Blauwvingerdagen trekken veel mensen

Zwolle – De vierde en laatste Blauwvingerdag werd weer een groot succes. De weersomstandigheden waren nagenoeg perfect voor een dagje shoppen in de Zwolse binnenstad. Duizenden Zwollenaren en dagjesmensen waren op de Blauwvingermarkt te vinden. De Zwolse horeca zorgde voor live-muziek!

31-07-2013_vierde_en_laatste_blauwvingerdag_03.jpg 

Winkeliers en markthandelaren pakten weer uit met koopjes voor iedereen, van groot tot klein. Er stond een heel circuit van kramen in de Luttekestraat, op de Grote Markt/Melkmarkt, de Oude Vismarkt, de Roggenstraat, het Eiland en natuurlijk de Diezerstraat. Dat betekende heerlijk snuffelen, een terrasje pakken of een ijsje eten. Deze blauwvingerdag stond in het teken van muziek. Gezellig flaneren langs de kramen met koopwaar en langs enkele standwerkers, met vrolijke deuntjes op de achtergrond.

31-07-2013_vierde_en_laatste_blauwvingerdag_02.jpg

31-07-2013_vierde_en_laatste_blauwvingerdag_04.jpg

31-07-2013_vierde_en_laatste_blauwvingerdag_01.jpg 

Lees verder »

Plaquette Willem Sluiter in Grote Kerk

Zwolle – Beeldhouwer Anton ter Braak is gereed met zijn ontwerp in was voor een plaquette ter herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). Zijn kunstwerk wordt in brons gegoten en komt dit najaar te hangen in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, waar Sluiter is begraven. Het werk van Willem Sluiter is een paar eeuwen zeer populair geweest. Een herinnering aan zijn graf was er niet. Dit inspireerde enkele liefhebbers van zijn werk tot het initiatief voor een plaquette. Zij verwierven hiervoor steun van twee stichtingen.

 

ontwerp_plaquette_willem_sluiter_1_-_kopie.jpg

Eigen foto 

 

Niet alleen aan de vervaardiging van de plaquette is in de afgelopen maanden hard gewerkt, maar ook aan activiteiten er omheen en aan voorbereidingen voor een feestelijke onthulling. Die heeft plaats op zaterdag 21 september. In nauw overleg met alle betrokkenen is inmiddels bepaald op welke plaats in het kerkgebouw de plaquette van Sluiter komt: een nog open plek aan de noordwand van de kerk, tussen twee rijen hoge banken. Unaniem waren de initiatiefnemers, de vertegenwoordiger van de kerkrentmeesters, de locatiemanager, de betrokken medewerker van de gemeentelijke dienst voor de monumentenzorg en de kunstenaar van oordeel dat deze plek bij uitstek geschikt is. De keuze hing mede af van de plek voor de beeldengroep van het grafmonument voor de politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784), die vanuit Rome na ruim twee eeuwen alsnog verhuizen naar deze monumentale Zwolse  kerk, waarvoor ze waren bestemd.

Lees verder »

Gemeenteprijs Jong Lokaal Bokaal

Zwolle – Gemeentes kunnen weer worden genomineerd voor de jaarlijkse gemeenteprijs Jong Lokaal Bokaal. Jongeren, jongerenwerkers, lokale organisaties, maar ook vertegenwoordigers van gemeenten kunnen tot 10 september hun gemeente nomineren via www.jonglokaalbokaal.nl. De prestigieuze prijs beloont gemeenten die samen met jongeren werken aan sterk positief jeugdbeleid. Het is de zesde keer dat NJR in samenwerking met Hogeschool Utrecht de wedstrijd uitschrijft.

 

Gemeenten staan nu en straks voor de uitdagende en complexe taak om de nieuwe jeugdwet in te voeren. De Jong Lokaal Bokaal stelt deze editie daarom de brandende vraag hoe gemeenten vanuit een positieve benadering het proces van transformatie kunnen inrichten. Hoe weten gemeenten de kracht en energie van jongeren als uitgangspunt te nemen en deze te benutten bij het vormgeven van het nieuwe beleid? Behalve voor de eer, doen veel gemeenten mee omdat de Jong Lokaal Bokaal kennisdeling, inspiratie en een kritische blik op het eigen beleid stimuleert. Een must voor iedere gemeente die zich serieus inzet voor positief jeugdbeleid.

Lees verder »

Start kaartverkoop van het Stadsfestival

Zwoolle – Vanaf donderdag 1 augustus gaat de kaartverkoop van het Stadsfestival van start. Met de eerste week een speciale voorverkoopactie; 25% korting bij aanschaf van 4 kaarten of meer!

Het Stadsfestival is een unieke mix van muziek, theater en beeldende kunst van 4 – 8 sept. Uitgangspunt vormt de ster van Zwolle: de grachtengordel. Alle voorstellingen en optredens vinden plaats op het water of direct langs de kades van de stadsgrachten. Dit jaar breidt het festival zich uit met film en videokunst door de samenwerking met het Beeldbuis Filmfestival. Op www.stadsfestival.nl  kunt u voor zowel de vaarroutes als de locatievoorstellingen online kaarten kopen. Tijdens het festival zijn kaarten te koop bij één van de kassa’s op het Rodetorenplein.

Lees verder »

Vliegtuigbommen Zwolle tot ontploffing gebracht

Zwolle – Vanwege het project Ruimte voor de Rivier Zwolle zijn woensdagmiddag 31 juli twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog vernietigd in de uiterwaarden langs de IJssel. Voor het tot ontploffing brengen had de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) één dag nodig. De overlast voor omwonenden, scheepvaart en treinverkeer was minimaal.   

31-07-2013_bommentotontploffing1.jpg

Er zijn twee vliegtuigbommen gevonden in het projectgebied in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden bij Zwolle Zuid: een 1000-ponder en een 500-ponder. In beide bommen zat nog een ontstekingsmechanisme. Dat betekent dat tijdens de bombardementen van de IJsselbruggen deze bommen niet tot ontploffing zijn gekomen. De vliegtuigbommen zijn tussen 13.00 en 15.30 uur ter plekke tot ontploffing gebracht. In de afgelopen dagen werden al werkzaamheden uitgevoerd ter voorbereiding op de vernietiging. Zo werden voor de veiligheid ‘ontlastsleuven’ om de bommen gegraven van 1,5 meter diep. Deze zorgen ervoor dat trillingen als gevolg van de explosie worden beperkt. Om te voorkomen dat bomscherven zich konden verspreiden, waren de vliegtuigbommen bedekt met een berg zand van ongeveer 4 meter hoog.

bom31juli-5.jpg

bom31juli-1.jpg

bom31juli-6.jpg 

Lees verder »

Huisartsenpost verhuist naar nieuw onderkomen

Zwolle – De Medrie Huisartsenpost Zwolle verhuist! Op woensdagavond 7 augustus worden de eerste avond- en nachtdiensten gedraaid vanaf de nieuwe locatie aan de Dr. Van Heesweg 2. Het telefoonnummer 0900-3336333 van de Huisartsenpost blijft na de verhuizing ongewijzigd.

31-07-2013_nieuweinganghapzwolle.jpg 

Patiënten, die op woensdagavond 7 augustus vanaf 17.00 uur spoedzorg nodig hebben, kunnen terecht op de nieuwe locatie. De Medrie Huisartsenpost Zwolle is dan verhuisd naar de Dr. Van Heesweg 2. Op de nieuwe locatie delen Medrie Huisartsenpost Zwolle en Isala Spoed een gezamenlijke ingang. Wie in de avond, de nacht of in het weekend spoedzorg nodig heeft, neemt eerst telefonisch contact op met de Huisartsenpost Zwolle. De patiënt krijgt na telefonisch overleg (triage) een zelfzorgadvies, een consultafspraak of een visite door de huisarts thuis. Blijkt er sprake te zijn van een ernstige of levensbedreigende situatie, dan wordt de patiënt meteen doorgestuurd naar de naastgelegen Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis. Zorg op de juiste plek en door de juiste persoon is bij spoedzorg van groot belang.

 

Geen gordel en vermoedelijk drugsbezit

Zwolle – De politie heeft dinsdagmiddag 30 juli op de Nieuwleusenerdijk in Zwolle een 51-jarige automobilist uit Renkum aangehouden met een grote hoeveelheid drugs in zijn bezit.

politienieuws_logo.jpg 

Agenten zagen dat de automobilist geen gordel droeg en hielden hem staande. Bij het controleren van de gegevens bleek de man nog een hoog bedrag aan boetes te hebben openstaan. Ook de auto van de Renkummer werd gecontroleerd. Hierin werden door de agenten onder andere meerdere zakjes met pillen en poeder aangetroffen, vermoedelijk gaat het om harddrugs. De drugs zijn in beslag genomen en zullen worden onderzocht. De man is aangehouden en voor verder onderzoek op het politiebureau ingesloten. Het openstaande boetebedrag is aan het politiebureau voldaan. De politie doet verder onderzoek en maakt proces-verbaal op.

Leidingbreuk Berkum

Zwolle – Woensdagmiddag is er een leidingbreuk aan de Sparrenlaan in Berkum ontstaan, waardoor er sprake is van minder of geen waterdruk. De reparatiewerkzaamheden zijn in volle gang, hoe lang deze werkzaamheden zullen duren is vooralsnog onbekend.

De bewoners aan de Sparrenlaan en Larixlaan kunnen hier hinder van ondervinden. Nadat de storing is opgelost kunnen getroffen bewoners nog korte tijd last hebben van bruin water. Het advies is het water door te laten lopen tot het weer helder is. Voor meer informatie over de voortgang kunt u kijken op: http://waterstoring.nl

Supporters geven gul voor het goede doel

Zwolle -Het bedrag dat PEC Zwolle voorafgaand aan de afscheidswedstrijd van clubicoon Arne Slot ingezameld heeft is bekend.

De teller is gestopt bij het prachtige bedrag van 5318,40 euro, dat volledig ten goede komt aan het grensverleggende goede doel Playing for Success. PEC Zwolle vroeg haar supporters voor ieder toegangskaartje een bijdrage. Vele supporters gaven gul, waardoor het bovenstaande fantastische bedrag kon worden bereikt. PEC Zwolle is blij met de vele enthousiaste reacties van de supporters en bedankt iedereen die een donatie heeft gedaan. Playing for Success – Dit grensverleggende initiatief, waarvan PEC Zwolle in 2009 de Nederlandse primeur had, leert kinderen die achterblijven op het gemiddelde niveau hun vaardigheden in taal, rekenen en ICT te verbeteren. Meer informatie over dit project is hier te vinden.

Huttendorp Aa-landen bouwt kermis

Zwolle – Huttendorp Aa-landen heeft dit keer als thema: kermis. Vanaf maandag 12 augustus kan de jeugd van 6 tot en met 14 jaar stevig timmeren aan een heus kermisdorp. Traditiegetrouw wordt daar ook een nachtje in geslapen.

Tal van andere activiteiten, zoals sport en spel, een speurtocht en een talentenshow, staan in het teken van de kermis. Ook is er een creatieftent waar naar hartelust kan worden geknutseld en geverfd. Donderdagavond is er een grote feestavond op het terrein. De week wordt afgesloten met een spellendag op vrijdag 16 augustus. Voor de begeleiding worden nog met spoed vrijwilligers gezocht. Informatie en aanmelden kan via telefoonnummer 06-53845254. Meer informatie en het weekprogramma staan op: www.wijkgemeenschapaalanden.nl

Uiterlijk 12 augustus fietsersstrook Vondelkade

Zwolle – Uiterlijk 12 augustus is er bij de toekomstige fietsrotonde een strook beschikbaar waar voetgangers en fietsers overheen kunnen. De strook wordt aan de zijde van de Vondelkade aangelegd. Het is vanwege de veiligheid niet mogelijk om eerder een dergelijke strook aan te leggen.

Afgelopen maandag startte gemeente Zwolle met de aanleg van de fietsrotonde bij de fietsoversteek Philosofenallee-Vondelkade. Gedurende en periode van vier weken is een deel van de Wipstrikkerallee en de Vechtsstraat tussen de rotonde met de Hanekamp en de kruising met de Binnengasthuisstraat voor alle verkeer afgesloten. In overleg met de aannemer is nu afgesproken vanaf 12 augustus een strook voor voetgangers en fietsers open te stellen.

Erop uit met de scootmobielpool

Zwolle – Bent u slecht ter been, kunt u niet meer fietsen en zou u graag erop uit willen met een scootmobiel? Op drie plekken in de stad kunt u voor twee euro een scootmobiel huren.

In Zwolle rijden ongeveer duizend mensen op een scootmobiel die via de gemeente is verstrekt. Maar sommige mensen gebruiken hun scootmobiel nauwelijks. De gemeente wil graag dat de elektrische hulpmiddelen efficiënter worden gebruikt. Uit onderzoekt blijkt dat verschillende mensen een scootmobiel willen delen met een ander. Daarom bestaat er de scootmobielpool. Bent u slecht ter been, kunt u niet meer fietsen en wilt u meedoen aan de scootmobielpool? Meldt u zich dan bij de balie van de zorgcentra Nieuwe Haven (Kamperpoort), Havezate (Holtenbroek) of De Kievitsbloem (Zwolle-Zuid). U dient een huurovereenkomst te tekenen voordat u de scootmobiel mag huren. Ook moet u uw identiteitsbewijs tonen. Per dagdeel dat u de mobiel gebruikt, betaalt u twee euro. Me- dewerkers van de zorgcentra zorgen voor het onderhoud, zoals een opgeladen accu en een juiste bandenspanning.

Lees verder »