Oude populieren aan Schellerenkweg met spoed gekapt vanwege onveilige situatie door extreme hitte

Oude populieren aan Schellerenkweg met spoed gekapt vanwege onveilige situatie door extreme hitte

Zwolle – De oude populieren aan de Schellerenkweg worden deze week met spoed gekapt. ROVA voert op dit moment de voorbereidende werkzaamheden uit en verwacht vrijdag te starten met het kappen van de bomen. De conditie van deze zestig jaar oude bomen is door de extreme hitte sterk verslechterd, hierdoor kunnen grote takken spontaan afbreken. Dit levert zeer onveilige situaties op, daarom worden de populieren met spoed gekapt. Het hout wordt hergebruikt. Komende winter worden er nieuwe bomen geplant aan de Schellerenkweg.

Onveilige situatie
Populieren hebben veel water nodig om te leven, te groeien en hun takken te behouden. Wanneer deze bomen te weinig water kunnen opnemen uit de grond en er sprake is van zeer hoge temperaturen, kunnen gezonde takken spontaan afbreken. Door de extreme hitte is dit het geval bij de zeer oude populieren aan de Schellerenkweg. Dit levert gevaarlijke situaties op, daarom is de Schellerenkweg al sinds vrijdag 27 juli afgesloten voor al het verkeer. Tijdens de kapwerkzaamheden blijft de Schellerenkweg afgesloten voor weggebruikers. Fietsers en andere weggebruikers worden geadviseerd om de Schellerenkweg te mijden. De alternatieve route loopt via de Kleine Veerweg en Schellerdijk. Naar verwachting duren de werkzaamheden twee weken.

Lees verder »

Het weer: Rustig zomerweer

Het weer: Rustig zomerweer

Zwolle – Woensdag start met zon afgewisseld met wat hoge bewolking. De rest van de dag verloopt volop zonnig. Bij een matige (noord)westenwind wordt het maximaal 28 graden.

Donderdag is het flink zonnig en wordt het warm. Bij een maximaal matige noordwestenwind wordt het zon 29 à 30 graden.

Erik Israelsson vertrekt naar Valerenga IF

Erik Israelsson vertrekt naar Valerenga IF

Zwolle – Middenvelder Erik Israelsson maakt de overstap naar Vålerenga IF. De huidige nummer negen uit de Noorse Eredivisie huurt de 29-jarige Zweed het komende seizoen van PEC Zwolle.

Israelsson, die in januari 2017 bij PEC Zwolle neerstreek, speelde in totaal 19 wedstrijden voor de Blauwvingers. Met zijn eerste balcontact voor de club, in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, was hij in februari 2017 meteen trefzeker. Bron: www.peczwolle.nl

Mooie resultaten voor deltaWonen in de afgelopen vier jaar

Mooie resultaten voor deltaWonen in de afgelopen vier jaar

Zwolle – DeltaWonen heeft opnieuw positieve resultaten behaald in de visitatie van 2018. Op alle onderdelen is de goede score van 2014 vast weten te houden of zelfs verbeterd. De resultaten worden gebruikt om de dienstverlening naar de klanten en de samenwerking met zakelijke partners verder te verbeteren.

Delta Wonen wil een goed en objectief beeld hebben van het functioneren als woningcorporatie. Daarom laat deltaWonen zich één keer in de 4 jaar visiteren door een onafhankelijke visitatiecommissie. Deze commissie beoordeelt de maatschappelijke prestaties, de manier waarop belanghouders betrokken worden, de financiële bedrijfsvoering en de manier waarop het toezicht en bestuur (governance) bij deltaWonen functioneert. In het Visitatierapport 2018 wordt deltaWonen beschreven als ‘ambitieus, zakelijk en met een sociaal hart’.

Lees verder »

Landstede Basketbal legt Dahlman en Dorsey-Walker weer vast

Landstede Basketbal legt Dahlman en Dorsey-Walker weer vast

Zwolle – Landstede Basketbal is er in geslaagd om Noah Dahlman en Sherron Dorsey-Walker voor een nieuw seizoen vast te leggen. De twee Amerikanen maakten het afgelopen seizoen al deel uit van de ploeg van coach Herman van den Belt en zijn het komende jaar dus opnieuw in actie te zien in Zwolle. “Wij zijn erg blij dat Noah en Sherron weer voor ons komen spelen”, reageert Landstede Basketbal-manager Adriaan van Bergen.

Met forward/center Noah Dahlman (29) en guard/forward Sherron Dorsey-Walker (25) in de ploeg wist Landstede Basketbal het afgelopen seizoen voor het eerst in de clubhistorie een prijs te winnen. In Groningen werd Donar verslagen waardoor de supercup mee naar Zwolle ging. “We kunnen terugkijken op een goed seizoen. De competitie hebben we afgesloten op een tweede plaats. Helaas ging het in de play-offs echter mis”, stelt Van Bergen, die ervan overtuigd is dat de kern van het team van het afgelopen seizoen goed was. “Die willen we zoveel mogelijk intact houden”, aldus Adriaan van Bergen, die goede ervaringen heeft met het terughalen van spelers. “Met Grant Gibbs en Tyson Hinz heeft dat ook goed uitgepakt.”

Lees verder »

Verkeersmaatregelen vanwege evenementen in augustus

Verkeersmaatregelen vanwege evenementen in augustus

Zwolle – In Zwolle vinden in augustus diverse evenementen plaats. De Zomerkermis, de herdenking van de slachtoffers in Oost-Azië en het Stratenfestival brengen veel bezoekers naar de binnenstad. Deze activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer, de busroutes en de warenmarkt.

Zwolse Zomerkermis: van 10 tot en met 19 augustus
Van vrijdag 10 tot en met zondag 19 augustus is er Zomerkermis op het Rodetorenplein, de Melkmarkt, de Grote Markt, de Luttekestraat en het Grote Kerkplein. Om de kermisattracties hun plek te kunnen laten innemen op het kermisparcours worden op maandag 6 augustus voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Aansluitend gaan de attracties in opbouw. Dit duurt tot en met vrijdagochtend 10 augustus. Op 20 en 21 augustus wordt de kermis afgebouwd en het kermisterrein opgeruimd.

Lees verder »

Beperkt schutten op de Vecht om waterverlies tegen te gaan

Beperkt schutten op de Vecht om waterverlies tegen te gaan

Zwolle – De beperkte wateraanvoer en het lage waterpeil op de Overijsselse Vecht vraagt nadrukkelijk om zuinig met het water om te gaan. Daarom heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) besloten de bedieningstijden van de schutsluizen Vilsteren en Vechterweerd (tussen Zwolle en Dalfsen) aan te passen. Vanaf dinsdag 31 juli wordt op vijf vaste tijden geschut.

Iedere keer dat de sluizen open staan om recreatievaart door te laten, stroomt er water weg. Zo verliest het waterschap per schutbeurt ongeveer 500.000 liter water uit de Vecht. Door minder vaak te schutten, wordt water bespaard en langer vastgehouden in het gebied. De maatregel geldt voor beide vaarrichtingen. 

Lees verder »

Het weer: In de ochtend kans op regen

Het weer: In de ochtend kans op regen

Zwolle – Dinsdagochtend start mogelijk bewolkt met kans op een (onweers)bui In de loop van de dag wordt het zonnig en warmt het weer op tot ongeveer 26 à 27 graden. Af en toe verdwijnt de zon achter een stapelwolk. Er waait een een maximaal matige (zuid)westenwind.

Woensdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af maar blijft het droog. Het bij een matige noordenwind wordt maximaal 27 graden.

Succes voor gebroeders Heederik op NK Open Water

Succes voor  gebroeders Heederik  op NK Open Water

Zwolle – Afgelopen weekend vonden in Heerjansdam de Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen plaats. Twee dagen zwemmen in de Oude Maas.

De broers Heederik verschenen zaterdag ochtend aan de start voor de 2500m vrije slag. Quinn Heederik had de week ervoor in Medemblik al laten zijn in top vorm te zijn, en liet daar de concurrentie ver achter zich. De druk was dan ook groot voor hem.  Na een goede start, waarbij hij zich direct in de kopgroep plaatste, heeft Quinn wederom laten zien waar misschien wel zijn specialisme ligt. Met een Nederlandse 2e plaats in zijn leeftijd, weet hij zich in de top van Nederland te vestigen! Een zeer knappe prestatie!

Lees verder »

Gezamenlijk Zondagsblad presenteert inspiratiekrant

Gezamenlijk Zondagsblad presenteert inspiratiekrant

Zwolle – In september begint een nieuw kerkelijk seizoen, met nieuwe initiatieven en nieuwe activiteiten. De inspiratiekrant van het Gezamenlijk Zondagsblad (GZ) besteedt hier volop aandacht aan. Ook zijn er nuttige tips en spraakmakende interviews te lezen. Men kan deze krant kosteloos bestellen.

Nog altijd zijn veel mensen bereid hun schouders onder kerkenwerk te zetten en zich daar volledig aan te wijden. De kerk is er voor de wereld en zal zich dus ook naar buiten toe willen presenteren. Om hier een steentje aan bij te dragen komt het Gezamenlijk Zondagsblad op zondag 9 september weer met een speciale editie: de inspiratiekrant.

Lees verder »

Stadsfestival Zaterdagavond: een internationaal theater spektakel in de lucht

Stadsfestival Zaterdagavond: een internationaal theater spektakel in de lucht

Zwolle – Wie herinnert zich niet hoe je als kind gefascineerd naar een boxmobiel boven je hoofd lag te kijken? Stel je daar nu eens de overtreffende trap bij voor: figuren van vlees en bloed die aan een hijskraan hangen. Op zaterdag 1 september komt de voorstelling Mobile Homme van het Franse gezelschap Transe Express Company naar Zwolle voor een spetterend spektakel!

Dit jaar wordt het zaterdagavond spektakel in een heel ander jasje gestoken. Geen traditioneel concert, maar een spetterende luchttheatervoorstelling. In de voorstelling Mobile Home vormen drummers en acrobaten een kleurrijke parade op het festivalterrein. Waarna zij met een hijskraan de lucht in gaan en daar, boven het publiek, een betoverend schouwspel met adembenemende muziek creëren.

Lees verder »

Koninginnenpage gespot in Holtenbroek

Koninginnenpage gespot in Holtenbroek

Zwolle – Van Hannie Liefers kreeg Weblog Zwolle mooie foto´s toegestuurd van een Koninginnenpage op de vlinderstruik  in haar tuin in Holtenbroek. De Koninginnenpage is een vrij zeldzame vlinder die het meest wordt waargenomen in de zuidelijke helft van ons land. De laatste jaren worden ze in heel Nederland waargenomen. Zelfs op de Waddeneilanden.

De Vlinderstichting houdt jaarlijks een tuinvlindertelling. De tiende editie is 27 juli van start gegaan en duurt tot en met zondag 5 augustus. Deze keer gaat het om een byzondere editie. Door de warmte wordt de vlinderstand in het hele land beïnvloed. De Distelvlinder en de Koninginnenpage zijn nu door heel Nederland waar te nemen. Wat voor effect de droogte op de vlinders gaat hebben is nog niet duidelijk. Hebben de rupsen nog voldoende blad om te eten is de grote vraag.

Lees verder »