Meiden MA1 VC Zwolle landskampioen!

Zwolle – Het MA1 team van VC Zwolle heeft zaterdag in Emmeloord beslag weten te leggen op het landskampioenschap. Nadat in de reguliere volleybal competitie was afgerekend met grootmachten Sudosa Desto, VC Sneek, Emmen en Impala mocht de kroon op het werk op het Nederlans Gesloten Jeugd Kampioenschap worden gezet. Helaas kon trainer/coach Anouk van Wijk er wegens vakantie niet bij zijn op het NGJK maar haar taken werden waargenomen door Eline Kieftenbeld. De wedstrijden werden gespeeld in de Bosbadhal in Emmeloord.

ma1_vc_zwolle.jpg 

De eerste wedstrijd tegen Vives werd na een stroef begin in twee sets gewonnen. Dynamo Tubbergen had in hun eerste wedstrijd indruk gemaakt tegen de nummer twee van vorig jaar Voltena en daarmee werd de wedstrijd van Zwolle tegen Dynamo Tubbergen meteen cruciaal voor een plek in de finale. Het werd een wedstrijd van hoog niveau vol spanning waarin beide teams tot het uiterste moesten gaan voor de overwinning. Het verloop in beide sets was gelijk tot halverwege toen wist Zwolle een gaatje te slaan en die voorsprong werd daarna niet meer uit handen gegeven. 2-0 overwinning voor de Zwolse meiden.

Lees verder »

Zwols succes bij Dutch Masters Open 2016

Zwolle – Afgelopen weekend was er weer het internationaal Taekwondo-toernooi in Rotterdam, de Dutch Masters Open 2016. Met bijna 650 deelnemers uit heel Europa werd er gestreden. Taekwondo Oude Luttikhuis was met 14 deelnemers afgereisd naar Rotterdam. Er was drie keer Zwols succes!

De deelnemers kwamen uit in diverse leeftijdsklassen en gewichtsklassen, Pupillen(6-8 jaar), Aspiranten (9-11 jaar), Cadetten (12-14 jaar), Junioren (15-17 jaar), Senioren (18-34 jaar). Omdat dit een internationaal toernooi is, konden de deelnemers laten zien waar ze staan binnen deze wedstrijdsport. Er waren veel wedstrijden van een hoog niveau te zien. TKD Oude Luttikhuis heeft met 9 in de finale gestaan. Hiervan werdj 5 keer het eremetaal bemachtigd. Helaas betekende dat het team 4 keer de strijd verloor, maar toch de tweede plaats hebben weten op te eisen. Ook een erg goede prestatie, gezien het deelnemersveld. Daarnaast haalde het team ook nog eens 1 keer de bronzen medaille. Zwols goud was er voor Shaquile Poese (Seniors Male -54 kg) en Niels Stock (Seniors Male -80 kg). Zilver was er voor Danique Venema (Juniors Female -63 kg).

Samenwerking Ambelt en Openbaar Onderwijs

Zwolle – De invoering van passend onderwijs veroorzaakt beweging in het Zwolse onderwijs. Passend onderwijs heeft namelijk tot gevolg dat er minder leerlingen naar het (voortgezet) speciaal onderwijs gaan. Om zorg te dragen voor continuïteit van krachtig (voortgezet) speciaal onderwijs in Zwolle gaan Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) en de Ambelt samenwerken. Met als doel dat elke leerling onderwijs krijgt waarbij het eigen talent het best tot ontwikkeling komt. Als het kan op een reguliere school, als het beter is op een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs.

Op maandag 30 mei tekenden Rita Damhof, voorzitter college van bestuur OOZ en Maarten Faas, voorzitter college van bestuur de Ambelt, hiervoor een intentieverklaring. Dit gebeurde in het bijzijn van Jan Brink, wethouder Onderwijs in Zwolle. OOZ en de Ambelt willen hun krachten bundelen en daarmee een sterk (voortgezet) speciaal onderwijs in Zwolle blijven garanderen. Ook wordt gezocht naar mogelijkheden om expertise van het (voortgezet) speciaal onderwijs naar het regulier onderwijs te brengen. Per 1 augustus 2017 zal de verantwoordelijkheid voor het (voortgezet) speciaal onderwijs van de leerlingen op de Zwolse onderwijslocaties van de Ambelt overgedragen worden aan het bestuur van OOZ.

Lees verder »

Herman Dijk beëdigd als dijkgraaf WDODelta

Zwolle – Herman Dijk is officieel de nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Tijdens de openbare bestuursvergadering op dinsdag 31 mei werd Dijk beëdigd door de Commissaris van de Koning in Drenthe, de heer Jacques Tichelaar. De benoeming tot dijkgraaf gaat in per 1 juni 2016 en geldt voor een periode van zes jaar. Hierin heeft Dijk een heldere ambitie: “Als nieuw en modern waterschap moeten we echt midden in de samenleving staan. Verbinding leggen met bewoners en organisaties in het gebied. Elkaar kennen en samen zaken aanpakken.”

beediging_herman_dijk.jpg 

In één zin is het nieuwe waterschap een organisatie die wonen, werken en natuur verbindt met water. Hierbij staat WDODelta grote uitdagingen te wachten. Door klimaatverandering moet het watersysteem bestand zijn tegen langere periodes van droogte en tegen periodes van acuut veel water. Dijk: “Schoon water, droge voeten en waterveiligheid vragen kostbare investeringen. Samenwerking is meer dan ooit noodzakelijk. Zowel met andere waterschappen, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, bedrijven, landbouw- en natuurorganisaties als zeker ook met de inwoners van ons gebied. We kijken samen naar ons waterwerk, onze projecten en oplossingen. Innovatie helpt bij de zoektocht naar hoe het beter, effectiever en goedkoper kan. Daar gaan we met ons allen mee aan de slag.”

Lees verder »

Zwolle genomineerd voor Solar City verkiezing

Zwolle – De steden Zwolle, Hardenberg, Wageningen zijn de drie gemeenten die dit jaar genomineerden zijn voor de verkiezing Solar City 2016. Nederlandse gemeenten en steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren konden dit jaar genomineerd worden. Een vakjury heeft de 3 gemeenten genomineerd.

Nominatie Zwolle: de gemeente Zwolle is daadkrachtig en laat een duidelijke ambitie zien. Ze bewijst dat een degelijk zonne-energiebeleid met succes kan worden uitgevoerd, en is een voorbeeld voor veel Nederlandse gemeenten. Op het gebied van de organisatorische inpassing van het beleid in de stad, administratie en stimulering laat Zwolle zich van zijn beste kant zien. Sterk hierin is de wijze waarop de gemeente een grote groep actieve partijen in Zwolle effectief ondersteund.

Peilscheiding de oplossing voor Natura 2000

Zwolle – Om mogelijke negatieve effecten van een peilverlaging in peilvak De Kruimels (tussen Zwolle en Zwartsluis) op het aangrenzende Natura 2000-gebied Uiterwaarden Vecht-Zwarte Water tegen te gaan, heeft het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) samen met bewoners de afgelopen jaren diverse oplossingen bekeken en beoordeeld. Hieruit kwam een zogeheten peilscheiding als beste oplossing uit de bus.

In de openbare bestuursvergadering op dinsdag 31 mei stelde het waterschapsbestuur dit nieuwe peilbesluit vast. 

Met de invulling van dit peilbesluit worden mogelijk negatieve effecten op het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Vecht-Zwarte Water voorkomen. Hierdoor wordt rekening gehouden met belangen van bewoners, andere overheden en de bijzondere status van het Natura 2000-gebied.

Lees verder »

‘Maand van het Naakt’ in de Fundatie

Zwolle – Vanaf dinsdag 31 mei, tot en met 19 juni is in Museum de Fundatie Zwolle het werk te zien van de 20 finalisten uit de ‘AVROTROS ‘Maand van het Naakt’ – kunstwedstrijd’.

schermafbeelding_2016-05-31_om_20.05.41.png 

Er kan  via www.avrotros.nl/kunst op de 20 finalisten van de kunstwedstrijd die AVROTROS tijdens de Maand van het Naakt organiseerde, gestemd worden. Juryleden Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en beeldend kunstenaars Marte Röling en David Bade maakten een selectie uit de 3500 inzendingen. Live naar deze selectie komen kijken kan vanaf dinsdag 31 mei ook in Museum de Fundatie, waar de 20 werken worden tentoongesteld. Op 10 juni worden de jury- en publieksprijs hier uitgereikt.

Lees verder »

Voorzitter NPO naar Windesheim

Zwolle – Met ingang van 1 september aanstaande wordt Henk Hagoort (51) de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim. De afgelopen jaren is Henk Hagoort werkzaam geweest als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep en als directeur van de Evangelische Omroep.

henk_hagoort.staand.jpg 

Henk Hagoort begon zijn loopbaan in het hoger onderwijs als docent en onderzoeksmedewerker bij onder meer de Universiteit Utrecht. Daarna is hij betrokken gebleven bij de ontwikkelingen in het onderwijs via zijn rol als toezichthouder bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, CPS Onderwijsontwikkeling en advies en bij Kennisnet, een organisatie die zich richt op ICT voor het onderwijs. Door zijn ervaring in het publieke omroepbestel combineert hij zijn kennis van het hoger onderwijs met een frisse blik van buiten.

Lees verder »

Krijgt Zwolle een stoere Survivalrun?

Zwolle – Na het grote succes van vorig jaar, komt er een tweede editie van de ‘Survivalrun Challenge’. Wil jij ervaren wat survivalrun is? Of wil je deelnemen aan een echte wedstrijd? Dat kan op zaterdag 25 juni bij Survivalrunvereniging THOR Zwolle! 
De survivalrun Challenge is een evenement waar leerlingen van groep 5 – 8 van de basisschool, leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs en eventueel hun ouders, kennis kunnen maken met de sport.

survivalrun.jpg 

Survivalrun is een van de snelst groeiende takken van sport. Het is een veelzijdige vorm van buitensport, waarbij hardlopen gecombineerd wordt met het overwinnen van hindernissen. Survivalrunvereniging Thor Zwolle bestaat inmiddels 7 jaar en dat is te merken. Het ledenaantal is nog steeds groeiende en er worden volop prijzen gewonnen bij wedstrijden. Inmiddels is de Zwolse Survivalrunvereniging uitgegroeid tot een club met meer dan 200 volwassen- en jeugdleden, die onder professionele begeleiding trainen op een uitgebreide en veilige trainingslocatie.

Lees verder »

Z.S.R. Boreas roeit hard in Enschede!

Zwolle – Afgelopen weekend, zaterdag 28 en zondag 29 mei vond de Grolsch Euros Drienerlo Regatta plaats in Enschede. Zeven ploegen van de Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas gingen van start bij deze roeiwedstrijd.

boreas_zwolle.jpg 

Boreas heeft hier opnieuw goede prestaties neergezet! Op zaterdag werden hier onder andere twee eerstejaars ploegen tweede van hun veld. Daarnaast heeft Boreas stuur ‘Kevin Troudes’ op zondag een ploeg van Gyas (Groningen) naar de overwinning geschreeuwd. In het weekend van 25 en 26 juni vindt de laatste competitiewedstrijd plaats op de Bosbaan te Amstelveen. Hopelijk zal Boreas hier een overwinning binnen halen en kunnen onze ploegen met een taartblik naar huis gaan.

Samen loop voor Hoop groot succes

Zwolle – Afgelopen zaterdag klonk om precies 14.00 uur het startschot plaats van Samen Loop voor Hoop. Het doel van deze 24-uurs durende wandelestafette is geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker vanuit de KWF kankerbestrijding. Dit evenement vond onder prima weersomstandigheden plaats in het Park de Wezenlanden.

samenloop_voor_hoop.jpg 

Er waren diverse (belangeloos) muziekoptredens, braderie en veel activiteiten voor de kinderen. Al met al was het weer een geslaagde, en op sommige momenten emotionele (Kaarsenceremonie) editie. Het bijeen gelopen bedrag, met daarbij de opbrengst van diverse actie’s, was in één woord fenomenaal. De organisatie kon na afloop een bedrag tegemoet zien van maar liefst 106.162,98 euro! Dit bedrag zal in de vorm van een cheque overhandigd worden aan de KWF Kankerbestrijding.

Bij-zondere diefstal in de Aa-landen

Zwolle – Op zondag 29 mei kwam bij de politie in Zwolle de melding binnen dat er in een boom naast de school ‘de Wilgenburg’ in de wijk Aa-landen grote trossen met bijen hingen en er ook in de omgeving grote hoeveelheden bijen aanwezig waren. Enkele passanten waren behoorlijk in paniek toen de politie ter plaatse kwam.

diefstal_bijenkorf_zwolle.jpg 

Via de politie is er vervolgens een imker ter plaatse gekomen. Om de bijen bijeen te krijgen heeft de imker een korf geplaatst over de koningin zodat deze zich konden verzamelen en later verwijderd worden. Toen de imker ’s avonds terugkwam was de korf echter verdwenen. De imker zal vandaag aangifte doen van diefstal. Weet u waar de verdwenen bijenkorf is? Bel de politie!