Lichamen gevonden in woning Mimosastraat en Pergolesistraat

Lichamen gevonden in woning Mimosastraat en Pergolesistraat

Zwolle – Vanavond is een woning aan de Mimosastraat in de Zwolse wijk Assendorp een lichaam aangetroffen.

Rond 21.00 uur is voor dezelfde straat de brandweer opgeroepen voor metingen betreffende koolmonoxide. De technische recherche deed ter plaatse onderzoek naar het overlijden van de persoon. Of de komst van de brandweer te maken heeft met de vondst van het lichaam is op dit moment nog niet bekend. Eerder op de avond werd ook een lichaam aangetroffen aan de Pergolesistraat in Holtenbroek. Het is niet waarschijnlijk dat deze zaken met elkaar te maken hebben.

Het weer: Een zonnige maar koude dag

Het weer: Een zonnige maar koude dag

Zwolle – Vrijdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. ’s Middags is er kans op flink wat zon. Het wordt een koude dag met een maximum temperatuur van 2 graden bij een zwakke noordoostenwind. De nacht naar zaterdag verloopt met een temperatuur net onder het vriespunt. Aan de grond kan het matig gaan vriezen waardoor het glad kan worden.

Zaterdag wordt het meest bewolkt en is er kans op een bui met natte sneeuw. Het wordt maximaal 3 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt bij een matige zuidwestenwind onder het vriespunt.

Training Grip op Verwardheid

Training Grip op Verwardheid

Zwolle – Zwolle krijgt een subsidie van ruim 200.000 euro voor de sluitende aanpak ‘personen met verward gedrag’. De subsidie wordt beschikbaar gesteld door ZonMw. Doel van het project is alle personen met verward gedrag én een acute hulpvraag te bereiken. Eén van de onderdelen betreft een training op het gebied van herkennen en signaleren van verward gedrag. Deze training wordt ontwikkeld en gegeven door Impluz en MEE IJsseloevers.

Zowel landelijk als in Zwolle stijgt het aantal meldingen van verwarde personen. Marieke Schoonderwoerd, projectleider vanuit MEE IJsseloevers: “Mensen die in aanraking komen met hen, zoals professionals, vrijwilligers, buurtbewoners, ervaringsdeskundigen en naast betrokkenen, handelen vaak vanuit hun beste intentie, maar dat is niet altijd de meest helpende manier. Omdat zij soms niet goed weten wat voor achtergrond het verwarde gedrag heeft, zijn ze handelingsverlegen. Met de training willen we onder andere hun kennisniveau en handelingsvaardigheid vergroten, zodat personen met verward gedrag uiteindelijk met meer begrip worden bejegend.”

Lees verder »

Veiligebuurt app als alternatief voor buurtWhatsApp

Veiligebuurt app als alternatief voor buurtWhatsApp

Zwolle – Buurtpreventie Zwolle heeft ervoor gekozen om alle bestaande buurtWhatsApp groepen in Zwolle en omstreken over te zetten naar de Veiligebuurt app. Hiermee wil Buurtpreventie Zwolle zorgen voor een verbeterde buurtveiligheid. De Veiligebuurt app maakt buurtpreventie eenvoudiger door barrières en belemmeringen van WhatsApp buurtgroepen weg te nemen. Veel wijken in Nederland besloten om deze reden eerder al over te stappen naar de app die speciaal is ontwikkeld om bewoners te verbinden met elkaar en met bijvoorbeeld wijkagenten.

De onnodige notificaties in buurtWhatsApp
Steeds meer bewoners in Zwolle en Nederland bekommeren zich om de veiligheid in de buurt. Denk aan buurtpreventie en buurtWhatsApp groepen. Dergelijke initiatieven hebben al goede resultaten opgeleverd, zoals tot 50% minder inbraken en meer buurtcontact. Echter kleven er ook nadelen uit het gebruik van buurtWhatsApp groepen. Iedere buur heeft andere behoeftes en dat leidt soms tot irritaties. “Een vermiste kat, of als je een duimpje verstuurt, komt bij zo’n 200 mensen binnen met notificatie. Daar zit niet iedereen op te wachten en dit legde veel druk bij de beheerders”, stelt Arjan Karel initiatiefnemer van Buurtpreventie Zwolle. “We merkten dat mensen daardoor de buurtWhatsApp verlieten of de notificaties uitzetten. Dit maakt de effectiviteit minder en dat was voor ons reden om te kijken naar betere alternatieven”.

Lees verder »

Partij voor Cultuur presenteert kandidatenlijst

Partij voor Cultuur presenteert kandidatenlijst

Zwolle – Met gepaste trots presenteert de Partij voor Cultuur haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het is de tweede keer dat de PVC niet meedoet aan de verkiezingen in Zwolle. Net als in 2014 staat partijleider Martijn van Hese ook dit jaar op plek één van de lijst. Lijstduwer van de club is niet geheel onverwacht nachtburgemeester Jeroen van Doornik, hij staat op plek twee. De prognose is dat de partij bij aankomende verkiezingen niet zal dalen of stijgen, de partij staat al jaren stabiel op 0 zetels in de raad en is daarmee de meest stabiele partij van de hoofdstad van Overijssel. De officiële slogan van de PVC tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is dan ook: ‘Stem niet op ons!’

Martijn van Hese: “We hebben erg lang nagedacht over de slogan, het is toch het middel waarmee je als collectief naar buiten treedt en het moet wel recht doen aan de waarheid en een beroep doen op de kiezer.” Jeroen van Doornik: “Het is een passende tekst die niet gaat over een enkeling, maar alle Zwollenaren raakt. Dat vind ik belangrijk” De PVC laat weten uit te zien naar een eerlijke en respectvolle campagne waarin inhoud de boventoon voert.

De partijtop geeft te kennen dat de PVC deze termijn ook in Heerhugowaard, Groningen, de Beerzen, Amsterdam en Schiermonnikoog niet mee zal doen.

De Zwolse jeugd kan weer gaan schaatsen!

De Zwolse jeugd kan weer gaan schaatsen!

Zwolle – Net als afgelopen jaar heeft Winterworld een prachtige ijsbaan op het Rodetorenplein in Zwolle neergezet. Samen met Winterworld biedt SportService Zwolle de scholen in Zwolle weer een mooi schaatsprogramma aan.

Ook dit jaar maken wij graag van de mogelijkheid gebruik om de Zwolse jeugd kennis te laten maken met de schaatssport. Vorig jaar was een doorslaand succes en wij hopen ook dit jaar weer duizenden leerlingen te mogen begroeten op de ijsbaan. Van kinderen die voor heteerst kennis maken met het ijs tot aan het talentje dat lid is van de schaatsvereniging. Alle scholen, van basisscholen tot en met het HBO, kunnen zich bij ons aanmelden om gebruik te maken van de schaatsbaan.

Lees verder »

Digitalisering parkeren in Zwolle

Digitalisering parkeren in Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft de afgelopen jaren een digitaliseringstraject ingezet, waarbij gestreefd wordt naar lage uitvoeringskosten. De meeste vergunninghouders geven zelf (kenteken) wijzigingen door en vragen zelf een nieuwe vergunning aan in het digitale loket www.zwolle.nl/parkeerloket. Bewoners loggen in met DigiD en bedrijven met E-Herkenning. Met de meeste vergunninghouders communiceren we per e-mail, ze betalen en verlengen via automatische incasso. Bij de handhaving (toezichthouders en scanauto) wordt gekeken naar het kenteken. In de ideaalsituatie is alles 100 % digitaal. Hier werken we de komende jaren verder naar toe.

Bewoners die niet  betalen en verlengen via automatische incasso kunnen nu zelf hun vergunning(en) voor het jaar 2018 verlengen en  betalen met iDEAL in het digitale loket via www.zwolle.nl/parkeerloket.

Wereldster Candy Dulfer komt naar Hedon Zwolle

Wereldster Candy Dulfer komt naar Hedon Zwolle

Zwolle – Candy Dulfer komt op 1 maart naar Zwolle voor een optreden in Hedon. De wereldberoemde saxofonist bracht in maart van het afgelopen jaar haar nieuwe album ‘Together’ uit waarmee ze terugkeer naar haar funk roots. Tevens verscheen dit jaar haar autobiografie ‘Sax, Candy & Rock-‘n-Roll’. Het is voor het eerst sinds 2013 dat Dulfer in Hedon op het podium staat.

De carrière van Candy Dulfer is gerust imposant te noemen. Zo werkte de muzikante samen met grote beroemdheden als Prince, Beyoncé, Aretha Franklin, Sheila E, Maceo Parker, Van Morrison, Lionel Richie en Pink Flyod. Voor haar debuutalbum ‘Saxuality’ ontving ze een Grammy Award nominatie voor beste debuutalbum. Dulfer verkocht miljoenen solo-albums en speelde op de grootste festivals.

Lees verder »

Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Utrecht

Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Utrecht

Zwolle – Vrijdagavond trapt PEC Zwolle speelronde 14 af tegen FC Utrecht. Het zijn de huidige nummers vier en vijf van de ranglijst. Beide ploegen staan er uitstekend op en boekten afgelopen weekend de zevende overwinning van het seizoen. Het verschil op de ranglijst bedraagt slechts twee punten in het voordeel van de Zwollenaren.

Voor FC Utrecht begon het seizoen al vroeg met voorrondes in de Europa League tegen Valletta (Malta), Lech Poznan (Polen) en grootmacht Zenit. De Russische club bleek uiteindelijk te sterk voor het zo gelauwerde team van Erik ten Hag. De ploeg uit Sint Petersburg hield de Utrechters daarmee uit het hoofdtoernooi van de Europa League. De competitie was Utrecht ondertussen ijzersterk begonnen, met zeges op ADO Den Haag en Willem II, maar toch zakte FC Utrecht in de daaropvolgende wedstrijden meerdere keren door de ondergrens. Zo werd er in Groningen verloren van de plaatselijke FC, waar de Utrechters de kansen aaneen regen. Ook verslikte het zich in FC Twente. In Enschede werd een forse 4-0 nederlaag geleden. Een week later ging het weer helemaal mis toen PSV in de Galgenwaard met maar liefst 1-7 over het team heen walste. De laatste nederlaag van onze tegenstander werd geleden op 25 oktober. Promovendus VVV-Venlo bleek in het bekertoernooi met 3-1 te sterk, waardoor de verliezend finalist van 2016 dit seizoen op dat front al is uitgeschakeld. Verrassend was dan ook de 1-2 overwinning op Ajax begin november. Het geeft aan hoe grillig het seizoen in de Domstad tot op heden verloopt.

Lees verder »

Bevrijdingsfestival Overijssel en Hedon intensiveren samenwerking

Bevrijdingsfestival Overijssel en Hedon intensiveren samenwerking

Zwolle – Poppodium Hedon in Zwolle en Bevrijdingsfestival Overijssel intensiveren de samenwerking voor het komende jaar. Voor de aankomende editie van het Bevrijdingsfestival op zaterdag 5 mei zal Hedon-programmeur Erik Delobel de line-up samenstellenvoor het Hoofdpodium, Podium Abbott, SENA performers stage en de Deltion VIP Lounge. Beide partijen vonden elkaar bij eerdere edities van het festival al op promotioneel vlak en voor de opkomende bands van het SENA Performers Stage.

Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) en Hedon hebben al jaren een speciale band. Uitwisselingen vonden eerder al plaats op gebied van vrijwilligers, promotioneel vlak en de jaarlijkse bekendmaking van het festivalprogramma in Hedon. “De thematiek van het Bevrijdingsfestival, vrijheid als kostbaar goed, dragen we met Hedon een warm hart toe. We staan jaarlijks graag stil bij het gegeven dat we in vrijheid leven en in vrijheid van muziek mogen genieten. Wetende dat dat niet altijd zo vanzelfsprekend is”, aldus Hedon-directeur Anne Riemersma.

Lees verder »

Gemeenteraad bespreekt Zwolse Energiegids

Gemeenteraad bespreekt Zwolse Energiegids

Zwolle – Op maandag 4 december behandelt de gemeenteraad de Zwolse Energiegids. De gids is bedoeld om initiatieven op het gebied van de grootschalige opwekking van duurzame energie op een zorgvuldige wijze af te wegen. Het gaat hierbij om duurzame energie uit zon, wind, geothermie en waterkracht.

De raad heeft in juli ingestemd met de ambitie om uiterlijk in 2050 energie neutraal te zijn en om de energietransitie in te zetten als katalysator voor economische en sociale meerwaarde. De Zwolse Energiegids is in samenspraak met de stad tot stand gekomen.

Lees verder »

Kandidaten PvdA Zwolle voor gemeenteraadsverkiezingen 2018 bekend

Kandidaten PvdA Zwolle voor gemeenteraadsverkiezingen 2018 bekend

Zwolle – De kandidatenlijst van de PvdA Zwolle voor de gemeenteraadsverkiezingen is op woensdagavond 29 november vastgesteld door de leden. Het is een fris en divers team met Zwollenaren uit de hele stad. De jongste kandidaat is 22, de oudste 67, het zijn 8 vrouwen en 8 mannen. Het is een mix van ervaren raadsleden en nieuwe gezichten. Lijsttrekker Eefke Meijerink heeft zin om de campagne in te gaan met deze groep: “Dit bevlogen team staat te popelen om verder te bouwen aan een socialer, mooier, groener en liever Zwolle.”

De eerste zes en een bekende hekkensluiter
Afgelopen september kozen de leden de huidige PvdA wethouder Eefke Meijerink al tot lijsttrekker. Na Meijerink staat op plek twee Youcef Ben Ali Ahlaq, bekend bij jong en oud en niet alleen omdat hij al eerder in de raad zat. Daarna volgt zittend raadslid Patty Wolthof op plek drie. Wolthof heeft zich de afgelopen jaren als raadslid onder meer bezig gehouden met wonen, cultuur en diversiteit. Eerste nieuwkomer is de 29 jarige Mart Oude Egbrink op plek vier. Op de vijfde plek treffen we het ervaren raadslid en huidig fractievoorzitter Jan Slijkhuis.  De tweede nieuweling Selma Hoekstra staat op plek zes. Meijerink: “Alle verkiesbare kandidaten zijn nu door de leden gekozen. Ik kan alvast verklappen dat Nelleke Vedelaar onze hekkensluiter is, de andere lijstduwers zijn nog een leuke verrassing, zij worden later bekend gemaakt.”

Lees verder »