Sander Dekker op werkbezoek bij CSE

Zwolle – Dinsdag 28 februari was OC&W Staatssecretaris Sander Dekker in Zwolle op werkbezoek bij het Centre for Sport & Education. De school groeide in acht jaar tijd uit tot een opleiding met bijna 600 leerlingen die onderwijs volgen op hun eigen niveau, vanaf basisschool groep 7 en 8 tot en met voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Bij het CSE is sport onderdeel van het onderwijs en wordt een basis gelegd voor doorstroom van basisschool naar vo naar mbo. Uniek is ook dat de onderwijsinstelling en de betaald voetbalvereniging in één gebouw zitten en de combinatie met de sportfaciliteiten in de nabije omgeving, zoals het zwembad en het sportcentrum.

staatssecretarisdekker3.jpg 

Op de fiets langs Sportcentrum, zwembad, CSE
De Staatssecretaris ging, samen met bestuurders en andere betrokkenen op de fiets van het Landstede Sportcentrum naar het zwembad en vervolgens naar het CSE. Op alle drie locaties ging hij in gesprek met leerlingen en trainers. Gastheer Thomas van der Staak, directeur van het CSE, vroeg speciale aandacht aan de Staatssecretaris en ‘Den Haag’ voor het vervoer van de CSE-leerlingen die vaak met hoge reiskosten te maken hebben omdat ze uit de hele regio naar het CSE in Zwolle komen. Het werkbezoek werd afgesloten met een gezamenlijke gezonde lunch waarbij ook trainers en leerlingen aanhaakten.

staatssecretarisdekker1.jpg 

 

Zwolle wordt Shelter City

Zwolle – Zwolle heeft zich voorgedragen als Shelter City. Daarmee heeft het college van burgemeester en wethouders toegezegd aan de Haagse mensenrechten-organisatie Justice and Peace dat zij een mensenrechterverdediger voor een aantal maanden wil opvangen. Daarmee is Zwolle de negende stad in Nederland die hiervoor haar deuren opzet. Met deze voordracht wordt uitvoering gegeven aan een motie van de gemeenteraad.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace in samenwerking met Nederlandse steden, gericht op het beschermen van mensenrechtenverdedigers. Mensenrechtenverdedigers bestrijden schendingen van mensenrechten in hun eigen land. Vaak lopen zij hierdoor het risico te worden onderworpen aan arbitraire gevangenisstraffen, martelingen en zelfs ‘verdwijning’. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen zij in aanmerking voor een verblijf van drie maanden in één van de Nederlandse Shelter City’s, dit komt overeen met de duur van een Schengenvisum. Tijdens hun verblijf in Nederland zetten de mensenrechtenverdedigers hun werk in veiligheid voort en komen zij op adem. De gemeente Zwolle neemt een coördinerende en faciliterende rol waarin nauw wordt samengewerkt met het Windesheim Honours College en verschillende organisaties en bedrijven in de stad. Wanneer de eerste mensenrechtenverdediger in Zwolle aankomt is nog niet bekend. 

Kerver neemt afscheid van Orkest van het Oosten

Zwolle – Na een prachtige carrière bij het Orkest van het Oosten, neemt klarinettist André Kerver in maart afscheid van zijn orkestloopbaan met het Klarinetconcert van Mozart. Het programma bestaat in zijn geheel uit werken van Mozart en biedt een prachtige dwarsdoorsnede van diens rijke oeuvre. Het Klarinetconcert is, briljant als Die Zauberflöte, ontroerend als zijn Requiem, een van Mozarts laatste en mooiste werken en vormt een waardig afscheidsconcert voor André Kerver. Te horen op 10, 12 en 19 maart in respectievelijk Enschede, Zwolle en Steenwijk.

 

andre_kerver.jpg

De muzikale carrière van André Kerver begon op elfjarige leeftijd met klarinet spelen bij de Koninklijke Enschedese Leo Harmonie. "Het was al heel snel duidelijk: dit moet mijn vak worden", vertelt Kerver. "Want, muziek is communicatie. Tukkers zijn niet zulke praters." In muziek kan André het beste zijn ei kwijt. "Spreken kan een vertekend beeld geven, maar muziek niet: na twee minuten samenspelen is vaak al duidelijk of het klikt met een andere muzikant." Zijn hele leven heeft hij dat al, met bijzondere muzikale partners, en dat is altijd wederzijds.

 

Lees verder »

Bruins beëdigd als bestuurder van Waterschap

Zwolle – Dinsdagmiddag 28 februari heeft dijkgraaf Herman Dijk de heer D.J. Bruins (Dirk) beëdigd als lid van het Algemeen Bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hij is de opvolger van Henk Lammers die het waterschapsbestuur heeft verlaten, omdat hij wethouder is geworden in Tynaarlo.

installatie_dirk_bruins_ab_wdodelta_28_februari_2017.jpg 

Dirk Bruins is 41 jaar, getrouwd met Bertina, vader van twee kinderen (Bart en Teun) en woont in Dwingeloo. De CDA-er Bruins was eerder als bestuurder actief in het waterschap Reest en Wieden, van 2009 tot 2016.

Lees verder »

Triatlonvereniging start met jeugdafdeling

Zwolle – TV Triade uit Zwolle biedt dit jaar vijf clinics aan om jeugd in de leeftijd van 8 tot 16 jaar kennis te laten maken met de triatlonsport. Hierbij is het voornaamste doel om kinderen op een veelzijdige manier te laten bewegen en een sociale omgeving te bieden. Voor de ontwikkeling van de jeugdafdeling wordt nauw samengewerkt met de Zwolse zwemvereniging ZV44.

De eerste clinic vindt plaats op 2 april. Dan wordt uitgelegd wat de sport inhoudt en hoe hiervoor getraind wordt. Later in het jaar volgen afzonderlijke clinics over hardlopen, zwemmen en fietsen. Ook staat een clinic over het wisselen tussen de onderdelen op het programma.

Lees verder »

Verkeersmaatregelen rondom ‘De Ster van Zwolle’

Zwolle – De 57e editie van het wielerevenement ‘De Ster van Zwolle’ vindt op zaterdag 4 maart plaats. Om het sportevenement veilig te laten verlopen, neemt de gemeente Zwolle verkeersmaatregelen. De maatregelen zijn tussen 13.00 en 18.00 uur van kracht en hebben voornamelijk betrekking op de Ceintuurbaan ter hoogte van de Isala. Verkeersborden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Binnenstad
Op zaterdag 4 maart om 12.00 uur wordt het startschot op het Grote Kerkplein gelost. De wielerploeg rijdt via de Sassenstraat – Sassenpoort – Groot Wezenland – Luttenbergstraat – Wethouder Alferinkweg – Marsweg – Oldeneelallee. Op de Oldeneelallee is de officiële start om via de IJsselallee – Wijheseweg, Zwolle te verlaten. Verkeer ondervindt hiervan kortdurend oponthoud.

Lees verder »

LEFF weer van start in Zwolle

Zwolle – Maandag 27 februari is de derde editie van LEFF in Zwolle van start gegaan. LEFF is een gratis programma voor kinderen van 7 tot 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn en hun ouders. In Zwolle wordt dit programma uitgevoerd door Travers Welzijn en Sportservice Zwolle.

Met hulp van getrainde mensen gaan de kinderen onder meer op speurtocht door de supermarkt en ontdekken ze hoe ze anders kunnen eten. Terwijl de kinderen actieve spellen doen, bespreken de ouders met elkaar wat zij moeilijk vinden aan gezond opvoeden en wisselen zij tips uit. Het programma bevat twintig bijeenkomsten van twee uur voor het hele gezin. Het LEFF-programma is speciaal ontwikkeld om overgewicht en obesitas bij kinderen en hun gezin te voorkomen en verminderen met als doel hun gezondheid, conditie en zelfbeeld te verbeteren. LEFF staat dan ook voor: Lifestyle, Energy, Fun, Friends. LEFF is een programma dat wereldwijd wordt ingezet; in 10 jaar tijd hebben al ruim 85.000 kinderen en ouders het programma gevolgd.

Gouden Klinker voor Tante Kippe

Zwolle – Ook dit jaar vond weer de traditionele uitreiking plaats van de Gouden Klinker. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het Muzikaalgenootschap De Zwolse Stroatklinkers. Voorwaarde is wel dat hij of zij een belangrijke bijdrage levert aan het carnaval in Sassendonk. Deze keer werd Tante Kippe (Rita Jansen), onderscheiden met deze bijzondere prijs.

img_5026.jpg

In het dagelijkse leven heeft zij jarenlang gewerkt als juf in het basisonderwijs. Hoewel zij niet in Zwolle is geboren, is ze wel in Sassendonk opgegroeid. Veel illustere personen gingen haar sinds 2005 voor, waaronder burgemeester Henk Jan Meijer. Hij mocht vorig jaar deze onderscheiding in ontvangst nemen. Anthon Thalen, één van de oud-leden van de Stroatklinkers, was eveneens van de partij. Aansluitend konden de vele aanwezigen volop genieten van een prachtig optreden, verzorgt door o.a. Harm Wolters, Henk Klompemaker, de Zware Jongens en natuurlijk Tante Kippe zelf. Het bleef nog lang heel erg gezellig bij en in Lunchroom Blocks, alwaar dit festijn plaatsvond. 

img_5049.jpg
img_5063.jpg
img_5124.jpg 

 

 

Kameroperahuis houdt uitverkoop

Zwolle – Kameroperahuis bestaat 10 jaar en heeft in al die jaren een hoop spullen verzameld. Per 1 januari heeft Kameroperahuis een nieuw onderkomen gevonden in Theater De Spiegel. Omdat niet alle kostuums, decorstukken en rekwisieten mee kunnen naar de nieuwe locatie, organiseert Kameroperahuis een opruimingsverkoop in R10 op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart. Geïnteresseerden kunnen op deze dagen langskomen om een kijkje te nemen en eventueel iets aan te schaffen voor een klein prijsje. De opbrengsten komen ten goede aan de derde editie van SPRUIT, een exclusieve theaterroute op locatie.

ittakesfour.jpg 

Op vrijdag 17 maart van 15.00 – 20.00 uur en op zaterdag 18 maart van 11.00 – 15.00 uur organiseert Kameroperahuis in de repetitiezaal van de oude locatie R10 (Rieteweg 10, Zwolle) een opruimingsverkoop. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen tussen de oude decorstukken, kostuums en rekwisieten. De rugzak uit ‘Ik vertrek’ of de mantels uit ‘It takes four’ gaan allemaal in de verkoop. Ook de tafel waaraan de meeste producties zijn ontstaan wordt verkocht en drie grote spiegels. 

Lees verder »

Het weer: Buien afgewisseld met wat zon

Zwolle – Dinsdag komen vanuit het zuidwesten buien onze kant op met mogelijk wat hagel of onweer. Tussendoor kan de zon even schijnen. Bij een matige zuidwestenwind wordt het maximaal 8 graden.

 weerfoto-28-februari-2017.jpg
Turfdragerstraat

Woensdagochtend vallen er nog wat buien. In de loop van de ochtend wordt het droog. ’s Avonds volgt weer regen vanuit het zuidwesten. Bij een matige zuidwestenwind wordt het maximaal 9 graden.

Straatwerving/verkoop aan banden

Zwolle – Vanaf 1 maart mogen straatwervers en promotiewerkers alleen nog op de daarvoor aangewezen locaties hun werk doen. De gemeente start samen met Citycentrum Zwolle en de ondernemers in de binnenstad een proef om de overlast van straatverkoop te beperken. In deze flyer  staan de locaties en spelregels.

In overleg met de ondernemers en brancheorganisaties voor straatwerving zijn vijf plekken aangewezen waar straatwervers mogen flyeren of samples uitdelen. Per locatie is in beginsel niet meer dan één team van twee (maximaal drie) wervers tegelijk aanwezig. Aanleiding voor de proef zijn klachten van bezoekers en winkeliers over het grote aantal straatwervers en de vele keren dat er in de stad geflyerd wordt. Met name aan het begin van de Diezerstraat, nabij de Grote Markt, ondervinden zowel het winkelpubliek als ondernemers ter plaatse overlast. Sommige wervers zijn opdringerig of lopen een eind met passanten mee. Bij slecht weer staan ze onder de luifel van winkeliers.

Lees verder »

Zwolse Blauwe Bal voor Sander Dol

Zwolle – Op maandag 27 februari 2017 is direct na afloop van het Carnavalsconcert in theater De Spiegel voor de zesde keer de Zwolse Blauwe Bal uitgereikt door de Orde van de Zwolse Ballen (OZB).

blauwebal.jpg

Deze Zwolse geestelijke orde bestaat uit oud-wethouders van de gemeente Zwolle. Tijdens het jaarlijkse OZB-Concilie, dat op 1 februari jl. werd gehouden in de Mariakapel aan de Nieuwe Markt te Zwolle, hebben de OZB-leden een keuze gemaakt uit de genomineerden. De Zwolse Blauwe Bal is dit jaar uitgereikt aan Sander Dol, die al decennialang een hoofdrol vervult in de wereld van de Zwolse evenementen, horeca en carnaval, en die daarmee bijdraagt aan ontspanning en verbinding in de Zwolse samenleving.

 

Lees verder »