Het weer: IJzig koud

Het weer: IJzig koud

Zwolle – Na een koude nacht zal het donderdag maximaal -2 graden worden. Door de krachtige (noord)oostenwind zal het extreem koud aanvoelen, de gevoelstemperatuur zal ongeveer -12 graden zijn.

Vrijdag start droog en zonnig. In de middag is er kans op een vlokje sneeuw. De temperatuur zal rond het vriespunt liggen, met wederom een lage gevoelstemperatuur.

Data HPV-vaccinaties bekend

Data HPV-vaccinaties bekend

Zwolle – De data voor de HPV-vaccinaties voor meisjes uit de regio IJsselland zijn bekend. De vaccinaties tegen baarmoederhalskanker worden in maart en september gegeven op een consultatiebureau in uw buurt.

Meisjes die in 2018 13 jaar worden, krijgen met een tussenpose van een halfjaar twee keer een oproep van het RIVM voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatiemomenten zijn in maart en september. Ongeveer twee tot vier weken voor de vaccinatiedatum krijgen tienermeisjes een oproepkaart van het RIVM en een uitnodiging van GGD IJsselland. In deze uitnodiging staan de datum, tijd en locatie van vaccinatie. Deze gegevens zijn ook te zien op de website van GGD IJsselland. Meisjes kunnen voor de vaccinatie terecht bij een consultatiebureau in de buurt. De vaccinatie wordt daarmee gegeven in een bekende omgeving waar ruimte is voor persoonlijke aandacht.

Lees verder »

CDA Overijssel wil MKB-toets

CDA Overijssel wil MKB-toets

Zwolle – Het CDA Overijssel wil dat de provincie een mkb-toets gaat ontwikkelingen om regeldruk voor lokale ondernemers te verlagen. Het CDA heeft hier schriftelijke vragen over ingediend met een oproep aan het college om dit in te stellen. “Ondernemers willen ondernemen. Dat is hun doel. Met een systeem dat voorgenomen regelgeving standaard toetst op administratieve gevolgen voor kleine en middelgrote bedrijven kan heel veel onnodige administratie rompslomp worden voorkomen”, aldus woordvoerder Economie Susan Faal.

Het CDA ziet de mkb-toets als een geschikt middel om de regeldruk voor het MKB in Overijssel te verlagen. Door voorgenomen regelgeving van de provincie standaard te toetsen op de administratieve gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf moet onwerkbare regelgeving definitief tot het verleden gaan behoren. Met dit voorstel willen we zorgen dat op alle bestuurslagen naar gevolgen voor het mkb wordt gekeken, ook op landelijk niveau zal namelijk een MKB-toets worden ingevoerd.

Lees verder »

ChristenUnie zamelt afgedankte huishoudelijke apparatuur in voor Wecycle

Zwolle – Op zaterdag 3 maart trekt de ChristenUnie de wijken Assendorp en Wipstrik in om bij bewoners huishoudelijke apparaten in te zamelen die kapot zijn of niet meer gebruikt worden. De ChristenUnie brengt die apparaten voor u naar het Wecycle inleverpunt bij Rova Zwolle.

Met de actie vraagt de ChristenUnie aandacht voor een schoon en duurzaam Zwolle. Michiel van Willigen is wethouderskandidaat voor de ChristenUnie. Van Willigen over de actie: “We gaan graag met buurtbewoners in gesprek hoe we Zwolle schoner en duurzamer kunnen maken, zodat ook onze kinderen straks met plezier kunnen wonen in de stad.” “In huishoudelijke apparaten zitten allerlei verschillende materialen die slecht voor het milieu kunnen zijn. Te weinig mensen kennen het Wecycle inleverpunt bij de Rova. Door beeldschermen, koelkasten, printers, mixers en lampen te recyclen tot nieuwe grondstoffen, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Een mooie manier om ervoor te zorgen dat er minder afval in het milieu terecht komt”, zegt Michiel van Willigen. In haar verkiezingsprogramma heeft de ChristenUnie veel ideeën opgenomen. Inwoners van Zwolle die duurzaamheid belangrijk vinden kunnen de plannen lezen via www.oogvoorzwolle.nl.

Het weer: Zeer koud en guur

Het weer: Zeer koud en guur

Zwolle – Woensdagochtend is het zeer koud door een heldere start en een temperatuur van -10 graden. Door de matige noordoostenwind kan het aanvoelen als een temperatuur van -16 graden. Rekening houden met warme kleding is dus het devies. Gedurende de dag warmt het wel op, maar het kwik zal enkele graden onder het vriespunt blijven. Ook dan blijft het zeer koud aanvoelen, met een gevoelstemperatuur van meer dan 10 graden onder nul. In de loop van de dag zullen wat stapelwolken voor de zon langs schuiven maar het lijkt droog te blijven. Gedurende de nacht naar donderdag zal het kwik op -10 uitkomen.

Donderdagochtend is het weer flink guur en koud met een mogelijke gevoelstemperatuur richtig de -20 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af. Gedurende de dag warmt het op naar een maximum temperatuur van op of rond het vriespunt.

VVD gaat naar zorgkanjers op Nationale Complimentendag

VVD gaat naar zorgkanjers op Nationale Complimentendag

Zwolle – Elke dag werken ontzettend veel mensen keihard in de zorg. De VVD Zwolle wil deze mensen op Nationale Complimentendag, 1 maart, daar ontzettend voor bedanken. Samen met Tweede Kamerleden Malik Azmani, Aukje de Vries en Sophie Hermans gaat de fractie naar Het Zonnehuis in Stadshagen om de zorgprofessionals daar een compliment te geven voor het werk dat ze doen.

Lijsttrekker Thom van Campen: “We zijn trots op de zorg en hebben in Zwolle goede zorg. De mensen die zich dag en nacht inzetten om liefdevolle zorg te verlenen verdienen elke dag een compliment, maar op deze Nationale Complimentendag besteden we daar graag extra aandacht aan.” De VVD bezoekt Zonnehuisgroep IJssel-Vecht in Stadshagen. Zij zijn gespecialiseerd in zorg aan mensen met dementie, en aan mensen met belemmeringen in lichamelijk, psychisch of sociaal functioneren. Maar ook helpt de Zonnehuisgroep mensen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, bijvoorbeeld met revalidatie, thuiszorg en dagbehandelingen. Het zorgcentrum heeft de ambitie om het meest dementievriendelijke (t)huis van de regio te worden.

Lees verder »

Studenten organiseren rolstoelbasketbaltoernooi in Zwolle

Studenten organiseren rolstoelbasketbaltoernooi in Zwolle

Zwolle – Afgelopen maandag organiseerden platform SCHIB en studentenvereniging Gumbo Millennium op hogeschool Windesheim een rolstoelbasketbaltoernooi.

“We hebben dit georganiseerd, omdat we een toffe activiteit wilden opzetten met Gumbo,” vertelt voorzitter Jan-Bate Bles. “We kwamen met het idee om te rolstoelbasketballen, omdat het sportelement mensen trekt en het leuk is om te doen.” Platform SCHIB (Student, Contact, Hulp en Informatie bij Beperkingen) zet zich binnen Windesheim in voor studeren met een functiebeperking. In 2005 werd het platform opgericht. Momenteel wordt het geleid door voorzitter Jan-Bate Bles, vice- voorzitter Mandy Hendriks, secretaris Lisanne Hekman en penningmeester Nina Harink. Naast praten met en over studenten met een functiebeperking, organiseert het platform regelmatig activiteiten om meer bewustwording te creëren.

Zwolle host grootste beroepenevenement van Nederland

Zwolle – De Nederlandse vakwedstrijden voor (v)mbo’ers worden dit jaar gehouden in Zwolle; Skills the finals. Tijdens dit grootste beroepen-event van Nederland, strijden 1.000 talentvolle (v)mbo-leerlingen voor de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018’. De wedstrijden vinden plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel.

Tijdens de wedstrijden moeten leerlingen diverse opdrachten uitvoeren in hun vakgebied. Die opdrachten worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. De 350 vmbo’ers hebben op 15 maart hun finales, de 650 mbo’ers zijn drie dagen in competitie. De uiteindelijke mbo-kampioenen maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK vindt eind september plaats in Budapest. In Zwolle Skills The Finals komt tot stand door nauwe samenwerking tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en lokale partijen. In Zwolle o.a. met het Deltion College en Groene Welle, en met Congresregio Zwolle, die zorg droeg voor de locaties en overnachtingen, en met Zwolle Marketing voor wat betreft de promotie van Zwolle onder bezoekers van het evenement. De organisatie verwacht rond de 10.000 bezoekers. 

Lees verder »

Informatieavond energiemaatregelen voor woningeigenaren Zwolle-Zuid

Informatieavond energiemaatregelen voor woningeigenaren  Zwolle-Zuid

Zwolle – Op 6 maart aanstaande organiseert Verbeter en Bespaar Zwolle een informatieavond over de Straataanpak in Zwolle-Zuid (Gerenlanden en Ittersum). De straataanpak is een unieke kans om energiebesparende maatregelen door te voeren in woningen en daarmee geld en energie te besparen.

Het samenwerkingsverband van bedrijven Duurzaamheids Combinatie Zwolle (dit is een initiatief van lokale bedrijven) en andere bedrijven bieden geïnteresseerden een breed scala aan diensten en producten aan waarmee eigenaren hun woning energiezuiniger kunnen maken. Ook krijgen de aanwezigen een toelichting op de financieringsmogelijkheden, zoals de landelijke subsidies en de provinciale duurzaamheidslening.

Lees verder »

Digitale stemwijzer Zwolle Mijn Stem online

Digitale stemwijzer Zwolle Mijn Stem online

Zwolle – Benieuwd welke partijen hetzelfde over de toekomst van de stad denken als u? Ga dan 7 maart vanaf 10.00 uur naar zwolle.mijnstem.nl ( zonder www ) en vul de stemhulp in. Met deze stemhulp kunt u uw mening over actuele kwesties in Zwolle vergelijken met de mening van de partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 meedoen.

Na het invullen van 22 stellingen kunt u zien welke partij het meest overeenkomt met uw mening. Per stelling kunt u meteen zien hoe de verschillende politieke partijen over de stelling denken. Bovendien kunt u de motivatie van de partijen raadplegen.

Lees verder »

Nieuw: iedere maand actuele sneak previews in het Fraterhuis

Nieuw: iedere maand actuele sneak previews in het Fraterhuis

Zwolle –  Maak kennis met je nieuwe favoriete filmavond: vanaf maart presenteert Filmtheater Fraterhuis in samenwerking met filmcollectief Amongst Friends elke derde maandag van de maand een gloednieuwe sneak preview. Deze sneak preview geeft filmliefhebbers de kans om weken voor de publiekspremière de film al te zien. Op maandag 19 maart om 21.15 uur is de aftrap met de eerste Amongst Friends in het Fraterhuis.

Social media
Op de social media van Amongst Friends kunnen belangstellenden vooraf de hints voor de actuele filmtitel volgen. De avond zelf wordt gepresenteerd door de Zwolse filmkenner Kenneth Stamp en kenmerkt zich door een intieme setting in de Roosdorpzaal. Ook worden de filmmakers betrokken bij deze bijzondere avonden, bijvoorbeeld door videointroducties.

Lees verder »

Leden en fractieleden van de PvdA bezoeken Zwolle-Zuid

Leden en fractieleden van de PvdA bezoeken Zwolle-Zuid

Zwolle – Op zaterdag 3 maart trekken leden en fractieleden van de PvdA Zwolle-Zuid in. Tussen 11 en 13 uur gaan de Zwolse PvdA-ers langs de deuren om de inwoners van Zwolle-Zuid een roos als symbool van de sociaal-democratie aan te bieden.

De PvdA-Zwolle wil graag horen wat er goed gaat en wat er beter kan in de wijk. Wat is goed voor de toekomst van de wijk en voor Zwolle? PvdA-Zwolle zet voor Zwolle-Zuid in op goede bereikbaarheid door fietsparkeren en een betaalbaar OV-systeem en terugdringen van hardrijden. Sociale ontmoetingsplekken als De Pol, de wijkbibliotheek en het clubhuis van SVI zijn belangrijk en moeten blijven. De gemeente gaat investeren in de uitstraling van het winkelcentrum.

Lees verder »