Zwollenaren succesvol op NK Sprint

Zwolle – De Zwollenaren doen het goed op de NK Sprint. Na de eerste dag op de Coolste baan van Nederland in het Olympisch Stadion te Amsterdan neemt Michel Mulder de leiding en staat Lotte van Beek tweede in het algemeen klassement.

Michel Mulder won de eerste rit op de 500 meter in een tijd van 35,52. Op de 1.000 meter werd Michel vierde met 1.11,99 minuten. Kjeld Nuis won de kilometer is staat in het algemeen klassement maar 0,01 seconde. Hein Otterspeer staat derde. Ronald Mulder kende een matige 1.000 meter met de tijd 1.13,12. Ronald staat in het klassement op een zesde plaats. Lotte van Beek reed een sterke 500 meter. Met 39,5 klokte ze een tweede tijd. Margot Boer was sterker net 38,90 seconden. Ook op d ekilometer scoorde Van Beek een tweede plaats. Ze eindige met 1.18,08 achter Ireen Wüst (1.17,12). In het algemeen klassement staat Van Beek tweede achter Margot Boer.

Cursus Eerste Hulp Aan Kinderen

Zwolle – Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen na een ongeval thuis behandeld op de Spoedeisende Hulp. Jonge kinderen van 0-4 jaar lopen het grootste risico! Zij vallen bijvoorbeeld van de trap of de commode. Ook vergiftiging is onder deze groep een veelvoorkomend ongeval. Gelukkig ben jij als ouder altijd in de buurt van je kind en kun je EHBO verlenen als dat nodig is.. Toch? Weet je eigenlijk wel wat je moet doen als jouw kind iets overkomt?

Om vertrouwd te raken met alle facetten van Eerste Hulp aan kinderen is er een aanvullende EHBO cursus ontwikkeld, waarin aandacht wordt besteed aan de verschillende ontwikkelingsstadia van zuigelingen en kinderen, hun omgeving en welke maatregelen u kunt nemen om de veiligheid te vergroten. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: botbreuken, bloedingen, brandwonden en koortsstuipen. Tevens is er aandacht voor een uitgebreide reanimatie training gericht op kinderen.

Lees verder »

Muzikaal feest bij Sassendonkse Optochttribune

Zwolle – Na Willem Jonkman, Tante Kippe, Reinier Vegter en blaaskapel Pardoes zijn nu ook Harm Wolters en Henk Klompenmaker vastgelegd voor een bijzonder optreden op de grote Sassendonkse Optochttribune, oftewel de SOT. Wellicht dat ook Janske Mollen zich nog even laat zien.

Deze tribune van maar liefst 320 personen en 12 verdiepingen hoog wordt zaterdagmorgen opgebouwd op het Gasthuisplein. Als zogenaamde "persoonlijk optochtsponsor" kun je voor € 11,- een kaartje kopen om een prachtige plek te bemachtigen op de tribune alwaar een waar spektakel zal plaatsvinden. Er zal bediening zijn wat betaald kan worden met het carnavalsmuntien en uiteraard zal er voor een hapje gezorgd worden. Tevens is er een toilet binnen de hekken. Kinderen t/m 15 jaar mogen voor slechts € 4,- mee naar binnen met een volwassene. Het spektakel zal zaterdagmiddag om 13.30 uur losbarsten. Rond 15.00 uur wordt de optocht verwacht.

In beweging op Internationale Vrouwendag

Zwolle – Op 8 maart wordt de Internationale Vrouwendag in Zwolle gevierd. Dit jaar is de organisatie te gast bij Cibap – vakschool voor verbeelding – Nijverheidsstraat/Zwartewaterallee van 14.00 uur tot 21.00 uur.  Deze locatie is goed te bereiken met fiets, auto en OV. Naar verwachting komen er ruim 900 vrouwelijke bezoekers. De organisatie is in handen van paraplustichting Zwols Vrouwenplatform en haar 12 aangesloten vrouwenverenigingen. De toegang is gratis. Neem (contant) geld mee voor consumpties of een bijdrage voor een creatieve workshop. 

 

Allerlei vormen van ‘beweging’ staan dit jaar centraal. Een politieke beweging, vanwege het Politieke Café met politica uit de Zwolse politiek, je kunt ‘stemmmen’ met je voeten en zo inzicht krijgen in je persoonlijke kieswijzer . Een modieuze beweging vanwege de modeshows voor kleding, schoenen, lingerie, badmode, brillen, haar en make-up. Er zijn ook miniwinkeltjes waar je de kleding, schoenen, badkleding, lingerie, brillen en make-up kunt kopen. Er is muziek met o.a. optredens van Popkoor HoorHaar en Blent. En PIMP-je-spirit met heel veel ‘spirituele’ snuffelconsults. Natuurlijk zijn er ook weer heel veel workshops te volgen. Van ‘ boerenverstand’  tot hormonen, van theatersport tot Yoga. En ook creatief kun je de handen uit de mouwen steken.

Lees verder »

Jan van Eeden zaalvoetbaltoernooi

Zwolle – In de komende maand maart staat het Jan van Eedentoernooi op de planning. Dit zaalvoetbaltoernooi voor spelers/speelsters met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zal op zaterdag 8 en zaterdag 22 maart gespeeld worden in de WRZV-hallen.

Ter ere van Jan van Eeden, 1 van de oprichters van het G-voetbal in Zwolle, wordt dit jaarlijks terugkerende evenement door de KNVB georganiseerd in samenwerking met WRZV De Boog. U kunt de deelnemers aanmoedigen in de strijd om de bekers tussen 9:00 en 13:00. Bij de prijsuitreiking zal familie van Jan van Eeden aanwezig zijn om de bekers uit te reiken. De precieze indeling kunt u vinden op de website van WRZV De Boog: www.wrzvdeboog.nl. Als voetbalfanaten gaan ze er een fantastische dag van maken, want ‘Plezier staat voorop!’ bij WRZV De Boog.

Inspireren in College Theater

Zwolle – Vorig jaar november in Odeon gestart en zaterdagavond, eveneens in Odeon ten einde; de tournee ‘Nederland Musicalland’ methoogtepunten uit Nederlandse musicals van de afgelopen vijftig jaar en hoofdrollen door Bill van Dijk en Joke de Kruijf. Dertien musicalleerlingen van Landstede Song & Dance toerden de afgelopen maanden mee door Nederland en lieten daarmee zien wat het nieuwe College Theater te bieden heeft; de meest inspirerende leeromgeving die je je voor deze opleiding kunt voorstellen. 
 
Het College Theater is een samenwerking van onder andere de Rabobank, Landstede en Odeon de Spiegel Theaters maar biedt nadrukkelijk ook mogelijkheden voor de andere onderwijsinstellingen. Alle acht Zwolse mbo’s en hbo’s kunnen deelnemen. De volgende theaterproducties staan alweer voor de deur en op dit moment zijn stagiaires vanuit het College Theater betrokken bij meerdere theaterproducties. De voorstelling is zaterdag om 20.15 uur in de Hemmink-zaal van Odeon in Zwolle. 

Eipiepers trappen carnaval af

Zwolle – De Eipiepers , de jongerenafdeling van carnavalsvereniging de Eileuvers, hebben vrijdagavond de start van het Zwolse carnaval verzorgd met het opzetten van het Eipiepernest op de Grote Markt.

 28-02-2014_eipiepernest_geplaatst_op_de_grotemarkt_02.jpg

Natuurlijk waren Stadsjeugdprinses Ilse I en haar Adjudanten Julia en Sanne bij de traditie aanwezig, maar ook Prins Paulus en zijn adjudanten Knoop en Strik en alle jongens en meisjes van het Jeugdhof van de Eipiepers waren er. Voordat het Eipiepernest  omhoog ging konden alle carnavalsverenigingen hun jeugdembleem aan het nest bevestigen. Aansluitend organiseerde Stadsjeugdprinses Ilse samen met haar Adjudanten een grote stoelendans op de Grote Markt. Daarna vertrok het gezelschap met z’n allen naar café Timeless/Bloopers, voor een klein polonaisefeestje. Voor de kinderen was er gratis ranja.

 28-02-2014_eipiepernest_geplaatst_op_de_grotemarkt_04.jpg

28-02-2014_eipiepernest_geplaatst_op_de_grotemarkt_03.jpg

 28-02-2014_eipiepernest_geplaatst_op_de_grotemarkt_01.jpg 

Via Lees verder meer foto’s… 

Lees verder »

Michel Mulder goed begonnen op NK Sprint

Zwolle – De Zwols olympisch kampioen Michel Mulder is ook bij de NK sprint de snelste op de 500 meter. Net als in Sochi bleef hij Jan Smeekens nipt voor. Mulder was op de Coolste baan van het Olympisch Stadion in Amsterdam in 35,52 acht honderdste sneller dan Smeekens.

Mulder mag dan tweevoudig wereldkampioen sprint en de kersverse olympisch kampioen op de 500 meter zijn, de nationale sprinttitel ontbreekt nog op zijn erelijst. "Ik ben dit keer in ieder geval goed begonnen", reageert hij daarom opgelucht. "Maar ik moet het nog even zien. Het ijs is echt zwaar en ik zie om die reden al op tegen de 1,000 meter." In de laatste rit nestelde ook Ronald Mulder zich met een vijfendertiger in de top vijf.

PvdA wil aandacht voor leefbaarheid Stadshagen

Zwolle – De leefbaarheid van een wijk wordt bepaald door de mate waarin een wijk schoon, heel en veilig is. De PvdA ontvangt signalen dat de leefbaarheid in Stadshagen verstoord wordt. 

Een leefbare wijk is het een wijk waar het prettig wonen is en er zo weinig mogelijk ergernissen zijn. Geen ergernissen over zwerfafval op straat of in de bermen, over bevuilde kinderspeelplaatsen of over natuurgebieden waar lege flessen en plastic afval ligt. In Stadshagen doen dit soort situaties zich meer en meer voor. Daarom vraagt de PvdA aan het College om hier meer aandacht aan te schenken, onder meer door het plaatsen van meer prullenbakken en hondenhaltes.

Lees verder »

CDA en GroenLinks positief over ABC van Level Z

Zwolle – ‘Dreigt Stadshagen probleemwijk van Zwolle te worden?’ Zo meldde onlangs de site van RTV Oost. Een van de oorzaken zou het grote aantal jongeren zijn dat in de Vinex-wijk woont. Een deel van de kritiek betrof jongerencentrum Level Z. Lokaal GroenLinks en CDA horen juist positieve geluiden.

 

level_z.jpg 

 

Eind vorig jaar kwam de jeugd van Stadshagen negatief in het nieuws. GroenLinks (lijsttrekker Patrick Rijke) en CDA (lijsttrekker Judith Compagner en fractievoorzitter Martijn van der Veen) krijgen juist veel positieve signalen over het jongerenwerk door Level Z. Daarom zijn ze in gesprek gegaan met enkele jongeren bij Level Z en twee jongerenwerkers bij Travers Welzijn: Bart Demmers (Level Z) en Melanie van Dijk (ReZet in Zwolle-Zuid).

Lees verder »

Deelnemers ontvangen certificaat Digisterker

Tegenwoordig worden steeds meer zaken via internet afgehandeld. Toch zijn er nog steeds zo’n 1,6 miljoen mensen in Nederland die hier moeite mee hebben. In samenwerking met de Gemeente Zwolle biedt de Bibliotheek sinds november 2012 de cursus Digisterker aan. Vrijdag kregen 11 deelnemers van de cursus het cerficaat uitgereikt van wethouder Filip Van As.

 

_mg_8720.jpg 

 

De cursus is bedoeld voor inwoners van Zwolle die al een beetje met internet kunnen omgaan. De deelnemers leren hoe ze informatie kunnen vinden op websites van de overheid. Ook leren ze wat DigiD is, hoe je dit aanvraagt en hoe je er allerlei zaken mee kunt regelen. De cursus Digisterker is inmiddels zes keer succesvol gegeven. Naast het werken met DigiD wordt er aandacht besteed aan veilig omgaan met internet en het wegnemen van angst. Sinds kort krijgen cursisten ook tips om te voorkomen dat men slachtoffer wordt van phishing. De groep die op 28 februari de cursus afrondde, is de eerste groep die gewapend is tegen phishing.

 

_mg_8721.jpg

 

_mg_8713.jpg

 

_mg_8717.jpg 

Lezing Matthäus Passion door nazaat van Bach

Zwolle – Op vrijdag 14 maart geeft Govert Jan Bach bij Waanders In de Broeren een lezing over de Matthäus Passion, een van de bekendste composities van Johann Sebastian Bach.

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Christus volgens het Evangelie naar Mattheus. De compositie uit 1728 behoort in Nederland tot de meest geliefde klassieke muziek en is onderdeel van de jaarlijkse Paastraditie. Maar het is ook een complex werk, ontstaan in een tijd die allang de onze niet meer is. Door meer begrip voor de achtergronden van de Matthäus Passion te krijgen, wordt de luisterervaring verrijkt. Bachkenner en ver familielid Govert Jan Bach gaat in zijn lezing op toegankelijke wijze in op de ontstaansgeschiedenis van het stuk, de diverse tekstbronnen, de herontdekking in de 19e eeuw, de meest recente musicologische vondsten en de Matthäus Passion als Nederlands cultuurmonument. Tijdens de lezing maakt Bach veelvuldig gebruik van muziekvoorbeelden van verschillende uitvoeringen.

Lees verder »