Actief Bewegen voor Senioren

Zwolle – In 2012 is Driezorg gestart met een wekelijks specifiek beweegproject voor kwetsbare senioren in samenwerking met Windesheim; Actief Bewegen voor Senioren (ABS). Het project is gestart is met een klein aantal deelnemers en is uitgegroeid naar een aantal van ruim 120 enthousiaste deelnemers op negen Driezorglocaties. 

Elke week wordt er een uur bewegen aangeboden waarin verschillende activiteiten en oefenvormen aan bod komen. Deze activiteiten worden aangeboden door studenten psychomotorische therapie en medewerkers van Windesheim. De deelnemers ervaren dat wekelijks bewegen telkens zorgt voor een positief, plezierig en een fitter gevoel. Zowel lichamelijk als geestelijk. Aansluitend aan de beweegactiviteiten wordt er standaard met de deelnemers koffie gedronken om sociale contacten te versterken.

Lees verder »

Eerbetoon aan Jerry van Rooyen

Zwolle – Op zondag 24 maart brengt het Zwolse JazzArt Orchestra een eerbetoon aan Jerry van Rooyen, één van de grootste componisten/arrangeurs in de jazz die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zijn werk is kwalitatief zeer sterk, uitzonderlijk origineel en internationaal bekend.

Het JazzArt Orchestra presenteert een selectie van de vele composties en arrangementen die van Jerry’s hand verschenen. Trompettist en broer Ack van Rooyen en vocalist Humphrey Campbell voegen zich als gastsolist bij het orkest dat onder leiding staat van Paul Woesthuis. Een uniek concert met muziek, historisch beeldmateriaal én anekdotes uit de eerste hand! Zondag 24 maart 2013, aanvang 19:30 uur, Hemminkzaal Theater Odeon Zwolle, entree €17,50. Voor meer info: www.jazzartorchestra.nl.

Aannemer herstelt knik in Rodetorenbrug

Zwolle – In antwoord op raadsvragen van D66, over een zichtbare knik in de nieuwe Rodetorenbrug, laat de gemeente Zwolle weten dat eigen mensen en de architect, die overigens vindt dat er over het algemeen goed werk is geleverd, kort na plaatsing van de brug enkele zaken hebben opgemerkt die verbeterd dienen te worden. De knik in de boog zal voor rekening van de aannemer hersteld worden.

rodetoren_brug_knik.jpg

Gemeente Zwolle: "Begin dit jaar is de brug nauwkeurig ingemeten en die inmeting is vergeleken met het 3D model. De architect spreekt over twee soorten afwijkingen. De meting toont “absolute” afwijkingen aan waarmee afwijkingen worden bedoeld van de grote lijn van het theoretisch profiel. Hoewel die afwijkingen tot 70 mm groot zijn, worden die niet echt waargenomen. De meting vertoont daarnaast op twee plaatsen een “relatieve” afwijking waarmee een afwijking van de theoretische lijn tussen twee kort op elkaar liggende punten wordt bedoeld. Er zit een afwijking in de boog van 30 mm (ook zichtbaar op de foto). Die vinden we zo ernstig dat de aannemer hem eruit zal halen. Dat vindt plaats voor de openstelling van de brug.

Lees verder »

Landstede Basketbal wint van Rotterdam

Zwolle – De basketballers van Landstede hebben donderdagavond de thuiswedstrijd tegen Rotterdam Basketbal College gewonnen. Na een spannende strijd en een puntenfestival werd de uitslag 105-91.

Het was een duel tuswen de nummer vijf en de nummer tien uit de Dutch Basketball League. De Rotterdammers startten verrassend goed aan de wedstrijd. Na het eerste kwart was de stand 25-25. De ruststand ging zelfs met licht voordeel naar de gasten (54-55). Op het juiste moment wisten de Blauwvingers de wedstrijd naar zich toe te trekken. De passes gingen beter en meer ballen gleden door het netje. De stand na het derde kwart was 85-66. Vanaf dat moment was de wedstrijd gespeeld. Zaterdag moet het team van Herman van den Belt naar concurrent Aris Leeuwarden en kunnen de mannen de behaalde vierde positie verdedigen. Afgelopen vrijdag wonnen de Zwollenaren nog met 84-67 van de Friezen.

Eindelijk een beeld van Joan Cele in Zwolle

Zwolle – Burgemeester H.J. Meijer heeft donderdag een beeld van Joan Cele onthuld. Het 2,30 meter hoge bronzen beeld en acht ommringende vloerpotten heeft een plekje gekregen op de Celepleintje. Kunstenaar Eric Claus vervaardigde in opdracht van Stichting Lions Helpen het beeld van de bekende Zwollenaar.

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_05.jpg

Er is een Celestraat, een Celeplein, een Celepoortje, maar een beeld van Cele was er nog nooit in Zwolle. Het idee voor het beeld onstond ongeveer 10 jaar geleden door Lionsclub Zwollerkerspel. Via een Charity Diner werd geld voor het beeld ingezameld. Donderdag gaven Marcel van Vilsteren en Peter van der Eijk het beeld namens Lionsclub Zwollekerspel aan Zwolle cadeau. De kosten van fundering en plaatsing nam de gemeente voor haar rekening. Bijzonderheid is dat het beeld wordt omringd door acht vloerpotten. Deze stellen leerlingen voor.

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_02.jpg

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_03.jpg

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_07.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

Lees verder »

Film bezorgt Fraterhuis bezoekersrecord

Zwolle – Het is uniek in de geschiedenis van Filmtheater Fraterhuis in Zwolle: de Franse hitfilm ‘Intouchables’ trekt zoveel publiek dat de film nu 13 maanden op rij te zien is. Laatste kans voor wie het presteerde de hartverwarmende komedie te missen.

De film was de allergrootste grote publiekstrekker van het Fraterhuis in haar hele historie: maar liefst meer dan 11.000 (!) bezoekers  zagen de film over de vriendschap tussen een invalide miljonair en een immigrant uit de achterbuurten van Parijs. De film won tal van prijzen van festivals en filmcritici. Directeur Henriette Boerhof “ voor ons een film uit de buitencategorie, dit zal niet snel opnieuw gebeuren”.

Lees verder »

Grote Russen in Zwolse huiskamers

Zwolle – Tsjechov, Peter en de wolf, Gogol, het zijn enkele van de grote Russen die op zondag 10 maart de Koestraat aan doen tijdens het huiskamertheaterfestival Russische verhalen. Een unieke kans om te genieten van deze grote werken in een kleinschalige setting. 

Bezoekers worden onder leiding van een gids meegenomen op een speciale route langs diverse huiskamers en bijzondere locaties in de Koestraat. In de woonkamers staan de artiesten klaar om het publiek mee te nemen op een wereldse reis vol verhalen en muziek uit Rusland. In 2013 is het Nederland-Rusland jaar en draait het om de brede en lange samenwerking tussen Nederland en Rusland.  

Lees verder »

Karsu en Rico & A.R.T. naar Bevrijdingsfestival

Zwolle – Met trots kan Bevrijdingsfestival Overijssel twee nieuwe namen aan de line-up toevoegen: Karsu en het Zwolse Rico & A.R.T. De programmering van Podium Wärtsilä en Podium Abbott is met de komst van deze artiesten compleet.

Een groot deel van het programma werd donderdag 31 januari tijdens de ‘kick-off’ in poppodium Hedon al bekend gemaakt. Grote namen als Racoon, Gers Pardoel en band, DI-RECT, Kane en Miss Montreal werden toen onthuld. Met zangeres en pianiste Karsu is het hoofdpodium compleet, Rico & A.R.T. hebben de eer om het programma op Podium Abbott te mogen openen.

Lees verder »

Bijeenkomst over woningbouw Bagijneweide

Zwolle – In de Bagijneweide worden twintig woningen ontwikkeld. Wilt u weten hoe deze huizen eruit komen te zien? De gemeente Zwolle organiseert op 6 maart 2013 een inloopbijeenkomst, waar ontwikkelaars DLH en Kroes & Co hun voorlopig ontwerp en bouwplan toelichten. Ook het inrichtingsplan van de openbare ruimte wordt gepresenteerd. U bent die woensdag tussen 17.00 en 20.00 uur van harte welkom bij kunstenaarsvereniging Palet, Stilobadstraat 9.

bagijneweide.jpg

DLH ontwikkelt zes splitlevelwoningen aan de Stilobadstraat. Afgelopen maanden zijn de schetsen van deze woningen uitgebreid besproken met de werkgroep Bagijneweide. Ook zijn de eerste tekeningen in december 2012 gepresenteerd tijdens het wijkplatform Dieze-Centrum/ Bagijneweide. Inmiddels is het voorlopig ontwerp gereed. De huizen krijgen een inpandige garage, grote raampartijen en zijn vrij indeelbaar. Onder het lessenaarsdak is ruimte voor vier slaapkamers en een badkamer. De VON-prijs ligt naar verwachting tussen de €250.000,- en €275.000,-.

Lees verder »

Berkum thuis tegen opgekrabbeld HZVV

Zwolle – VV Berkum speelt op zaterdag 2 maart op eigen terrein tegen HZVV, een ploeg die dramatisch aan het seizoen begon maar onder leiding van interim-trainer Jan Piet Bosma een spectaculair herstel heeft laten zien. De ploeg uit Hoogeveen pakte na zijn aantreden liefst 13 punten uit de laatste zes wedstrijden!

“HZVV zit in de winning mood dus ik verwacht dat wij een goede en gemotiveerde ploeg tegenover ons krijgen. Ze doen het de laatste tijd juist tegen hoger geklasseerde ploegen goed. We zullen dus vol aan de bak moeten en in een hoog tempo moeten spelen,” aldus Berkum-coach Roeland ten Berge. Zijn ploeg zal daarbij bovendien de kater moeten wegwerken van het verlies deze week tegen eersteklasser Go Ahead Kampen in het toernooi om de Districtsbeker Oost. “Ik ben teleurgesteld over die wedstrijd, maar ook over wat onze spelers daarin hebben gebracht. We zijn slecht met de kansen omgegaan en hebben lang niet het maximale eruit gehaald. We zullen zaterdag veel meer geconcentreerd moeten zijn en gefocust op de dingen waar we goed in zijn.”

Lees verder »

Mannen aangehouden voor diefstallen uit auto’s

Zwolle – Donderdagmorgenvroeg 28 februari zijn op de IJsselallee een man uit Zeist (19) en een man uit Utrecht (20) aangehouden voor diefstallen uit auto’s in Raalte.

De beschrijving van hun auto (een donkere VW Golf) werd kort daarvoor vanuit Raalte door een getuige aan de politie doorgegeven, na een inbraak in een auto op de Weidelaan. Later bleek dat daar ook auto’s waren opengebroken op: de Tuinfluiter, de Weidelaaan (2e), de Torenvalk en de Zwolseweg onder Heino. Uit de auto’s verdween o.a. navigatieapparatuur. Mensen die tussen 03:00 en 05:00 uur iets gezien of gehoord hebben dat mogelijk verband houdt met deze diefstallen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Het tweetal is ingesloten. Eén van hen droeg een jas met een opvallende capuchon. Tegen hen wordt een onderzoek ingesteld.

Voetballen op vrijdagavond bij 120-jarig Z.A.C.

Zwolle – Sinds een aantal jaren kunnen 45-plussers meedoen aan 7×7 voetbal dat door de KNVB wordt georganiseerd. Het 7×7 45+ voetbal wordt steeds populairder. Bij de Nederlandse amateurvoetbalclubs groeit het aantal geïnteresseerden in deze tak van sport gestaag. Voor hen is de Na- en Voorjaarsreeks de ideale kans om sportief in de weer te zijn met hun leeftijdsgenoten.

Meedoen aan de toernooien betekent niet wekelijks schitteren op de grasmat, maar op een aantal vrijdagavonden een toernooi afwerken. In dit seizoen (2012-2013) wordt er ook in district Oost een competitie voor 45+ 7 tegen 7 gehouden. Op vrijdagavond 1 maart 2013 wordt er bij het jubilerende 120-jarige Z.A.C. op het Jo van Marle sportpark in de B-categorie senioren van District Oost een 45+ toernooi gehouden. Er wordt hierbij op een half veld 7 tegen 7 gespeeld.

Lees verder »