LHBT vluchtelingen bezoeken COC Zwolle

Zwolle – Op donderdag 28 april ontmoetten ruim 40 lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) vluchtelingen elkaar in Club LIQUID te Zwolle. COC Zwolle bracht ze samen. De eigenaar van de Zwolse Club LIQUID was bereid deze groep mensen een plek te bieden om samen te komen. Thema: ‘Be proud, be yourself, get Connected’. Het was tijd voor feest!

Er werd in beslotenheid ontmoet, gepraat, uitgewisseld, gegeten en gedronken en zeker ook gedanst, om vervolgens de deur van de club te openen voor de reguliere bezoekers van Club LIQUID en samen verder te feesten. Harry Siebring, coördinator van Connected, de werkgroep die zich binnen COC Zwolle richt op vluchtelingen, onderstreept het belang van deze avond: “Veel LHBT-vluchtelingen worden ook in een Asielzoekerscentrum (AZC) niet geaccepteerd en leven zodoende nog steeds in angst. Het raakt me diep, deze ontlading van vrijheid en blijheid te zien. Lachende, stralende mensen. Deze avond biedt een veilige plek en dan komt er ruimte voor ‘jezelf zijn’. Dit is enorm belangrijk”.

Lees verder »

Degradatie voor WVF

Zwolle – Dat vv WVF zou degraderen, voor de tweede keer op rij, was voor niemand meer een verrassing. Immers het zijden draadje werd met de week dunner en dat het definitief zou knappen was een kwestie van tijd. Dat gebeurde zaterdagmiddag en voorafgaand aan de wedstrijd was zelfs de chauffeur de weg kwijt. Hij wilde het team afzetten bij SC Eefde, uitkomend in de vierde klasse, maar gelukkig kun je niet zo snel afdalen!

WVF begon goed en hoopvol aan de wedstrijd. Het kreeg in de eerste minuten gelijk al een tweetal corners, waar helaas niet uit gescoord werd. Achterin stond het goed met het centrale duo Jorben Nieuwenhuis en Jesse Betaze. Kansen kreeg WVF ook om de score te openen. Zo verdween een vrije trap van “specialist” Rob Meijerink over de muur en over het doel van WVF. Martijn Ruysch werd met een prima pass alleen op doelman Rotman, werd vervolgens getorpedeerd door deze doelman maar in plaats van naar de stip te wijzen floot scheidsrechter Meilink, die verder prima floot en de wedstrijd afsloot zonder gele kaarten, voor buitenspel.

Lees verder »

Keukenbrand in woning Hortensiastraat

Zwolle – Zaterdagavond 30 april heeft er rond 20.30 uur een brand in een keuken van een woning aan de Hortensiastraat in de Zwolse wijk Pierik gewoed. Een vlam in de pan was de oorzaak van de brand.

160430_keukenbrand_hortensiastraat_assendorp_zwolle_001-2.jpg 

De brand werd gemeld aan de Hortensiastraat en de hulpdiensten waren snel ter plaatse. Voor de bewoner kwam nog een ambulance ter plaatse, maar deze hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Om de oorzaak van de brand te achterhalen zal ‘Team brandonderzoek’ onderzoek doen naar de oorzaak. Op een klein deel van de weg onstond tijdelijk verkeershinder.

160430_keukenbrand_hortensiastraat_assendorp_zwolle_003-2.jpg 

160430_keukenbrand_hortensiastraat_assendorp_zwolle_004-2.jpg

160430_keukenbrand_hortensiastraat_assendorp_zwolle_002-2.jpg 

Berkum en SDVB geven heft uit handen

Zwolle -
 Berkum heeft in de spannende topper bij directe concurrent SDV Barneveld met 1-1 gelijk gespeeld en daar hadden beide hard werkende teams weinig of niets aan. Omdat de concurrentie de punten wél pakte werd koploper Nunspeet de lachende derde in de 1e Klasse D en zag ook Go-Ahead Kampen de kansen op de hoofdprijs weer groeien.

sdvb_160430-4_medium.jpg 

Foto: R. Fröhlich 

“We waren in de eerste helft de beste partij en toen hadden we ook kansen op 0-2, maar die lieten we liggen,” zag Berkum-trainer Willem Brouwer. “Na rust was Barneveld wel een poos beter, maar echte kansen kregen ze heel lang eigenlijk niet. Eén moment van onbedachtzaamheid in onze verdediging is ons daarna opgebroken.” Berkum-keeper Dominic van Hoof moest al in de openingsminuut in actie komen om een hard afstandsschot onschadelijk te maken, maar direct daarna sloegen de Zwollenaren zelf toe. Na een dieptepass van verdediger Jasper van der Stouw kon Chris van der Meulen de diepte in. De snelle Berkum-spits liet zijn matig dekkende tegenstander zijn hakken zien en zorgde al in de vierde minuut voor de openingstreffer: 0-1.

Lees verder »

Manu Chao op Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle – Op 5 mei zal Manu Chao met zijn begeleidingsband La Venture een eenmalig concert geven in Zwolle en daarmee het Bevrijdingsfestival Overijssel afsluiten. Een lang gekoesterde wens van producent Niek van der Sprong komt hiermee in vervulling: deze indrukwekkende afsluiter van Bevrijdingsfestival Overijssel 2016. De ene dag hier, de andere dag daar. Van Barcelona tot Buenos Aires. Van Budapest tot Bretagne. Van Australië via Brazilië, Venezuela en Columbia naar Italië. Manu Chao, stopt nooit.

manu_chao_zwolle.jpg 

Foto: Axel Laurel

Hij reist de wereld over en speelt voor kleine groepen van 500 man of voor grote groepen van 70.000 mensen. Manu Chao reist om mensen te ontmoeten, waar hij ook gaat, hij is geïnteresseerd in wat mensen bezig houdt. Wie kent zijn hits niet: Me Gustas Tu, Clandestino, La Primavera, ect. Top fit, overspoeld door energie in real life en op het podium. Manu Chao: ”We staan niet met z’n drieën of vieren op het podium, maar met 500, 5.000 of 50.000. Overal waar wij komen kent men onze liedjes en zingt, danst en beweegt mee!”. Hier zal nog lang over worden nagepraat!

Lees verder »

Vragen D66 Zwolle over Wet open overheid

Zwolle – Op dinsdag 19 april jl. nam de Tweede Kamer het Inititatiefvoorstel Wet open overheid aan (indieners Linda Voortman, GroenLinks en Steven van Weyenberg, D66). Op basis van deze wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken en wordt bovendien een halt toegeroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin. De Wet open overheid moet in de plaats komen van de Wet openbaarheid van bestuur.

In Vrij Nederland valt te lezen dat onder andere de VNG namens Nederlandse gemeenten een flinke lobby voerde tegen de Wet open overheid en ook van plan is om die lobby tegen het wetsvoorstel actief te voeren bij de Eerste Kamer. Dat verbaast de fractie van D66 in Zwolle eerlijk gezegd wel. "In onze ogen is dit een niet te verantwoorden manier van invloed uitoefenen die meteen zou moeten stoppen." D66 Zwolle vraagt zich af of het college van Zwolle op de hoogte is van het artikel in Vrij Nederland, wil de mening van het college over de lobby, en vraagt het Zwols college afstand te nemen van het standpunt.

Lees verder »

Naar Mercurius kijken in Zwolle

Zwolle – Op maandag 9 mei tussen 13.12 en 20.41 uur, trekt het kleine planeetje Mercurius tussen de Aarde en de Zon door. De planeet is hierbij gedurende circa 7 uur te zien als een donker stipje tegen de zeer heldere achtergrond van de Zon. Vanaf 15.00 tot 18.00 uur worden er door SolarLive telescopen opgesteld in het centrum van Zwolle ter hoogte van de Grote Markt zodat iedereen dit relatief zeldzame verschijnsel veilig kan bekijken.

mercurius_zwolle.jpg 

Een overgang van de planeet Mercurius komt ongeveer 14 keer per eeuw voor. De volgende overgang, gedeeltelijk zichtbaar in Nederland, is op 11 november 2019. Mercurius is de planeet die het dichtst bij de Zon staat. Het is de kleinste planeet in ons zonnestelsel en ook veel kleiner dan de Zon, maar liefst 285 keer! In werkelijkheid is de Zon 1.391.684 km in diameter en Mercurius maar 4.879 km. Kijk nooit zonder speciale filters naar de zon!! Dit kan permanente schade opleveren. Daarom stelt SolarLive die middag speciale zontelelenscopen op om alles veilig te kunnen zien.

Verdachte drugsdeal na achtervolging gepakt

Zwolle – Een 20-jarige Zwollenaar ging er vandoor toen politieagenten hem wilden controleren. Hierbij botste hij tegen andere weggebruikers en lantaarnpalen.

schermafbeelding_2016-04-30_om_19.03.23.png 

Surveillerende agenten zagen op vrijdag 29 april rond 14.15 uur aan de Ruusbroecstraat in Zwolle een verdachte man in het park. De man gedroeg zich zodanig vreemd dat de agenten het vermoeden kregen dat hij mogelijk bezig was met criminele activiteiten. De agenten, die in een opvallend politievoertuig reden, hebben hem daarom van een afstandje geobserveerd. Op verzoek van de agenten nam een andere politieagent in een onopvallend voertuig de observatie over. Omstreeks 14.40 uur zag deze politieman dat er een drugsoverdracht plaatsvond op de Dennenstraat/Beukenstraat vanuit een personenauto. De gegevens van deze personenauto werden doorgegeven aan de politieagenten in de opvallende politieauto die daarop de betreffende auto wilden controleren op de Rembrandtlaan.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt met kans op een bui

Zwolle – Zaterdag is er veel bewolking met vooral ’s middags kans op een bui. Tegen de avond komen steeds meer opklaringen voor. Het wordt ongeveer 11 graden.

weerfoto-30-april-2016-in-de-buurt-van-hessenpoort.jpg
In de buurt van Hessenpoort

Zondag wordt een mooie lentedag. Bij weinig wind wordt het tot 14 graden. Zon wordt afgewisseld met stapelwolken. Wel blijft het waarschijnlijk droog.

SBV Excelsior – PEC Zwolle voorbeschouwing

Zwolle – Zondagmiddag staat voor PEC Zwolle de belangrijke uitwedstrijd tegen SBV Excelsior op het programma. In Rotterdam wordt er, net zoals bij de overige acht Eredivisiewedstrijden, om 14.30 uur afgetrapt.

Het affiche tussen Excelsior en PEC Zwolle stond acht keer eerder op het programma in de Eredivisie. Van deze ontmoetingen wisten beide teams er drie te winnen. Het meest recente duel op Woudestein eindigde vorig seizoen in een klinkende 0-5 overwinning voor de Blauwvingers. De wedstrijd eerder dit seizoen in het IJsseldelta stadion werd ook door PEC Zwolle gewonnen. Door een hattrick van voormalig Excelsior-spits Lars Veldwijk stond er medio september 2015 een 3-0 eindstand op het scorebord.

Lees verder »

NK Voorronde FootGolf in Zwolle

Zwolle – FootGolf is een nieuwe sport en flink in opkomst. Steeds meer golfbanen omarmen de nieuwe sport en steeds meer spelers raken enthousiast. De ervaring van golf maar, zeker voor voetballers, een stuk laagdrempeliger. Meer dan 30 landen hebben zich al aangesloten bij de wereldfootgolfbond. Ook in Nederland worden steeds meer toernooien georganiseerd, waaronder een Nederlands Kampioenschap met 17 lokale voorronden waarop iedereen zich kan kwalificeren voor het NK.

footgolf_zwolle.jpg 

Na een succesvol verlopen eerste jaar met FootGolf in Zwolle staan ook in 2016 weer leuke evenementen op het programma op de golfbaan. Op 7 mei de eerste: een NK voorronde waarop je je kunt plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap! Het NK wordt op 4 september gespeeld en daaraan nemen naast de beste FootGolfers van het land ook verschillende (ex) profvoetballers deel zoals o.a. Roy Makaay, maar ook lokale oud-spelers als Joost Broerse en Ignacio Tuhuteru. De beste 3 spelers van de voorronde in Zwolle ontvangen een ticket voor het NK. Informatie over het toernooi en de inschrijving is te vinden op www.footgolfoverijssel.nl en Footgolf Holland.

PVDA: Zorgen over financiën zorginstelingen

Zwolle – De PvdA Zwolle stelt het college vragen over de financiële problemen bij jeugdzorginstellingen. Aanleiding hiervoor is onder meer het bericht in dagblad de Stentor van 29 april 2016 dat jeugdzorginstelling Intermetzo op omvallen staat.

Er is bij Intermetzo sprake van een betalingsachterstand die in de miljoenen loopt. Naar verluidt moeten gemeenten echter nog miljoenen euro’s aan achterstallige betalingen aan Intermetzo betalen. Bronnen in Den Haag melden dat de jeugdzorginstelling eerst haar financiële huishouding op orde moeten hebben, voordat een beroep gedaan kan worden op het noodfonds. Intermetzo zelf wil de berichtgeving bevestigen noch ontkennen. Door de financiële problemen bij Intermetzo, een van de grootste jeugdzorginstellingen van het land, staat de zorg aan zo’n 4500 kinderen op de tocht. De 2300 mensen die er werken, moeten vrezen voor hun baan. De organisatie biedt geïntegreerde behandeling en zorg aan de jeugd met meervoudig complexe problemen en hun ouders. Indien deze organisatie op omvallen staat heeft dit grote gevolgen voor de jeugd en diens ouders, die al in een nare situatie zitten.

Lees verder »