Berkum ontvangt rivaal Bennekom

Zwolle – Berkum speelt zaterdag thuis tegen Bennekom en de koploper van de 1e Klasse D kan de borst nat maken, want de Veluwenaren staan tweede met slechts twee punten achterstand. "Bennekom doet het zeker niet slecht, maar wij ook niet," constateert Berkum-keeper Dominic van Hoof. "We moeten uitgaan van onze eigen kracht. Eigenlijk maakt het ons niet zo veel uit tegen wie we spelen, we moeten áltijd vol voor drie punten gaan."

Bennekom degradeerde afgelopen voorjaar, via de nacompetitie, na vijf seizoenen uit de Hoofdklasse A. Onder de ervaren nieuwe trainer Jürgen Schefczyk, die eerder aan het roer stond bij hoofdklasser NSC Nijkerk, kwam de start in 1D als een koude douche want Bennekom verloor de eerste twee wedstrijden. Daarna werd echter een imposante opmars ingezet en in de negen volgende duels kon enkel Go-Ahead Kampen één schamel puntje van de Veluwse ploeg afhandig maken. Afgelopen zaterdag was Bennekom in eigen huis veel te sterk voor Vroomshoopse Boys, dat met 4-0 werd weggeblazen. Voor rust bleef de schade voor de bezoekers beperkt tot een goal van Bennekom-verdediger Just Berends. Na een uur zorgde Emran Barakzai echter voor 2-0 en een kwartier voor tijd benadrukte Kevin Sissing, de topscorer van de 1e Klasse D, het overwicht door 3-0 te maken. In de slotminuten scoorde ook Marco Corba nog, waarmee de afgetekende winst voor Bennekom een feit was. Daarmee bleven de Veluwenaren tweede in 1D, terwijl de ploeg een gedeelde eerste plek bezet in de strijd om de tweede periodetitel.

Lees verder »

Frion lanceert: ‘Ik kies mijn eten, deel 2’

Zwolle – Op 1 december lanceert Frion op een feestelijke manier de koffer: ‘Ik kies mijn eten, deel 2′. Dit vindt plaats van 16.00 – 17.30 uur bij locatie IJsselbolder aan de Commissarislaan 35 te Zwolle. Vanwege de vraag naar extra categorieën eten en drinken is, het tweede deel van ‘Ik kies mijn eten’ ontwikkeld.

In deze koffer zitten fotokaarten waarbij brood en broodbeleg, soepen, sauzen, toetjes, fruit en drinken, herkenbaar in beeld zijn gebracht. Het herkennen van producten is op verschillende manieren bijzonder helpend voor mensen met een communicatieve beperking. Onder andere bij het kiezen van het eten, het samenstellen van een gevarieerd en gezond menu en bij het zelfstandig boodschappen doen. Ik kies mijn eten is samen met uitgever Bureau Edubooks & Training ontwikkeld en te vinden op www.ikkiesmijneten.nl. De fotokaarten helpen bij het kiezen van eten. Het is een serie van kleine flip-overs, ‘menudraaiers’, met gelamineerde kaarten met foto’s van onder andere ‘rauwe’ producten aan de ene zijde en bereide producten aan de andere zijde. Door producten als brood, vlees, groente en pasta enz. per categorie in een aparte ‘draaier’ te plaatsen, kunnen cliënten door de kaarten bladeren. En zelf een keuze maken uit de onderdelen voor een (warme) maaltijd of een gevarieerd menu. Hierdoor zijn cliënten minder afhankelijk van anderen en kunnen zij nieuwe of ander producten uitproberen. Door het eten herkenbaar in beeld te brengen, zijn de fotokaarten ook handig bij het boodschappen doen. Je ziet hoe het product er uit ziet als je het moet kopen. Én de kaarten zijn makkelijk mee te nemen naar de supermarkt. Dit helpt mensen enorm als zij bijvoorbeeld niet kunnen lezen of laaggeletterd zijn.

Inspectie dijken en kades afgerond

Zwolle – De meest opvallende schades aan de grasmat van de dijken in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta werden dit najaar veroorzaakt door engerlingen (larve van een kever) en de Japanse Duizendknoop. Dit blijkt uit de dijkeninspectie van het waterschap. Om er voor te zorgen dat de dijken goed de winterperiode ingaan, zijn de meeste schades inmiddels hersteld. Op locaties waarvoor dit niet geldt, onderneemt het waterschap nog actie.

Hierbij valt onder andere te denken aan bekramming, een soort ‘dijkenpleister’. Dijkinspecteurs controleerden afgelopen maanden of de dijken goed de zomer zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn om ze in goede conditie de winter in te sturen. Bijzondere schades aan de grasmat van de dijken waren letsels veroorzaakt door engerlingen. De grasmat is essentieel voor dijken en dient als een soort beschermdeken. Op diverse locaties waren de wortels van de grasmat weggevreten, lag de grasmat los of ontstonden kale plekken. Ieder jaar komen op een aantal locaties dergelijke schades wel voor. Dit jaar waren deze ‘dijkwonden’ niet alleen meer in aantal, maar ook groter. Ook de probleemplant Japanse Duizendknoop dook vaker op dan voorheen. Deze plant verdringt de grasmat, waardoor de dijk minder stevig is en instabiel kan worden. Daarnaast kan de Duizendknoop funderingen en kades beschadigen. Door een diep en uitgebreid wortelstelsel is de plant lastig te bestrijden. Tevens verspreidt hij zich snel. Landelijk wordt op diverse locaties geëxperimenteerd met verschillende bestrijdingsmethoden.

Lees verder »

Deltionstudenten tonen skills in Gothenburg

Zwolle – Vijf Deltionstudenten doen mee aan de EuroSkills, dé Europese kampioenschappen voor vakmanschap. Ze blinken uit in de vakrichtingen Graphic Designer, Fashion Technology, Web Developer en een duo in de vakrichting Entrepreneurship. De EuroSkills zijn van 1 t/m 3 december in Gothenburg, Zweden. Nederland doet met 39 studenten mee.

EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor het vakmanschap. Elke twee jaar strijden honderden jonge vakmensen in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’. Laura Faas uit Lelystad en Thamar Lambregtse uit Dronten volgen de tweetalige mbo-opleiding Vestigingsmanager Groothandel. Tijdens de EuroSkills vormen ze het team ‘Entrepreneurship’. Laura en Thamar hebben een primeur. De wedstrijd Entrepreneurship wordt dit jaar voor het eerst in internationaal verband aangeboden. De overige deelnemers komen uit in de creatieve vakrichtingen. Eva Wind uit Leeuwarden, volgt de mbo-opleiding Mediavormgeving/Grafische Vormgeving en doet mee in de vakrichting Graphic Designer, Jos Dalhuisen uit Hardenberg volgt de opleiding Mediavormgeving/Interactieve Vormgeving en komt uit in de vakrichting Web Developer en Michelle Koopman uit Hoogeveen volgt de opleiding Junior Stylist en komt uit in de vakrichting Fashion Technology.

Lees verder »

Vierde seizoen Joshua Nijlant bij SV Zwolle

Zwolle – Joshua Nijlant is ook komend seizoen hoofdtrainer van SV Zwolle. De oefenmeester uit Wijhe verlengde zijn contract met één seizoen. Nijlant begint na de zomer aan zijn vierde seizoen op Sportpark Marslanden. 

joshuanijlant20162017.jpg 

Onder leiding van de 42-jarige trainer werd SV Zwolle afgelopen seizoen kampioen in de vierde klasse H. In het huidige seizoen bezet SV Zwolle de zesde plaats in de noordelijke derde klasse D. Uit de laatste zes wedstrijden werden zestien punten gehaald. Nijlant was voor zijn periode bij SV Zwolle trainer van het tweede elftal van Heino. Daarvoor had hij USV (vijf seizoenen) en Wijthmen (twee seizoenen) onder zijn hoede.

Gratis festival in Zwolle

Zwolle – Hogeschool Windesheim bestaat 30 jaar en viert dat op zaterdag 10 december aanstaande met een groot festival voor alle Zwollenaren en bezoekers van de stad. Het festival vindt plaats van 12.00 – 18.00 uur in en rondom de Grote Kerk in Zwolle. De toegang is gratis.

16118-beeld_festival_in_de_stad.jpg 

Op het programma staan onder andere een voorstelling van Marc de Hond, een lezing van Kader Abdolah en optredens van Muppetstuff, Rico & Freez, Aïrto en Karsu. Maar de kern van het festival bestaat uit bijdrages van studenten, docenten en onderzoekers van Windesheim in de vorm van workshops en activiteiten, waarbij inhoud en vermaak worden gecombineerd. Leer bijvoorbeeld hoe je zelf energie opwekt met waterstof, leg een parcours af in een scootmobiel om te ervaren hoe het is om als oudere aan het verkeer deel te nemen of ontsnap binnen twaalf minuten uit de Escape Van. Zowel voor kinderen als voor volwassen zijn er diverse activiteiten.

karsu_hres.jpg

vocalgroup_mixed_1.jpg 

Lees verder »

Kerstmarkt op de Ambelt

Zwolle – Op de Ambelt aan de Herfterlaan 39 in Zwolle wordt woensdag 14 december een kerstmarkt gehouden van 17.00 tot 19.30 uur. Op deze markt zijn zelfgemaakte producten te koop zoals kerstbakjes, vogelhuisjes, voederplanken, handgemaakte kaarsen en allerlei houtproducten.

Ook kun je er smullen van erwtensoep, glühwein, warme chocolademelk, broodje worst, broodje hamburger of oliebollen. De producten zijn allemaal gemaakt door leerlingen en docenten van de locatie Herfterlaan en de opbrengst van de markt komt ten goede aan de leerlingen in de vorm van een dagje uit of een schoolkamp. Met het oog op de beperkte parkeerruimte aan de Herfterlaan is het verstandig om zoveel mogelijk met de fiets naar de kerstmarkt te komen.

“Burgers moeten worden beschermd”

Zwolle – "Burgers moeten worden beschermd tegenover de staat, tegenover de markt en tegenover andere burgers. Anders geldt het recht van de sterkste." Volgens de vroegere vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink is het de rechter die die bescherming moet bieden "als politiek en bestuur het laten afweten."

dscf4824.jpg

Dinsdagavond was Tjeenk Willink in Zwolle en gaf een lezing over de crisis in onze democratische rechtstaat en ging vervolgens in debat met een aantal deskundigen. In de besloten hoge binnenruimte van de rechtbank waren vele belangstellenden afgekomen op dit debatprogramma georganiseerd door de Rechtbank Overijssel, het Zwolsch Juridisch Genootschap en Windesheim in Dialoog. Herman Tjeenk Willink is een keurige man met een grote staat van dienst. Hij was adviseur van de minister-president, betrokken bij kabinetsformaties, lid van de Eerste Kamer en laatstelijk vicepresident van de Raad van State. Inmiddels is hij gepensioneerd en enkele jaren geleden benoemd tot Minister van Staat. Hij heeft altijd in de schaduw van de politieke macht gefunctioneerd en zijn promotie naar de Raad van State werd toen ter tijd wel omschreven als "van stille kracht tot onderkoning." Deze gezaghebbende man, afkomstig uit de gegoede burgerij, onomstreden en zeer integer hield woensdagavond een zeer kritisch betoog over de functie van de rechter en de betekenis van het recht in onze samenleving. Hoewel hij door velen met "meneer" en "u" werd aangesproken, veroorzaakte de kern van zijn betoog, verpakt in keurig taalgebruik met ambtelijk en juridisch jargon, toch enig ongemak bij de aanwezige juridische en bestuurlijke elite.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt met kans op lichte regen

Zwolle – Woensdag is het voornamelijk bewolkt, en kan er een buitje vallen. Bij een matige zuidwestenwnd wordt het maximaal 6 graden.

weerfoto-30-november-2016-burgemeesterroelenweg.jpg
Burgemeester Roelenweg 

Ook donderdag zal het voornamelijk bewolkt zijn, met ook dan kans op een buitje. Bij een matige westenwnd wordt het maximaal 8 graden.

Felicitaties voor echtpaar Van Heerde-Hersevoort

Zwolle – Dinsdagmorgen bracht Burgemeester Henk Jan Meijer een bezoek aan het echtpaar Van Heerde-Hersevoort om hen te feliciteren met hun 65 jarig huwelijk.

Mevrouw Taetske Hersevoort is geboren in Zwolle, op "De Eben Haezer", welke lag naast het kerkbruggetje. Mevrouw is opgegroeid wonende bij haar oma, aangezien er in die tijd nog geen schippersinternaat bestond. Mevrouw heeft haar man, Henrikus van Heerde geboren op 31 juli 1926 in Zwolle, ontmoet toen hij terug kwam uit een concentratiekamp. Het paar huwde op 1951 in de Zuiderkerk. Meneer werkte in de elektrotechniek, en heeft voor de elektriciteitsmaatschappij gewerkt aan de bouw van de Centrale Harculo. Hierdoor kon een dienstwoning betrokken worden. Na zijn pensieon werd deze woning verruild voor een huis aan de Van Harenmarke in Zwolle Zuid. Het echtpaar mag zich een rijke familie rekenen met drie zoons, welke alle drie getrouwd zijn. Het echtpaar heeft 6 kleinkinderen 5 achterkleinkinderen, met nog één op komst. Meneer en mevrouw hebben altijd genoten van fietsen en zwemmen. Nu heeft meneer nog veel plezier aan sportvissen en canasta.

Enthousiaste fotograaf gezocht

Zwolle – Internetkrant Weblog Zwolle is op zoek naar een fotograaf. De werkzaamheden zijn op vrijwillige basis. Foto’s maken voor het grootste digitale mediapodium in Zwolle!

De beoogde fotograaf dient te beschikken over een degelijke camera, en bekend zijn met een fotobewerkingsprogramma. Verder dient de persoon niet te bescheiden te zijn, degene moet goed ter been zijn, moet goed kunnen communiceren en maakt bij geschiktheid deel uit van het vrijwilligersteam van Weblog Zwolle. Geinteresseerden mogen een e-mail sturen naar info@weblogzwolle.nl. Een vrijwilligerscontract kan geregeld worden.

Expositie Joseph Klibansky in De Fundatie

Zwolle – Het werk van Joseph Klibansky weerspiegelt de wereld van nu – of liever nog: die van morgen. Geïnspireerd door technologie, mode, design, architectuur, reizen en muziek geeft hij met zijn werk vorm aan een wereld die balanceert tussen utopie en schrikbeeld. Zijn schilderijen, collages, prints en sculpturen zijn dynamisch en fantasievol, met hier en daar een surrealistische inslag. ‘Leap of Faith’, van 28 januari t/m 14 mei 2017 in de Fundatie, is Klibansky’s eerste museale solotentoonstelling in Nederland en geeft een overzicht van zijn weliswaar prille maar nu al indrukwekkende oeuvre.

joseph_klibansky_reflections_of_youth_2016_gepolijst_brons_130_x_90_x_43_cm.jpg

In de tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis toont hij een speciaal voor de Fundatie gemaakte multimedia-installatie, getiteld Romeo & Juliet, een artistiek commentaar op de hightech hofmakerij van datingapps, waarin mens en machine van rol lijken te wisselen. Thematisch beweegt Klibansky’s tentoonstelling in de Fundatie Zwolle zich rond het hedendaagse concept van ‘geloof’, dat tegenwoordig niet meer alleen vanuit religieus perspectief wordt bezien maar als een algemeen gevoel van hoop voor de mensheid en de toekomst van de wereld. Dit idee komt duidelijk tot uiting in de nieuwe, meer dan levensgrote bronzen sculptuur waaraan de expositie zijn titel ontleent. De sculptuur verbeeldt een astronaut die een zwaar gouden kruis draagt, een krachtig amalgaam van moderne en oude symbolen. "Symbolen zijn als de pictogrammen op een smartphone," aldus Klibansky, "een snelle manier om te communiceren. Ze zijn inherent aan de tijd waarin we leven, waarin alles sneller gaat en gecomprimeerder is dan vroeger." De astronaut speelt sinds 2009 een rol in meerdere kunstwerken. Klibansky ziet de ruimtereizigers als de grensposten van een nieuwe wereld, gidsen voor de mensheid naar een nu nog onbekende toekomst.

joseph_klibansky_garden_of_evolution_2012_digitale_fotografie_verf_en_kunsthars_op_dibond_315_x_160_cm.jpg

joseph_klibansky_leap_of_faith_2016_beschilderd_en_gepolijst_brons_280_x_380_x_200_cm.jpg

joseph_klibansky_neon_jungle_2014_digitale_fotografie_verf_en_kunsthars_op_dibond_doorsnede_160_cm.jpg

Lees verder »