgevers, waaronder KPN, Zorgcombinatie Zwolle en Isala hebben bijgedragen door onder meer de deelnemers te adviseren over arbeidsmogelijkheden binnen de werkgebieden. Gedurende de pilot hebben een aantal deelnemers tijdelijk werk gevonden. De deelnemers zijn stuk voor stuk gemotiveerd om te werken en hebben veel werkervaring in verschillende branches. Uit de pilot blijkt dat een half jaar te kort is om alle kandidaten duurzaam aan het werk te krijgen. Daarnaast melden zich ook nieuwe allochtone werkzoekenden (mannen en vrouwen) voor een traject. Op dit moment zijn er echter geen financiële middelen om het een vervolg te geven.

30-11-2012_certificaat_werken_aan_werken_mpauwr_hemerkenstraat__06.jpg

30-11-2012_certificaat_werken_aan_werken_mpauwr_hemerkenstraat__03.jpg

30-11-2012_certificaat_werken_aan_werken_mpauwr_hemerkenstraat__01.jpg

Via Lees verder meer nieuws…

Lees verder »

Feestelijke opening Hof van Ittersum

Zwolle – Op vrijdagmiddag vond na een veelomvattende en langdurige restauratie de feestelijke heropening plaats van het gebouwencomplex de “Hof van Ittersum” in hartje Zwolle. Dit imposante historische (14e -15e  eeuwse) gebouwencomplex hoorde toe aan de belangrijke Zwolse familie van Ittersum en het besloeg grofweg het gehele gebied tussen de Sassenstraat, de Rode Leeuwsteeg en de Oude Vismarkt. Het geslacht van Ittersum had zeer veel aanzien en invloed in Zwolle in de middeleeuwen en zij leverden veel bestuurders zoals Schepenen en Leenheren.

30-11-2012_renovatie_karelde_vijfde_huis_huis_01.jpg

Het meest bekende woonhuis van de Hof is uiteraard het zo bekende Karel de vijfde huis naast de Bethlehemse Kerk (Proosdij). In een zeer druk bezochte bijeenkomst heette Dhr. Brouwer van de Stichting Hendrick de Keyser, eigenaar van het gebouwencomplex, iedereen welkom. Hij gaf een zeer interessante uitleg over de restauratiewerkzaamheden die duurde van 2010 tot 2012. In deze periode zijn bij het slopen van latere verbouwingen in het interieur diverse onverwachte vondsten gedaan. Zo zijn er achter betimmeringen en pleisterlagen van latere verbouwingen bijzondere historische ontdekkingen gedaan zoals schilderingen met familiewapens, geschilderde sierguirlandes en een enorme openhaardpartij (schouw). De openingshandeling werd gedaan door de Zwolse wethouder van Monumentenzorg, Dhr. Piek. Hij memoreerde dat het gebouwencomplex voor de stad Zwolle van zeer groot historisch en cultureel belang was.

30-11-2012_renovatie_karelde_vijfde_huis_huis_06.jpg

30-11-2012_renovatie_karelde_vijfde_huis_huis_04.jpg

30-11-2012_renovatie_karelde_vijfde_huis_huis_07.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Lees verder »

Opening Hanzelijn wordt één groot feest!

Zwolle – De Hanzelijn is klaar! Reden voor groot feest in de binnenstad van Zwolle. Op 8 december reis je van station Lelystad, Dronten en Kampen-Zuid gratis met de trein naar Zwolle. De stad staat bol van activiteiten. Theater, muziek, dans en heel veel meer!

Om de opening te vieren organiseert Zwolle Marketing in samenwerking met Xplosief op zaterdag 8 december 2012 een groots openingsfeest in de binnenstad van Zwolle. Op station Zwolle worden reizigers ontvangen met theater, muziek en gratis shoppingbags. Vanaf het station zal een feestelijk aangeklede route de bezoekers naar de binnenstad leiden waar het feest in het stadspark aan de Potgieterssingel begint. Onder de Sassenpoort, in het groene stadspark langs de gracht, waan je je in een sprookje met een gevarieerd programma muziek, kunst en theater. Omdat Zwolle is omgetoverd tot Zwolle Grimmstad kun je in het sprookjesbos genieten van een speciaal sprookjesconcert. Daarnaast kan iedereen komen proeven op een speciale smaakmarkt “Het Land van Smaak en Ambacht”.

Lees verder »

Zwolse Muziekwijk baas over eigen energieverbruik

Zwolle – De Zwolse Muziekwijk is vandaag als eerste Nederlandse wijk aangesloten op een slim energienet. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en aanvoerder van de Trouw duurzame top 100, gaf het startsein voor de honderd deelnemende huishoudens. De bewoners hebben hun energieverbruik volledig in eigen hand.

energie_muziekwijk.jpg 
Han Slootweg (l) vraagt Marjan Minnesma en een van de jongste bewoners van de wijk (r) het officiele startsein te geven…

De Zwollenaren beschikken over een energiecomputer waarop precies te zien is wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is. Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een slimme wasmachine en zonnepanelen. In deze pilot met de “eerste slimme wijk van Nederland” werkt netbeheerder Enexis in samenwerking met diverse consortiumpartners* Er is een slim energienet ontwikkeld dat klaar is voor de duurzame energievoorziening van de toekomst. Een geavanceerd systeem dat energie met behulp van technologie zo efficiënt mogelijk verdeelt en dat berekend is op het terugleveren van lokaal opgewekte stroom.

Lees verder »

PEC Zwolle – VVV-Venlo voorbeschouwing

Zwolle – Vrijdagavond trappen PEC Zwolle en VVV-Venlo het vijftiende eredivisieweekend van het seizoen af. In een nagenoeg uitverkocht IJsseldelta stadion gaat de selectie van PEC Zwolle op jacht naar de tweede thuisoverwinning op rij. Waar twee weken terug het kwakkelende NAC Breda aan de zegekar werd gebonden, is de opponent vandaag wederom een concurrent in de strijd om de onderste plaatsen.

VVV-Venlo staat op dit moment zeventiende met tien punten. Dit zijn er twee minder dan PEC Zwolle. De Limburgers zitten in een wisselvallige periode. Zo werd er vorige week in de eigen Koel gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen en een paar weken geleden verloren van NAC Breda. Aan de andere kant werd er wel weer knap gewonnen uit bij AZ en thuis tegen Willem II. Opvallend is het (negatieve) record dat VVV-Venlo twee weken geleden wist te boeken. Door de 2-0 nederlaag uit bij Ajax wisten de Limburgers voor de 43e uitwedstrijd op rij in de Eredivisie een doelpunt te incasseren. Hiermee nam VVV-Venlo het oude record over van Go Ahead Eagles, dat tussen december 1979 en april 1982 42 uitduels op rij de nul niet wist te houden.

Lees verder »

De kracht van de Regio Zwolle

Zwolle – De Regio Zwolle is een economisch succesverhaal: in 2011 behaalde het bedrijfsleven er nog een winstgroei van 7,2% en dat is meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde! En dan te bedenken dat uit objectieve metingen blijkt dat ondernemers in de Regio Zwolle stelselmatig lagere verwachtingen koesteren ten aanzien van het economische klimaat dan hun gemiddelde Nederlandse collega’s.

De Regio Zwolle kan zich met een inwonersaantal van bijna 600.000 (3,5% van de Nederlandse bevolking) bovendien prima meten met een regio zoals de Regio Utrecht. Hoe kan dit succes in de toekomst worden gecontinueerd en uitgebreid? In de Regio Zwolle vindt men het antwoord hierop in identiteit en samenwerking. Van de opening van de Hanzelijn wordt gebruik gemaakt om regionaal, landelijk en internationaal de aandacht te vestigen op de kracht van de eigen regio.

Lees verder »

JenaXL wint regiofinale First Lego League 2012

Zwolle – Het team NXTgen van de school JenaXL uit Zwolle is vrijdagmiddag voor de derde keer de winnaar geworden van de regiofinale First Lego League in Zwolle. Team X van Greijdanus uit Hardenberg werd tweede, en mag met JenaXL op 2 februari 2013 naar de Benelux finale in Groningen.

 first_lego_3.jpg

De campus van het Deltion College stond vrijdag in het teken van de vijfde regiofinale van de First Lego League. Door dit evenement, georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool Windesheim maken ruim 500 basisschool- en voortgezet onderwijs leerlingen spelenderwijs kennis met techniek. De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt en stimuleert om de maatschappelijke rol van technologie en techniek te onderzoeken aan de hand van opdrachten met lego. Ieder jaar staat daarbij een ander thema centraal. Dit jaar was het thema Senior Solutions: Hoe kunnen FLL teams de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren, door hen te helpen om zelfstandig, betrokken en verbonden in de gemeenschap te blijven? Er worden op diverse plekken in Nederland regiofinales gehouden, waaronder in Zwolle. Op de campus van het Deltion College gingen zestien wedstrijdteams uit Kampen, Raalte, Meppel, Urk, Hardenberg en Zwolle de strijd aan, om een plek te veroveren in de Beneluxfinale. Deze finale vindt plaats op zaterdag 2 februari in Martiniplaza te Groningen.

first_lego_4.jpg

 first_lego_5.jpg

first_lego_9.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Lees verder »

PEC Zwolle oefent mogelijk tegen Werder Bremen

Zwolle –  PEC Zwolle speelt op vrijdag 11 januari een oefenwedstrijd in de Turkse Rivièra, met als mogelijke tegenstander Werder Bremen. Het duel is onder voorbehoud, de details van de wedstrijd worden op dit moment besproken en afgestemd.

De wedstrijd tegen de Duitse topploeg is één van de twee oefenwedstrijden die PEC Zwolle gedurende het trainingskamp in Belek gaat spelen. De wedstrijd tegen Werder Bremen is een voortvloeisel van de op handen zijnde samenwerking die PEC Zwolle met de vereniging uit Bremen heeft. De selectie van PEC Zwolle vertrekt op zaterdag 5 januari naar Turkije en keert een week later op zaterdag 12 januari terug.

Conferentie over GGZ en zorginkoop

Zwolle – Het GGZ Beraad Overijssel organiseert op donderdag 6 december een conferentie over inspraak bij zorginkoop. De themadag is bedoeld voor mensen met een psychische aandoening en hun naasten. Het doel is om de zorgverzekeraars beter te laten luisteren naar mensen die gebruik maken van de zorg.

In het ochtendprogramma is er aandacht voor de theorie van de zorginkoop; een wisselwerking  tussen cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. In het middagprogramma reageert een medewerker van Salland Verzekeringen (ENO) op de wensen van cliënten. Verder vertelt een medewerker van de gemeente hoe Zwolle zich voorbereidt op de nieuwe taken in de WMO. Tot slot geeft een medewerker van Dimence een inkijkje in het zorgbeleid van een grote GGZ-instelling.

Lees verder »

Driezorg en Deltion College starten “Jong Belegen”

Zwolle – Driezorg en Deltion College starten met het project “Jong Belegen”. Studenten van de opleiding Sociaal Agogisch Werk maken kennis met de leefwereld van ouderen. Met dit initiatief wil Driezorg de studenten enthousiasmeren voor het werken in de ouderenzorg.

Deelnemende bewoners aan dit project, woonachtig in woonzorgcentrum De Havezate en Fermate, ontmoeten vier keer een student om elkaars levensverhaal te leren kennen. De eerste bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 30 november op Driezorglocatie Fermate. Hier maken bewoners en studenten kennis met elkaar onder het genot van een lunch. Daarna volgt een rondrit, per touringcar, door de stad. Al rijdende komen bewoner en student met elkaar in gesprek. De ontmoetingen worden afgesloten met een foto van bewoner en student. De student richt naar aanleiding van dit project een expositie in op het Deltion College. Bewoners worden door “hun” student uitgenodigd voor een rondleiding met koffie en gebak.

PEC Zwolle wil Duits talent huren

Zwolle – PEC Zwolle wil Felix Kroos huren van Werder Bremen. De jongere broer van Bayern München-speler Toni Kroos maakt weinig speelminuten en mag verhuurd worden. Zwolle heeft een samenwerkingsverband met de ploeg uit Bremen en wil de middenvelder graag huren in de winterstop.

De beide ploegen hebben sinds 2012 een samenwerkingsverband. Dankzij deze samenwerking is Denni Avdic verhuurd aan Zwolle. Nu zal de promovendus nog een speler uit Duitsland willen begroeten, meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. Kroos heeft nog geen potten kunnen breken in Bremen. Dit seizoen speelde hij nog geen enkele minuut in het eerste elftal van de huidige nummer twaalf van de Bundesliga. Vorig seizoen speelde hij veertien minuten voor de ploeg van trainer Thomas Schaaf. Hij is wel een vaste kracht in het tweede elftal van Bremen, waar hij tot nu toe zeven keer het net wist te vinden.