Laatste ziekenhuisflat bijna gesloopt

Zwolle – De schooljeugd fietst voorbij zonder op of om te kijken, maar oudere mannen blijven met hun fiets aan de hand staan kijken naar de sloopwerkzaamheden van het oude ziekenhuis De Weezenlanden.

dsc_1004.jpg 

De laatste hoge ziekenhuisflat aan Groot Wezenland wordt door sloopbedrijf Boverhof vakkundig met een grote hydraulische betonschaar stukje bij beetje afgebroken. Om stofoverlast voor de omgeving te voorkomen wordt met een sproeikanon de afbraak nat gehouden. Elders op het terrein zijn de grondwerkzaamheden voor de nieuwbouw reeds van start gegaan en wordt het grondwater via een buizenstelsel over de straat met grote hoeveelheden in de stadsgracht geloosd. Over de puinhopen is het Dominicanenklooster goed zichtbaar geworden als icoon bij de ingang van Assendorp. Bij het grote ziekenhuiscomplex viel de kloosterkerk in het niet, maar nu staat die weer in volle glorie aan de oude stadsrand. Omgeving met een Rooms Katholieke historie; de paters van het klooster en de nonnen van het ziekenhuis hebben in de eerste helft van de twintigste eeuw jarenlang het beeld bepaald. De nonnen zijn al lang geleden vertrokken en er zijn nog maar enkele paters over. Op het terrein van het voormalige ziekenhuis zal een nieuwe stadsbuurt worden opgebouwd en de nieuwe inwoners gaan wonen op historische grond van Zwolle.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle
 

GGD doet onderzoek over jongeren en seks

Zwolle – Deze week start Seks onder je 25e: het grote landelijke onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Soa Aids Nederland en Rutgers in samenwerking met de GGD. Jongeren van 12 tot 16 jaar vullen vanaf deze week een vragenlijst in op school; jongeren van 17 tot 25 krijgen een brief thuis met een oproep om mee te doen.

Door opnieuw in kaart te brengen hoe jongeren denken over liefde, relaties en seks, kan de voorlichting en hulp hierover aan hen verbeterd worden. Actuele thema’s zoals het delen van sexy foto’s (sexting) en het gebruik van dating apps komen nu ook in het onderzoek aan bod. In heel Nederland worden ruim 100.000 jongeren uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. In de regio IJsselland doen vier scholen mee voor de doelgroep 12-16 jaar en hebben 4.000 jongeren van 16-25 jaar een uitnodiging ontvangen om mee te doen met het onderzoek. Ben je wel eens verliefd geweest? Val je op jongens of op meisjes? Wat doe je als je iets wilt weten over seks? Stuur je wel eens sexy foto’s door? Welke dating apps gebruik je? Gebruik je altijd een condoom en de pil? Slechts een paar voorbeelden van vragen die aan jongeren worden gesteld in de grote landelijke studie Seks onder je 25e over hun seksuele gedrag en ideeën daarover.

Lees verder »

Verbreding brug stuw Vechterwaard

Zwolle – Om de Vecht aantrekkelijker en toegankelijker te maken, verbreedt het waterschap de brug over de stuw Vechterweerd en levert het een financiële bijdrage aan het kunstwerk Zieleschepen.

stuw_vechterweerd.jpg
Stuw Vechterweerd 

Brug Het waterschap verbreedt de brug over de stuw over een lengte van 40 meter van 1.20 naar 1.80 meter. Reden hiervoor is dat nu elkaar tegemoetkomende passanten met de fiets aan de hand: scholieren, woon/werkverkeer, recreanten en omwonenden, elkaar lastig kunnen passeren. De brug over de stuw bij Vilsteren is in 2015 op dezelfde manier verbreed en het effect hiervan is positief.

zieleschepen.jpg
Zieleschepen 

Lees verder »

Zwolse Nacht van de Nacht sfeervol en druk

Zwolle – De Zwolse Nacht van de Nacht op zaterdagavond 29 oktober trok meer dan 600 bezoekers, Zij konden genieten van een groot aantal ‘duistere activiteiten’, na de symbolische opening door Nachtburgemeester Jeroen van Doornik en wethouder van As.

nacht_6575.jpg 

Bezoekers konden op allerlei manieren ervaren hoe belangrijk het donker is voor mens en natuur. Dat kon via een sfeervolle theatertocht met bijzondere natuurwezens. Of het oplossen van de break- in escaperoom, voordat de De Berylliumkristal tijdbom zou afgaan, dat lukte telkens, maar soms maar net op tijd. Sterrenkijken, braakballen pluizen, een mindblown- en een zintuigen- circuit, verteltheater, fototrucage, presentaties over sterren, over dassen, en over led verlichting: het trok allemaal veel deelnemers. Er werden bijzondere nacht-tatoos gezet. En als je iemand zag rondlopen met een wel heel grote verduisterde bril, dan speelde hij de ‘Blind Legend’. 

nacht_6631.jpg
nacht_8859.jpg
nacht_8966.jpg 

 

Lees verder »

Warme kinderhanden bij de Nacht van de nacht

Zwolle – Afgelopen zaterdagavond bij de Nacht van de Nacht in Doepark Nooterhof had energieadviseur Erik Baart met zijn warmtescan onverwacht succes bij kinderen. Veel kinderen vonden de scan, bedoeld om energieverlies bij vastgoed te meten, erg ‘cool’. Vele kleine handen verschenen onder zijn infraroodcamera en Baart mat dan de temperatuur van de hand.

Ook vonden de kinderen het leuk om door de camera hun handafdruk een tijdje op de koude tafel te zien staan. De warmte van hun hand bleef er namelijk even aan plakken. "Normaal gesproken gebruik ik de warmtecamera alleen om huizen en bedrijfspanden op de foto te zetten" licht Baart lachend toe. Baart, groene ondernemer in hart en nieren, maakte de kinderen meteen bewust van warmteverlies en ons milieu. Aan de hand van een verwarmde barbecueplaat en isolatiemateriaal liet hij de functie van isolatie zien. Het materiaal tussen zijn camera en de plaat gaf toch al gauw een verschil van dertig graden. "Het is goed om kinderen al vroeg bewust te maken van onze klimaatverandering. We geven de aarde door en het zou fijn zijn als we dat zo schoon mogelijk doen", aldus Baart.

Oranje Fonds zoekt maatjes in Overijssel

Zwolle – Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes in Overijssel. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, staan veel Overijsselers die een maatje nodig hebben op een wachtlijst. Het Oranje Fonds vindt dat daar snel verandering in moet komen en voert daarom vanaf 31 oktober twee weken lang campagne om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Er zijn in Overijssel diverse organisaties die verschillende soorten maatjes zoeken. Bijvoorbeeld maatjes die mensen uit hun sociale isolement halen door samen een kopje koffie te drinken, een museum te bezoeken of te sporten. Maar er zijn ook maatjesprojecten die zoeken naar vrijwilligers die mensen Nederlands leren of die kwetsbare gezinnen ondersteunen. Zo is Mirjam uit Zwolle het maatje van Ramona. Ramona heeft sinds haar zwangerschap wat minder sociale contacten. Ramona: "Soms zit je in een situatie waarin je niet weet wat je moet doen en denkt ‘help’. Dan is ze er voor mij. Mijn leven zonder maatje zou eenzaam zijn." Mirjam: "Ik vind het bijzonder dat ik een kijkje mag nemen in het leven van iemand die je in een andere situatie waarschijnlijk nooit had ontmoet."

Lees verder »

Het weer: Gedurende de dag meer zon

Zwolle – Maandag start de dag met mogelijk wat nevel of mist. Gedurende de dag is er steeds meer ruimte voor de zon. Bij bijna geen wind wordt het maximaal 15 graden.

weerfoto-31-oktober-2016-park-de-wezenlanden.jpg
Park de Wezenlanden

Dinsdagochtend is er nog wat ruimte voor de zon. In de middag heeft bewolking de overhand en is er kans op wat lichte regen. Bij een zwakke zuidwestenwind wordt het maximaal 12 graden.

Thoriaan Ewout Westdijk wint survivalrun Deest!

Zwolle – Op zondag 30 oktober vond de Stormrun in Deest plaats. Een aantal atleten van survivalrun Thor Zwolle kwam in actie op de korte afstand. Dit keer mochten de deelnemers 9 kilometer en 36 hindernissen overwinnen. In totaal deden er ongeveer 500 deelnemers mee aan de Stormrun.

Thoriaan Ewout was na de start al direct als snelste weg. Deze voorsprong heeft hij ook niet meer uit handen gegeven. Uiteindelijk is hij met een tijd van 51.59 minuten over de finish gekomen. Hij doet hiermee goede zaken voor het klassement, aangezien de concurrentie vandaag ver te zoeken was. Dit is de tweede run die Ewout heeft gewonnen en hiermee verstevigt hij zijn eerste plaats in het klassement. Behalve Ewout finishten ook Thorianen Joost Holterman, Job Wille en Jeroen Bolks bij de top 25. Over 2 weken vindt de survivalrun in Vollenhove plaats. Dit is bijna een thuiswedstrijd voor de atleten van Thor. Naast een grote groep van 30 jeugdleden komen veel andere Thorianen hier in actie. In totaal gaan bijna 100 Zwollenaren meedoen aan deze run.

WVF – Enter Vooruit 2-2

Zwolle – Het zal zo’n 12 jaar geleden zijn dat Marc van der Vegte, als jonge speler zijn debuut maakte in het amateurvoetbal, als linksback bij WVF. Hij speelde destijds een handvol wedstrijden in het eerste team en begon vervolgens aan een reis door het voetbalamateurlandschap die hem voerde langs een hele rits clubs. Afgelopen zomer keerde de nu 31-jarige Van der Vegte terug op het oude nest. Na jarenlang in de hoofdklasse of eerste klasse te hebben gespeeld, vindt hij zichzelf nu terug in een team dat tweede klasse speelt, dat moet werken voor de punten en dat volop in ontwikkeling is.

Wie denkt dat de routinier komt afbouwen bij WVF, heeft het mis. De middenvelder heeft aan de start van het seizoen hard gewerkt om fit te worden en laat vrijwel wekelijks zien wat voor een klasse-voetballer hij is. In zijn ijver loopt hij het ene moment in de spits druk te zetten op de centrale verdediging van de tegenstander terwijl hij een paar minuten later de bal wegkopt uit het eigen doelgebied. Van der Vegte is overal op het veld, werkt zich een slag in de rondte en vindt ook nog tijd om te discussiëren met scheidsrechter Harrie van Beek over een vermeende overtreding. Langs de kant is goed te zien hoe belangrijk de ervaren middenvelder is voor het jonge team van WVF, terwijl onder het in steeds grotere getale opgekomen publiek ook regelmatig opmerkingen worden gemaakt dat het allemaal wel wat minder moeilijk kan. Want ook dat is Van der Vegte. In zijn ijver en zijn briljante ingevingen gaat ook regelmatig iets mis. En als er vervolgens in de omschakeling naar de verdediging ergens een gaatje valt, valt op dat Van der Vegte nog in zijn rouwmomentje zit en nog niet met omschakelen bezig is. Op zulke momenten is WVF kwetsbaar en vraagt het een hoop discipline van de overige middenvelders om de gaten dicht te lopen.

Lees verder »

PEC Zwolle wint IJsselderby

Zwolle – PEC Zwolle heeft zondagmidag de altijd beladen IJsselderby van Go Ahaed Eagles gewonnen. In Zwolle werd de uitslag 3-1.

_1.jpg

De de doelpunten van Zwolse zijde werden gemaakt door Queensy Menig, Mustafa Saymak en Danny Holla. Door de overwinning klimt PEC Zwolle in de competitie omhoog richting de middenmoot van de Eredivisie.

_2.jpg

_3.jpg

_4.jpg

Lees verder »

Overwinning voor Be Quick

Zwolle – Be Quick heeft zaterdag de eerste overwinning in deze competitie binnengehaald. Na een moeizame start tegen ZAC herstelde de ploeg zich. Yordi Veldman scoorde vlak voor tijd het winnende doelpunt.

sam_0411.jpg 

In het Zwolse voetbal spreken we over een historische voetbaldag. Het 88-jarige Be Quick en het nog veel oudere ZAC troffen elkaar nog nooit in competitieverband. Maar een keer moet de eerste zijn. En in 2016 is het dan zover. Voordat de wedstrijd begint is er een minuut stilte voor de overleden Jack Bos, die bij ZAC een prominent lid geweest is.

Lees verder »

Het weer: Meest bewolkt maar droog

Zwolle – Zondag begint de dag met mist. De rest van de dag zal bewolking de overhand hebben. Er is een kans dat de zon doorbreekt. Bij een westenwind wordt het maximaal 14 graden.

weerfoto-30-oktober-2016-dokter-van-deenweg.jpg
Dokter van Deenweg

Maandagochtend is het bewolkt, maar in de loop van de dag breekt de zon steeds vaker door. Bij een matige zuidwestenwind wordt het maximaal 14 graden.