Een spannende lantaarntocht door donker Zwolle

Een spannende lantaarntocht door donker Zwolle

Zwolle – Wegens groot succes en op veler verzoek herhaalt het Zwolse St. Michaëlsgilde op dinsdagavond 6 november as. weer een duistere en avontuurlijke verrassingstocht door de donkere steegjes en straatjes van de Zwolse binnenstad. Vertrouw u toe aan de poortwachter, hij zal u bij het flakkerende licht van de meegenomen lantaarns.meenemen op een beklemmende tocht door de sloppen en stegen van de oude binnenstad. Maar pas op!! onderweg kunnen we maar zo een aantal onverwachte en misschien wel schrikaanjagende ontmoetingen hebben met enige sinistere Zwolse figuren uit langvervlogen tijden.

Lees verder »

Wervingscampagne ‘Maak jij het uit?’ van start

Wervingscampagne ‘Maak jij het uit?’ van start

Zwolle – Na succesvolle campagnes in voorgaande jaren start deze week de nieuwe wervingscampagne van Brandweer IJsselland voor vrijwillige brandweermannen en -vrouwen.

De werving richt zich deze keer op vrijwilligers voor de kazernes in Balkbrug, Bergentheim, Dalfsen, De Krim, Dedemsvaart, Diepenveen, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Hasselt, Heeten, Heino, Kampen, Nieuwleusen, Oldemarkt, Olst, Ommen, Raalte, Slagharen, Steenwijk, Vollenhove, Welsum, Wesepe, Wijhe, Zwartsluis. Voor in totaal 25 van de 35 kazernes zoekt Brandweer IJsselland mensen die zich via de brandweer in willen zetten voor de samenleving.

Lees verder »

Beweidingsverbod voor vee op dijken van kracht

Beweidingsverbod voor vee op dijken van kracht

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) stelt vanaf donderdag 1 november het beweidingsverbod voor vee op dijken dan nu écht in. Eerder verlengde het waterschap de periode voor beweiding op de dijken die zich na de droge zomer goed herstelden.

Normaal gesproken geldt vanaf 15 oktober een beweidingsverbod vanwege het begin van het stormseizoen. Het verbod op ‘dijkenbeweiding’ betekent dat vee, met name schapen (koeien en paarden mogen nooit op dijken lopen), niet meer op de dijken mogen grazen. Dit om de grasbekleding van de dijken te beschermen. Vee mag op dijken grazen vanaf het voorjaar tot 15 oktober. Door de warme en droge zomer moesten veehouders hun dieren toch tijdelijk van de dijken halen om schade aan de kurkdroge dijken te voorkomen.

Lees verder »

Input gevraagd voor de besluitvorming over de gemeentelijke begroting 2019

Input gevraagd voor de besluitvorming over de gemeentelijke begroting 2019

Zwolle -Op vrijdag 9 november neemt de gemeenteraad een besluit over de gemeentelijke Begroting 2019, waarin voorstellen staan waar het geld het komende jaar aan wordt uitgegeven.

De Zwolse gemeenteraadsleden willen graag horen hoe inwoners tegen deze plannen aankijken. Op maandag 5 november om 19.30 uur kunnen inwoners hun mening geven over deze plannen door in te spreken aan het begin van de raadsvergadering. Aanmelden hiervoor kan vóór maandag 5 november via de raadsgriffie, (038) 498 21 81. Of per e-mail een reactie sturen kan ook via raadsgriffie@zwolle.nl. In huis-aanhuis-blad De Swollenaer die op maandag 5 november verschijnt, is een korte reactie van de Zwolse fracties op de Begroting 2019 te lezen.

Lees verder »

Provinciaal Jeugddebat Overijssel in gemeentehuis Zwolle

Zwolle – Op vrijdag 2 november zetten 38 Overijsselse jongeren ‘hun’ politici weer op scherp tijdens het Provinciaal Jeugddebat Overijssel.

In het gemeentehuis te Zwolle gaan de jongeren in debat met verschillende Statenleden. Van de deelnemende jongeren worden er 12 geselecteerd die doorgaan naar het 24e Nationaal Jeugddebat in april 2019 in de Tweede Kamer. Het Provinciaal Jeugddebat Overijssel wordt georganiseerd door NJR in samenwerking met provincie Overijssel.

Lees verder »

Aantal Zwolse kinderen in armoede daalt

Aantal Zwolse kinderen in armoede daalt

Zwolle – Na enkele jaren van stijging, is het aantal Zwolse kinderen beneden de armoedegrens sinds 2014 weer gedaald. In 2016 leefden 2.100 kinderen (van de 26.400) in een huishouden met een inkomen beneden de Zwolse armoedegrens. Deze bedraagt 1.027 euro netto per maand voor alleenstaanden en 1.467 euro voor stellen (met of zonder kinderen). Over de hele linie stijgt juist het percentage minima in Zwolle en ligt sinds 2015 met 11,8% boven het landelijk gemiddelde van 11.2% van alle huishoudens. Dit blijkt uit de Armoedemonitor 2018 van de gemeente Zwolle.

Ook het gebruik van speciale regelingen voor minima zit in de lift. Zo maken 3.800 huishoudens, van de 6.300 die ervoor in aanmerking komen, gebruik van de collectieve zorgverzeklering via de gemeente. 2.500 huishoudens krijgen een individuele inkomenstoeslag, evenveel benutten het Participatiefonds en 2.200 huishoudens ontvangen bijzondere bijstand. Ook de regelingen voor kinderparticipatie worden goed gebruikt: 680 kinderen maken gebruik van de scholierenregeling, 670 krijgen een activiteitenbijdrage en en voor 500 kinderen uit minimahuishoudens doen ouders een beroep het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur.

Lees verder »

Het weer: Onstuimig herfstweer

Het weer: Onstuimig herfstweer

Zwolle – Dinsdag wordt een echte herfstdag. Het is bewolkt en samen met regen en wind wordt het een onstuimige dag. Vooral in de middag en avond kan er flink wat regen vallen. Bij een stevige tot harde noordoostenwind wordt het zo’n 10 graden.

Woensdag is het rustiger weer. Wel blijft de kans op een bui bestaan. Bij een matige zuidoostenwind wordt het maximaal 11 graden.

Voorbeschouwing De Graafschap – PEC Zwolle – KNVB

Voorbeschouwing De Graafschap – PEC Zwolle – KNVB

Zwolle – PEC Zwolle hervat dinsdagavond het avontuur in de TOTO KNVB Beker. De ploeg van trainer/coach John van ’t Schip neemt het dan op De Vijverberg op tegen De Graafschap. Inzet is een ticket voor de achste finales van het toernooi.

Vorige maand werd die tweede ronde bereikt door een 0-1 overwinning op Staphorst. De hoofdklasser werd door een doelpunt van Vito van Crooij geklopt. De Graafschap trof eveneens een amateurteam. De Doetinchemmers wisten VVSB, de stuntploeg uit Noordwijkerhout die het twee jaar geleden nog tot de halve finale schopte, pas na strafschoppen te verslaan. De Graafschap en PEC Zwolle vinden zich in de competitie terug op respectievelijk plaats 15 en 12. Met elf punten behaalde PEC Zwolle één punt meer dan de Superboeren, die het seizoen met een verrassende zege op Feyenoord nog positief begonnen.

Lees verder »

Scania Zwolse Halve Marathon zoekt goede doelen

Scania Zwolse Halve Marathon zoekt goede doelen

Zwolle – De organisatie van het grootste hardloopevenement van Zwolle heeft besloten om ook aan de negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon, zaterdag 15 juni 2019, drie goede doelen te koppelen. Goede doelen die in 2019 in aanmerking willen komen voor ondersteuning – door de deelnemers van het hardloopfestijn – kunnen zich voor 15 december 2018 melden (inclusief motivatie) via info@halvemarathonzwolle.nl.

Alle deelnemers kunnen er tijdens de inschrijving voor de Scania Zwolse Halve Marathon of de Wavin 4 Engelse Mijlen geheel vrijblijvend) voor kiezen om geld te doneren aan de goede doelen. Naast deze donaties ontvangt elk goed doel vijftig startbewijzen, waarmee extra inkomsten kunnen worden gegenereerd. Bij de selectie van de goede doelen kijkt de organisatie onder meer hoe creatief de goede doelen omgaan met deze startbewijzen. Het bestuur van Stichting Halve Marathon Zwolle maakt in januari de geselecteerde goede doelen voor 2019 bekend. In aanmerking komen uitsluitend goede doelen uit de regio Zwolle.

Lees verder »

Korfballers Sparta Zwolle weer met beide benen op de grond

Korfballers Sparta Zwolle weer met beide benen op de grond

Zwolle – De korfballers van Sparta Zwolle hebben met 20-12 verloren tegen KV Heerenveen. Bij rust was het 10-6 in Fries voordeel.

KV Heerenveen startte de competitie als favoriet en ging tot een aantal weken terug ook aan de leiding. Maar door drie verliespartijen op rij was de ploeg teruggevallen naar de 4e positie. De Zwolse formatie begon als verrassende koploper aan de wedstrijd. De basisopstelling van Sparta bestond uit Jesper Walinga, Pim Steenbergen, Anique Steenbergen, Rowie Soldaat, Jeroen Hukema, Dion Westening, Lisa Kouwenberg en Linda Elgersma.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt met kans op lichte regen

Het weer: Bewolkt met kans op lichte regen

Zwolle – Maandag is het bewolkt en kan er wat lichte regen vallen. Bij een stevige noordoostenwind wordt het maximaal 6 graden.

Dinsdag waait en regent het flink door. Het is de hele dag bewolkt. Het wordt maximaal 8 graden bij een stevige tot krachtige noordwestenwind.

Druk bezochte Zwolse Nacht van de Nacht

Druk bezochte Zwolse Nacht van de Nacht

Zwolle – Zaterdag bruiste het van de duistere activiteiten in Doepark Nooterhof. De Zwolse Nacht van de Nacht werd georganiseerd door de Milieuraad Zwolle. Er waren tal van spannende en leerzame activiteiten over het belang van het donker voor mens en natuur. Meer dan 600 bezoekers deden hieraan mee. Een Zwols ‘record’.

Het was een onbewolkte avond, dus je kon een aantal sterren zien, voor zover mogelijk in de verlichte stadsomgeving. Waskaarsjes maken, naar spannende verhalen luisteren, grappige vleermuizen vouwen, kijken aan de hand van botresten wat uilen zoal eten. Veel belangstelling was er voor de spannende escape room. Zo kon je leren hoe je met magnesium en berkenbast een vuurtje kon maken. Een geurspeurtocht doen, daarbij bijvoorbeeld ervaren dat paardenmest in het donker extra stinkt en nog veel meer.

Lees verder »