WRZV Zwolle boekt monsterzege op Dynamo

Zwolle – Het zaalvoetbalteam van de WRZV wat dit voor het eerst uitkomt in de KNVB hoofdklasse begint op stoom te raken en is goed op weg voor een plek in de nacompetitie voor promotie naar de Topklasse. Het is nog niet zover, maar de monsterzege tegen Dynamo uit Lelystad brengt de Zwollenaren wel steeds dichterbij het toetje in de meimaand.

De uitwedstrijd in Lelystad eerder dit seizoen werd gewonnen dus de WRZV ging speelde vol vertrouwen en had vooraf ook goede hoop om deze belangrijke wedstrijd om te zetten in winst. Dynamo kwam er in de beginfase niet aan. WRZV Zwolle speelde sterk en wist continue de vrije man te vinden. De eerste kansen waren nog niet echt besteed aan de Zwolse aanvallers en ook Dynamo kwam er bij vlagen goed uit, maar zag keeper Marcus Jan Schiere alle inzetten onschadelijk maken. et een ijzersterk spelende Tom Ijzerman achterin had de WRZV de gehele wedstrijd een slot op de deur. Het was Ijzerman die regelmatig mee ging naar voren en met een assist Willem Bel in stelling bracht om te scoren. Met doelpunten van Abdelsalam, Bel, Visscher en Shimeri gingen de Zwollenaren met een 6-0 voorsprong rusten.

Lees verder »

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Excelsior

Zwolle- Zaterdagavond staat de competitiewedstrijd tussen PEC Zwolle en Excelsior Rotterdam op het programma. Het duel begint om 18.30 uur en wordt gespeeld in het MAC3PARK stadion. In deze voorbeschouwing worden onder meer de vorm van beide ploegen en de recente ontmoetingen uitgelicht.

Excelsior Rotterdam is na 27 speelronden te vinden op plaats vijftien in de Eredivisie. De ploeg van trainer/coach Mitchell van der Gaag verloor dertien keer, speelde negen maal gelijk en trok vijf keer aan het langste eind. De Kralingers zijn aan een goede reeks bezig. De afgelopen drie wedstrijden werd er één keer gewonnen en tweemaal gelijkgespeeld. De ploeg uit Rotterdam won met overtuigende cijfers van sc Heerenveen en speelde knap gelijk tegen Ajax en AZ. PEC Zwolle heeft op de ranglijst van de Eredivisie zes punten meer dan Excelsior Rotterdam en staat hiermee op een elfde plaats. De selectie van trainer/coach Ron Jans won recent de beladen IJsselderby met 1-3. Zodoende werd een unieke dubbel behaald, want PEC Zwolle won nog nooit in één eredivisieseizoen tweemaal van de ploeg uit Deventer. Daardoor stegen de Blauwvingers in één keer naar de elfde plek en lijken de Zwollenaren zich aan de onderste regionen ontworsteld te hebben.

Lees verder »

Zwolse theaters organiseert Stadsfestival

Zwolle – Dit jaar vindt de zesde editie van het Stadsfestival plaats onder verantwoordelijkheid van Zwolse theaters. Hiertoe heeft het bestuur van de Stichting Stadsfestival overeenstemming bereikt, nadat Niek van der Sprong Culturele Producties de opdracht heeft teruggegeven aan het bestuur. Het Stadsfestival is al jaren een meerdaags festival vol muziek, dans en theater, dat zich afspeelt op en rond de stadsgrachten van Zwolle. Niek van der Sprong Culturele Producties was verantwoordelijk voor de afgelopen vijf edities en draagt Zwolse theaters aan als waardige opvolger. Voor de komende editie was Zwolse theaters al nauw betrokken bij de programmering en productie van het festival. 

Coby Zandbergen (voorzitter van het bestuur) spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop Niek van der Sprong Culturele Producties het Stadsfestival in de afgelopen jaren tot een groot succes heeft weten te maken: ‘Het concept van een theatraal festival rond het thema water in Zwolle, biedt alle kansen voor gezelschappen in en buiten de stad om zich te laten zien. De aftrap van het culturele seizoen heeft vanaf de start van de ontwikkeling van deze editie centraal gestaan in de programmering en de locatie. We hebben er alle vertrouwen in dat Zwolse Theaters, die vanaf het begin hierbij betrokken is geweest, het concept verder uitbouwt’.

Lees verder »

CCC wint Europese prijs voor eTwinningproject

Zwolle – Het eTwinning project Migrants and Refugees van het Carolus Clusius College heeft een Europese prijs gewonnen voor het beste eTwinningproject in de categorie 12 – 15 jarigen. ‘We zijn ontzettend trots dat we de prijs met het project hebben gewonnen. De leerlingen hebben door dit project kunnen ervaren wat de vluchtelingenproblematiek inhoudt voor kinderen van hun eigen leeftijd. Het begrip is gegroeid en daardoor is hun wereld groter geworden’, vertelt Amanda van Dijk, docent en coördinator tweetalig onderwijs, van het CCC met veel enthousiasme.

leerlingen_carolus_clusius_zijn_blij_met_hun_etwinningprijs.jpg 

Tijdens het project Migrants en Refugees werden leerlingen uit Orfeo 2 en 3 bewust van de vluchtelingenproblematiek in Europa. Samen met leerlingen uit Frankrijk, Noorwegen en Duitsland maakten de CCC-leerlingen gezamenlijk opdrachten en leerden ze meer over de achtergrond van de vluchtelingencrisis. De leerlingen maakten onder andere filmpjes, foto’s, vragenpolls, quizzen en boekverslagen van Engelse literatuur over vluchtelingen. Dat deelden en bespraken ze met de Franse, Noorse en Duitse leerlingen via het online platform eTwinning. Als slotstuk maakten de leerlingen samen een online tijdschrift.

Lees verder »

Vier projecten genomineerd voor Weeshuisprijs

Zwolle – Elke twee jaar reikt stichting Het Hervormd Weeshuis Zwolle een cheque van €2.500,00 uit aan een innovatief project dan wel een vereniging die zich heeft bewezen. Uit de tientallen jeugdprojecten die de stichting in de jaren 2015 en 2016 heeft gehonoreerd, heeft het bestuur vier projecten geselecteerd.

 nominaties_weeshuisprijs_15-16.jpg

Genomineerd voor de Weeshuisprijs 2015/2016 zijn (uiteraard in willekeurige volgorde):
1. Voetbalvereniging CSV’28 met hun project ‘Pannakooi voor Stadshagen’
2. Oranjepret Park Eekhout met hun project ‘Evenement op Koningsdag’
3. Muziekvereniging Excelsior Westenholte met hun project ‘Muziek in de klas’
4. Filmtheater Fraterhuis met hun project ‘Ontwikkeling Fraterhuiskamer, de derde Filmtheater Fraterhuis-zaal in het Celekwartier’ 

Lees verder »

Zwolle in de Tweede Wereldoorlog

Zwolle -Vaak schuilt er achter een archiefstuk of een foto een bijzonder verhaal. Op donderdag 13 april 2017 vindt de lezing ‘Zwolle in de Tweede Wereldoorlog: het verhaal achter een document en een foto’ plaats in het Historisch Centrum Overijssel. Ook dit jaar heeft het Historisch Centrum Overijssel (HCO) mooie aanwinsten verworven voor de collectie 1940-1945. De avond zal dan ook in het teken staan van verworven aanwinsten. HCO medewerker Paul Harmens geeft je door zijn fijne manier van vertellen een kijkje in het verhaal achter de archiefstukken en vertelt hoe de materialen bij het HCO terecht zijn gekomen.

lezingpaul.jpg

De lezing vindt plaats in het Historisch Centrum Overijssel aan de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle op donderdag 13 april 2017. Inloop vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en toegang is gratis. Je kunt je aanmelden voor deze lezing via www.waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities.

Terrassen binnenstad niet meer opruimen

Zwolle – Horecaondernemers in de Zwolse binnenstad hoeven voortaan niet meer iedere avond hun terrasmeubilair op te ruimen. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van ondernemers. Op dit moment is de regel nog dat terrassen na sluitingstijd uit de openbare ruimte verwijderd moeten zijn. Veel horeca ondernemers vinden deze regel bezwaarlijk en in de praktijk blijven veel terrassen daarom nu al buiten staan. Het dagelijks opruimen kost veel tijd en opslagruimte.

Burgemeester en wethouders laten in antwoord op mondelinge vragen van de gemeenteraad weten dat de terrassen buiten mogen blijven staan. Ze gaan er daarbij wel van uit dat ondernemers die hun spullen buiten laten staan zelf het terras schoonhouden. De opruimplicht blijft wel bestaan voor de terrassen op het marktterrein van de Grote Markt, Melkmarkt en Grote Kerkplein op de marktdagen (vrijdag en zaterdag). Daarnaast blijven de veiligheidsregels van toepassing en mogen de terrassen de doorgang van de hulpdiensten niet belemmeren.

WRZV competitie blijft spannend in eindfase

Zwolle – Het HubTo team van Bé Rigter komt steeds dichterbij het kampioenschap in de 1e klasse en staat op de drempel van promotie naar de hoofdklasse. HubTo versloeg zelf VIPS met 3-1 en zag directe concurrent de Blije Kornuiten verrassend met 1-2 verliezen van zvv Present. Ook de koploper in de 2e klasse A Old Stars United lijkt aardig van slag te zijn na eerste het verlies tegen laagvlieger Kees Middendorp en nu pakte de supportersclub PEC Zwolle verrassend een punt af van de titelfavoriet. Er zijn op dit moment meerdere favorieten die meedingen naar het kampioenschap. Zowel Asero Futsal als Marrakech zijn op dit moment het meest kansrijk. Asero Futsal won met 5-2 van Bluefinger Wolves en Marrakech komt later in actie. Bola-Lah! Satu moet voorlopig weer even afhaken na de 3-5 nederlaag tegen FC Blikkie. De Bever Boys waren met 9-0 te sterk voor het Leger des Heils. HANZ was met 10-4 te sterk voor TGL Football.

Vastgoed Dalfsen heeft de beste kansen in de hoofdklasse B na een ruime 14-3 zege op The Green Room. De concurrentie blijft onderling punten verspelen en zien Vastgoed stap voor stap uit het zicht verdwijnen. FC Hummel leed puntenverlies tegen subtopper Krijtje FC in een wedstrijd waar paal en lat voor beide teams doelpunten in de weg stond. De ‘kraker’ eindigde in een 1-2 zege voor het Krijtje. AVC kwam met een flitsende Wahid Shimeri in snel tempo op een 6-0 voorsprong tegen Bordeaux Groen. Alleen gaf Bordeaux niet op en bleef knokken. Uiteindelijk wist Bordeaux de stand gelijk te trekken tot 6-6, maar sloeg AVC in de slotfase toch nog toe en zegevierde met 8-6. Ook Europanel pakte een belangrijke zege op Neptunes’12. Met een 13-0 overwinning lijkt Europanel veilig en verzekerd van een plaatst in de hoogste klasse volgend seizoen. Ook de Belgische Keizer 2 wist een nipte 5-4 zege te behalen op YBC.
FC Banlieu wist met 6-2 te winnen van FC Pitt en blijft zo in het spoor van koploper KPS Steigerbouw, die zelf een 13-3 zege boekte op Pandje 2.0. ZVT Edon wist ook een monsterzege (16-5) te boeken op de Thrillseekers. Aqua Comfort kwam in een gelijkwaardig duel tegen Grandesco met 2-3 net tekort en lijkt kansloos in de titelstrijd. Innofeet won met 3-0 van L&M Workwear uit Genemuiden.

Lees verder »

Het weer: Mooie warme lentedag

Zwolle – Vrijdag wordt een warme lentedag en is de zon ruimschoots aanwezig. Het wordt overdag maximaal 22 graden. In de avond is er kans op een (onweers)bui.

_mg_7668.jpg
Vlasakkers

Zaterdag doet de temperatuur een enorme stap terug. Het wordt maximaal 17 graden bij een matige westenwind. Ook is het voornamelijk bewolkt en is er kans op een bui.

Logo nieuwe stijl SBO de Sluis onthuld

Zwolle – SBO de Sluis in Zwolle onderscheidt zich van andere SBO scholen, door onderwijs aan te bieden dat aansluit bij de 21e eeuw. Waar op veel scholen voor het speciaal basisonderwijs op traditionele wijze wordt lesgegeven, kiest SBO de Sluis voor onderwijs dat aansluit bij de beroepen van de toekomst.

onthulling_nieuw_logo_de_sluis-001-s.jpg

Bij het prachtige nieuwe logo van de school, dat op donderdag 30 maart door Wouter Marinus, voetballer van PEC Zwolle, is onthuld, hoort de slogan: ‘Mijn koers, mijn toekomst, wij samen’. Het was een feestelijke middag op SBO de Sluis. Tijdens de ‘kick-off’ schoot Wouter Marinus, voetballer van PEC Zwolle, onder toeziend oog van alle leerlingen, met de bal het oude logo aan flarden en werd het nieuwe logo boven de ingang van de Sluis onthuld; een groen met blauw roer van een schip. Voor dit logo is gekozen omdat op de Sluis de leerlingen zelf aan het roer staan. Elk kind heeft namelijk een eigen stip aan de horizon en vaarroute ernaartoe. De invoering van tabletonderwijs waar twee jaar geleden voor is gekozen, maakt het mogelijk om maatwerk te bieden aan de leerlingen. Voor elke leerling wordt een digitaal portfolio ingevuld, zodat zichtbaar wordt waar aan gewerkt wordt en waar de leerlingen trots op zijn.

Lees verder »

WOZ-waarde Zwolse woningen online te bekijken

Zwolle – Inwoners van de gemeente Zwolle kunnen de WOZ-waarde van hun woning 7 dagen per week en 24 uur per dag online bekijken via het landelijke WOZ-waardeloket: www.wozwaardeloket.nl

De gemeente Zwolle is nu officieel aangesloten op de Landelijke voorziening WOZ (LV WOZ). GBLT, het belastingkantoor dat in opdracht van de gemeente Zwolle gemeentebelastingen heft en int, is erin geslaagd deze aansluiting voor de gemeente succesvol te realiseren. De LV-WOZ is een landelijk systeem met als hoofddoel de uitwisseling van gegevens tussen gemeenten, samenwerkingsverbanden, Kadaster, leveranciers, dienstverleners en de Waarderingskamer te moderniseren. In plaats van periodieke uitwisseling van gegevens is het met de komst van LV-WOZ mogelijk om op elk moment van de dag, 7 dagen in de week gegevens uit te wisselen. Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht zich aan te sluiten op dit systeem dat onderdeel is van de basisregistraties. Voordat een gemeente mag aansluiten op de LV-WOZ, moet eerst met goed resultaat een aansluittoets worden gedaan. Dit is gelukt voor de gemeente Zwolle.

Lees verder »

Spreeuwen voor onderhoud golfbaan

Zwolle – Op golfbanen hebben de greenkeepers een hekel aan ongedierte in de grasmat. Vooral emelten, de larven van langpootmuggen, hebben het op de wortels van het fraaie gras voorzien. Zij veroorzaken kale plekken in de grasmat.

golfbaan_1.jpg 
Foto’s: Herma van Gerner

Het gaat niet goed met het aantal broedende spreeuwen in Nederland. Sinds 1980 is hun aantal met circa 40% achteruit gegaan (bron CBS). Eén van de oorzaken is dat spreeuwen steeds minder broedplaatsen kunnen vinden in onze steden.

golfbaan_2.jpg

golf_1.jpg
 

 

Lees verder »