Jong danstalent schittert in De Spiegel

Zwolle –  Net terug van een maandlange succesvolle tour door de Verenigde Staten waar het gezelschap onder andere New York, San Francisco, en Portland aandeed, was het jonge talent van het Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2) dinsdagavond in Zwolle met Symphysis. Voor een goed gevuld theater De Spiegel liet het ontwikkelingsproject voor getalenteerde dansers zien dat ze veel in hun mars hebben. Volle beheersing van hun lichamen en combinatie met een vleugje humor zorgde voor een vermakelijke avond. Een langdurige ovatie was de verdienste van de show.

left_right-by_rahi_rezvani_big.jpg 

Eén van de doelstellingen voor de jonge talenten van NDT 2 is om hen kennis te laten maken met een spectrum aan danstalen. In dit avondvullende programma trakteerde NDT 2 het publiek met getalenteerde dansers op wereldpremières van nieuwe gastchoreografen uit Oost-Europa. Voor Symphysis werkt NDT 2 met choreografen die sterk doch heel divers werk maken, zoals de jonge makers dit tijdens de show laten zien. Hoewel de avond uit contrasterende elementen bestaat, vormt de combinatie van balletten één geheel. Het brede programma werd in het derde deel van de show door live muziek ondersteund en toonde daarmee de enorme reikwijdte van de NDT 2 dansers op treffende wijze. En dansen op op een loopband, bijzonder creatief!

Lees verder »

Samenwerking voor jeugd handbalverenigingen

Zwolle – Afgelopen weken zijn de speelsters (en de ouders van deze speelsters) die volgend seizoen in de A en B jeugd spelen, geïnformeerd dat het bestuur van SV Zwolle en SV Tyfoon de intentie hebben uitgesproken om vanaf volgend seizoen de A en B jeugd in samenwerkingsverband te laten spelen tussen de beide handbalverenigingen.

Sinds enige tijd zijn diverse mensen bij beide verenigingen bezig geweest om een juiste indeling voor het seizoen 2015 / 2016 te maken. Dit is altijd een hele klus. Voor komend seizoen lag er een enorme uitdaging om een volwaardig team bij met name de A jeugd te vormen. Er zijn diverse mogelijkheden besproken, waaruit de samenwerking bij een ieder de voorkeur genoot. SV Zwolle hoeft nu geen meiden vervroegt, twee jaar eerder dan het NHV voorschrijft, door te schuiven. Bij SV Tyfoon zouden meiden vanuit de B vervroegd doorgeschoven worden. Ook zij blijven nu in hun leeftijdscategorie handballen.

Lees verder »

Herdenkingsplechtigheid Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgden op dinsdagmiddag een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Eenheidsmanager Bernard Mencke legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers.

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_07.jpg

Kort voor 13.00 uur verzamelden de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding sprak een woord van welkom, ‘The Last Post’ werd gespeeld gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld en werden de vlaggen gehesen. Eenheidsmanager Bernard Mencke legde namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding sprak een afsluitend woord waarmee de plechtigheid werd beëindigd.

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_05.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_08.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_01.jpg

Lees verder »

Gedichtenwedstrijd rondom 4 mei

Zwolle – Scholieren uit de hoogste klassen van de basisscholen en leerlingen van het middelbaar onderwijs in Zwolle kunnen weer meedoen aan de gedichtenwedstrijd rondom 4 mei. Dit jaar is het thema: ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’

De prijswinnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de gedachtenisbijeenkomst, voorafgaand aan de stille tocht op 4 mei. In de gedichten moet het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei centraal stelt, naar voren komen. Dat is dit jaar ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’ Een jury -met daarin onder meer oud-stadsdichteres Alet Boukes en jonge verteller van het jaar 2013, Marieke van Bolderen- zal bepalen welke gedichten er winnen in de verschillende categorieën. De gedichtenwedstrijd is voor het basisonderwijs al een traditie geworden. Met name leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs doen enthousiast mee, ook vanwege hun betrokkenheid bij het onderhoud van een aantal oorlogsmonumenten in de stad. Hopelijk doen dit jaar ook meer leerlingen uit het voortgezet onderwijs aan de wedstrijd mee.

Lees verder »

Nieuw leven op kindcentrum de Werkschuit

Zwolle – Spannende tijden waren het; drie weken lang elke dag bekijken of de tempratuur goed is in de broedmachine. En dinsdagochtend was het dan zover, het eerste kuikentje is geboren op kindcentrum de Werkschuit.

kuikens_op_de_werkschuit_1.jpg 

Gedurende de dag kwamen de kinderen van het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en groep 1 t/m 8, samen even kijken hoeveel kuikentjes er inmiddels uit het ei waren gekropen. Jong en oud geniet ervan. Samen zullen ze goed voor de kuikentjes zorgen en als ze groot genoeg zijn zullen ze naar kinderboerderij de Eemhoeve gaan.

Nieuw festival Lepeltje Lepeltje in Zwolle

Zwolle – Zwolle maakt zich op voor drie dagen Bourgondisch genieten. Van vrijdag 10 t/m zondag 12 juli vindt de eerste editie van Lepeltje Lepeltje plaats. Het Ter Pelkwijkpark zal het toneel zijn van hét culturele foodfestival voor jong en oud, waarbij al de zintuigen worden geprikkeld. En het beste nieuws? De toegang is gratis!

 

lepeltje_lepeltje.jpg 

 

Bij Lepeltje Lepeltje draait alles om lekker eten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Hier vind je geen gewone eetkramen, maar mobiele keukens vanuit het gehele land, aangevuld met lokale smaakmakers uit Zwolle. Naast lekker eten kan je ook genieten van toffe live bands en dj’s terwijl je lekker op het grootse terras zit met een heerlijk speciaalbiertje of wijntje in de hand. Voor kinderen is er zelfs een speciaal kinderprogramma waarbij voldoende te beleven valt. Bovendien is er ook een markt aanwezig. Op de markt kan je spullen kopen waar je blij van wordt, omdat ze duurzaam, lokaal of gewoon leuk zijn! Je vindt er alles op het gebied van mode, vintage, interieur, kunst, accessoires, eten, kinderkleding en vrije tijd. Lepeltje Lepeltje is van Van vrijdag 10 t/m zondag 12 juli elke dag geopend vanaf 12:00 uur tot laat in de avond.

Lees verder »

Storm verzoorzaakt nauwelijks problemen

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland ervaart geen grote problemen door de storm en de hogere waterstanden in rivieren, kanalen en weteringen door het huidige weertype. Het waterschap heeft wel maatregelen genomen en blijft de waterstanden en weersverwachting alert in de gaten houden. 

 

Het waterschap volgt met name de situatie op de Kampereilanden. Een deel van de waterkeringen zijn daar te laag. Hoewel er inmiddels kadeverhoging wordt voorbereid, is de  situatie pas in 2018 verbeterd. Wanneer het water aan de noordzijde van het Kampereiland verder stijgt, treft het waterschap maatregelen. Zoals gewoonlijk bij dit soort stormen worden de dijken en wateren extra goed in de gaten gehouden en zijn enkele sluisdeuren gesloten, waaronder de Prinsensluis in het Venerietekanaal in Genemuiden. Ook werken de gemalen en stuwen harder dan normaal. Bovenstaande is gebruikelijk en wordt altijd gedaan als de waterstanden stijgen. Groot Salland heeft zo’n 175 gemalen en ruim 900 stuwen waarmee het water door het hele werkgebied wordt verdeeld en afgevoerd. Ondanks de verhoogde waterstanden kunnen de gemalen en stuwen de afvoer van water in deze situatie wel aan.

Onthulling kunstwerk bij tunneltje Leo Majorlaan

Zwolle – Op donderdagmiddag 2 april a.s. om 17.00 uur onthult wethouder Jan Brink van Cultuur van de gemeente Zwolle nabij het tunneltje onder de Leo Majorlaan ‘Choreografie van pure armoede… en trots’. Het kunstwerk heeft de ‘werkverschaffing uit de crisisjaren van de vorige eeuw als vertrekpunt. Het is gerealiseerd in het kader van het project Canonkunst van het Kunstenlab. ‘Choreografie van pure armoede…en trots’ is het laatste kunstwerk in de reeks van 15 kunstwerken die verspreid over de provincie Overijssel zijn gerealiseerd.

canonkunstwerk_zwolle_2.jpg
Foto’s Gerlinde Schrijver

‘Choreografie van pure armoede…en trots’ vertelt het verhaal van de werklozen in de crisisjaren en het zware werk dat zij verrichtten. Kunstenaar Matthijs Bosman heeft de harde en roemloze arbeid weten vast te leggen in een monumentaal beeld in dezelfde grond en op dezelfde plek als waar het werk destijds werd verricht. In het talud van het fietspad dat leidt naar het tunneltje onder de Leo Majorlaan zijn nu in 200 m2 met de hand gemodelleerd beton, voetstappen en sporen van kruiwagens zichtbaar. ‘Choreografie van pure armoede… en trots‘ is tot stand gekomen in het kader van het project Canonkunst. Het project sluit aan bij de Canon van Overijssel waarin de lokale geschiedenis van Overijssel wordt beschreven. 

canonkunstwerk_zwolle.jpg

Lees verder »

Hanzeduim waardering voor Zwolse vrijwilligers

Zwolle – Vrijetijdsbesteding, vrijwilligerswerk, betaald werk of hobby’s: van alles op het gebied van ‘meedoen’ komt aan bod tijdens de Zwolle Doemarkt op donderdag 16 april 2015 in Hedon. De markt wordt geopend door wethouder Nelleke Vedelaar en is gratis toegankelijk voor alle Zwollenaren.

Behalve stands met inspiratie voor het invullen van je (vrije) tijd, kun je er als bezoeker handige attracties verwachten. “Bij Sportservice Zwolle kun je een fittest doen, een professional geeft tips voor het schrijven van een goed cv en Kleurenkracht uit Zwolle geeft advies over kleur en uiterlijke presentatie”, zegt Debby Alberts, die de markt vanuit Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! organiseert. Het doel van de dag is participatie, oftewel de markt is er om mensen op ideeën te brengen om ‘mee te doen’. De Zwolle Doemarkt is tevens het moment waarop de Hanzeduim wordt gepresenteerd. Hanzeduim is een getuigschrift voor vrijwilligers. Daarin worden iemands competenties benoemd, in relatie tot de activiteiten die de persoon doet. Het document kan van pas komen ter versterking van je cv.

Lees verder »

Man steelt mobieltje uit gymzaal

Zwolle – Een 18-jarige man uit Ommen is maandagavond 30 maart aangehouden voor de diefstal van o.a. een iPhone uit een sportaccommodatie aan de Bachlaan.

Bij hem werd de telefoon aangetroffen, die vrijdagavond jl. uit een kleedkamer in het complex werd gestolen. De man is in afwachting van zijn verhoor ingesloten. Tegen hem wordt een nader onderzoek ingesteld.

Teenageparty in Zwolle-Zuid

Zwolle – De DJ’s; DJRE, DJ Hypnotune en DJ LeVevre draaien allemaal om toerbeurt hun beste materiaal en hun beste act op de nieuwe Teenageparty op vrijdag 3 april in de Nieuwe Bierton te Zwolle-Zuid.

teenage_party_zwolle.jpg 

Hypnoturne alias  Peter Jan Rijpkema en DJRE alias Robin Ester verzorgen samen met de ervaren Levevre de avond van hun generatie. Hidde Twerda, Djeviano Braaf, Syb Vonhof en Ivar Jongschaap (allemaal 14 jaar) kwamen in contact met Theo Bakker de nieuwe uitbater van de Nieuwe Bierton en stelden voor om met hun DJ’s een feestavond te organiseren. Een Party was geboren in hun eigen Zwolle. Geen vervoer, gewoon op de fiets naar de Nieuwe Bierton.

Lees verder »

Mishandeling van beveiliger bij De Herberg

Zwolle – Bij de opvang voor dak- en thuislozen De Herberg aan de Nijverheidsstraat is maandagavond 30 maart een 38-jarige Zwollenaar aangehouden voor mishandeling.

Hij schopte een beveiliger van het pand tegen zijn benen, nadat hij uit het pand wat gezet in verband met ongeoorloofd drugsgebruik. Daarop dreigde hij met een baksteen en fiets de ruiten van het gebouw te willen vernielen. De man werd van de beveiliging overgenomen en is ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.