Ontwikkel zorgdomotica samen met cliënten

Zwolle – Het lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van Windesheim heeft bij zorgorganisatie Norschoten in Barneveld e.o. onderzoek gedaan naar de implementatie van een nieuw domoticaproject. Hieruit blijkt onder andere dat zorgdomotica de veiligheid en het woongemak voor de cliënten verbetert.

‘Het is belangrijk om de geschiktheid van domoticaoplossingen met de cliënt te beoordelen’, zegt onderzoekster Elles Gyaltsen-Lohuis. De uitkomsten van het onderzoek staan in het boekje ‘Zorgdomotica in de praktijk – Ervaringen van zorgorganisatie Norschoten’. Domotica (huisautomatisering) in de zorg gaat anno 2015 verder dan traditionele hulpmiddelen als belmatten, trekkoorden en radiografisch vergrendelbare deuren. Zo werkt zorgorganisatie Norschoten met een systeem van persoonsalarmering met camera’s, inclusief een spreek-luisterverbinding. De signalen en beelden komen rechtstreeks binnen op de smartphone van de verzorgende, die direct met de cliënt kan communiceren.

Lees verder »

Anna van der Breggen Wielrenster van het jaar

Zwolle – De Zwolse wielrenster Anna van der Breggen is maandagavond in Den Bosch tijdens het Wielergala gekozen tot Wielrenster van het jaar! De prijs werd in ontvangst genomen door haar ploegleider en vriend Sierk-Jan de Haan. Van der Breggen, die op trainingskamp is in Zuid-Afrika, is de opvolger van Marianne Vos, die de afgelopen negen jaar won. 

De talentvolle wielrenster werd het afgelopen jaar Nederlands Kampioen tijdrijden. Daarnaast won ze de prestigieuze Giro Rosa en de bekende zondagmiddagrit in Parijs, La Course. Vorig jaar schreef Van der Breggen in Zwolle de Omloop van de IJsseldelta op haar naam. Van der Breggen: “Het is mooi om deze trofee na een heel mooi seizoen te krijgen. Het is ook mooi voor de ploeg, want ik heb het zeker niet alleen gedaan. Dit is waar je het als topsporter voor doet en het is dan ook een erg mooie afsluiting van dit seizoen.”

‘Huurverhoging sportaccommodaties onnodig’

Zwolle – Korfbalvereniging Oranje Zwart spreekt, net als Landstede Basketbal ZAC en Basketbalvereniging Be Quick, maandag grote zorg uit over de verhoging van de tarieven voor binnensportaccomodaties in 2016 met 20%. De verhoging van 20% lijkt buitenproportioneel, vindt Oranje Zwart, en sluit graag aan bij de brief van dhr. Tonok Bwefar, voorzitter van Landstede Basketbal ZAC, van 7 november jl. met zijn uitvoerig betoog vanuit financieel perspectief.

Oranje Zwart: "De geplande verhoging van de tarieven voor binnensportaccommodaties in 2016 heeft onherroepelijk nadelige maatschappelijke gevolgen. De kosten van zaalhuur bedragen voor ZKV Oranje Zwart meer dan 30% van de totale verenigingskosten op jaarbasis. Een verhoging zal Oranje Zwart niet kunnen opvangen. Enerzijds is het niet mogelijk om meer inkomsten te genereren. Anderzijds kan Oranje Zwart geen kostenbesparingen doorvoeren waarmee de verhoging kan worden gecompenseerd. Oranje Zwart heeft al vele jaren problemen om de begroting rond te krijgen, zoals u bekend. Alle mogelijke kostenbesparingen zijn dan ook reeds doorgevoerd. Voor Oranje Zwart geldt dat de verhoging zal moeten worden doorbelast aan de leden door een contributieverhoging. Dit zal leiden tot een afname van leden, wat weer als gevolg heeft dat de resterende leden nog meer belast moeten worden. Een vicieuze cirkel."

Lees verder »

Kickboxgala terug in Zwolle

Zwolle – Ja, het is eindelijk zover: Tabonon gaat in samenwerking met RINGS een kickboksgala organiseren in Zwolle. Het gala wordt gehouden op zondag 13 december in sporthal Het Anker in Westenholte. Het is lang geleden dat er in Zwolle een vechtsportevenement gehouden werd. Het kickboxgala voldoet aan alle voorwaarden van NOC*NSF. Vechtsportevenementen zijn tegenwoordig namelijk gebonden aan strikte regelgeving. Het gala, waar zowel kickboks- als MMA partijen op het programma staan, wordt gehouden in het Anker in Westenholte. Veel Zwollenaren zullen hier de magische ring betreden.

tabonon_gala_copy.jpg 

Hanieh Kamran, eigenaresse van sportschool Tabonon en docent lichamelijke opvoeding is niet over een nacht ijs gegaan bij het organiseren van het kickboksgala. Als geen ander weet zij dat deze sport de laatste tijd onder een vergrootglas heeft gelegen van de overheid. Maar nu de nieuwe regelgeving is vastgesteld durft zij het initiatief te nemen voor een evenement. Hanieh Kamran: “Het gala dat wij organiseren op 13 oktober in sporthal Het Anker moet een visitekaartje voor onze sportschool worden. Daarom ben ik een samenwerking aan gegaan met RINGS, een bedrijf dat door het gehele land met succes deze vechtsportgala’s organiseert. Het verloop van het gala wordt bepaald door de sportscholen en vechters die deelnemen aan het evenement en daarom zijn wij secuur te werk gegaan bij het versturen van de uitnodigingen”.  

Lees verder »

WVF maakt werk van clubscheidsrechters

Zwolle  – Ze zijn onmisbaar in het voetbal. Zonder scheidsrechter is er geen voetbal mogelijk. WVF heeft de beschikking over 29 clubscheidsrechters die met veel passie en plezier de thuiswedstrijden van diverse teams van WVF fluiten en in goede banen leiden. Deze enthousiaste groep wordt begeleid door Peter van Lennip, die tevens de planning van de te fluiten thuiswedstrijden verzorgt.

Het is een team dat bestaat uit verschillende leeftijden. Mooi om te zien is dat er zes jongens van 11 en 12 jaar, die zelf ook voetballen, deel uitmaken van dit team!! Ook hier geldt wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En de jeugd doet het met plezier, kunnen op deze manier de club helpen en krijgen zo als speler ook meer begrip voor een scheidsrechtelijke beslissing. Als scheidsrechter begin je op vrijdagavond bij de Kids league, een door WVF opgezette eigen competitie voor F spelers. Daarna volgen alle teams en fluit de clubscheidsrechter dus zowel jeugd als senioren. Als Clubscheidsrechter volg je een cursus welke door de KNVB wordt verzorgd . Deze cursus wordt gegeven in 4 avonden en bevat zowel theorie als praktijk. Na deze cursus doe je examen en indien je slaagt, ontvang je naast je diploma een badge voor clubscheidsrechter.

Lees verder »

Kerstconcert Britten orkesten

Zwolle – Op zaterdag 12 december om 19.00 uur schitteren de jonge musici van de drie Britten Jeugd Strijkorkesten in het kerstconcert in de Zwolse Oosterkerk. De feestelijke sfeer en het aantrekkelijke programma brengen jong en oud in een intieme stemming, die past bij de tijd van het jaar.

Samen met twee bijzondere solisten spelen de ruim 50 leden van het Edward, Benjamin en Britten Jeugd Strijkorkest een gevarieerd klassiek programma met muziek van Vivaldi, Mendelsohn en de Russische componisten Tsjaikovski en Karpov. Het dubbelconcert van Mendelsohn wordt gespeeld door violiste Anna Sophie Thorn, die dit jaar cum laude afstudeerde aan het Utrechts Conservatorium, en de Portugese pianist Pedro Emanuel Pereira, die momenteel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeert. Hij behaalde al vele prijzen, waaronder de 3e prijs bij het Young Pianist Festival 2015 in Amsterdam. De drie Britten orkesten worden geleid door violiste Saron Houben, de Spaanse violist Marco Ramirez en dirigent Loes Visser.

Lees verder »

Grote verkeerscontrole in Zwolle

Zwolle – Zaterdag 28 november hebben politievrijwilligers in Zwolle op diverse locaties een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werd onder andere gecontroleerd op alcohol in het verkeer en het voeren van de juiste verlichting. Er werden 800 blaastesten afgenomen. Drie personen hadden te veel gedronken.

De controle vond plaats tussen 15.00 uur en 23.00 uur op diverse locaties. Drie personen bleken onder invloed te zijn van alcohol en kregen een boete. Een beginnend bestuurder blies 350 ug/l (88 ug/l is maximaal toegestaan). Een ervaren bestuurder blies 415 ugl (maximale hoeveelheid is 220 ug/l). Een bestuurder van een snorfiets bleek niet over een rijbewijs te beschikken en blies 1150 ug/l. Dat is vijf keer de maximale hoeveelheid.

Lees verder »

Afvalkalender ROVA 2016 beschikbaar

Zwolle – De online afvalkalender van ROVA voor 2016 staat klaar. Inwoners van gemeenten waar ROVA afval inzamelt kunnen de afvalkalender eenvoudig bekijken door postcode en huisnummer in te vullen op www.rova.nl/afvalkalender.

ROVA werkt samen met haar gemeenten aan het optimaliseren van de afvalinzameling. Hierdoor kan het zijn dat in 2016 inzameldagen in gemeenten worden gewijzigd. ROVA adviseert alle inwoners om op de online afvalkalender te kijken, of er wijzigingen voor hun adres zijn. Naast de online afvalkalender kunnen de inzameldagen ook op smartphones worden geraadpleegd in de ROVA-app. Hiermee zijn de inzameldagen altijd binnen handbereik. Er kan op de ROVA-app een herinnering worden ingesteld. Zo ontvangt de gebruiker een bericht wanneer de container aan de weg kan. De ROVA-app is er voor iPhone en Android-toestellen en is gratis te downloaden in de Appstore.

Lees verder »

UNICEF regio Zwolle zoekt vrijwilligers

Zwolle – UNICEF regio Zwolle is op zoek naar vrijwilligers. In de regio organiseren wij verschillende evenementen. Daarnaast geven we voorlichting op scholen en verkopen we artikelen van UNICEF.

unicef_sponsorloop_park_de_wezenlanden_2.jpg 

Om de evenementen te organiseren en voorlichting te geven over UNICEF zijn we op zoek naar enthousiaste mensen. Mensen die zich willen inzetten om de wereld van kinderen wereldwijd te verbeteren. Spreekt dit je aan neem dan contact op met ons of kijk voor de vacatures op www.unicef.nl/zwolle e-mail Pierreschoonhoven@gmail.com (voorzitter). UNICEF werft fondsen voor hulpprogramma’s die in 155 ontwikkelingslanden worden uitgevoerd en geeft voorlichting over het werk van UNICEF. Als groepen kinderen in Nederland op de een of andere manier in de verdrukking komen, komt UNICEF Nederland op voor hun rechten.

Stel betaalt met valse bankbiljetten

Zwolle – Beveiligers van een winkel in het Maagjesbolwerk hebben zondagmiddag twee verdachten aangehouden nadat zij probeerden af te rekenen met valse briefjes van € 50,-.

Een 21-jarige vrouw uit de gemeente Weststellingwerf en een 23-jarige man uit de gemeente Steenwijkerland wilden zondagmiddag 29 november producten betalen met drie valse briefjes van € 50,-. Een medewerkster van de winkel had het in de gaten en alarmeerde de beveiliging. De verdachten hebben de producten afgerekend met echt geld en zijn vervolgens overgedragen aan de politie. Ze hadden in totaal vijf valse briefjes van € 50,- bij zich. Er is een onderzoek ingesteld.

‘Passend toewijzen’ huur moet passen bij inkomen

Zwolle – Er is een nieuwe Woningwet. Hierin staat dat woningcorporaties woningen ‘passend’ moeten toewijzen. Mensen die naar een sociale huurwoning willen verhuizen, mogen alleen nog een woning huren met een huur die past bij hun inkomen. Vanaf 1 december gaat De Woningzoeker vrijkomende woningen passend toewijzen.

Door passend toe te wijzen willen we voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen terecht komen of andersom.De nieuwe toewijzingsregels staan op de website van De Woningzoeker (www.dewoningzoeker.nl) vermeld. Voor wie nu in een huurwoning van Openbaar Belang, deltaWonen, SWZ of Beter Wonen IJsselmuiden woont en niet gaat verhuizen, verandert er niets. Voor woningzoekenden die ingeschreven staan bij De Woningzoeker is het belangrijk dat zij hun gegevens goed controleren en eventueel aanpassen op ‘mijn pagina’. Dat voorkomt teleurstellingen als een aangeboden woning wordt teruggetrokken als blijk dat de inkomensgegevens niet kloppen.

Lees verder »

Combinatie van ensembles in een concert

Zwolle – Op donderdag 10 december geven het ArtEZ Strijkersensemble o.l.v. Sarah Kapustin en het ArtEZ Koperensemble o.l.v. Dick Bolt een concert in de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat 9 in Zwolle. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Het ArtEZ Strijkersensemble brengt het Brandenburgs Concert nr. 4 van Johan Sebastian Bach. Sarah Kapustin is hoofdvakdocent viool aan het ArtEZ Conservatorium en onder meer lid van het Rubens Quartet, één van de meest vooraanstaande strijkkwartetten van Nederland. Na de pauze treedt het ArtEZ Koperensemble in grote bezetting op met werken van Britten, Gabrieli, Haufrecht, Binkerd en Remesa. Dick Bolt is hoofdvakdocent bastrombone aan het ArtEZ Conservatorium, bastrombonist van Het Gelders Orkest, lid van het Nederlands Trombone Kwartet en dirigent.