Bewoners Aa-landen knappen speeltuin op

Bewoners Aa-landen knappen speeltuin op

Zwolle – Terwijl de kinderen zich vermaakten in de speeltuin in de Vordensbeek, bedachten de toekijkende bewoners hoe ze de speeltuin wilden opknappen. Het bleef niet bij ideeën, want het eerste resultaat is al zichtbaar.

Bewoner Engeline Plaggenmarsch: “De kinderen maken intensief gebruik van de speeltuin en het is een ontmoetingsplek voor de buurt. De aanleiding voor de opknapbeurt van de speeltuin was de wens om fietssluisen te plaatsen, zodat de kinderen niet in één keer de straat op konden schieten.” Met de buren Harmen Michel, Harry van Vilsteren en Jules Spaanjaars maakte Engeline plannen. De Provincie Overijssel zag er wel wat in en kende subsidie toe om de speelplek op te knappen. “We wilden graag een groene speeltuin, meer speeltoestellen en extra bankjes, aldus Engeline. “En we wilden een jeu-de-boulebaan. Elk jaar op het pleinfeest is dit een geliefde bezigheid. Op die manier wordt de speeltuin aantrekkelijk voor alle leeftijden.”

Lees verder »

Bram van Polen 350 keer in blauw en wit

Bram van Polen 350 keer in blauw en wit

Zwolle – Bram van Polen is zondagmiddag voorafgaand aan PEC Zwolle – Willem II gehuldigd voor 350 duels in het blauw en wit. De aanvoerder bereikte die mijlpaal thuis tegen Excelsior en werd daarom in de eerstvolgende thuiswedstrijd ná het jubileum in het zonnetje gezet.

Van Polen (32) begon zijn loopbaan bij VVOG in zijn woonplaats Harderwijk, waarna hij onvertapte naar de jeugdopleiding van Vitesse. In 2007 streek de verdediger in Zwolle neer, maar speelde destijds nog niet in de laatste linie. In zijn eerste seizoen werd Van Polen als rechtsbuiten ingezet. Tegen MVV Maastricht wist de toen 22-jarige speler zijn eerste doelpunt te maken en daar bleef het niet bij. Tegen de Limburgers scoorde Van Polen direct driemaal.

Lees verder »

Het weer: Eerst regenachtig, later droger

Het weer: Eerst regenachtig, later droger

Zwolle – Dinsdag start bewolkt en regenachtig. In de loop van de dag wordt het droger en aan het einde van de middag gaat de zon zich wat laten zien. Gedurende de dag zal de wind in kracht afnemen. Het wordt maximaal 16 graden.

Woensdag start met zon. De rest van de dag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Bij een matige zuidenwind wordt het maximaal 17 graden.

GroenLinks wil onderzoek naar tevredenheid burgerinitiatieven over contact met gemeente

GroenLinks wil onderzoek naar tevredenheid burgerinitiatieven over contact met gemeente

Zwolle – De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, haalde onlangs stevig uit naar gemeenten: “Gemeenten leven in hun eigen wereld, zijn log, traag, tegenstrijdig en ondoorzichtig”. Deze uithaal kwam naar aanleiding van het onlangs door hem gepresenteerde rapport: Burgerinitiatief: ‘Waar een wil is…’ Op basis van onderzoek onder burgerinitiatieven concludeert de Nationale Ombudsman dat 44% van hen (zeer) ontevreden is over de contacten met de gemeente. “Wij zijn helaas niet één gemeente, maar een veelkoppig monster” citeert hij een ambtenaar in het rapport.

Raadslid Remko de Paus wil van het college weten of het zich in het beeld dat door de Nationale Ombudsman wordt geschetst herkent. “Zwolle heeft de afgelopen vier jaar ingezet op meer ruimte voor initiatieven van onderop. We weten dat dit een proces is van vallen en opstaan. Ons bereiken verhalen van beide kanten. Wij hebben nu behoefte aan een totaalbeeld over hoe initiatiefnemers het contact met onze gemeente ervaren”.

Lees verder »

Politie Zwolle voor vragen, tips en meldingen bereikbaar op social media

Politie Zwolle voor vragen, tips en meldingen bereikbaar op social media

Zwolle – Na een succesvolle start bij de agenten in de regio Twente, heeft nu het hele politiedistrict IJsselland een webcareteam. Hierdoor is de politie in Overijssel, en daarmee ook in Zwolle, vanaf 30 april voor vragen, tips en meldingen sneller bereikbaar via social media. Dagelijks is het webcareteam bereikbaar van 07.00-23.00 uur om mensen via Facebook en Twitter te woord te staan.

Eerder was het al wel mogelijk om via die kanalen te reageren, maar kon de politie niet altijd snel reageren. Dit omdat de agenten een groot deel van de tijd op straat zijn om meldingen af te handelen. Met de komst van een webcareteam is er voortdurend iemand online beschikbaar om meldingen met prioriteit op te pakken.

Lees verder »

Alie Weerman nieuwe lector GGZ en Samenleving bij Windesheim

Alie Weerman nieuwe lector GGZ en Samenleving bij Windesheim

Zwolle – Alie Weerman is per 1 mei aangesteld als lector van het nieuwe lectoraat GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim. Het lectoraat richt zich op de verbinding tussen de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke organisaties. Uitgangspunt daarbij is het verbeteren van zorg aan kwetsbare burgers, het ondersteunen van sociale participatie en aandacht voor het niet-maakbare. Weerman wil in het bijzonder ervaringskennis van zowel cliënten als professionals benutten om de beroepspraktijk te innoveren.

Sterkere integratie GGZ en maatschappelijke organisaties
Alie Weerman pleit voor een sterkere integratie van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke organisaties. “De GGZ richt zich primair op de behandeling van mensen met een psychische stoornis of een verslaving. Cliënten kampen vaak ook met andere problemen; schulden, een verstandelijke beperking, huisvesting, werkloosheid of armoede. Het stigma dat kleeft aan psychiatrie en verslaving, belemmert herstel en participatie eveneens. Sociaal werkers hebben daar een brede kijk op. Zij werken vanuit een ander perspectief; dat van het sociaal functioneren. En werken op het kruispunt van zorg en samenleving. Op hun beurt kunnen sociaal werkers juist weer profiteren van de kennis vanuit de GGZ. Bijvoorbeeld in het vroegtijdig leren herkennen van symptomen van een psychische stoornis en het voorkomen van ontwrichting.”

Lees verder »

Bestuurder krijgt op N35 Zwolle meerdere boetes voor gevaarlijk rijgedrag

Bestuurder krijgt op N35 Zwolle meerdere boetes voor gevaarlijk rijgedrag

Zwolle – Afgelopen weekend viel een automobilist uit Raalte op door zijn snelheid op de N35 in Zwolle. De snelheid werd gemeten op 120 km/h in plaats van de toegestane 70 km/h. Dit was niet het enige wat de bestuurder verkeerd deed, want vervolgens negeerde hij een rood verkeerslicht. Toen de man een stopteken kreeg van de politie, zagen de agenten dat hij ook geen autogordel droeg.

Toen de agenten de man aanspraken, werd een alcohollucht waargenomen, waarop een blaastest volgde. Na een A-indicatie werd er ook een ademanalyse afgenomen. Het resultaat: 490 ug/l. Dit is meer dan twee keer te veel.

Lees verder »

Onrecht ervaren met tafelvoetbalspel Amnesty

Onrecht ervaren met tafelvoetbalspel Amnesty

Zwolle – Amnesty International voert 5 mei actie op het bevrijdingsfestival in Zwolle. Dit jaar staat Amnesty International in het teken van mensenrechtenverdedigers. Het publiek kan met een tafelvoetbalspel zelf ervaren hoe oneerlijk de verhouding tussen machthebbers en mensenrechtenverdedigers is. Daarnaast kan er een petitie getekend worden voor de vrijlating van mensenrechtenverdediger Arash Sadeghi.

Mensenrechtenverdedigers komen geweldloos op voor mensenrechten. De Verenigde Naties hebben vastgelegd dat zij voor hun werk openlijk steun mogen ontvangen van binnen- en buitenland. Amnesty ziet het als een kerntaak om deze mensen te beschermen en hulp te bieden wanneer nodig. Dit doen ze door middel van petities en schrijfacties.

Lees verder »

SP in Overijssel steunt staking OV

SP in Overijssel steunt staking OV

Zwolle – 30 april en 1 mei leggen medewerkers van het regionale openbaar vervoer het werk neer. Ook in Overijssel wordt gestaakt. De SP in Overijssel steunt de strijd van de stakers voor goede arbeidsvoorwaarden.

Eerder staakten chauffeurs al terecht voor het recht om gewoon van het toilet gebruik te kunnen maken. Goed openbaar vervoer is alleen mogelijk met goede arbeidsvoorwaarden. Werknemers in het ov hebben al eerder laten zien door samen te strijden verbetering af te kunnen dwingen. Dat zal nu ook lukken. Hoewel de huidige staking het gevolg is van een conflict met de vervoerders ziet de SP ook voor de provincie een rol weggelegd.

Lees verder »

Nationale Molendag in Zwolle

Zwolle – Op 12 mei a.s. is het Nationale Molendag. Op die dag zijn in het hele land molens geopend voor publiek. Ook de Windesheimer molen is van 10.00-16.00 uur open en iedereen is welkom om de molen te bezichtigen.

De molenaars vertellen over de werking van dit 270 jaar oude monument. Bij voldoende wind is er een demonstratie tarwe malen. ’s Morgens komt Blaaskapel Heuronsis uit Windesheim even langs voor sfeervolle muziek.

Lees verder »

Het weer: Afwisselend zon en stapelwolken

Het weer: Afwisselend zon en stapelwolken

Zwolle – Maandag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Af en toe valt er een lichte bui. Bij een krachtige zuidwestenwind wordt het maximaal 15 graden. ’s Avonds trekt de wind aan tot stormachtig.

Ook dinsdag waait het krachtig uit het zuidwesten. De dag begint meest bewolkt mat kans op een bui. In de loop van de dag ontstaan er zonnige perioden.

PEC Zwolle verliest in eigen huis van Willem II

PEC Zwolle verliest in eigen huis van Willem II

Zwolle – PEC Zwolle heeft ondanks de thuisnederlaag tegen Willem II nog altijd de kans op het bereiken van de play-offs om Europees voetbal (0-1). De enorme hoeveelheid kansen in de eerste helft worden niet omgezet in een doelpunt, waarna Ismael Azzouzi dat na rust namens de bezoekers wel doet.

PEC Zwolle begon prima in de eerste helft en zette Willem II onder druk. Het leverde een behoorlijk aantal mogelijkheden op. Onder meer Youness Mokhtar en Younes Namli bestookten het doel van keeper Timo Wellenreuther meermaals, maar de keeper hield in alle gevallen zijn doel knap schoon. De Tilburgers werden in de omschakeling gevaarlijk via Jordy Croux. Hij schoot na zeventien minuten spelen de bal maar net over het Zwolse doel heen. Een tegenvaller was tien minuten voor rust het uitvallen van Ryan Thomas met een enkelblessure. Hij werd vervangen door Erik Bakker.

Lees verder »