Koplopers pakken volle winst in WRZV competitie

Zwolle – Afgelopen week wisten de koplopers, wie in actie kwamen de wedstrijden vrij gemakkelijk te winnen en blijven daardoor de ranglijst aanvoeren in de verschillende klassen op de maandag en woensdagavond.

Koploper Vastgoed Dalfsen uit de hoofklasse B had een makkelijke avond tegen Poppe Advocatuur. Op de laatste woensdagavond in oktober wist Poppe geen enkele raad met het goede spel van de ploeg uit Dalfsen en verloor met dubbele cijfers 1-10. De eerste wedstrijd van de avond was een leuk en spannend schouwspel tussen medekoploper FC Hummel en Krijtje FC. Uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een 5-5 gelijkspel. YBC verloor met 5-7 van de Blazende Veiligheid. Bordeaux Groen leed verrassend puntenverlies tegen promovendus Neptunes’12. In een boeiend duel stond na 50 minuten speeltijd een 2-2 gelijke stand op het scorebord. De Belgische Keizer 2 wist drie punten bij te schrijven door een 6-2 winst op Panhuis.

Lees verder »

Feyenoord – PEC Zwolle voorbeschouwing

Zwolle – Zaterdagavond speelt PEC Zwolle een uitwedstrijd tegen Feyenoord. In De Kuip wordt om 19.45 uur afgetrapt. Dit duel betekent een eerste weerzien met het stadion waar de Blauwvingers een half jaar geleden op sensationele wijze de beker wonnen. In een (soms zelfs letterlijk) dampende Kuip werd landskampioen Ajax met een 5-1 nederlaag terug naar Amsterdam gespeeld.

pec_zwolle_-_feyenoord.jpg 

Sinds de rentree in de Eredivisie, speelde PEC Zwolle tweemaal tegen Feyenoord in Rotterdam. Aan deze ontmoetingen hebben de Zwollenaren minder goede herinneringen. In het eerste seizoen werd er goed meegevoetbald maar uiteindelijk met 2-0 verloren door een eigen doelpunt en strafschop. Vorig seizoen speelde PEC Zwolle een onthutsend zwakke wedstrijd in Rotterdam. Het Feyenoord van toenmalig trainer Ronald Koeman liep simpel uit naar een 3-0 overwinning. In totaal speelde de clubs veertien keer in de Eredivisie tegen elkaar. Van deze wedstrijden wisten de Rotterdammers er tien te winnen. Slechts eenmaal, in 1987, gingen de drie punten mee in de bus naar Zwolle. Drie keer werd er gelijkgespeeld. In 1981 was dat met stip het sensationeelst, er stond toen na negentig minuten een 5-5 eindstand op het scorebord. Trainer Jans was toentertijd één van de doelpuntenmakers.

Lees verder »

Campagne ‘In Zwolle is altijd Plaats’

Zwolle – Vrijdagmiddag is de nieuwe campagne ‘In Zwolle is Altijd Plaats’ aangekondigd. Dit werd gedaan door verkeerwethouder Filip van As en Peter Pels (voorzitter Citycentrum). Samen onthulden zij één van de spandoeken die bezoekers moeten wijzen op de parkeeractie die zij krijgen, wanneer zij gebruik maken van de parkeeraccommodaties in en rondom het centrum.

 

31-10-2014_start_campagne_fietsverlichting_in_zwolle-weth.v.as_04.jpg  

 

De campagne ‘In Zwolle is Altijd Plaats’ vindt plaats in periode rond de feestdagen (van zaterdag 15 november t/m zaterdag 27 december). Wethouder Filip van As: ‘Tijdens de campagne kunnen bezoekers profiteren van een parkeeractie en extra services. Daarmee willen we bezoekers, juist in deze drukke periode, een gastvrij welkom geven in onze binnenstad.’  Tijdens de campagne wordt de goede bereikbaarheid van het centrum benadrukt en het ruime aanbod aan parkeervoorzieningen onder de aandacht gebracht. Van As: ‘In Zwolle kunnen mensen altijd een plekje vinden om te parkeren of hun fiets te stallen.

 

31-10-2014_start_campagne_fietsverlichting_in_zwolle-weth.v.as_01.jpg

 

31-10-2014_start_campagne_fietsverlichting_in_zwolle-weth.v.as_02.jpg 

31-10-2014_start_campagne_fietsverlichting_in_zwolle-weth.v.as_03.jpg 

 

Lees verder »

Mooie donaties voor jeugd- en jongerenwerk

Zwolle – In de vierde vergadering van 2014 heeft Het Hervormd Weeshuis € 25.796 toegewezen aan 13 projecten voor jeugd- en jongerenwerk te Zwolle. Vier aanvragen zijn afgewezen.

De bijdragen zijn o.a. toegezegd aan Christofoor Zeeverkenners voor de aanschaf van een sleepboot casco, De Elshof Wijthmen voor vervanging van kleine turnmatten, Hedon voor de jubileumactiviteit in het kader van 25 jaar Kunstbende, de Zwolse Theaters voor de gratis Sprookjeswandelingen tijdens de 7e Sprookjes-3-daagse, Stichting Dubbelgreep voor het jubileumconcert, Humanitas voor de Sinterklaasactie 2014, Bevrijdingsfestival Overijssel voor het project “Grensgevallen” tijdens de 25e editie in 2015 en TC’91 Stadshagen voor de aanschaf van mini-tennisnetten. De sluitingsdata en de voorwaarden staan op de website vermeld, de laatste sluitingsdatum dit jaar is 27 november: www.hervormdweeshuiszwolle.nl.

Fairtrade Lunch voor leerlingen van Het Mozaïek

Zwolle – Een geslaagde Fairtrade Lunch bij CBS Het Mozaïek in Assendorp, vrijdag 31 oktober. Alle bijna 280 leerlingen lieten zich de eerlijke en heerlijke maaltijd goed smaken. De Werkgroep Fairtrade Zwolle bood de kinderen de lunch aan, in samenwerking met alle Zwolse AH’s en de Wereldwinkel. Het was de eerste actie van de werkgroep in Zwolle op weg naar de titel Fairtrade Gemeente. 

 

fairtrade_lunch_mozaiek_1.jpg 

 

De kinderen konden kiezen uit sinaasappelsap, appelsap, hagelslag, aardbeienjam, hazelnootpasta en honing en een banaan, allemaal fairtrade. Behalve de lunch kregen ze ook een fairtrade-dvd van Het Klokhuis, een button en fairtrade chocolaadjes van de werkgroep aangeboden. De werkgroep Fairtrade Zwolle is blij dat CBS Het Mozaïek, de supermarkten en de Wereldwinkel het belang van fairtrade erkennen en mee wilden doen aan de lunch. Het zijn goede stappen op weg naar de titel Fairtrade Gemeente, het doel van de werkgroep. Gemeenten verdienen de titel Fairtrade Gemeente als zij kunnen aantonen dat de lokale overheid, winkels, bedrijven, organisaties, horeca en inwoners structureel en zichtbaar kiezen voor fairtrade producten.

Lees verder »

Computers Landstede krijgen tweede leven

Zwolle – Afgeschreven computers van Landstede krijgen in Mali een tweede leven in een project voor competentiegericht onderwijs. Deze week ontvingen mbo-studenten van de ICT-opleiding bij Landstede aan het Stadionplein twintig computers die zij gereed gaan maken voor een project in Mali.

ict-studenten_maken_computers_voor_mali.jpg

Foto: Danielle Stegeman 

Landstede is sinds 2013 betrokken bij een project in het Afrikaanse land voor het trainen van docenten en het management van een agrarische school. Doel van de training was het kennismaken en werken met competentiegericht onderwijs. De leerlingen op deze agrarische school krijgen tijdens hun opleiding veel theorieles maar hebben aan het eind van hun opleiding heel weinig ervaring opgedaan in de praktijk. Maar niet alleen het leren in de praktijk blijft tijdens de opleiding onderbelicht. Ook het werken in projecten en het opzoeken van informatie uit verschillende bronnen wordt tijdens de opleiding onvoldoende behandeld. Dit komt onder meer door een gebrek aan boeken en geen toegang tot internet door een gebrek aan computers.  Studenten van het Landschap ICT & Technologie bieden een helpende hand en maken de computers op dit moment gebruiksklaar voor de studenten in Mali. Zodoende snijdt het mes aan twee kanten: Studenten in Mali krijgen toegang tot het internet en studenten van het Landschap ICT & Technologie hebben een mooi leerproject.

Zorgmedewerkers moeilijk te trainen op agressie

Zwolle – Zorg- en welzijnswerkers hebben het regelmatig zwaar te verduren. Ze worden uitgescholden, verbaal bedreigd of krijgen zelfs te maken met fysiek geweld. Het blijkt lastig om toekomstige werknemers goed voor te bereiden op dit minder aangename aspect van het werk. Het hoger beroepsonderwijs moet en kan hierbij een belangrijke rol spelen. De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van Windesheim en de European Violence Psychiatry Research Group (EViPRG) organiseren daarom op 13 november een symposium over dit onderwerp.

Gezondheidsproblemen
Tijdens het symposium dat plaatsvindt op Windesheim, staat de vraag centraal hoe het onderwijs studenten en professionals beter kan voorbereiden op agressie. Door de confrontatie met agressieve patiënten en cliënten krijgen veel werknemers gezondheidsproblemen die vaak psychisch van aard zijn. Slapeloosheid, een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) of andere psychische klachten komen bij slachtoffers vaak voor en leiden niet zelden tot langdurige uitval of uittreding. Niet alleen de werknemers lopen schade op, ook de instellingen ondervinden de gevolgen en zijn minder productief en hebben te maken met een toenemend ziekteverzuim (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2013).

Lees verder »

Duikwens komt uit voor MS patiënt Bauke Liefers

Zwolle – In het zwembad De Vrolijkheid liet Duikvereniging Octopus uit Zwolle afgelopen week de wens uitkomen van Bauke Liefers. Bauke heeft al 17 jaar een progressieve vorm van MS en zit in een rolstoel. Hij had de wens om te duiken, maar vanwege zijn ziekte is dat niet zonder risico.

 

bauke-lr-2.jpg 

 

“Hier een mail van een onbekende die graag gebruik zou willen maken van jullie inzet om een droom te verwezenlijken.” Zo begon de mail van Maya Bakker aan Duikvereniging Octopus. Maya is zelf NOB duikinstructeur en heeft Bauke leren kennen toen zij vrijwilliger was bij zorghotel De Valkenberg in Rheden waar Bauke op vakantie was. Over de vraag van Maya hoefde de duikvereniging niet lang na te denken en enkele weken later werd de droom van Bauke werkelijkheid.

 

bauke-lr-1.jpg 

 

bauke-lr-3.jpg 

Lees verder »

Cibap krijgt prijs voor het beste Jaardocument

Zwolle- Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle heeft de prijs gewonnen voor het beste Geïntegreerde Jaardocument mbo over 2013 in de categorie vakscholen. Op 30 oktober nam Coby Zandbergen, voorzitter College van Bestuur de prijs in ontvangst tijdens een bijeenkomst van de MBO Raad in Houten. De MBO Raad organiseert deze jaarlijkse prijsuitreiking in samenwerking met het ministerie van OCW.

Het geïntegreerd jaardocument bestaat uit het jaarverslag, de jaarrekening en een resultatenbox. Met dit document legt een mbo-instelling verantwoording af over het door haar gevoerde beleid op basis van een aantal indicatoren waaronder diploma- en jaarresultaat, tevredenheid studenten en financiële gegevens. Het Cibap scoorde op alle indicatoren goed. Bekostigde onderwijsinstellingen moeten sinds 1 januari 2008 ieder jaar een Geïntegreerd Jaardocument publiceren.

Lintje voor bestuurder Jan Bakker

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle reikte vrijdagmiddag in Kasteel Het Nijenhuis te Heino de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Jan Bakker uit Warnsveld. De heer Bakker kreeg de onderscheiding uitgereikt bij zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Zorg-Samen Het Zand, waaronder Zorgspectrum Het Zand ressorteert. 

 

Naast zijn betaalde hoofdfunctie als bestuurder van dit Zorgspectrum heeft Jan Bakker een groot aantal regionale en landelijke bestuursfuncties vervuld. In 1992 werd hij algemeen directeur van verpleeghuis Zandhove en in 2000 voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij ontwikkelde nieuwe behandelmethodes en wist er jongere verpleeghuisbewoners binnen te halen en daarmee de locatie uit te breiden tot een moderne instelling in een prachtige omgeving. De heer Bakker is een gerespecteerd bestuurder met visie. In zijn werk heeft hij zowel de zorg voor ouderen als de zorg voor jonge verpleeghuiscliënten op zeer positieve wijze beïnvloed. Zijn manier van verbinden en samenbrengen, zijn oog voor kwaliteit van zorg, detail en zijn altijd aanwezige aandacht voor de cliënt maken het verschil. Zo heeft hij zich ingespannen om cliënten ook in een speciaal voor hen aangepast hotel in het buitenland vakantie te kunnen bieden.

Lees verder »

Nieuw album brengt DI-RECT naar Hedon

Zwolle – Dit voorjaar verscheen het album Daydreams In A Blackout, alweer de derde plaat in deze samenstelling van DI-RECT. Het album is een rijke verzameling van gelaagde popsongs met veel ruimte voor de gitaarpartijen van Spike van Zoest. Het zevende album was bovendien goed voor de nummer één positie in de Albumcharts. Voor het concert op vrijdag 7 november in Hedon zijn nog een aantal kaarten beschikbaar.

Na maanden als kluizenaars in de studio geleefd te hebben is DI-RECT weer helemaal terug. In april dit jaar is Daydreams In A Blackout verschenen, waarmee de band met de 3e plaat in dit ‘nieuwe’ collectief binnen kwam op #1 in de Albumcharts. Daydreams In A Blackout is een rijke verzameling emoties en sferen. De muziek is opwindend, er valt iets te ontdekken: verduisterde dagdromen zoeken hun bestaansrecht in de ether. Het album bloeit van sferische diversiteit en reist van rauwe rechtstreekse tastbaarheid naar diepe muzikale gelaagdheid. Alweer 5 jaar in de huidige bezetting; explosies van energie, momenten van intense herkenning en samensmelting smeden een hechte groep. Vince van Reeken voegt een sterke artistieke impuls toe aan het collectief – een gedreven songwriter met een uitgesproken visie. Marcel Veenendaal wordt omarmd als frontman: een eigenzinnig karakter, een stuwende kracht in de voorhoede, die ook een stevig stempel drukt op het geluid.

Lees verder »

Michel Mulder tweede op NK Afstanden

Zwolle – Michel Mulder is vrijdagmiddag tweede geworden op de 500 meter tijdens de NK afstanden in Heerenveen.

Jan Smeekens werd de Nederlands kampioen op de 500 meter. Hij reed ina 2 rondes de beste tijden en eindigde daarmee voor Zwollenaar en Olympisch kampioen Michel Mulder. Pim Schipper verdiende het brons. Het is voor Smeekens de zesde Nederlandse titel op deze afstand. De tweelingbroer van Michel Mulder, Ronald staat enkele weken aan de kant met een liesblessure. Daarom kan hij tijdens de KNP NK afstanden alleen maar toekijken en zijn broer Michel aanmoedigen. Ronald moet door de blessure helaas ook het WK skeeleren in Argentinië missen.