Promotie Dieze West naar Hoofdklasse dichtbij

Zwolle – De gehele week is in heel Zwolle voetbal het gesprek van de dag. Zal er aanstaande zondag historie worden geschreven? Uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar PEC Zwolle, dat om 18.00 uur aftrapt in de kuip tegen FC Groningen, dat voor de tweede maal op rij de nationale beker kan veroveren. In de schaduw van deze wedstrijd staat een andere ploeg waar ook het woord trots hoogtij viert. Dieze West kan namelijk bij winst promoveren naar de Hoofdklasse.

Zondag om 14.00 uur is het zover, de aftrap van de wedstrijd tussen Rolder Boys en Dieze West. Wanneer Dieze West van de ploeg uit Rolde weet te winnen, of door puntverlies van concurrent SVBO, mag het zich kampioen van de eerste klasse F noemen. Iets wat aan het begin van dit seizoen niet zo vanzelf sprekend was voor de promovendus. De eerdere ontmoeting tussen Dieze West en Rolder Boys staat bij de spelers van Dieze West nog in het geheugen gegrift. De ploeg uit Zwolle is het afgelopen seizoen nauwelijks te verslaan, maar laat nu net Rolder Boys één van de ploegen zijn die dat wel is gelukt. Eerder dit jaar in Zwolle stond er naar 90 minuten een 3-6 eindstand op het scorebord.

Lees verder »

Bijeenkomst toekomst Stadshoeve in Stadshagen

Zwolle – Het bestuur van de stichting de Stadshoeve nodigt alle wijkbewoners van Stadshagen uit voor een presentatie over de uitkomsten van een in 2013 gehouden enquête in onze wijk. De afgelopen twee jaar hebben vrijwilligers uit de wijk de uitkomsten uit de enquête vertaald in tastbare projecten die zijn ondergebracht in het concept “de Stadshoeve”. 

De Stadshoeve wil een complete beleving zijn en het groene hart worden van Stadshagen. Een plek waar iedereen, van jong tot oud, elkaar gezellig kan ontmoeten en kinderen zich kunnen ontwikkelen. Dit door aanleg van belevenistuinen, een boerderij met dieren en een ontmoetings- en educatieruimte en een avontuurlijk speelgebied voor de kinderen. De vrijwilligers uit de werkgroepen: boerderij,  dieren, educatie en avontuurlijk spelen vertellen je graag op 13 mei waarvoor zij staan. Daarnaast zal onze architect uitleg geven over de ontwikkelde ontwerpen van de boerderij “de Stadshoeve”.

Lees verder »

John Kerstens spreekt op 1 mei-viering Zwolle

Zwolle – Tweede Kamerlid John Kerstens zal dit jaar aanwezig zijn op de jaarlijkse 1 mei-viering van de PvdA Zwolle op begraafplaats Kranenburg.

Tijdens de 1 mei-viering worden bloemen gelegd bij het graf van Horreus de Haas, een sociaaldemocratische dominee die zich tijdens de oorlogsjaren fel verzette tegen de Jodenvervolging. Ook wordt het graf van Helmig Jan van der Vegt bezocht. Van der Vegt was één van de oprichters van de SDAP, de voorloper van de PvdA. John Kerstens en Jan Slijkhuis, raadslid voor de PvdA-Zwolle, zullen bij de graven een een toespraak houden. John staat stil bij het thema ‘Goed Werk’. Jan trekt in zijn toespraak parallellen tussen nu en de periode rond de Tweede Wereldoorlog naar aanleiding van 70 jaar bevrijding.

Lees verder »

Toiletbezoek “One Love” levert ruim €2000 op

Zwolle – De Zwolse Sonny Muilman (24) heeft zich dit jaar tijdens Koningsnacht en Koningsdag ingezet voor het Oegandese project: "One Love". Dit deed hij geheel vrijwillig, samen met een aantal anderen, door de wc’s te onderhouden bij cafe/restaurant de Belgische Keizer op de Melkmarkt in het centrum van Zwolle. Mensen betaalden hier gedurende Koningsnacht en Koningsdag € 0,50 cent om naar het toilet te gaan. Al het toiletbezoek samen heeft een totaalbedrag opgeleverd van € 2015,51. Dit bedrag zal rechtstreeks naar her project in Oeganda gaan.

opbrengst_toiletbezoek_oeganda.jpg

Het One Love Poject, opgestart in 2013 in de grootste sloppenwijk van de Oegandese hoofdstad Kampala, zet zich in voor straatjongeren met een uitzichtloze toekomst. Door het aanbieden van cursussen op het gebied van o.a.: kunst en handwerk (art & craft), koken en de Engelse taal, kunnen de jongeren in de sloppenwijk zich ontwikkelen en krijgen ze de kans om zo weer een bestaan op te bouwen. De jongeren maken diverse producten, waaronder: diverse sieraden, Afrikaanse bamboe vazen, slippers, petten en mutsen. Deze producten worden hier in Nederland verkocht, door de Nederlandse stichting: "One Love Youth Development Project". Voor meer informatie over het Oegandese project en de producten die ze maken en verkopen, gaat u naar: www.oneloveproject.nl.

Bouw Hospice Zwolle van start gegaan

Zwolle – Op donderdag 30 april is officieel de nieuwbouw van Hospice Zwolle van start gegaan. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zijn de zonnepanelen die boven op de bouwketen staan aangesloten door wethouder Nelleke Vedelaar. Deze duurzame bronnen maken het mogelijk om de bouw energieneutraal te realiseren. Daarmee sluit de energievoorziening van de bouw aan op het ontwerp; een eerste hospice in Nederland dat energieneutraal is.

hospice_zwolle_vedelaar.jpg

Hospice Zwolle wordt een gastvrij huis voor iedereen die naar verwachting nog slechts korte tijd te leven heeft. Een huiselijk verblijf waar mensen hun leven tot het einde toe zo comfortabel mogelijk en op eigen wijze kunnen invullen. Iedereen is welkom, ongeacht de aard van de ziekte, levensbeschouwing, inkomen of leeftijd. Het huis wordt voorzien van specifieke voorzieningen voor jongeren.

Lees verder »

Diverse activiteiten rondom bevrijdingsdag

Zwolle – Op maandag 4 mei aanstaande vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument in Ter Pelkwijkpark, na de Stille Omgang. Op dinsdag 5 mei aanstaande vinden het Bevrijdingsfestival en de Zwolse Veteranendag plaats in Park De Wezenlanden en zijn er activiteiten in de binnenstad. Ook is er een dance-event op het terrein van de IJsselhallen. De activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer.

Van 18.30 tot 19.00 uur vindt in de Oosterkerk de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst plaats met het thema ‘Vrijheid geef je door’, gevolgd door de Stille Omgang die om 19.15 uur vertrekt vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellingen tussen 19.00 en 19.15 uur. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf Spinhuisbredehoek. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burg. van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. In de Plantagekerk begint om 19.00 uur een kerkdienst die eveneens in het teken staat van ‘Vrijheid geef je door’. De dienst eindigt om 19.45 uur, zodat iedereen de plechtigheid bij het monument kan bijwonen. Na de plechtigheid is er in de Plantagekerk voor iedereen die dat wil gelegenheid voor ontmoeting, gesprek en bezinning.

Lees verder »

OBS de Werkschuit klimt mee voor Make-A-Wish

Zwolle – Luc ten Brundel en Peter Brink beklimmen komende zomer de Kilimanjaro in Tanzania om geld in te zamelen voor goed doel Make-A-Wish Nederland. Het Zwolse openbare Kindcentrum De Werkschuit is de tweede school die een bijdrage levert door kinderen gesponsord een stormbaan te laten trotseren. Donderdag overhandigden de leerlingen van de Werkschuit de cheque, met een totaalbedrag van maar liefst €5353.

werkschuit_make_a_wish.jpg

Gejoel en gesjoel! De kinderen van Kindcentrum de Werkschuit vliegen heen en weer tussen de verschillende oud-Hollandse koningsspelen. Achter het zaklopen staat een modernere uitdaging: een enorme stormbaan. Een kruising tussen een springkussen en een obstakelkoers. Naast de stormbaan staat koning Willem Alexander, of op zijn minst een iets jongere dubbelganger. Hij juicht de kinderen van groep twee toe terwijl ze de stormbaan bestormen. In de zomer van 2015 gaan Luc ten Brundel en Peter Brink de Kilimanjaro in Tanzania beklimmen. ‘We proberen met deze actie zoveel mogelijk geld op te halen voor Make-A-Wish Nederland,’ zegt Luc. Make-A-Wish Nederland, voorheen Doe Een Wens, bestaat al sinds 1989 en vervult ieder jaar ruim 500 liefste wensen van kinderen en jongeren tussen drie en achttien jaar met een levensbedreigende ziekte. Kinderen voor wie het leven voor een groot deel bestaat uit angst, zorgen en ziekenhuisbehandelingen.

Lees verder »

Frion showt talent op derde Frion Festival

Zwolle – Op zondag 17 mei vindt de derde editie van het Frion Festival plaats in Zwolle. Een grensverleggend evenement waarbij het veelzijdige talent van mensen met een beperking centraal staat. De organisatie van het festival ligt bij de stichting Vrienden van Frion en speelt zich af in en om Theater de Spiegel in Zwolle. Bezoekers kunnen hier terecht voor een markt, theatervoorstelling, workshops, een muzikale show. ’s Avonds is er voor de sponsoren een afsluitend buffet, inclusief een veiling van kunstwerken. Met de opbrengst van dit fantastische evenement kan de Vrienden van Frion wensen van mensen met een verstandelijke beperking vervullen.

14-04-2013_frionmiddag_in_de_spiegel_04.jpg

Ook dit jaar raken bezoekers ongetwijfeld helemaal ondersteboven van het verrassende talent binnen Frion. Het doel van dit festival is 2-ledig. Enerzijds wil de Vrienden van Frion inkomsten genereren om in de rest van het jaar wensen van mensen met een verstandelijke beperking te kunnen vervullen. Maar anderzijds is het festival al een vervulling van veel wensen. Zowel bekend als onbekend talent staat op het podium, een mooie combinatie.

Lees verder »

Binnenstad krijgt watersportaccommodatie

Zwolle – Christelijke Hogeschool Windesheim heeft op donderdag 30 april ingestemd met de bouw van een watersportaccommodatie in de binnenstad. Dit officiële startschot is goed nieuws voor Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas en de sportopleidingen van Windesheim. Zij nemen in de nabije toekomst hun intrek in het drijvende gebouw aan de Katerdijk.

ZSR Boreas is verantwoordelijk voor de exploitatie van de accommodatie. De studentenroeivereniging is op dit moment nog gevestigd bij de Zwolse Roei- en Zeilvereniging aan de Holtenbroekerdijk. Wegens de groei van beide verenigingen, staat de verhuizing van Boreas al enige jaren op de planning. Ook zij zijn erg verheugd met dit nieuws. "De jarenlange inzet van diverse partijen wordt eindelijk beloond. Dit is een impuls voor Boreas als studentenroeivereniging en voor Zwolle als studentenstad", aldus Nathalie Meijer, voorzitter der ZSR.

Lees verder »

Kijkdag bij De Creatieve Coöperatie Zwolle

Zwolle – Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 mei openen tientallen Europese projecten in heel Nederland hun deuren voor publiek. Projecten laten graag zien wat ze – mede met Europese financiering – bijdragen aan innovatie, economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Een van de deelnemende projecten is De Creatieve Coöperatie uit Zwolle.

creatieve_coperatie.jpg

De Europa om de hoek Kijkdagen bieden een bijzondere kans om eens te zien wat er in de buurt gedaan wordt met Europees geld en wat dit concreet oplevert. De Creatieve Coöperatie heeft eind vorig jaar een bijdrage gekregen omdat Europa de economische en maatschappelijke rol van creatieve broedplaatsen wil versterken. De Kijkdagen zijn een boeiend uitje voor iedereen die geïnteresseerd is in verandering en vernieuwing.

Lees verder »

Kijk in de kerkers van stadhuis Zwolle

Zwolle – Op woensdag 13 mei worden er twee ondergrondse rondleidingen verzorgd in het kader van het Devotie Festival. De rondleidingen zijn in de kelders en gewelven onder het Stadhuis. Het is zeer uitzonderlijk dat dit kan.

U krijgt de ruimtes te zien waar recht werd gesproken, de kerker waar de gevangenen vastzaten aan ringen, en enige voorbeelden van attributen waar het vonnis mee werd uitgevoerd, veelal op de Grote Markt. Een aantal straten in Stadshagen verwijzen nog naar deze tijd, zoals de Zwaardvegerstraat. Een speciaal iemand die de zwaarden schoonhield en van bloed ontdeed.

Lees verder »

Verwarde vrouw springt uit auto

Zwolle – Sinds donderdagmiddag wordt aan de Kuyerhuislaan / Herfterlaan een vrouw vermist. De jongedame is uit een auto gesprongen. Er werd een Burgernet actie gestart.

Signalement: De vrouw is suicidaal / labiel, ze draagt een zwarte jas, spijkerbroek, witte schoenen. Ze heeft zwart lang haar en draagt een bril. Ze heeft een roze koffertje bij zich met daarin een hond. Mocht u haar zien, bel dan de politie via 0800-0011.

UPDATE: De vrouw is inmiddels aangetroffen, de Burgernetactie is daarmee beëindigd.